Gospodarstvo

Leben: Če bo za zakon o drugem tiru razpisan referendum, evropskega denarja ne bomo dobili

Ljubljana, 11. 05. 2017 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK zaključujejo prijavo projekta drugi tir na evropski razpis, ki se izteče 14. julija. Državni sekretar Jure Leban je vse, ki zbirajo podpise za referendum za zakon o drugem tiru, pozval, naj projekt podprejo: "V primeru vložene referendumske pobude nepovratnih evropskih sredstev ne bi dobili."

Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK so v zaključni fazi priprav za prijavo projekta drugi tir na evropski razpis, ki se izteče sredi julija. Državni sekretar Jure Leben ob tem opozarja, da lahko nepovratna evropska sredstva ogrozi vložena referendumska pobuda za zakon o drugem tiru. Ocenjuje, da sredstev v tem primeru ne bi dobili.

Na ministrstvu so se sicer danes sestali s predstavniki družbe 2TDK, ki ji zakon o drugem tiru podeljuje vlogo investitorja. 2TDK se bo tako lahko prijavila na razpis za nepovratna evropska sredstva, ki se izteče 14. julija.

"Vemo, da bi bila naša prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki jih nujno potrebujemo za izvedbo projekta drugi tir," je opozoril Leben in vse, ki podpise zbirajo, prosil, da projekt podprejo, "da skupaj zgradimo drugi tir, ki ga Slovenija potrebuje in si ga tudi zasluži".

Na ministrstvu bodo sicer aktivnosti nadaljevali tudi v primeru vložene referendumske pobude, kar je po besedah Lebna tudi navodilo premierja Mira Cerarja. Bo pa pobuda zamajala sodelovanje tujih inštitucij, ki bodo po oceni Lebna najverjetneje zahtevale, da najprej končamo z referendumskimi procesi, šele nato bo jasna usoda projekta.

Bo Slovenija za izgradnjo drugega tira dobila nepovratna evropska sredstva?
Bo Slovenija za izgradnjo drugega tira dobila nepovratna evropska sredstva? FOTO: POP TV

"Drugi tir ni samo slovenski projekt, podpirajo ga Češka, Slovaška, Poljska, Madžarska in Španija"

Metod Dragonja iz 2TDK je pojasnil, da mora Slovenija za prijavo na razpis za sredstva iz mehanizma za povezovanje Evrope, ki se izteče julija, zagotoviti mešanje različnih virov, kar so lahko finančne institucije ali pa drugi vlagatelji.

"Problem je v tem, da mi brez uveljavitve zakona ne bomo pridobili načelne podpore in podpore Evropske investicijske banke, s tem pa se nam zelo zmanjšajo možnosti, da bomo pridobili sredstva v okviru tega razpisa," je opozoril tudi Dragonja.

Izpostavil je še, da je ta razpis sicer pisan na kožo projektu drugi tir, ker je na razpisu velik del sredstev namenjen jedrnim železniškim koridorjem v Evropi in sledi načelom evropskega naložbenega načrta (Efsi). "Brez tega praktično nimamo legitimacije, da aktivno naprej vodimo proces pridobivanja kreditnih virov," je dejal Dragonja.

Leben je dodal, da si na ministrstvu prizadevajo, da bi še letos začeli s pripravljalnimi deli in nadaljujejo z mednarodnimi aktivnostmi. Dejal je, da je poleg Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske, pismo podpore dala tudi Španija. "Tako lahko res rečemo, da ne gre samo za slovenski projekt, ampak projekt na nivoju in z vplivom na celotno podporo," je poudaril.

Dragonja je ponovil, da so v prvi etapi pri zagotavljanju finančnih virov ključna nepovratna evropska sredstva, ki ta projekt naredijo finančno sposobnega za kandidaturo za kreditna sredstva Evropske investicijske banke. Projekti na železnici so namreč po besedah Dragonje premalo dobičkonosni, da bi jih banke brez nepovratnih evropskih instrumentov financirale.

Zaenkrat je sicer Slovenija po pojasnilih Dragonje s projektom prijavljena na razpisu Cef iz leta 2016, kjer pričakujemo 35 do 40 milijonov sredstev. Na julijskem razpisu pričakujejo 80 milijonov evrov, v okviru spremenjenega operativnega programa za kohezijska sredstva pa računajo na dodatnih 80 milijonov evrov.

