Gospodarstvo

Nadškofija: Posojilo je zavarovano

Ljubljana, 06. 04. 2011 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kljub temu da je Metropolitana na seznamu zastavnih upnikov vpisana na drugem mestu, je posojilo glede na vrednost in vrstni red še vedno ustrezno zavarovano, trdijo v ljubljanski nadškofiji, ki je stoodstotni lastnik.

Ljubljanska nadškofija trdi, da ni slabo zavarovala svojega posojila.
Ljubljanska nadškofija trdi, da ni slabo zavarovala svojega posojila. FOTO: Reuters

Gospodarska družba ljubljanske nadškofije Metropolitana je tako rekoč brez zavarovanj za 9,2 milijona evrov, ki jih je kot posojilo dala finančnemu holdingu Zvon, poročajo Finance. Sicer ima zastavno pravico na delnice NLB in Steklarno Rogaška, vendar je šele druga v vrsti upnikov, kar pomeni, da bi teoretično prišla na vrsto za poplačilo, ko bi se prvi upnik poplačal v celoti, dodajajo Finance.

Ko so se zaostrovale težave gospodarskih družb mariborske nadškofije, je družba Metropolitana, ki je v lasti ljubljanske nadškofije, Zvonu Ena Holdingu posodila 9,2 milijona evrov. Z denarjem je holding za leto dni odložil razglasitev plačilne nezmožnosti. Februarja je sicer ljubljanski nadškof Anton Stres zagotovil, da je posojilo solidno zavarovano.

Tiskovni urad Nadškofije Ljubljana je v sporočilu za javnost potrdil, da je Metropolitana spomladi lani 2010 Zvonu Ena Holding res pomagala pri sanaciji njegovega dolga Dravskim elektrarnam in da je s tem omogočila njegovo finančno prestrukturiranje.

"Kljub temu da je Metropolitana na seznamu zastavnih upnikov vpisana na drugem mestu, je posojilo glede na vrednost in vrstni red še vedno ustrezno zavarovano. Podrobnosti o zavarovanju sodijo na področje poslovnih odločitev in dogovorov, zato ostajajo zaupne," so še navedli v tiskovnem uradu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

denisobala
07. 04. 2011 12.02
Ma lepo vas prosim, tudi cerkev, toliko utikavanja v zadeve, ki sploh ne razumem kaj se oglašajo. Sedaj ko bi potrebovali pozitivno besedo, pomoč, spodbujanje k delu kakor običajno cerkev v molku. Res nenavadno poslanstvo.... sedaj molčijo in so oviti v molk ker imajo sami denarno afero, ki je stresla sam vatikan. Njihove vernike pa puščajo v revščini, bedi, nepoštenju in sramoti... Ajaj , kaj naj rečem, Naj jim sedaj bog pomaga!!!!
tronkodak
07. 04. 2011 09.41
Darujmo za cerkvene znovone bo volilni slogan največje politične stranke v Sloveniji - RKC!
Kajetan
06. 04. 2011 23.11
Ko je bilo objavjavljeno da je nadškofija MB pidelala cca. 800 mio eur dolga, sem navedel dejstvo da bodo to obutili in plačali davkoplačevalci. Neverjetno takrat sem dobil 89 minosov. Se spomite mojega komentarja da ne dolguje direktno mariborska nadškovija ampak gospodarske družbe in da praktično izhajajo iz 7900 eur ustanovnega kapitala, ter da nimajo zavarovanih kreditnih povezav z nadškofijo, ter da je to le breme gospodarske družbe... Kaj porečete sedaj mogoče lahko presežete 89 minosov????
Jožajoža
06. 04. 2011 22.08
Nadškofija: Posojilo je zavarovano z verniki.
?rnogled
06. 04. 2011 15.44
Ovce past,ne biznisirat,zato ste tu,tako vsaj pravite.
Trglav
06. 04. 2011 15.35
Halo! Pa kje ti ljudje živijo? Ali mislijo, da so že v nebesih? Tu bo treba grehe poravnati, kredite poplačati. Razen, če se bo vmešala država in še to naprtila nam, davkoplačevalcem, ki smo že itak navajeni vsega hudega! Nč bat!
pgdpgd
06. 04. 2011 14.44
Zavarovano....ampak plačat ga bo pa vseen treba na koncu....ali so mogoče tudi tega oproščeni,tako kot davkov.
tepee
06. 04. 2011 14.30