Gospodarstvo

Koprski občinski svet za razvoj Luke, občina se bo na soglasje za prvi pomol vseeno pritožila

Koper, 29. 05. 2017 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koprski občinski svetniki so na izredni seji sprejeli sklep, da podpirajo uravnotežen razvoj koprskega pristanišča. Pričakujejo pa, da jim Luka Koper predhodno predstavi tako projekt podaljšanja prvega pomola kot ostale pomembne investicijske projekte. Na okoljevarstveno soglasje k podaljšanju prvega pomola se bo občina vseeno pritožila.

Koprski občinski svetniki so na izredni seji razpravljali o razvoju koprskega pristanišča. Župan Boris Popovič je poudaril, da je občina pomembno pomagala pri razvoju Luke Koper, sedanjemu vodstvu pa očital pomanjkanje sodelovanja. Na drugi strani pa so na župana leteli očitki glede pritožbe na podaljšanje prvega pomola. Na koncu so sprejeli sklep, da podpirajo uravnotežen razvoj koprskega pristanišča. 

Sklepi Združene levice o podpori ključnim razvojnim projektom Luke in samostojne svetnice Polke Bošković, da se občina odpove pritožbi na okoljevarstveno soglasje, za kar ima občina časa še do torka, niso dobili zadostne podpore.

Večurna razprava se je nazadnje osredotočila na vprašanje podaljšanja prvega pomola za sto metrov, kot predvideva državni prostorski načrt in za kar je Luka nedavno pridobila soglasje Agencije RS za okolje (Arso).

Koprski občinski svetniki razpravljajo o prihodnosti koprskega pristanišča.
Koprski občinski svetniki razpravljajo o prihodnosti koprskega pristanišča. FOTO: POP TV

Predsednica nadzornega sveta Luke Alenka Žnidaršič Kranjc je pojasnila, da brez drugega tira ne potrebujemo podaljšanja prvega pomola. "Če je torej odločitev za drugi tir, potem potrebujemo tudi drugi pomol," je dodala. Po besedah svetnice Boškovićeve pa vodstvo Luke očitno ni več po meri župana Borisa Popoviča.

Predstojnik občinskega urada za okolje in prostor Georgij Bangijev je opozoril na nekatere neskladnosti oz. nepravilnosti v vlogi Luke in posledične dvome glede predvidenih okoljskih vplivov, zaradi katerih se je občina odločila postati stranka v postopku. Na občini želijo po njegovih besedah ščititi interese prebivalstva in okolja ter ugotoviti, če so trditve Luke glede vplivov na okolje pravilne.

Predsednik uprave Luke Drago Matić pa je svetnike ponovno opozoril, da so meje širitve pristanišča že določene v državnem prostorskem načrtu ter da je tudi zdaj za nekatere sporno podaljšanje prvega pomola skladno z omenjenim načrtom.

Ko je proti koncu seje postalo jasno, da bo občinska uprava vztrajala pri vložitvi pritožbe, je večina predstavnikov Luke sejo protestno zapustila.

Župan Popovič je sicer tudi po koncu seje vztrajal, da niso proti razvoju Luke. "Mi enostavno nismo mogli izglasovati kakšnega drugega sklepa, ker so tudi strokovne službe jasno povedale, kakšne so nepravilnosti," je pojasnil medijem. Sicer je Popovič pripravljen na sestanek z vodstvom Luke v najkrajšem možnem času, da bi razrešili stanje. V vmesnem času pa župan ne pričakuje hujših posledic za Luko.

Tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik pa je povedal, da odločitve občinskega sveta v Luki ne morejo podpreti. "Nenazadnje je bil postopek na samem Arsu zelo dolg, praktično leto in pol je trajal. V tem času je bilo dovolj možnosti in priložnosti za pojasnjevanje in odgovarjanje na odprta vprašanja," je dodal.

V razpravi različni pogledi na sodelovanje med Luko in občino

Popovič je v enournem nastopu pred občinskim svetom poudaril, da je kot župan vselej podpiral razvoj pristanišča in da je prav v času njegovega županovanja prišlo do prvotnega podaljšanja prvega pomola, poglobitve luških bazenov itd. Sam si je kot župan tako ves čas prizadeval, da bi Luka Koper rasla in se razvijala, vendar, kot je dodal, "smo Luko Koper razvijali vsi skupaj".

Zato je treba po njegovem skrbeti tudi za čim manj negativnih posledic tega razvoja, saj pristanišče danes zaseda že okoli štiri milijone kvadratnih metrov stavbnih zemljišč tik ob morju. "Hočemo biti del tega razvoja. Hočemo, da se Luka Koper razvija v soglasju z nami," je dodal Popovič. Vodstvo Luke sicer po njegovem mnenju "z občino ne sodeluje tako, kot bi moralo".

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Kanal A

Pri tem je župan navedel, da se po eni strani pogovarjamo o še enem podaljšanju prvega pomola, "nihče pa danes ne govori več o tretjem pomolu", ki mu nasprotujejo v ankaranski občini in je medtem postal "tabu tema".

