Gospodarstvo

Mura v rokah Aha Mode

Murska Sobota, 29. 08. 2011 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Aha Moda je na dražbi za izklicno ceno 9,65 milijona evrov kupila večino Murinega stečajnega premoženja. Kot je povedala solastnica Aha Skupine Mojca Lukančič, je bila odločitev zelo težka, vendar jim pomeni nakup velik izziv.

Po besedah predstavnika sindikata Mure in partnerjev Dužana Küplena je odleglo tudi delavcem, saj so dobili skrbnega in odgovornega lastnika, upajo le, da bo obljubljeno uresničil.
Po besedah predstavnika sindikata Mure in partnerjev Dužana Küplena je odleglo tudi delavcem, saj so dobili skrbnega in odgovornega lastnika, upajo le, da bo obljubljeno uresničil. FOTO: POP TV

Družba Aha Moda, ki je del holdinške družbe Aha Skupina, je na današnji dražbi za izklicno ceno 9,65 milijona evrov kupila večino Murinega stečajnega premoženja. Solastnica Aha Skupine Mojca Lukančič je ob tem povedala, da je bila odločitev zelo težka, vendar jim pomeni nakup velik izziv.

"Ta izziv na eni strani vidimo kot akumulirano znanje, ki se je gradilo od leta 1925. Govorimo o znanju, imenu in možnostih, vidimo, da je z blagovno znamko Mura mogoče veliko narediti v Sloveniji, na območju nekdanje Jugoslavije in še kje. Na drugi strani pa so izzivi, saj vemo, da Slovenija ni teritorij s poceni stroški dela, kar pomeni, da bo treba storiti korake, s katerimi bomo naredili Muro konkurenčno ne samo na račun delovne sile," je povedala Lukančičeva, ki se je dražbe udeležila skupaj z britanskim partnerjem in solastnikom Aha Skupine Nigelom Petrom Buxtonom.

Po njenih besedah bo treba razmišljati, kako bodo dodajali to vrednost in zadržali 1563 ljudi, kolikor jih dela v Muri danes. "Dogovarjamo se o ohranitvi obstoječega števila zaposlenih vsaj za dobo pet let, srčno pa upam, da jih bo čim več in za dalj časa," je dejala Lukančičeva, ki pričakuje podporo zaposlenih, menedžmenta, pa tudi širše okolice.

V prodajnem paketu so bili družba Mura in partnerji, ki posluje pozitivno in predstavlja "zdravo jedro Mure", vključuje pa tudi družbo Mura EHM (Evropska hiša mode), zagrebška družba Mura, trgovina in storitve, blagovni znamki Mura in e.mura, nepremičnine na matični lokaciji Plese v Murski Soboti, proizvodna, pomožna, informacijska in druga oprema.

O zamenjavi sedanjega vodstva Mure in partnerjev ne razmišljajo, pri mednarodni kooperaciji zadeve tečejo dobro, kar zadeva blagovne znamke in dizajn pa bo treba veliko narediti, dodaja Lukančičeva. "Skupaj z obstoječim vodstvom smo ocenili, da so potrebne določene okrepitve, tudi ljudje s področja dizajna, marketinga, da bi malo bolj agresivno zastavili to zgodbo," je povedala.

Direktor družbe Mura in partnerji Milan Mörec je zadovoljen, ker se je končala agonija glede lastništva, in meni, da so dobili pravega lastnika in da bodo skupaj nadaljevali pot pri revitalizaciji blagovne znamke, mednarodni kooperaciji in ohranitvi Mure.

