Gospodarstvo

Mura: 676 zaposlenih preveč

Ljubljana, 13. 02. 2009 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Mure je na seji razpravljal o možnostih dokapitalizacije in zmanjšanju števila zaposlenih za 676 in ne 300, kot je bilo najprej rečeno.

Mura je leto sklenila s skoraj poldrugim milijonom izgube.
Mura je leto sklenila s skoraj poldrugim milijonom izgube. FOTO: POP TV

Sestal se je nadzorni svet Mure, kjer je glavna beseda tekla o možnostih dokapitalizacije in o zmanjšanju števila zaposlenih za 676 namesto za 300, kot so sprva nameravali. Mura je sicer že lani število zaposlenih zmanjšala za 350, nekaj pa jih je poslala tudi na čakanje.

Družba je sicer lansko leto sklenila z izgubo v višini 3 milijonov evrov, obseg naročil pa je v zadnjem času upadel za kar petino. Obseg proizvodnje naj bi tako zmanjšali za osem odstotkov, celotna skupina Mura pa naj letos ne bi poslovala z izgubo.

"Izguba v višini tri milijone evrov je sicer nekaj višja, kot smo pričakovali, vendarle je nadzorni svet z delom celotnega kolektiva in uprave zadovoljen," je po današnji seji nadzornega sveta povedal njegov predsednik Henrik Peternelj.

Družba je imela skoraj enako realizacijo kot leto prej, a s 300 delavci manj, obveznim dvigom plač, ki je ob vseh ukrepih ob varčevanju zahteval dodatna 2,2 milijona evrov, in zmanjšanjem porabe električne energije, za katero pa so zaradi zvišanja cen energentov kljub temu plačali 500.000 evrov več kot leta 2007.

Nadzorni svet je tudi potrdil predlog uprave za letos, ki med drugim predvideva povečano prodajo izdelkov pod lastno blagovno znamko, prenos nekaterih del, ki jih imajo tuje družbe, nazaj v Mursko Soboto, organiziranje proizvodnje za tuje blagovne znamke tako, da bo mogoče natančnejše spremljanje ekonomičnosti, in prilagajanje obsega dodelavnih poslov predvsem glede ekonomičnosti, saj niso vsi prinašali pozitivnega rezultata.

Dokapitalizacija?

"Pri obravnavi finančnega prestrukturiranja smo ugotovili, da je Mura še vedno solventna družba, vendar pa ima razmerje med sredstvi in viri sredstev podrto, kar pomeni, da ima premalo dolgoročnih virov. Zato smo načrt sprejeli in zadolžili upravo, naj do konca marca skliče izredno skupščino, kjer bomo lastnike vprašali, ali so pripravljeni Muro dokapitalizirati za 8,5 milijona evrov oz. ali lahko računamo, da se prednostna pravica ukine in da se vpraša upnike, ali so del svojih terjatev pripravljeni spremeniti v lastniške deleže," je povedal prvi Murin nadzornik.

