Gospodarstvo

'Grehe je treba sanirati in se usmeriti v prihodnost'

Ljubljana, 14. 09. 2012 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janko Medja, novi predsednik uprave NLB, pravi, da je situacija v banki težka, in priznava, da obstajajo slabe terjatve. V primeru, da v določenih poslih obstajajo sumi, ki zahtevajo forenzično preiskavo, jo bodo zagotovili, dodaja. Ekonomist Rado Pezdir pa je prepričan, da bi morala banka v stečaj.

Janko Medja, novi predsednik uprave NLB.
Janko Medja, novi predsednik uprave NLB. FOTO: POP TV

Nadzorni svet NLB je za novega predsednika uprave največje slovenske banke imenoval Janka Medjo. Doslej je bil Medja prvi nadzornik NLB, na stolčku predsednika uprave pa bo zamenjal Boža Jašoviča. Slednji je zaradi nesoglasij z državo kot največjim lastnikom glede prodaje Mercatorja s položaja odstopil že decembra lani.

Mandat bo nastopil 1. oktobra oziroma najpozneje po pridobitvi soglasja Banke Slovenije, do takrat pa bo banko še naprej vodil Jašovič.

Medja je ob imenovanju dejal, da se zaveda, da funkcijo prevzema v času, ko se je banka znašla v težkem položaju. Po njegovih besedah bodo prioritete novega vodstva vezane predvsem na kakovostno vodenje osnovne dejavnosti banke, to je delo s komitenti po depozitni in kreditni plati.

Druga strateška prioriteta bo prestrukturiranje portfelja slabih terjatev v sodelovanju z ustreznimi institucijami. Tretja prioriteta pa bo skrb za kapitalsko ustreznost banke. "Pomemben strateški fokus nove uprave pa bo tudi skrb za strokovnost in etičnost dela ter odločanja v banki in s tem povezana uvedba ukrepov za izboljšanje delovanja banke na teh področjih," je dejal Medja in dodal, da bi bil cilj povrniti banki visoko stopnjo ugleda, ki ga je nekoč že imela.

Je pa poudaril, da položaja ne bi sprejel, če mu nadzorni svet ne bi zagotovil, da bo imel proste roke pri oblikovanju vodstvene ekipe. "Pričakujem, da bo nova uprava operativna v najkrajšem možnem času," je dejal.

Medja: Situacija v banki je težka

Medja je v pogovoru za 24UR dejal, da meni, da je njegovo imenovanje poskus sprememb, se pa te spremembe dogajajo v izjemno težkem času. Kot pravi, se strinja, da je situacija v banki zelo težka. 

Medja priznava, da v banki obstajajo slabe terjatve. "Grehe je treba sanirati in se usmeriti v prihodnost," pravi Medja. Ob tem pa dodaja, da je treba postopati mirno in strokovno. Na vprašanje, ali bo v banko spustil tuje forenzike, odgovarja, da bodo v primeru, da v določenih poslih obstajajo sumi, ki zahtevajo forenzično preiskavo, to tudi zagotovili in zadevo predali ustreznim organom.

Sicer pa pravi, da dobre projekte lahko kreditirajo že danes. "Problem našega gospodarstva je, da je v primerjavi z evropskim veliko bolj zadolženo in da ima malo dobrih projektov," pojasnjuje. Se je pa pripravljen z vsakim podjetnikom dobiti in pregledati dobre načrte. 

NLB
NLB FOTO: Damjan Žibert

Pezdir: Mislim, da NLB ni rešljiv

Ekonomist Rado Pezdir je za 24UR dejal, da gre lahko po njegovem mnenju NLB v stečaj. Kot pravi, bi to "dalo neko posebno lekcijo vsem slovenskim iskalcem rente“. Po njegovi oceni bi morali odgovarjati na sodišču tudi vsi dosedanji guvernerji Banke Slovenije – France Arhar, Mitja Gaspari in Marko Kranjec. "Mislim, da je edina lekcija, ki jo iz NLB lahko potegnemo, da se politika nikoli več ne sme vmešavati v bančništvo,“ je dejal Pezdir. "Jaz mislim, da banka ni rešljiva, lahko pa razčistimo s temi mrežami in to je edini način,“ še dodaja.