"Na ta način bi tako zbrali že blizu 200 milijonov evrov, cilj, ki ga imamo v finančni konstrukciji, pa je 250 milijonov evrov in to bo naredilo ta projekt dejansko sposoben, da bo dobil podporo Evropske investicijske banke in tudi strateških partnerjev, ki so predvideni," je dejal Dragonja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Absolutist 1
12. 05. 2017 13.12
+3
Kaj dela ta človek magistereijem,ki ga nima .
proofreader
12. 05. 2017 09.47
+5
Tudi evropska sredstva mora nekdo plačati. Ni to gratis denar.
marston
12. 05. 2017 06.36
+6
dokler bodo skriivali vse ključne podatke, jim ljudje pač ne bodo verjeli....kje. je podpora Avstrije, Evropske komisije, Jaspersa itd. ITF je bil proti. Naj 2TDK prikaže podatke transparentno in brez skrivalnic. tako dolgo bodo prikrivali podatke. potem bo pa že predaleč, kot za teš6. sem za drugi tir, ampak dvotiren. obstoječega bo treba temeljito sanirat....kdo bo pa to plačal in koliko?
mackon08
11. 05. 2017 22.35
+10
Ti so fenomeni 20 let niso skup spravili ta 2 tir, zdaj pa v nekaj mesecih skup spacajo nekaj, pa nas posiljujejo s tem. Ko tole vidim mi je kar slabo, pa ta Dragonja kao neki svetovalec, bruh. Hočemo referendum in seveda proti tej norosti, ki jo nam zdaj servirajo.
trdovrat
12. 05. 2017 10.32
+4
Ne vem zakaj me strese mraz, ko preberem Dragonja? Malo sem res že senilen, pa vendar zgleda, da imam še vedno prastrah pri tem imenu! Najbrž upravičen!?
butalistan
11. 05. 2017 22.08
+10
Kje lahko podpisemo za referendum?
Absolutist 1
12. 05. 2017 13.11
+3
na facebooku je gospod vili kovačič,izpišeš obrazec za referendum
Fifi 24
11. 05. 2017 21.38
+8
Daj delati kitajcem ne boš rabil EU denarja pa še SLO denarja bo šlo POL manj man...oni so namreč 2014 ponudili tir na ključ za 600 Mil Eur......je pa res da so jih potem naši odpikali le zakja?
Absolutist 1
12. 05. 2017 13.18
+2
Kitajci so zgradili 1995 km železnice do 5000 m višine,Bijeing do Lhase v Tibetu za 4,9 miljarde evrov.Zgrajeno 2004 leta,gradili od 1987..
ni_mi_vse_eno
11. 05. 2017 21.04
+6
v primeru financiranja Madžarske ne gre za kapitalski vložek, kot to predstavlja država, pač pa za posojilo, saj bi morala po koncu koncesijskega obdobja Slovenija ta znesek Madžarski vrniti skupaj z donosom - Madžarska pa se zadolžuje štirikrat dražje kot Slovenija. --- KPK? Do vlade so bili danes kritični tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je predlog normativno presplošen in zaradi te nedorečenosti dopušča nastanek korupcijskih tveganj. --- Dragi državljani, ne sprožite referenduma, da bomo lahko naprej nemoteno kradli. :)
ni_mi_vse_eno
11. 05. 2017 20.52
+10
Zakaj bi gradili ceneje, če lahko gradimo zelo drago? Namreč pri dražji gradnji lahko več izgine in, če več izgine, manj možnosti je, da bi kdo odgovarjal.
laskopivo
11. 05. 2017 20.25
+4
Kaki šaljivci od kje pa dobra miljarda za teš 6 . Butale res kakšna bilj razvita država bi porabila 10x manj energije in časa za tak projekt . Sej poznate uno pesem Republika BANANA
Jurij Kozjak
11. 05. 2017 20.18
+8
Španija podpira 2 tir, zdaj lahko pričakujem še podporo Egipta, Izraela, Ekvadorja, Kostarike in Čilea ..kar se tiče prevoza zelenjave in sadja ...Avstralija dragi kamni, Južna Afrika zlato...., tak da cel Svet bo gradil 2 tir
trdovrat
11. 05. 2017 19.48
+6
Upam, da ga unija res ne bo dala! Po dosedanjih izkušnjah, ga bi tako in tako razgrabili prikoritni privilegiranci! Pa to še ni najhujše, najhujše je, da ga odnesejo iz Slovenije in s tem krogotokom podpirajo tujo produkcijo! SMRT NOVODOBNEMU FAŠIZMU!
Janez_53
11. 05. 2017 19.36
+13
Dragi Leben, nimaš nobene pravice groziti ljudem z izgubo evropskih sredstev, če bo referendum!!! MOŽNOST REFERENDUMA VEDNO OBSTAJA OB TAKIH ZADEVAH! TO BI TI IN TVOJI NADREJENI MORALI UPOŠTEVATI, KER PA NISTE, BOSTE VI NOSILI ODGOVORNOST, ČE EVROPSKA SREDSTVA IZGUBIMO!!! Aroganca, s katero si nastopal, pa je prilila še dodatno olje na ogenj! Nimaš nobene pravice biti aroganten, ker si v službi naroda, ki te plača!!!
trdovrat
11. 05. 2017 19.50
+9
Prav res smo zanikrni, (no mi smo že prestari, ampak mladi), da nobeden nima toliko korajže, da bi takelim arogantnežem malo preštel rebra in naravnal zobe!
masej
11. 05. 2017 19.33
+4
Še vedno bo cenej kot pa da evropa denar in potem se določeni priskledniki okoristijo.