Gospodarstvo

Mramor: Slovenija je v zadnjem času zgodba o uspehu

Washington, 19. 04. 2015 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Mramor ob tem dodaja, da ta zgodba še ni končana. "Menim, da je to potencialna rast Slovenije in če bomo vse strukturne reforme, o katerih sem govoril, izvedli in brzdali apetite, lahko to rast dosežemo, ob tem pa tudi razmeroma visoko zaposlenost," je ocenil. V tem primeru bo tako rast višja od ravni med dva in 2,4 odstotka, kjer se zdaj gibljejo napovedi.

Mramor danes sklepa obisk Washingtona. V ponedeljek bo v New Yorku obiskal večje banke, ki so lastnice slovenskih obveznic, nato pa bo predaval na bostonski univerzi Harvard, kjer bo v okviru niza predavanj visokih funkcionarjev iz EU predval o izkušnjah tranzicijskih držav, še posebej Slovenije, s krizo.

Obisk ZDA je minister začel v San Franciscu in na univerzi Stanford. Obiskal je tudi gospodarsko združenje Slovencev v Kaliforniji, ki ga vodi častni konzul Tom Brandy. Tamkajšnjo slovensko skupnost je pohvalil za dejavnost predvsem na izobraževalnem področju.

Finančni minister Dušan Mramor ocenjuje, da je Slovenija v zadnjem času spet zgodba o uspehu. Je pa v pogovoru s slovenskimi dopisniki ob robu spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu poudaril, da zgodba ni končana.

Presenečeni nad razmerami v naši državi

Mramor je dejal, da so bili sogovorniki na skladu in v banki izjemno presenečeni nad razmerami v Sloveniji. "Slovenija je danes med državami, ki imajo dobro gospodarsko rast, kjer se znižuje brezposelnost in povečuje zaposlovanje, kar utrjuje zaupanje, da je sposobna narediti spremembe," je nadaljeval.

Pohvale in priporočila

So pa ob pohvalah prišla tudi zelo jasna priporočila. Rast je namreč še vedno krhka in Slovenija mora izvesti vse potrebne strukturne spremembe ter brzdati apetite. "Zavedati se moramo, da smo krepko pod ravnjo rasti iz leta 2008 in ne moremo imeti takšne javne porabe, kot takrat," je znova opozoril, tudi v luči nasprotovanja socialnih partnerjev reformam oziroma nadaljevanju varčevanja.

"Spremembe smo izvedli zato, da se uskladimo z dejanskim stanjem. Ko smo imeli padanje bruto domačega proizvoda (BDP), smo zmanjševali javno porabo s kratkoročnimi ukrepi na različnih področjih. Zdaj smo na tej nižji ravni porabe in ti kratkoročni ukrepi morajo postati dolgoročni," je rekel.

Naj se strukturne reforme nadaljujejo

Mramor
Mramor FOTO: Damjan Žibert
Število prejemnikov denarne socialne pomoči v Sloveniji se povečuje. Februarja so jih našteli nekaj manj kot 54.000, kar je okoli 4000 upravičencev več kot lani. Razlog za to na pristojnem ministrstvu vidijo v tem, da pomoči ni več potrebno vračati, zato razumljivo več ljudi prosi zanjo. Socialni delavci priznavajo, da so tudi stiske večje. V krizi, ko ne morejo preživeti in potrebujejo pomoč, je vse več tudi zaposlenih ljudi.

Zato v obeh mednarodnih finančnih ustanovah priporočajo nadaljevanje strukturnih reform, na drugi strani pa tudi "zelo pametno javnofinančno politiko".

Minister je ob oceni, da se zgodba o nujnosti strukturnih reform v Sloveniji zelo dolgo vleče, zatrdil, da temu ni tako, saj je bilo reform že veliko. "Izpeljali smo pokojninsko reformo, reformo trga dela, dokapitalizirali smo banke, ustanovili slabo banko in slovenski državni holding. Strukturnih sprememb je Slovenija naredila celo vrsto, tako da so ti rezultati posledica teh sprememb," je spomnil minister, a v isti sapi dodal, da delo ni končano. "Strukturnih reform je še precej, smo jih pa zelo veliko naredili in to zelo težke," je povedal Mramor.

