Gospodarstvo

Moody's znižal oceno tudi drugi največji lastnici NLB

New York, 15. 06. 2012 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška bonitetna hiša Moody's je znižala kreditne ocene bank v Franciji, Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem. Oceno je znižala tudi 25-odstotni lastnici slovenske NLB – belgijski bančno-zavarovalniški skupini KBC.

Bonitetna hiša Moody's
Bonitetna hiša Moody's FOTO: Reuters

Bonitetna hiša Moody's je zaradi slabšega finančnega položaja evrskega območja znižala kreditne ocene bank v Franciji, Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem. Med drugim je oklestila tudi oceno belgijske bančno-zavarovalniške skupine KBC, ki je 25-odstotna lastnica največje slovenske banke NLB. Moody's je tako oceno KBC znižal z A2 na A3, obeti so stabilni. Agencija je pri tem opozorila na veliko občutljivost KBC na slabšanje evropskega makroekonomskega okolja in na izpostavljenost skupine Irski in Madžarski.

Bonitetna agencija je v Franciji znižala oceno banke BPCE, in sicer za dve stopnji, z Aa3 na A2, pri čemer je ohranila stabilne obete. Hkrati je za banko CIC potrdila oceno Aa3. V zvezi z BPCE so v agenciji ocenili, da bodo vse slabši gospodarski pogoji predstavljali velik pritisk na kakovost njenih naložb. Kot so pojasnili, ocenjujejo tudi glavne francoske banke BNP Paribas, Societe Generale in Credit Agricole. Kdaj bo ocenjevanje končano, niso razkrili.

V Luksemburgu je bonitetna hiša znižala boniteto banke Banque et Caisse d'Epargne de l'Etat (BCEE), in sicer z Aaa na Aa1. Znižanje je zlasti posledica slabih naložb banke, ki je med drugim tudi lastnica italijanskih državnih obveznic.