Kupca je pohvalil tudi stečajni upravitelj Branko Đorđević, ker da gre za družbo, ki gospodarsko krizo jemlje kot izziv in priložnost, prodajno ceno pa označil kot najvišjo, ki je bila dosežena pri stečaju v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tarika55
31. 08. 2011 12.37
Mura bi še danes obstajala,če je ne bi tajkuni dobesedno pokradli, za delavce pa ni ostalo nič.
bingo 1
31. 08. 2011 07.29
Vse čestitke za nakup Mure in uspešno delo z pridnih 1563 delavcev za katere je gos Lukančičeva obljubila po njenih besedah da bo zadržali vse delavce to pa je za dober menedžment veliki uspeh---- bingo x Ljubljana---
zalijanc
30. 08. 2011 10.38
Ona kot pravnica pozna kloako, želim ji uspeha že zaradi prebivalcev.
vlab
30. 08. 2011 09.45
tadva pač kupujeta propadla podjetja ali tista na robu in jim dodata vrednost ki jim manjka. včasih uspe to bolje včasih slabše. slabe odprodaš pa naj rešitev najde kdo s še boljšimi idejami, dobre pa furaš dalje. in nato naprej kupuješ. nič posebnega, le da delata to za svoj denar. pri nas delamo enako, nekaj imamo svojega lastnega razvoja, lastnih proizvodov, nekaj pa kupujemo in držimo nad vodo s svojim znanjem, katero je prejšnjemu lastniku manjkalo. da pa prideš do sem iz 0 pa mora preteči kar nekaj vode. da pa operiraš še s takim portfeljem in toliko zaposlenimi pa samo kapo dol.
vlab
30. 08. 2011 09.34
kukizaverja za managerja v vsako zafurano slovensko podjetje! da se do sitega naje vseh problemov in jih prebavi v zlato.
Komentiranje prepovedano
30. 08. 2011 09.03
Z blagovno znamko Mura je mogoče veliko narediti v Sloveniji, na območju nekdanje Jugoslavije in še kje. IN ŠE KJE - dokazuje, da gospodje nimajo nobene ideje in nobenega poslovenga načrta, ki bi nakazoval sanacijo in širjenje. In ne razumem zakaj dilema okoli lastništva. To vsekakor ni agonija. Murec ima agonijo v glavi in je zadovoljen zaradi tega, ker je podal vroč kostanj naprej. Sedaj je lahko filozofsko močen. Le vajeti bi vzeli v svoje roke, spoštovani managerji, pokazali iniciativo in naredili nekaj. Ampak seveda: vi ste managerji slovenskega kova. Dosti govorjenja, filozofiranja, kako kaj ni mogoče, ustvarjanje kaotičnih situacij, kraja, častihlepje in kompletna inkompetentnost na celotnem strokovnem nivoju. Plus seveda brcanje delavcev v tazadnjo. Dodam lahko še: slovenski manager je sposoben misliti samo s tujo glavo. Gre se za navadno turbokapitalistično krajo in nič drugega. Kradejo nam pa inkompetentneži. Sramota.
Lordy
30. 08. 2011 08.57
Še en znak da se apokalipsa bliža. lol
CDROM
30. 08. 2011 08.56
Lastnikom Aha Group želim uspešno delo in čim več zelo uspešnega poslovanja, čeprav se mi zdi, da nakup Mure je zelo nevarna naložba in bi lahko ogrozila celotno podjetje! Ampak verjamem v sposobne ljudi, ki vodijo to družbo saj so s svojimi rokami ustvarili premoženje in niso to neki politični tajkunčki, ki so navajeni krast!!!!!
tantadruj1
30. 08. 2011 08.03
.. kakšna težka odločitev, sej muri ni bilo treba propasti, to so naredili nalašč...
Anni53
30. 08. 2011 07.25
Počasi ampak ziher se bo vse razprodalo tujcem. Kaj pa bomo potem spet mi? Hlapci! Upam, samo, da nam bo pod tujci boljše. Ampak ne bo, saj vemo, kako delajo z delavci zunaj, kajne?
kkkikiriki
30. 08. 2011 02.16
delam u firmi ki je v lasti aha grup.... in povem vam da z muro ne bo nič!
Gorazst
30. 08. 2011 00.08
Še en tajkun :) Nigel Peter Buxton? A se hecate? Še ena klofuta v obraz slovencem in delavcem Mure.
Prekmurje Slovenija
29. 08. 2011 23.22
-1
Mura ima še vedno okrog 7 direktorjev. Upam da bo sedaj čimprej to bando rasterala kot tudi polovico režijcev ki se sprehajajo po proizvodnji. Ugotovila kdo vse je kradel in tudi tisto za kar se je vedelo da bo nekdo kaznovan. Saj se ve da so si gradili in obnavljali hiše na račun mure. Ampak vse se je pod preprogo umaknilo. Pred časom so ukradli za kamion oblek in šele po tednu dni prijavili policiji.... Ampak kakorkoli bo vem da za delavca v muri ne bo boljše. Še vedno bo delal za minimalno plačo, delal nadure katerih ne bo dobil plačano. To je pa kriva naša gospoda v ljubljani
abc123def456
29. 08. 2011 23.21
kdo ustvarja kvaliteten proizvod ki gre pol za visoko ceno v prodajo.Direktor sigurno ne inženirji mislim da tudi ne ??????? ceki so pridno delali stare skode in pridno delajo nove skode. razlika med staro in novo skodo je ocitna ..
sokol2010
29. 08. 2011 23.09
no kaj je pa zdaj z samanto škerjanec, je bla tko prepametna da bo ona zrihtala .....? še ena njena samopromocija, al kaj?
talijamz
29. 08. 2011 20.53
čestitam za odličen nakup MURE.Upam da bodo delavci ki delajo za minimalca vsak mesec,imeli kaj koristi od novega lastnika.Vendar pa je čisto vseeno kdo je lastnik, delavec je še vedno na najnižjem nivoju saj za delodajalca ni vreden nič.Takrat se delodajalci hvalijo da so poslovali pozitivno,da je delo opravljeno do roka itd.Kaj pa ima delavec od tega?Sedaj se pa zamislimo kdo ustvarja kvaliteten proizvod ki gre pol za visoko ceno v prodajo.Direktor sigurno ne inženirji mislim da tudi ne.Pošteno plačo dati tistemu ki si jo zasluži,da lahko preživi iz meseca vmesec ne pa da životari z minimalcem.In žal je tako v naši sloveniji(seveda eurosloveniji).
talijamz
29. 08. 2011 20.52
čestitam za odličen nakup MURE.Upam da bodo delavci ki delajo za minimalca vsak mesec,imeli kaj koristi od novega lastnika.Vendar pa je čisto vseeno kdo je lastnik, delavec je še vedno na najnižjem nivoju saj za delodajalca ni vreden nič.Takrat se delodajalci hvalijo da so poslovali pozitivno,da je delo opravljeno do roka itd.Kaj pa ima delavec od tega?Sedaj se pa zamislimo kdo ustvarja kvaliteten proizvod ki gre pol za visoko ceno v prodajo.Direktor sigurno ne inženirji mislim da tudi ne.Pošteno plačo dati tistemu ki si jo zasluži,da lahko preživi iz meseca vmesec ne pa da životari z minimalcem.In žal je tako v naši sloveniji(seveda eurosloveniji).
upornik18
29. 08. 2011 16.44
aha tko torej mislijo. *