Gospodarstvo

Na čakanju še 100 Preventovih šivilj

Slovenj Gradec, 12. 03. 2009 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi upada prodaje avtomobilov najvišjih cenovnih razredov, za katere šivajo sedežne prevleke v slovenjgraškem Preventu, se je 120 šiviljam, ki so že mesec dni na čakanju, ta teden pridružilo še dodatnih sto.

V Preventu šivajo avtomobilske sedežne prevleke.
V Preventu šivajo avtomobilske sedežne prevleke. FOTO: Reuters

Preventovim šiviljam, ki so od začetka februarja na čakanju zaradi upada prodaje vozil znamke Volkswagen in posledičnega zmanjšanja naročil Preventu, se je v tem tednu postopno pridružilo še sto šivilj, ki šivajo avtomobilske sedežne prevleke za Daimlerja. Skupno je tako na čakanju 220 šivilj iz Preventove proizvodne družbe v Slovenj Gradcu, medtem ko v podjetjih v Radljah ob Dravi, Mirni, Otiškem Vrhu in Pamečah pri Slovenj Gradcu delo poteka v skladu s 36-urnim skrajšanim delovnim tednom, je povedala tiskovna predstavnica podjetja Monika Žvikart.

"Delavke zaradi čakanja na delo doma niso prikrajšane, saj dobijo polno nadomestilo plače, ustrezno 36-urnemu delovniku," je povedal predstavnik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman, ki se je v sredo sestal s predsednikom uprave Prevent Globala Ivanom Majcnom. Kot pravi Zorman, je dobil nekaj spodbudnih novic, vendar je treba počakati na prihodnji razvoj dogodkov.

Še vedno ni kaj več znanega glede morebitnega odpuščanja 400 delavcev, katerih delovna mesta so ogrožena zaradi 40-odstotnega upada naročil.

Tudi Majcen je na vprašanja o tem, ali je že pripravljen napovedani predlog dokapitalizacije Prevent Globala in ali sta največja lastnika Prevent Globala, Janko Zakeršnik in Nijaz Hastor, že dosegla kakršenkoli dogovor glede nadaljnjega sodelovanja in usode koncerna, povedal, da so aktivnosti v zvezi s tem še v teku in da trenutno več ne more pojasniti.

Kako se bo razpletla zgodba z Ebylom?

Na sodišču v avstrijskem Kremsu pa je za ponedeljek, 16. marca, napovedan narok v postopku prisilne poravnave podjetja Eybl International. Za to avstrijsko podjetje, kjer prav tako izdelujejo avtomobilske sedežne prevleke, se zanima podjetje Prevent Dev s sedežem v nemškem Wolfsburgu, ki je v Hastorjevi lasti in prek katerega je potekala večina poslov za Preventova slovenska podjetja avtomobilske branže. Prevent Dev je v okviru prisilne poravnave konec januarja že prevzel Eyblovo slovaško podružnico.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
13. 03. 2009 07.22
Za vsakih sto zaposlenih iz delavskih vrst je treba odpustiti sto porabnikov denarja nove vrednosti - 100 javnih usklužbencev pa se bo oblast "našla".