Gospodarstvo

Mura vse bližje evropskima milijonoma

Bruselj, 09. 11. 2010 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve je brez glasu proti potrdil mnenje o aktiviranju evropskega globalizacijskega sklada za slovensko podjetje Mura.

Vloga za Muro je dobila pozitivno mnenje odbora Evropskega parlamenta.
Vloga za Muro je dobila pozitivno mnenje odbora Evropskega parlamenta. FOTO: POP TV

"Slovenska vlada je s prijavo praktično že uspela," je sporočil slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Jelko Kacin (ALDE/LDS). Kot so sporočili iz pisarne Kacina, ki je nadomestni član v odboru Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve, je pozitivno mnenje za primer Mure pospremilo pismo predsednice odbora Pervenche Beres. V njem predsednika odbora za proračun Evropske komisije Alaina Lamassoureja poziva, naj odbor za proračun v resolucijo o slovenski prijavi vključi vrsto predlogov, ki se nanašajo na črpanje sklada.

Med drugim Beresova v imenu odbora komisijo poziva, naj vzpodbudi slovensko vlado k večjemu vključevanju sindikatov in delavcev v izvedbo ukrepov. Odbor poleg tega obžaluje, da je premalo pozornosti posvečene izobraževanju delavcev in delavk, ki imajo večinoma zelo nizko izobrazbo, pismo pa omenja tudi ukrepe za 583 invalidnih delavcev in delavcev z obolenji.

Kacin ocenjuje, da je sicer "zelo afirmativno pismo" opozorilo, da je Slovenija premalo proaktivna, saj bi s črpanjem sklada lahko dosegli več. "Medtem ko si Pomurje brez dvoma zasluži ta sredstva, pa moramo poskrbeti, da bo slovenska vlada dosledna pri izpeljavi ukrepov, saj bo le tako sklad imel poln učinek," je dejal. Po njegovem mnenju so pripombe glede izobraževanja ter skrbi za delavce in delavke s posebnimi potrebami na mestu, saj sredstva niso in ne smejo postati še ena finančna injekcija neperspektivnim sektorjem.

Evropska komisija je slovensko vlogo za pridobitev sredstva iz globalizacijskega sklada za podjetje Mura potrdila 19. oktobra letos, vlogo pa morata potrditi še Svet in Evropski parlament. Slovenija naj bi za pomoč delavcem nekdanjega tekstilnega velikana iz omenjenega sklada prejela nekaj več kot 2,2 milijona evrov, sredstva pa pričakuje nekje do konca leta. Glede Vegrada in Preventa Slovenija možnost za podajo vloge za pridobitev sredstev iz globalizacijskega sklada še preučuje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsesmozagonili
09. 11. 2010 18.58
raj bo ostala praznih rok, takšni kot kacinko si bod pa razdelili peneze, ki jih plačujemo vsi slovenci evropi!
Roxy79
09. 11. 2010 16.54
bla bla bla.... dobro se Ve,kam bodo šli miljoni..... nekaterim v žepe... ostali pa z dolgimi nosovi.
przelmuding
09. 11. 2010 15.03
Kaj mislijo naši veljaki da bo evropska unija podpirala vegradovo in preventovo lopovščino. Malo morgen, kako sploh pomislijo na kaj takega.