Zapleti okoli privatizacije

Na vprašanje o zapletih okoli privatizacije je minister povedal, da je Slovenija med državami z izjemno visokim deležem državnega lastništva podjetij. Zato je na eni strani treba spremeniti način upravljanja teh podjetij, kar je naloga nastajajoče strategije upravljanja s kapitalskimi državnimi naložbami. Na drugi pa je treba zmanjšati delež teh podjetij v državni lasti s privatizacijo.

"Zato smo tudi naredili klasifikacijo podjetij na tista, ki jih ne bomo prodali ali jih bomo le delno, in na tista, kjer ni logično, da so v državni lasti in takšna bomo privatizirali," je povedal.

Kdo je kriv za neuspeh privatizacije Telekoma?

Mramor je zavrnil očitke, da je vlada kriva za neuspešno privatizacijo Telekoma Slovenije, in spomnil da zakon o Slovenskem državnem holdingu na tem področju postavlja jasno ločnico med vlado in holdingom, ki ima vse pristojnosti v zvezi s to prodajo. Vprašanj glede statusa Zavarovalnice Triglav v klasifikaciji naložb v odsotnosti iz Slovenije ni želel komentirati.

Na izhodišču, s katerega je mogoča višja rast

Po ministrovem prepričanju je Slovenija sicer zdaj na novem izhodišču, s katerega bo mogoča višja rast. Zato je glede slovenskih obetov optimist. Potencialna gospodarska rast države tako po njegovih besedah zagotovo ni med nič in enim odstotkom. Ampak je takšna, kot je bila dolgoročna rast konec 90. let in v začetku novega tisočletja, ko je bila približno štiriodstotna ali enkrat višja od rasti v celotni EU.

"Menim, da je to potencialna rast Slovenije in če bomo vse strukturne reforme, o katerih sem govoril, izvedli in brzdali apetite, lahko to rast dosežemo, ob tem pa tudi razmeroma visoko zaposlenost," je ocenil. V tem primeru bo tako rast višja od ravni med dva in 2,4 odstotka, kjer se zdaj gibljejo napovedi.

Ob tem je spomnil tudi na potrebe po postopne nižanju javnofinančnega strukturnega primanjkljaja proti izravnanim javnim financam v skladu z zavezami iz programa stabilnosti. "Višja ko bo gospodarska rast, več strukturnih reform za pospeševanje rasti bomo lahko naredili in manj napora bo treba, da se to zniževanje deficita uresniči," je dodal.

Še naprej oster do Grčije

Še posebej pametna javnofinančna politika pa je trenutno nujna za Grčijo. Vprašanje grškega dolga in morebiten izstop države iz območja evra je bilo namreč po Mramorjevih besedah zelo prisotno v Washingtonu.