Maja Tašner Vatovec (ZL) je predlagala, da svetniki sprejmejo sklep o tem, da občinski svet podpira ključne razvojne projekte Luke in da obnovi podporo gospodarskim razvojnim prizadevanjem lokalnega okolja in pristanišča za mednarodni promet v Kopru iz leta 2013.

"Današnja seja predstavlja preizkus verodostojnosti župana," je ocenila Tašner Vatovčeva. Kot je spomnila, je razvoj pristanišča predviden v sprejetem državnem prostorskem načrtu, glede zadnjih županovih nastopov pa je ocenila, da gre za nerazumljivo zaviranje projektov, kot sta podaljšanje prvega pomola in izgradnja prvega pomola. Tudi po mnenju svetnikov iz SMC je umik podpore podaljšanju prvega pomola nerazumljiva poteza, je navedel Marin Marasovič.

Na seji je sodelovalo tudi več predstavnikov Luke Koper. Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar je ugotavljal le, da pri celotnem županovem nastopu ni dobil odgovora na to, kaj je vzrok za pritožbo občine na izdano soglasje agencije za okolje na podaljšanje prvega pomola. Predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič pa je izpostavil, da so bili vsi razvojni načrti Luke, ki jih je obravnaval nadzorni svet, usklajeni tudi s predstavnico občine v nadzornem svetu.

Predsednik uprave Luke Matić je obžaloval, da se je seja spustila na raven osebnih obračunavanj. "Župan sam ve, kolikokrat smo se sestali," je povedal ter spomnil, da so mu prav oni že pred časom predlagali ustanovitev delovne skupine s predstavniki Luke in občine, ki bi razpravljala o vseh načrtih pristanišča.

Pred sejo je vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije na občinski svet naslovilo odprto pismo, v katerem je poudarilo, da "dodatna administrativna bremena, ki bi onemogočila širitev kapacitet prvega pomola in modernizacije druge infrastrukture Luke Koper, bi ne ogrožala le razvojnih ambicij same Luke Koper, temveč številne druge dele slovenskega gospodarstva". Ob tem so v GZS izrazili prepričanje, da lahko ambiciozne razvojne načrte Luke izpeljejo tako, da bodo vsi deležniki, vključno z lokalnim okoljem, zadovoljni. Zato so občinski svet pozvali, da podpre razvojno strategijo Luke.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilyallen
30. 05. 2017 22.23
+2
Kaj popović hoče povedat je da lepo prosim dajte mi malo denarja v žep in vam bom dal žegen, a je tako težko zastopit.
CIGU MIGU
30. 05. 2017 16.21
+1
ggm popo in gugi to je trojica ki ji ni dorasla nobena pravica-okoli 80 procentov vsega na ožji in širši obali je njihova last--cerar ma kaj se praskaš gor v lublani---pokaži malo tvojega pravniškega znanja ali pa spakiraj za vedno
provokatorr
30. 05. 2017 15.59
+1
kaj če bi naše ministrstvo za gopodarstvo raje tistim, ki bi radi raztovarjali v kopru delilo letake, da naj raje gredo v rijeko ali Trst? večina je itaq proti temu, da Luka kper raste. pa če že delijo letake, naj potencialne investitorje prosijo, da naj selijo proizvodnjo v slovaško ali na Madžarsko, kajti nekaterim gre v nos tudi to, da se pri nas odpirajo nove tovarne. raje postavimo še kak nakupovalni center v Kopru in enega v Hočah, namesto Magne
extradeluxe
30. 05. 2017 06.56
+21
Popovič je pač sramota te države, skupaj s svojimi pajdaši. Kdo so podporniki pa menda ni skrivost. Ampak demokracija pač to omogoča.
Finfer
29. 05. 2017 22.29
+15
Popovića bi morali nagnati iz Kopra saj tudi tisti ki so ga izvolili za župana sedaj ne vedo kako bi se ga znebili !!
Myroommyrules
29. 05. 2017 21.43
+2
Lidia že dela plane, menjava nadzornih svetov?
sinhron
29. 05. 2017 19.42
+19
Popovič jih je žejne peljal čez vodo , bodo videli šele čez nekaj dni , ko bo občina vložila pritožbo na podaljšanje pomola , in to zato , ker naj luka ne bi dovolj donirala za občino in nogomet , v ozadju so provizije gradbincev iz Bosne in ne javna nakladanja Popoviča !
mikkki
30. 05. 2017 08.16
+2
Raptorrrrrrrrr
29. 05. 2017 19.34
+11
škoda bili smo na dobri poti sedaj smo pa res samo balkan
proofreader
29. 05. 2017 19.25
+3
Ankaran zdaj noče tretjega pomola?
CIGU MIGU
29. 05. 2017 19.10
+17
priprava terena za mišiča se neutrudno približuje..ali še ni kaj jasno
Kalymero
29. 05. 2017 18.29
+20
Popovič bo tak žerjav postavil, da bo direktno z ladje v Divačo skladal.