Gospodarstvo

Nad gradbenike še Soršak

Ljubljana, 11. 03. 2010 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
18

Urad za varstvo konkurence je začel preiskovati sum kartelnega dogovarjanja med gradbenimi podjetji pri gradnji avtocest. Gre za sum, da so podjetja pri ponudbah sodelovala in s tem višala ceno.

Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak
Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak FOTO: 24ur.com

Urad za varstvo konkurence je po dveh letih in pol zbiranja informacij včeraj uradno uvedel preiskavo o sumu kartelnega dogovarjanja med gradbenimi podjetji, pišejo nekateri mediji. Po neuradnih podatkih naj bi preiskovalci UVK včeraj na terenu zbirali dokumentacijo pri petih gradbenih podjetjih in njihovih podružnicah. Tako naj bi obiskali SCT, Vegrad, Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG), Cestno podjetje Maribor (CPM) in KPL, družbo za gradnjo in vzdrževanje cest.

Urad gradbena podjetja sumi, da so podjetja sodelovala pri posameznih ponudbah in tako skupaj oblikovala ceno, določala pogoje in si razdeljevala posle.

Direktor urada Jani Soršak je povedal, da so v sredo izdali sklep o začetku preiskave zaradi suma kartelnega dogovarjanja gradbenih podjetij, urad pa je na tem delal že kar nekaj časa. Preiskava še poteka, predvidoma jo bodo izvajali tudi v petek in ponedeljek. Dokler te faze urad ne zaključi, natančnejših informacij sicer ne bodo razkrili. Katere projekte urad dejansko preiskuje, zaenkrat še ne morejo razkriti, je dejal Soršak. Je pa opozoril, da gre pri navedbah v medijih bolj za ugibanja kot za dejstva.

Predor Markovec
Predor Markovec FOTO: Kanal A

V CPM, GPG in SCT so preiskavo potrdili in zanikali omejevanje konkurence na gradbenem trgu

Iz CPM so sporočili, da so včeraj v popoldanskih urah predstavniki UVK vstopili v njihovo družbo. Pregled se nanaša na postopke javnih naročil, vezanih na avtocestni program in izpeljanih ter izvedenih v preteklih letih. "Gre za večje število javnih naročil, kjer v večini naša družba sploh ni sodelovala,“ še pravijo v CPM.

Direktor GPG Boris Dolamič pa je povedal, da sta se v sredo oglasili dve preiskovalki UVK in zahtevali, da jim pokažejo določene dokumente. Zanimala jih je predvsem dokumentacija, povezana s predorom Markovec, pregledali pa sta tudi nekatere druge njihove ponudbe. V podjetju so jima omogočili dostop do vseh zahtevanih dokumentov, je zagotovil.

Direktor je še pojasnil, da je preiskava urada usmerjena v posle nizke gradnje, in sicer nekatere avtocestne odseke, viadukte in predore, tudi predora Markovec in Šentvid. Preiskovanih naj bi bilo sedem ali osem podjetij. "Nas to ne zanima, saj pri teh poslih nismo sodelovali," je dejal in dodal, da v podjetju tudi ne razumejo, zakaj so bili v preiskavo sploh zajeti. Ponudbo so med omenjenimi projekti oddali le v primeru gradnje predora Markovec, v tem primeru pa so celo opozarjali Dars na sporno delovanje nekaterih podjetij.