Moody's je znižal še bonitetne ocene petih nizozemskih bank, med drugim treh največjih. Za dve stopnji je znižal oceno Rabobank (na Aa2), ING Bank (na A2) in ABN AMRO Bank (na Aa2). Obeti za Rabobank in ABN AMRO so stabilni, za ING pa negativni. Oceni manjših nizozemskih bank Leaseplan Corporation in SNS Bank sta od danes pri Baa2. V agenciji so ocenili, da nizozemske banke letos in verjetno tudi prihodnje leto čakajo težki poslovni izzivi. Opozorili so na šibko nizozemsko gospodarstvo, nižanje cen nepremičnin in učinke dolžniške krize območja evra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Demec
18. 06. 2012 14.11
+2
kmalu ne bodo imel kaj nižat.....in nikomur...
tinetone
15. 06. 2012 21.39
+4
uradno znižujem bonitetno oceno vsem bonitetnim hišam na najnižjo raven žžž
yarrick
16. 06. 2012 23.16
+2
kar delajo bonitetne hiše je 10 let prepozno.bi to naredile prej, do take krize sploh prišlo nebi....Misliš, da bibila evropska bonitetna hiša kaj bolj poštena? Francija bi še vedno imela AAA rating, neglede na to da so zadolženi že skoraj za 90% BDP-ja...Američani nižajo, evropska bi višala.OBOJI PA GREDO PREKO REALNIH ŠTEVILK: ENI NAVZDOL DRUGI NAVZGOR !
alterego
15. 06. 2012 19.00
+1
najvišjo bonitetno oceno bo kmalu imelo samo domače gospodinjstvo gospe Merkel...
m2k4
15. 06. 2012 17.09
+4
Bonitetne hiše so krive,da se je svet našel v tej krizi. Dajali so ocene AAA tako Nemcem kot Grkom in ostalim.Ni normalno,da imajo Nemci isti rizik kredita kot mi ali Grki...
tinetone
15. 06. 2012 21.40
+1
na vso stvar gledaš popolnoma napačno... krvivi so ker so sploh začeli s temi lažmi imenovanimi bonitetna ocena
Jimi1
15. 06. 2012 16.00
+4
NLB dokapitalizacija vse bolj očitno postaja "misija nemogoče" . Se bo potrebno še na ta zlom pripraviti !
Taipei 101
15. 06. 2012 14.05
+13
Kr ene ameriske bonitetne ocene k nizajo evropi bonitetni ocene, da bi prikrili amerisko krizo.
Robin Gunner
15. 06. 2012 14.58
+9
eh, sej zato pa hocejo ustanoviti evropsko bonitetno hiso da bo lazje prekrivala dejstva EU davkoplacevalcem. ce smo pa ze realni, vam pa povem samo tole, da so bonitetne hise se 20 let prepozno reagirale, z znizanjem ocen. ker ne more imeti neka drzava, banka itd oceno AAA ce so po nekaj miljard, ali drzave po nekaj tisoc miljard v minusu, in vsako leto dodajo temu minusu po se 100 miljard extra.
rob3rt
15. 06. 2012 13.44
+3
Verjetno je k znižanju ocene KBC pripomoglo solastništvo in možnost (grožnja) prevzema večinskega deleža v NLB. Tega ne more prenesti nobena banka, pa naj bo še tako stabilna, saj verjetno po prevzemu ne bo več dokapitalizacij s strani davkoplačevalcev.
Robin Gunner
15. 06. 2012 14.59
+2
Sej je le Belgija bliz 100% BDP zadolzitve!
indal
15. 06. 2012 13.32
+11
Primeri… kdo ne zahteva… ali potrebuje denarja… - voda ne zahteva denarja… voda je bila tukaj… še preden je bil denar… zato ga voda ne potrebuje… da bi lahko tekla naprej… - narava ne zahteva denarja… narava je bila tukaj… še preden je bil denar… zato ga narava ne potrebuje… da bi živela naprej… - sadje ne zahteva denarja… sadje je bilo tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebuje… da raste naprej… - zelenjava ne zahteva denarja… zelenjava je bila tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebuje… da bi lahko rastla naprej… - živali ne zahtevajo denarja… živali so bile tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebujejo… da bi lahko živele naprej… - diamanti… zlato… srebro in vse ostale kamnine… rudnine… ki jih uporabljamo… ne zahtevajo denarja… vse to je že bilo tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebujejo… da bi vse to… še bilo tukaj naprej… - nafta ne zahteva denarja… nafta je bila tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebuje… da bi bila tukaj še naprej… - vitamini… minerali in vse kar potrebujejo človek in vsa ostala bitja… za svoj zdravi razvoj… ne zahtevajo denarja… vse to je bilo tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebujejo… da bi bili tukaj še naprej… - človek ne zahteva denarja… človek je bil tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebuje… da bi lahko živel še naprej… - vso vesolje ne zahteva denarja… vso vesolje je bilo tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebuje… da bi se širilo še naprej… - prijatelj… prijateljica… ne zahtevata denarja… onadva sta bila tukaj še preden je bil denar… zato ga ne potrebujeta… da bi bila še naprej prijateljica in prijatelj… - otrok… ne zahteva denarja… da bi bil otrok… zato ne potrebuje denarja… da bi še naprej bil otrok… … starši… ne zahtevajo denarja… da bi bili starši… zato ne potrebujejo denarja… da bi še naprej bili starši… - ljubezen ne zahteva denarja… ljubezen je bila tukaj… še preden je bil denar… zato ga ne potrebuje… da bi bila ljubezen še naprej… - vse to in vsi mi… ne zahtevamo denarja… še manj pa da bi se nas gensko spreminjalo… z nami manipuliralo… z nami postopalo kot… da nismo… vsi mi smo bili tukaj… še preden je bil denar…zato ne potrebujemo denarja… da bi lahko živeli še naprej…
indal
15. 06. 2012 13.32
+9
Torej… zakaj… je ta… denar … tukaj med nami in dela takšen nemir… nesrečo med nami vsemi… ali smo res tako odvisni od tega koščka papirja… ali kosa kovine… ali pa je resnično ta informacija… pohlep… ki je v tem… denarju… glavni vzrok vsega tega kar doživljamo… že vso nam poznano zgodovino človeštva… ali pa vsaj od takrat… ko je zavladala ta sporna misel… informacija in z njo tudi… denar… Lahko bi našteval in našteval… kaj vse slabega prinaša ta informacija… ki vibrira v… denarju… sicer nam je že vse to poznano… vendar bom naštel vsaj nekaj teh slabosti… ki jih nam prinaša… denar… - vojne… - nasilja vseh vrst… - bežanje pred resnico… - uporaba raznih drog… v katerih človek za trenutek poišče izhod… vendar… ko se strezni… je še slabše… ker problema s tem ni rešil… še huje je… ker po uporabi raznih drog… je še globlje padel in ima zdaj še dodaten problem… z vsakim novim problemom pa se oddaljuje od samega sebe in tistega resničnega problema… ki je v vprašanju… zakaj se mi vse to nasploh dogaja… - človek postane odvisen od vsega… da bi lahko imel vedno več… denarja… tako postane stroj in ne več bitje… to so na primer… - da je pripravljen delati cele dneve… - da naredi vse… da bi postal profesionalen športnik in s tem popolnoma uniči svoje telo… - da se dokazuje v vseh možnih ekstremih... zaradi katerih se je pripravljen odreči tudi svojemu zdravju… ali pa celo tudi življenju… - človek se spozabi… da je življenje in da je vse okrog njega življenje… - človek se je pripravljen odreči življenju… svobodi… spoznavanju samega sebe… - človek je pripravljen odvzeti življenje in svobodo vsem ostalim bitjem… - skratka vse najhujše... da bi le imel… denar…
hondica
15. 06. 2012 14.21
-4
Hardcore bull. Ni čudno, da je tako, kot je, ko raja naseda takim foram.
nikhrast
15. 06. 2012 16.20
-4
indal
15. 06. 2012 13.32
+18
Men dol maha za Moody's!
alterego
15. 06. 2012 19.02
seveda, saj nisi vlagatelj na kapitalskih trgih! Pahor bi ti to lepo razložil, on se na tiste trge spozna...