"Svojega stališča nisem spremenil," je dejal minister, ki je bil v preteklosti oster do Grčije. "Želimo pa si, da bi Grčija prišla s predlogom ukrepov, ki bi bili učinkoviti in bi nadaljevali gospodarsko rast, ki se je v Grčiji ravnokar začela. To bi bilo dobro za območje evra in Slovenijo, ki je Grčiji veliko pomagala," je povedal Mramor, ki pa o izstopu Grčije iz evrskega območja ni želel ugibati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slonicka
23. 04. 2015 17.26
+2
se strinjam pokradli ste do nule to je velik uspeh
Vsegrevkurac
22. 04. 2015 23.08
+1
Mramor je klobasa.. Njemu je lustno.... Sej krivi smo pa sami... Slovenci smo hlapci... Bili in ostali tako pac je... Naj pokradejo, prodajo kar se se da :) prav veliko ni ostalo...
proletarec1
22. 04. 2015 08.06
+1
ZGODBA O USPEHU?ANALITIKI SO IZRAČUNALI,DA PRI NAS UPOKOJENCI ŽIVIJO SLABŠE KOT V GRČIJI.
VSEZNALECno1
22. 04. 2015 08.40
+1
Te vidim
22. 04. 2015 21.52
Baje rabimo za naslednje leto spet nove milijarde.
poslanka sexs
21. 04. 2015 20.57
+4
TA MRAMOR GOVORI KOT DA BI IMEL POLNE USTA ZGANCEV
daf3
21. 04. 2015 18.00
+2
ja zgodba o uspehu kaj bo pa potem ko bodo vse prodali a pol bo pa zgodba o pobegu politikov
genovefas
21. 04. 2015 14.39
+1
zgodba o uspehu delavci so napredovali imajo že 500 e velike plače bravo lahko bodo preživeli 3 otroke in jih na morje peljali pa to je res zgodba o uspehu
genovefas
21. 04. 2015 14.37
+3
neverjetno pa to je zgodba o uspehu Slovenije prodajamo Merkator pa hotele Portorož pa Telekom in da še vse ne povemo kaj prodajamo in bravo Slovenija le tako naprej in črnski sužnji se bodo jokali za nas Slovence ,ko bomo hlapci
kleopatra-1
21. 04. 2015 13.17
+6
Tip je izgubil stik z realnostjo
poslanka sexs
21. 04. 2015 20.55
kaj bo govoril ta Mrabor govori kot da bi imel polne usta zgancev vsaj ga nemores razumeti ce ima zgance v ustah
mul?ek
20. 04. 2015 20.31
+3
Gospod Mramor in ostali tako misleči,sestopite dol z oblakov,pridite ven iz vašega sveta in se ozrite malo naokoli.....
LOPOVEpredZID
21. 04. 2015 08.00
ko boš imel ti vask mesec 10k in +......boš stopil dol z oblakov???!
Nikiiy
20. 04. 2015 19.28
+6
Avstrijci prodajajo BORZO za drobiž sam da zgasnejo prej Banko...Heineken bo zaprl pivovarno...ali je to zgodba o uspehu..Pipi je zgasnu..Harmonikar tud..več kot 1000 poslovnih subjektov in kar 30 000 uspešnih Slovencev se je izselilo če je 10 000 največjih revežev uvoz iz Kosova uspeh pa naj odgovor poišče vsak sam..Novi davki...dražja komunala..višje takse in medsebojno ropanje bo zalavfalo na polno..
taklemamo01
20. 04. 2015 22.00
+1
ostalo pa je več kot 30000 slovencev ki uspešno zaugajo proračun
mi23
20. 04. 2015 18.31
+3
Slovenija je kokoš brez glave in nog. Pa naj ukreva če mora?
poslanka sexs
21. 04. 2015 20.59
-2
TUKAJ NA TEM PORTALU SO SAMO SOCIALNI PROBLEMI DELO SI POISCITE
gangsterist
20. 04. 2015 14.14
+18
mrmramor ne nabijaj
VSEZNALECno1
20. 04. 2015 13.25
+11
Ok človk bi mislu da so ga klopi napadel pa da mu je meninigtis mozak požru.... Ampak baje nima menigtisa...pa zgleda da tud tega ne kar bi bilo treba požrt...... Kire izjave.....
poslanka sexs
21. 04. 2015 20.56
+0
ta mramor govori kot bi imel polne usta zgancev
big_foot
20. 04. 2015 13.22
+8
