Gospodarstvo

Načrtno izčrpavanje podjetja?

Ljubljana, 18. 04. 2007 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tuji solastnik Splošne plovbe, nemški ladjar Peter Döhle, po prepričanju SNS izčrpuje podjetje.

Poslovanje Splošne plovbe je slabše, kot bi moralo biti, opozarja Prijatelj
Poslovanje Splošne plovbe je slabše, kot bi moralo biti, opozarja Prijatelj FOTO: POP TV

Tuji solastnik Splošne plovbe, nemški ladjar Peter Döhle, ki ima v lasti petino delnic, po prepričanju SNS izčrpuje podjetje. Poslovanje Splošne plovbe je slabše, kot bi moralo biti, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani opozoril poslanec SNS Srečko Prijatelj ter vlado pozval, naj zbere toliko razuma in uvidi, da je pred drugo fazo privatizacije Splošne plovbe treba zaščititi nacionalni interes.

"V nasprotnem primeru nam ne preostane drugega, kot iskanje pravice na mednarodnem sodišču," je opozoril Prijatelj. Ker je vse ladjevje že izplačano, bi morali zdaj pobirati smetano, je prepričan. Vendar podjetje kopiči izgubo, njegovi prihodki pa so iz leta v leto manjši, je opozoril ter kot krivca navedel sklepanje škodljivih pogodb s tujim solastnikom. Kot je pojasnil, Döhle npr. prejema provizije od vseh poslov Splošne plovbe, udeležen je tudi pri vseh zavarovalniško posredniških storitvah družbe.

Prijatelj je spomnil, da je imela Splošna plovba ob osamosvojitvi Slovenije za več kot 100 milijonov dolarjev dolga, zaradi česar je DZ sprejel poseben zakon, po katerem je podjetje iz proračuna prejelo 75 milijonov dolarjev ter dobilo bančno jamstvo za ostali del terjatev, država pa je postala njegova lastnica. Potem pa se je pod tiho pretvezo neznanega kupca vstop v Splošno plovbo omogočil Döhleju, zoper katerega je v tujini vloženih več kazenskih ovadb, je opozoril Prijatelj.

Pred drugo fazo privatizacije

V SNS so prepričani, da Döhle izčrpuje podjetje
V SNS so prepričani, da Döhle izčrpuje podjetje FOTO: POP TV

Splošna plovba je zdaj pred drugo fazo privatizacije, ob čemer se v SNS bojijo, da bo ponujeni delež kupil Döhle. Če se slovenskemu gospodarstvu ne bo omogočilo, da kupi edinega slovenskega ladjarja, in se bo to omogočilo tujemu kapitalu, ki je v tem primeru močnejši, Sloveniji grozi, da bo izgubila podjetje, ki nosi ime države po svetu in dobro dela, je opozoril Prijatelj.

V SNS so zaradi suma oškodovanja družbenega premoženja pri privatizaciji Splošne plovbe predlagali, da se to podjetje uvrsti na seznam podjetij, katerih prodajo preiskuje parlamentarna komisija za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim oškodovanjem državnega premoženja pri prodaji deležev Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe. Gre za največje oškodovanje družbenega premoženja na Primorskem, je opozoril Prijatelj.

Kolegij predsednika DZ je pobudo minuli teden zavrnil, ker se s povečanjem obsega preiskave niso strinjali njeni predlagatelji, poslanska skupina SDS, vendar je Prijatelj povedal, da ta možnost še vedno obstaja. Kot je dejal, mu je namreč vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko zagotovil, da bodo o tem ponovno razpravljali, saj je bila njihova odločitev na sejni kolegija morda preuranjena. Sicer pa privatizacijo Splošne plovbe preiskujeta tako komisija za preprečevanje korupcije kot tudi računsko sodišče, SNS pa je vložila prijavo tudi na državno tožilstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.