Blaž Brodnik je novi član uprave

Medja je za 24UR potrdil, da so imenovali novega člana uprave, to je Blaž Brodnik. Nadzorni svet je Brodnjaka imenoval za petletni mandat, ki bo začel teči po pridobitvi soglasja Banke Slovenije. Brodnjak je trenutno v nadzornem svetu Hypo Alpe Adria banke, v preteklosti pa je bil med drugim že nadzornik Abanke, član uprave podružnice avstrijske banke Bawag, deloval pa je tudi v Zavarovalnici Triglav in Raiffeisen banki.

Koalicija se je po poročanju medijev dogovorila o prihodu direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja v nadzorni svet banke. Nekdanji guverner Banke Slovenije in donedavni predsednik uprave Unicredit banke Slovenije naj bi postal prvi nadzornik.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quantum
17. 09. 2012 18.34
+1
Podobno že predvajano v Adriji, Petrolu, ... z raznimi Tufki in Mufki. Pre mlad, predvsem pa pre malo izkušen. Pa ko človek že misli "še bolj, pa zajebat ne morejo..." Slovenci smo res razvojni inovatorji, vendar na napačnem področju, ... Neumnosti nobeden ne kupuje. Kadre pač.
odpisan2x
17. 09. 2012 18.14
še ena fora nekih kvazi ekonomistov dabi še tist pokradl kar ni
Pandemia
16. 09. 2012 22.10
+5
Nacinalni inters??? banka??? halo. ma od kdaj smo mi rekli da je nacionalni inetres-mogoce ljudje v parlamentu? iz mojih ust ni to nikoli prislo in niti nebo-kaj pa je sploh nacija Slovenije, da imamo lahko tak interes? to so besede iz 50-60 let ne pa od danes. halo
Danijel Fric
16. 09. 2012 21.55
+7
Politika zopet nastavila enga poslušnega fantka, kar je povedal se je na pamet naučil, razume tako ali tako ne v kaj so ga porinili. Ta gnila banka ni za drugo kot stečaj, vodstvo pa pred roko pravice da povedo od kod so prihajale direktive.................
tony_abcde@yahoo.com
16. 09. 2012 18.48
+6
Ali res verjame, da ga ni politika nastavila? Ali res verjame, da ga ne bodo odstopili, če ne bo plesal tako kot bo politika žvižgala?
resslovenka
17. 09. 2012 21.14
Show must go on! Seveda je to spet ena politična nastavitev, kaj pa drugega.
resslovenka
16. 09. 2012 17.39
+3
Kako je že rekel g. E.Zakrajšek v Pogledih Slovenije? Da imamo v Sloveniji pajdaški kapitalizem? To bo to! Sicer pa pohvaljen g. Slak in ekipa, oddaja je bila v mejah pričakovanega. Tudi kar se sanacije NLB tiče se strinjam z ugotovitvam, g. Pezdirja. Naš nacionalni interes ni bil nič drugega kakor lopovski nateg ljudstva.
Majda Božnar
16. 09. 2012 14.40
+5
Grehe je potrebno KAZNOVATI, ne pa sanirati! Kdo pa bo povrnil državljanom tisto, ki jim je bilo pokradeno - delovna mesta? Mar "sanirati" pomeni, da bomo vsi odvisni samo od bank, kdor pa tega ne sprejme, bo pa še naprej životaril, ker si ne bo upal vzeti kredita?!!
Skdesni
15. 09. 2012 20.45
+17
Če me vzameš v službo bodo lopovi prosil ali lahko prinesejo denar nazaj.
Danijel Fric
15. 09. 2012 20.30
+5
Pikeci svet vidi kako je nastala kriza v Sloveniji, da je večinski del svinjarij spočet za čas vlade JJ-a, 2004-2008, taki nadobudneži pa še kar odkrivajo toplo vodo. "BRUH"
snifff