Tudi v SCT so potrdili, da so preiskovalci UVK obiskali njihove prostore in pregledali dokumentacijo. Kot pravijo, je preiskava o sumu omejevanja konkurence, ki jo je včeraj pričel izvajati UVK, še v začetni fazi, zato o vsebini še ne morejo govoriti. Vključuje tudi pregled dokumentacije, ki se nahaja v poslovnih prostorih družbe SCT. Pravijo, da v preiskavi aktivno sodelujejo in da so prepričani, da "SCT s svojimi dejanji ni omejeval konkurence na trgu gradbenih storitev“.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KopulacijskiO
12. 03. 2010 08.49
Pozno so se spomnili na to, kar že dolgo vedo vsi! Zadnjih 5-6 let se v Sloveniji se v Sloveniji ne da priti do omembe vrednega posla, če nisi vključen v kartelno dogovarjanje, ki ga vodita SCT in/ali Riko! Ne samo na cestah, tudi na železnicah je zdaj žal tako!
cokos
12. 03. 2010 08.00
haha,kao mi pa ne vemo da so se dogovarjali,ej dragi inšpektorji in vsi ki kao nekaj odkrivate nismo tako butasti da ne vemo da se ne menijo,samo vprašanje je a se bo sploh kaj zgodilo če se odkrije!!??en z drugim so tako povezano kot elastika na gatah!v tej državi nič več ni pošteno,o ja je navadne državljane uderat z vsemi možnimi prispevki,plače vedno slabše,neredne in še kaj!kollk bo vinjeta drugo leto 150e??vsekakor jo kupim,tko kot sem tole,ponarejeno!za te luknje je še ponaredek predrag!
am_staff
11. 03. 2010 23.45
Pa kaj, morda bo Soršak pogruntal to, kar je vsem že dolgo znano.
alterego
11. 03. 2010 22.00
saj je vseeno, katero podjetje zmaga na javnem razpisu, na koncu so eden drugemu podizvajalci! naključje?
jd13211
11. 03. 2010 20.58
...in kaj misli, da bo odkril? Omejevanje konkurence?! Res ne vem kdo je držal pištolo na glavi tujim ponudnikom, da niso prišli do posla...Italijani so dobili še čisto vsak posel, kjer so dali najugodnejšo ceno. ravno tako je kot podizvajalec na AC-ju delal Strabag, pa GH Holdingovi Pomgrad, Kraški zidar...samo Miklavčič ima očitno dobre veze v politiki in imuniteto ter poskuša spucat trg pred začetkom gradnje železniškega križa. Preiščite vse, če ne je brezveze in krivi so največ tisti državni uslužbenci, ki so podpisovali obračune za ta podjetja, ker dvomim da so si sami nakazovali!
galiot
11. 03. 2010 18.21
In Soršek je odkril toplo vodo,to delajo v Sloveniji vse panoge,kaj mislijo da smo državljani res tako zelo neumni.Potem pa objavite novico kot neko senzacijo.Bedno in še enkrat bedno...
ACEG
11. 03. 2010 17.37
Kaj je predrago? Vse, kjer je kak višek! Vendar tako naj bi bilo v komunizmu. Mi smo hoteli stran - v tržno gospodarstvo.
tron3
11. 03. 2010 13.42
Soršak je še zmeraj na začetku novega tisočletja, kaj se mislijo res delat non-stop norca iz državljanov
Spetsnaz
11. 03. 2010 13.31
ZDAJ KO JE AVTOCESTNI KRIZ ZE SKORAJ DOKONCAN SO SE SPOMNILI, DA JE MOGOCE KAJ NAROBE?? In kaj bo? Bodo zahtevali milijarde €€€ nazaj?
bdv
11. 03. 2010 13.22
Avtoceste so za 100% predrage. Sedaj bodo pravniki oz. birokrati še dodatno služili na njihov račun. Zakaj niso o tem razglabljali na začetku gradnje. Zdaj vidim v tem samo dodatni zaslužek pravnikov.
29350
11. 03. 2010 13.06
JAZABEL prav imate ampak na zalost samo pri nas. Miljone smo zmetali v te ceste bolje receno v dolocene zepe pa jih se nimamo se tiste, ki pa imamo pa jih po polleta eksploatacije popravljamo. VETROLOV - absolutno se strinjam ce se bi pa to zgodilo pa nimam nic proti tej investiciji. Hitro bi denar dobili nazaj.
jezabel_
11. 03. 2010 12.28
Je to kaj novega? Dobro jutro!!! Vedno se je in vedno se bo delalo tako!
vetrolov
11. 03. 2010 12.00
uuf, spet tema leta !!! postaja "vroče "; novemu stadionu v stožicah nujno spremeniti namembnost - v DOB II. - samo tam bo dovolj prostora po novi "operaciji " !
bibi266
11. 03. 2010 11.48
pri nas črnih list ni ker ni belih
Garfield7497
11. 03. 2010 11.43
V AUSTRALIJI ZAPREJO GRADBIŠČA DOKLER NI VSE PO ČRTI ZAKONA IN TO VELJA ZA VSA PODJETJA ,ČE JIH PA NE UPOŠTEVAJO PA ENOSTAVNO PODJETJU VSE BLOKIRAJO IN TO DO GAT DOKLER NI VSE O.K. POTEM SI PA NA ČRNI LISTI
broj1
11. 03. 2010 11.40
dobro jutro!!!! kaj ste pa do sedaj delali?????
kawboy
11. 03. 2010 11.01
Tudi jaz imam dve dobljeni pravnomočni tožbi na sodišču zoper dva delodajalcev, denarja pa še vedno nisem dobil. Hvala lepa za takšno pravno državo in Ustavo, ter njenimi neučinkovitimi inštitucijami, ter zakoni in birokracijo. Če je to pravna država, vse nekaj napol, pravice pa nikjer, kaj šele dolgovanega denarja. Kot slovenski državljan ne morem uveljavljati Ustavnih pravic, kršitelji pa preganjani. Ker država nima nadzora nad kapitalom, posamezniki zlorabljajo in izigravajo zakonodajo in s takšnim neodgovornim početjem delavci nikakor ne moremo priti do svojega denarja in pravic, nobeden pa zato ne odgovarja, niti kazensko niti odškodninsko, čeprav so bila očitno storjena razna kazniva dejanja po kazenskem zakoniku. Najavljam da bom v kratkem tudi jaz prišel gladovno stavkati pred Ministrstvo za delo, ker so mi grobo kršene človekove pravice in dostojanstvo. Drugega mi ne preostane. Rajši umrem tam kot pa da tako trpim še naprej v nedogled.
stomater
11. 03. 2010 10.48
to ni nič novega..že vrabci čivkajo da se vse povprek dogovarjajo zaradi doseganja višjih cen na razpisih..