Gospodarstvo

Končno znano, koliko smo doslej porabili za pravdanje glede nekdanje Ljubljanske banke

Ljubljana, 18. 04. 2018 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
7

Končno je znano, koliko smo doslej porabili za pravdanje zaradi prenesenih hrvaških deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke. Ta je odštela dva milijona evrov, večinoma za hrvaškega odvetnika Matijo Pečatnika, preostali del pa za sodne takse, strokovna mnenja in podobno. K temu pa je treba prišteti še dobra dva milijona evrov, ki jih je za ta namen doslej porabila NLB.

Skupaj smo torej porabili že več kot štiri milijone evrov, kljub temu pa je NLB tri od štirih tožb izgubila in imela zaradi tega že poldrugi milijon stroškov.

LB je do zdaj izgubila tri od štirih tožb in dve je NLB tudi že plačala.
LB je do zdaj izgubila tri od štirih tožb in dve je NLB tudi že plačala. FOTO: Damjan Žibert

Kako pa je Ljubljanska banka sploh izbrala Pečatnika, ki ima pisarno z dvema zaposlenima, in koliko mu plačuje?

Kot so nam pojasnili, je bil Pečatnik najbolj logična izbira. Preden je odprl svojo pisarno je bil namreč kot pravnik zaposlen v LB Osnovni banki Zagreb, nato pa v LB Glavni podružnici Zagreb. Zato je bilo leta 1994 za LB najbolj racionalno, da angažirajo nekoga, ki je neposredno poznal poslovanje.

Pristojni so nam zatrdili, da je bil - kljub majhnosti njegove odvetniške družbe - do leta 2008 zelo uspešen, saj so se prav vsi sodni postopki za LB do takrat končali uspešno - torej v našo korist.

Konec leta 2008 pa je Vrhovno sodišče Republike Hrvaške spremenilo dotedanjo prakso, temu so sledila tudi vsa druga hrvaška sodišča. Kar po domače pomeni, da LB od takrat izgublja. Vmes, leta 2013 in začetek 2014, je bilo zaradi Memoranduma z Mokric sicer krajše sodno zatišje, nato pa je šlo samo še navzdol: LB je do zdaj izgubila tri od štirih tožb in dve je NLB tudi že plačala.

Ne glede na vse pa naša stran od leta 2000 dalje vsako leto plača približno 110.000 evrov, kar je v 18 letih naneslo okrogla dva milijona evrov. Ta znesek vključuje tako stroške Pečatnikovih storitev kot stroške sodnih taks in pravnih mnenj ter drugih strokovnih mnenj in analiz.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
20. 04. 2018 08.16
Slovenci smo preveč naivno znova in znova verjeli zahrbtnim Hrvatom. Že Drnovšek in Gaspari sta se z Valentičem in Tuđmanom v začetku 90ih dogovorila, da bo za LB veljalo načelo teritorialnosti, torej Slovenija in Hrvaška vsak poskrbi za varčevalce v svoji državi, potem se pa v sukcesiji ta sredstva pokompenzirajo. In seveda kot vedno in potem še ničkolikokrat, so Hrvati spet zahrbtno izigrali dogovor.
marmilan
19. 04. 2018 07.13
+6
Če svečkarski kaplar ne bi takoj po osamosvojiti nasprotoval izplačilu hrvaškim varčevalcem, kar je bil takrat drobiž za Slovenijo, danes ne bi nastajali ti enormni stroški.
marmilan
19. 04. 2018 07.15
+4
Slovenija bi lahko potem terjala dolg do LB ja s strani hrvaških podjetij oz..države.
Castrum
20. 04. 2018 08.13
Ma kaj palamudiš. Kaj je on imel s tem? kakšno funkcijo je imel, da bi lahko to preprečil? Eni ste pravi bolniki, ni kaj....
dragan krstic
18. 04. 2018 22.22
+2
Ne bi bilo nobenih bojazni da bi Hrvati rubili NLB. Samo velesposobnega bankirja Borisa Zakrajška bi bilo treba postaviti na čelo NLB pa si bi lahko Hrvati obrisali pod nosom za kakršenkoli denar. No ja, roko na srce, tudi Slovenci.
ooResnicA
18. 04. 2018 21.42
+3
..bravo komi banda tako naprej v hlapčevstvo poštenega delavnega ljudstva....ste že doktorji glede tega 50let na 25 let podlage.....buhahaha
Boris Kavčič
18. 04. 2018 21.31
+10
miljon je blo realnih stroškov 3 miljone so pa opral,,tko to gre