Gospodarstvo

Moody's znižal oceno SID banke in treh slovenskih bank

London, 16. 02. 2012 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša Moody's je po ponedeljkovi odločitvi znižal bonitetne ocene Slovenije na dolgoročni dolg SID banke in dolg z državnim jamstvom za SID banko, NLB, Abanko in Factor banko. Pod drobnogled je vzela ocene 114 bank v 16 evropskih državah.

Posledice padca bonitetne ocene države bo čutil tudi slovenski bančni sektor.
Posledice padca bonitetne ocene države bo čutil tudi slovenski bančni sektor. FOTO: Reuters
Moody's je v ponedeljek znižal bonitetne ocene Sloveniji, Italiji, Portugalski, Španiji, Malti in Slovaški, obete pa je v negativne spremenil za Veliko Britanijo, Francijo in Avstrijo.

Po ponedeljkovi odločitvi, da šestim članicam območja evra, med njimi Sloveniji, zniža bonitetno oceno, je bonitetna hiša Moody's danes sporočila, da bo ustrezno proučila tudi ocene 114 bank v 16 evropskih državah. Pri tem je znižala oceno za dolgoročni dolg SID banke in dolg z državnim jamstvom za SID banko, NLB, Abanko in Factor banko.

Znižanje ocene za dolgoročni dolg SID banke za eno stopnjo na A2 je posledica odločitve za znižanje bonitetne ocene Slovenije v enaki meri, ker je SID banka državna razvojna banka, katere ocena je neposredno vezana na boniteto države.

Prav tako so se znižale ocene za dolg štirih slovenskih bank, za katerega jamči država. Poleg SID banke gre še za Novo Ljubljansko banko, Abanko in Factor banko. Ocena se je prav tako v skladu z novo boniteto države znižala z A1 na A2. Obeti za dolgoročni dolg NLB in Abanke so negativni, obstaja pa precejšnja verjetnost, da jih bo Moody's v bližnji prihodnosti znižal.

Negativno poslovanje, nizka gospodarska rast in nestabilna skupna evrska valuta terjajo svoj davek.
Negativno poslovanje, nizka gospodarska rast in nestabilna skupna evrska valuta terjajo svoj davek. FOTO: Thinkstock
Pod drobnogledom bo 114 bank v Avstriji, Belgiji, Danski, na Finskem, v Franciji, Luksemburgu, Nemčiji, na Nizozemskem, v Italiji, Portugalski, Sloveniji, Španiji, Švedski, Veliki Britaniji in Švici ter na Norveškem.

Evroobmočje v znamenju negativnih trendov

Podobno znižanje je tako prizadelo tudi sorodno špansko in italijansko razvojno banko, medtem ko je za francoski znižal obete v negativne. Moody's je v ponedeljek znižal bonitetni oceni Španije in Italije, Franciji pa je obete znižal v negativne.

Drsenju bonitetnih ocen navzdol botruje dejstvo, da kriza evroobmočja ne popušča, poleg šibke gospodarske rasti pa padajo tudi ocene kreditnega tveganja evropskih držav. Po besedah bonitetne hiše, je preveč problemov tudi na medbančnem trgu, zato bodo pretresli 114 bank v 14 članicah Unije.

Med bankami so tudi nekatere največje evropske bančne skupine, kot so Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Santander, Intesa Sanpaolo, Unicredit, ING, RBS, HSBC, Lloyds in Barclays.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povrsniste24kur
16. 02. 2012 14.45
+3
rad bi, da anonimneži enkrat napadejo tudi ta mudis in standard pors, ki učinkovito in načrtno skrbijo za poglabljanje naše krize
Matic Kržišnik
17. 02. 2012 07.08
+1
drži, ampak se žal sploh ne zavedamo da smo še vedno v vojni le da ne v tisti z orožjem..e ta pa lahko vzame še veliko več žrtev.
vetrolov
16. 02. 2012 12.26
+1
pa na 24 kur so pozabili napisat, da je spet jj kriv.
wsharky
16. 02. 2012 12.10
+5
... ne zaupam tej bonitetni hisi ... NLB je kvalitetna banka, ki ima zdrave bilance .. he he he ...