16. 09. 2012 11.38
+2
Se strinjam, ampak druga stran je pa 20 let odnašala topel denar v luksemburg in ciper ko spodaj potegneš črto, vidiš da so vsi s parlamentu z istim interesom. Kdo je torej tukaj boljši od koga, še vedno se narod med seboj krega ali so krivi levi ali desni. a na koncu ravno tako mi-narod plačujemo intrige levih in desnih, prenehajte z zagovarjanjem enih in drugih.
nevski
15. 09. 2012 19.44
+6
Pustite banke da propadejo, odgovorna pa doživljensko v arest.
nogomet12
15. 09. 2012 19.48
+4
Se strinjam ampak bo težka, ker en drugmu štango držijo.))
nogomet12
15. 09. 2012 19.00
+8
Zakaj ne obstajajo slabe terjatve za navadne komitente bank. Aja to pa ne, raja mora pa vse plačat.
135kmh
16. 09. 2012 23.10
Ja in če ne plačaš, kaj se zgodi? ja ti rubijo, ok zakaj drugje ne..
eFranjo
15. 09. 2012 18.41
+4
banka mora it v stečaj, če slabo dela oz ne dela z premoženjem naj se pokrijejo dolgovi, ki jih ima.
odpisan2x
15. 09. 2012 17.43
+2
še eeden ki misle da je navrhu,rajš remisel kolk se jih bo skrilo za tabo-boš kmal na vrst
maks44
15. 09. 2012 13.51
+8
Ko bo večina od vas vedela kako deluje svetovni bančni sistem, ki je skoraj v celoti sprivatiziran se boste zamislili kaj sploh govorite. Cel svet vodi le nekaj ljudi, ki ima v lasti bančništvo, kovine, naftne surovine, prehrano in ostalo. Dajte vi posameznikom praktično vse v privat roke pa vam bo jasno zakaj se cene dvigujejo zakaj vas država stiska z davki in zakaj ste vsak dan bolj revni. Vsi, ki vodijo glavne panoge želijo istisnit čimveč od nas zato je tudi tako. Glede na vse pa si skoraj upam trditi, da imajo za nas prelep načrt, ki nas bo pahnil v še večjo revščino. Upam, da se bojo ljudje prej zavedali, da tako ne gre in zahtevali spremembe. Razne kovine, naftne surovine, prehrana in ostalo ni njihova last ampak last vseh ljudi na zemlji. Ti ljudje so skozi leta do teh surovin prišli z goljufijami in prevarami zato so nelegalni posestniki vsega pridobljenega. Res smo majhen narod in ne pripomoremo kaj preveč k spremembam, lahko pa se zbudimo in začnemo razmišljat drugače. Ljudje po svetu se zbujajo, zbudite se tudi vi...
Borut Novak 1
15. 09. 2012 13.46
+1
Lepo je povedal " če imate dober program NLB tudi kreditera " Junaki, kje imate programe ?
Amino-acid
15. 09. 2012 11.41
+1
Jaz sem tudi za stečaj. Tako kot so rekli: te opice ne smejo čuvati banan! moje mnenje je: sploh ne hodimo na volitve, ker jim tako prostovoljno damo to moč, ki jo imajo! Sami smo krivi! Dobro veste, da vsi po vrsti lažejo pa jih kljub temu volite, ne razumem. Naredili boste spremembo, če NE boste volili in ne obratno. Politika se oklepa tistih 52%, volilcev... koliko pa je to v resnici 250.000 ljudi! ej jej jej
Amino-acid
15. 09. 2012 11.59
+4
da se to dodam... kaj boste rekli svoji sinovom in hčeram, vnukom in vnukinjam, ko Vas bodo vprašali: Kaj hudiča ste počeli, ko smo bili mi še v plenicah? Kako ste lahko pustil, da so vse pokradli, da sedaj mi nimamo NIČ? Mislimo malo na to kakšno državo jim bomo zapustili. Lep pozdrav!
ce.ce.
15. 09. 2012 09.15
