Gospodarstvo

Moody's znižal oceno Italiji

Rim, 05. 10. 2011 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Agencija Moody's je znižala bonitetno oceno na italijanske državne obveznice z Aa2 na A2 z negativnimi obeti. Kot glavni razlog je navedla prevelik javni dolg v kombinaciji s ''povečanim tveganjem dolgoročnega financiranja držav evroobmočja''.

Agencija Moody's je včeraj znižala italijansko bonitetno oceno z Aa2 na A2 z negativno oznako. Agencija je kot glavni razlog navedla prevelik javni dolg v kombinaciji s ''povečanim tveganjem dolgoročnega financiranja držav evroobmočja''.

Čeprav Italija trenutno nima prevelike potrebe po zadolževanju in zasebni sektor v državi ni preveč obremenjen z dolgom, Moody's trdi, da je splošen odnos trga negativno usmerjen v odnosu do evra.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Moody's je opozoril tudi na slabo predvideno rast italijanskega gospodarstva, kot glavne vzroke za to pa navaja strukturne probleme v državi ter splošno upočasnitev svetovnega gospodarstva.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je povedal, da je takšno odločitev agencije Moody's tudi pričakoval. ''Italijanska vlada se je popolnoma posvetila uresničevanju zastavljenih ciljev glede proračuna in delamo vse, kar lahko,'' je dejal. Njegovemu načrtu o ''uravnavanju'' proračuna do leta 2013 je Evropska komisija že dala zeleno luč.

Negativno poročilo Moody'sa bo Italiji prineslo nove težave, saj so že zdaj stroški izposoje denarja zelo visoki, ti pa bodo zdaj še višji. Brezkompromisna politika Moody'sa bi lahko zaskrbela tudi druge države v evroobmočju, ki so v podobnem položaju kot Italija. To velja predvsem za Španijo, katere stroški izposoje so se prav tako podražili, potem ko je trg izgubil zaupanje v davčne zmogljivosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skodelica kave
05. 10. 2011 16.15
italija je zadolžena skoraj tako kot grčija!
dannyer
05. 10. 2011 12.49
italija je četrta ali peta v nominalno ali ppp v evropi
Trust35
05. 10. 2011 10.16
Italija je se vedno 8 (OSMO) gospodarstvo NA SVETU in 3 (TRETJE) v Evropi.
Platon23
05. 10. 2011 10.16
Krimsky05.10.2011, 09:51 Si se končno vprašal? To so cilji globalistov! In Italija oz države EU že davno niso več samostojne in suverene kot bi si ti želel! Te iste agencije so dajale vsem povprek oceno AAA da so se lepo zadolžili sedaj pa lepo nižajo oceno in države samo tonejo! Še ne vrjameš da se v ozadju vrti nekoliko večja igra ali so to vse le teorije zarote:)?
Krimsky
05. 10. 2011 09.51
Kdo je pa te agencije pooblastil, da suverene države obravnavajo kot smrkave šolarje in jim talajo pluse in minuse? In suverene države z grbom, zastavo, himno, vojsko, predsednikom in parlamentom, se kar pustijo ocenjevati neki agenciji, kot bi šlo za akcijo lokalnega turističnega društva, kdo ima najlepše urejen vrt v kraju. Vsaka suverena oblast na svojem suverenem teritoriju bi lahko tudi suvereno izjavila: »Ne, hvala. Mi se pa vaših igric ocenjevanja ne gremo. Vaših ugotovitev niti ne spremljamo, niti jih objavljamo.« Ampak, za tako izjavo bi res potrebovali SUVERENO oblast. Tu pa se stvar začne zatikati ...