Rast na plečih novodobnih sužnjev znanih kot delavci za minimalce oz. zaposleni kot s.p.-ji pri podjetjih. A smo to hoteli???? Mislim da ne. Dajte tem ljudem vsaj DOSTOJNE minimalne plače ki omogočajo skromno življenje. Pol pa govorte o zgodbi o uspehu.
silberblack
20. 04. 2015 12.13
+16
Zakaj pa ljudje ne vidijho obene rasti? Ker je rast samo maska in posledica prodaje in propadov, lažnih odpisov v slabi banki. Pa mora pozitivno govorit, da bi še malo gor ostal. Sicer pa slovenski ekonomisti vedno zgrešijo. Kot on. Zgodbe o uspehu pa so le na njihovih računih.
Shisui
20. 04. 2015 14.16
-2
Jaz ne vem kaj ti počneš ampak naša firma je skorajda podvojila izvoz v tujino v zadnjih dveh letih... Ampak itak, najlažje je cele dneve sedeti pred računalnikom in jokati, kako nam je hudo.
Miro Schemua
22. 04. 2015 20.06
Bojan-F
20. 04. 2015 11.22
+4
Nas najkonservativnejsi financnik. Prihajajoci ekipi je leta 2004 spisal navodila na vec kot 300 straneh, kako se izogniti portugalskemu scenariju ... toda ni pomagalo ... kombinacija FDV-jevstva in juznoameriskih financ nas je dotolkla.
ROMELS
20. 04. 2015 12.24
+4
Ne južnoameriške finance, ampak sindiksti jav. sektorja in njihov takle "šrot futr"
woche
20. 04. 2015 11.22
-7
Slovenija ima neozdravljivo bolezen, kapitalizem :)
VSEZNALECno1
20. 04. 2015 11.35
+10
Zanimivo da jo ŠVEDSKA, NEMČIJA, AVSTRIJA, DANSKA, UK, SLOVAŠKA, JUŽNA KOREJA, JAPONSKA, AVSTRALIJA, BELGIJA, NIZOZEMSKA, FRANCIJA, NORVEŠKA, FINSKA, ESTONIJA, ŠVICA, ZDA, KANADA, BRAZILIJA....
VSEZNALECno1
20. 04. 2015 13.59
+4
Taiwan, Izrael, Italija, ..vse je uničeno od kapitalizma
Shisui
20. 04. 2015 14.25
-1
Haha, povej mi vseznalec, kje bi pa ti živel, da bi se imel bolje, kot v zgoraj naštetih državah?
lodz68
20. 04. 2015 15.19
+3
Vseznalecno1: če jaz delam v nemški firmi v sloveniji in imam plačo 980 eurov +malica koliko te majo v nemčiji plače ??? Tam še mora bit sranje....
VSEZNALECno1
21. 04. 2015 08.06
+0
Zafrkavam se. Odgovarjam temu gor nad mano....mel sem službo tako da sem živel v 3 državah..... Vse cool pa to....boljše.... Ne pa rajsko....
VSEZNALECno1
20. 04. 2015 11.14
+8
Tok je dobr da je že kr slabo........
mvlm1
20. 04. 2015 10.41
+19
Zgodba o uspehu ?? Danes na Financah piše o številnih stečajih nekoč zelo dobrih firm !!! Letos je poplava stečajev. Imam firmo, roki plačil se podaljšujejo, vedno se bojim kdaj bo kateri poslovni partner šel v prisilko in bomo izviseli. Tako da naj tale Mramor neha sanjati.
SDS_je_poden
20. 04. 2015 10.54
-2
Finance moraš jemat malo z rezervo, ker so zelo nagnjeni k rumenemu tisku.
VSEZNALECno1
20. 04. 2015 10.11
+0
"V času mojega prvega ministrovanja smo bili zvezda," je novinarjem Jerusalem Posta, ki so Slovenijo obiskali na povabilo agencije Spirit, dejal trenutni finančni minister Dušan Mramor. Spomnimo, da je prvič na Gregorčičevi uradoval med leti 2002 in 2004. Kot je dejal gostujočim novinarjem, pa se je do lanskega nastopa funkcije finančnega ministra marsikaj spremenilo. "Ko sem v drugo postal minister, ni bilo več tega zvezdniškega občutka." Ostala je samo ZGODBICA o uspehu očitno....
prašek
20. 04. 2015 10.39
-4
Če ne bi bilo Mramorjevega doprinosa, mi ne bi nikoli dobili € !!!!!
VSEZNALECno1
20. 04. 2015 11.13
+2
Ja najbolj zaslužen za zadolževanje ...itak....