Največji lastnik Mure je sicer Nacionalna finančna družba.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 02. 2009 20.46
007 SE STRINJAM
NoExit
15. 02. 2009 10.05
Evo ti zdaj primer ,kako delajo direktorji.....Tale MEH,je bil direktor mure,dolga leta bil lepo plačan,spravil podjetje v še večji drek in čez nekaj časa tebi nič ,meni nič odstopil ter postal direktor preventa .Sedaj pa zopet tebi nič meni nič ..ista zgodba in takih primerov je v Sloveniji kolikor hočeš!! Te harpije preprosto pijejo kri ubogemu narodu in to dobesedno in brez sramu !!Morali bi jih vse poloviti tako,kot so zidarja..v marice in pred sodišče,jim zapleniti premoženje!!!!! Prekleta golazen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
14. 02. 2009 15.21
ATLAS VSE KAR SI POVEDAL ,SI POVEEDAL V TREH BESEDAH;;;; TEMELJITI RAZVOJ PODJETJA---- ŽAL GA MURA NIMA
ODIN
14. 02. 2009 10.00
Jaz Muri ne bi rekel gigant je pa pomemben delodajalec v regiji. To, da je pod enim vodstvom lahko poslovala pozitivno pod sedanjim pa ne mi kaže le to, da trenutno vodstvo ni sposobno voditi Muro. Res je, da je danes tako kot že nekaj časa takšno tekstilno industrijo kot je Mura precej težje obdržati nad vodo kot pa npr. Petrol. Ampak to ne pomeni da se ne da. Le na vodstveno mesto je potrebno postaviti dobro posadko, saj so Murini proizvodi dobri.
gospakatja
14. 02. 2009 08.45
mura je , žal, na poti v propad. tekstilnim gigantom se čas, definitivno izteka. tako velikanski konglomerat konfekcionarjev lahko preživi le, če šiva desetisoče (enakih) komadov istočasno- pač , potrebe traku.in komu naj bi jih prodali? jugotrga ni več, lon posli so se preselili v azijo, evropa se orientira v majhne serije, amerika ima svoje proizvajalce in azija se ne zanima za muro, saj poceni robo delajo doma, draga pa je znamke armani!! tudi mi kupujemo ali ceneje, ali dražje. žalostna resnica je,da deluje mura na takem nivoju, za katerega ni zanimanja. svet se spreminja in če v njem želimo (pre)živeti, se moramo spreminjati z njim. če tega ne zmoremo, pač, umremo. seveda nam je žal za delavce; seveda nam je hudo za regijo, ki od tega živi; seveda nam je ( konec koncev) hudo za državo, ki se bo morala s tem problemom spopasti; a vse sočutje tega sveta ne more kljubovati dejstvom , in dejstva so, da je mura na smrt obsojen gigant, ki je zapisan propadu ( neke vrste dinozaver med vrtički), in ki ga še tako pošteno in sposobno vodstvo ne more rešiti- preprosto zato, ker nobeno vodstvo ne more zamenjati razmer, ki so se tako zelo spremenile!uboge pridne šivilje, seveda niso nič krive, a najbolj nastradajo. to pa je usoda majhnih ljudi vedno in povsod.
tony_abcde@yahoo.com
14. 02. 2009 08.27
zogby13.02.2009, 23:041 Če bi odpustili vse meneđerje,bi lahko prišparali ravno enako,kot mislijo sedaj ko so odpustili toliko delavcev! pa še nobene škode nebi bi bilo :)
zogby
13. 02. 2009 23.04
Če bi odpustili vse meneđerje,bi lahko prišparali ravno enako,kot mislijo sedaj ko so odpustili toliko delavcev!
sasop1@hotmail.com
13. 02. 2009 22.22
Zraven so pa še na nacionalnem mediju napisali, da s 1 februarjem delajo 36 ur. Delajo pa 40 in več ur tedensko. Lažejo hitreje kot pes teče.
sasop1@hotmail.com
13. 02. 2009 22.21
Zaradi dviga plač???? 2.2 milijona??? Delavcem niso dvignili plač. Vodstvo je pa druga zgodba. To pa niso napisali, da hočejo da delavci podpišejo anekse, da se strinjajo z znižanjem minimalnih plač za dodatnih 10% na 450€ BRUTO!!! Banda
Nepristeven
13. 02. 2009 21.43
Problem neućinkovitega gospodarskega sistema, ki vidi edino rešitev za lastnike "kapitala" v odpuščanju zaposlenih, ki so hkrati v celotnem obsegu porabe tudi najštevilčnejšji in najbolj zaželjeni kupci proizvodov, ki jih ustvarja neučinkoviti gospodarski sistem, je v tem, da VSE TEMELJI SAMO NA IZKORIŠČANJU delovne sile za LASTNE SEBIČNE INTERESE. Tistim nesrečnežem, ki USTVARJAJO BOGASTVO, ne dajo niti zaslužka, da preživljajo svoje družine. Po vsem, kar ni logićno niti ekonomsko sprejemljivo, pa nastopi kriza, KER NI KUPCEV njihovih proizvodov. Torej odpuščanje NEPOTREBNIH????
Lakom
13. 02. 2009 20.56
Lakom
13. 02. 2009 20.56
Po vseh mikjonih, ki smo jih zmnetali v to firmo....
MIMOGREDE
13. 02. 2009 20.05
KAM TO VODI? IN DO ČESA BO TO PRIPELJALO? ČUDN DA SE NČ NE SPREMENI!! KAK KRADEJO BANDA POKVARJENA, RITI PODKUPLJIVE, UMAZANE, DA JIH NI SRAM, LJUDJE PA ZA PREŽIVETJE NIMAJO! MORAJO SE UPRET IN SI IZBORIT KAR JIM PRIPADA. PA KAJ SE GRE TA FOLK?????????
freca
13. 02. 2009 19.25
Laufer ne komentiraj , če nimaš pojma.Budala!Spet bodo "nasankale"pridne šivilje, tisti ,ki pa hodijo po tovarni in ne delajo nič ,razem tega ,da zajebavajo delavce(pa še slovensko neznajo) oni pa bodo ostali?Če ne bo dokapitalizacije jebeš tako državo.Država ni samo Ljubljana. Treba bo v boj in dati na vislice vse tajkune in menedžerje ki se bogatijo na račun delavcev.Banda! Z INTERNACIONALO NAPREJ!
Skynet
13. 02. 2009 19.19
Ubistvu je mel Lahovnik, kar prav z "živimi mrtveci". Že leta država pomaga raznim podjetjem, ko so nekoč bila uspešna sedaj pa se prebijajo iz meseca v mesec seveda iz davkoplačevalsko pomočjo in tonejo vseeno v rdečih številkah medtem pa bogatijo managerji in vodstvo podjetja! Zakaj ne bi začeli iz totalne ničle znova, stara nekoč uspešna podjetja naj gredo v stečaj, OK bodo brezposelni, bo težko, vendar prej ali slej se bodo ustvarila nova podjetja TU naj država pomaga perpekstivnim malim podjetjem, ne pa da "rešuje" nekaj, kar se NE DA rešiti. Tisti, ki kritizirate samo podjetje MURA vas je lahko sram, saj to je eno od uspešnih podjetji, ki res, da se je z pomočjo obdržalo na sceni in obdržalo ugled, kakovostno znamko in samo trženje. Res je pa, da kriza je udarila po vseh. Zato sem prepričan, da bi to krizo podjetje Mura lahko izkoristilo z nekim temeljtim razvojnim načrtom....saj doseči tako prepoznavnost, kot ga ima ta znamka je desetletje truda!!!
purgerica
13. 02. 2009 19.11
Hebem mu miša.......opet problemi???
viliboh
13. 02. 2009 19.04
Škoda,da nimam jajc,da bi kakšnemu tajkunu odrezal jajca,potem bi se pa mogoče kdo ustrašil za svoje premoženje
Vesela deklica
13. 02. 2009 18.50
žal, se ne znajo prodajati. Kot kaže jim je tudi vseeno.
laufer
13. 02. 2009 18.45
MURA PONOVNO ŠPEKULIRA NA DENAR DRŽAVE!
hefzle
13. 02. 2009 18.41
banda pokvarjena vse pokradejo ,delavce mečejo na cesto,potem pa grejo drugam in tam počnejo isto. Pa kaj se ti ljudje res imajo za bogove ali kaj? Pred zid z nimi in jih linčati ali pa postreliti