+2
Ja, kakšen lušten fantek
ojster10
15. 09. 2012 09.08
+4
Še en ki bo ščitil dosedajne in pretekle grehe - kraje.
zgodbaouspehu
15. 09. 2012 08.54
+2
In vse dosedanje direktorje te banke in pomočnike ne smemo nikoli več pripustiti k vodenju kateregakoli državnega podjetja , ustanove ali banke. Dovolj so si nakradli, da bodo preživeli. Še bolje bi pa bilo, da bi jim to premoženje, če ne morejo dokazati izvor odvzeli. Banka pa naj gre v stečaj. Dolg do varčevalcev pa naj poplačajo tisti, ki so do seda to banko vodili in odobravali takšna posojila, da so zavozili vse skupaj. Dolg ne smejo plačati davkopalčevalci.
Robin Gunner
15. 09. 2012 11.28
+4
tocno, dosmrtna prepoved opravljanja javnih funkcij. vrnitev skode ki so jo povzrocili do drzavljanov. (to so ljudje ki so upravljali, nadzirali in nas lastnike - drzavljane pahnili v slabsi standard, sanacije itd...) odgovornost ne pomeni odstopa iz tega polozaja, in pozabe na miljarde skode, ter skakanja iz nadzornega in upravnega sveta te ali druge firme se z odpravninami. odgovornost pomeni placanje skode pa ce traja 1000 let, podedovanje pufa za napacne odlocitve! edino drzavljani lahko nekaj spremenimo, ker politika tako opozicija in koalicija se zavzemata za ponovno sanacijo, kdaj bo referendum na to vprasanje? glede prodaje, bank itd. vi se kr tolazte, da bo pol bolje. pa ker manijak bo pa kupu nekej kar ima izgubo ze vsa ta leta? a bi vi kupl firmo ki ima 2 miljardi minusa, kot dober gospodar? kdo vam garantira da nekdo drug kot lastnik ne bo naredu isto, in ker lemer bo spet podpisal nekej in nas obvezal da bomo placevali subvencije ali sanacije se v prihodnje? firme v privat ali drzavni lasti, ki imajo izgubo v normalnem gospodarstvu propadejo! iz teh firm, se rodijo nove, boljse, z zdravimi temelji. mi se pa gremo cistega socializma, kjer mecemo denar drzavljanov v luknjo, dokler ne bomo zastekal da je ze prepozno. a najbolj mi gre na zivce da se za taksne bedarije zavzemajo raznorazni izobrazenci. pojma nimajo! ne vedo kaj je logika! ne vedo kaj so osnove ekonomije! povozil jih je cas!
kawasakimen
15. 09. 2012 07.58
+9
Pojdite na druge banke,ker NLB res ne gre zaupati.Meni tudi na misel ne pride da bi imel denar v taki banki,ki so talalali miljone tajkunom. Davkoplačevalci bomo zopet zalagali NLB zgodbe pa se bodo ponavljale.
Kukulkan
15. 09. 2012 08.00
Robin Gunner
15. 09. 2012 11.16
+3
denar poberte iz vseh slovenskih bank, ker so povezane in vecina ima nenormalne izgube ze vsa ta leta. pa sami dobro vemo, da lahko banka dobro zivi, na racun drzavljanov ki vzamejo kredit. ker vam tud fajn zaracunajo. (sam poglejte % ce vzamete kredo, ali ce imate denar polozen na banki) vam bo jasno. Ce imate vi nalozen denar na banki boste dobil smesno nizke obresti, ce ste pa dolzni (kredit) boste placal 10x vecje obresti! da pa pol naredijo minus, so pa vodstva nesposobna ali pa denar sistemsko odteka na privatne racune, ker druge razlage ni, ker banke bi morale delat z ogromnim profitom vsaj kar se tice posojanja denarja drzavljanom!