Gospodarstvo

Moody's znižal oceno Italiji in Španiji, Fitch 12 britanskim bankam

Rim/Madrid/London, 07. 10. 2011 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna agencija Fitch je znižala bonitetni oceni za španski in italijanski državni dolg. Italiji je oceno znižala za eno stopnjo, Španiji pa za dve stopnji. Bonitetna hiša Moody's pa je znižala bonitetno oceno 12 britanskih bank.

Evropska in španska zastava pred poslopjem španske centralne banke
Evropska in španska zastava pred poslopjem španske centralne banke FOTO: Reuters
Italiji je bonitetna hiša Fitch oceno znižala za eno stopnjo, z AA- na A+, Španiji pa za dve stopnji, z AA+ na AA-. Obema je Fitch znižal obete v negativne, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fitch je znižanje ocene Italiji pojasnil z visokim javnim dolgom, počasno gospodarsko rastjo ter potrebo po tako politično kot tehnično zahtevni rešitvi za izboljšanje finančnega stanja države in povrnitve zaupanja vlagateljev.

Osrednje evropske borze so trgovalni teden sklenile v pozitivnem območju. Današnje trgovanje je zaradi pozne objave obšla novica, da je bonitetna agencija Fitch znižala bonitetni oceni za španski in italijanski državni dolg.

Fitch je tudi znižal obete za oceno Italije v negativne. Bonitetno oceno Italije sta pred kratkim znižali že agenciji Standard & Poor's (S&P) in Moody's, in sicer S&P 19. septembra, Moody's pa 4. oktobra.

Fitch je oceno Španiji znižal zaradi visoke porabe deželnih vlad, šibke gospodarske rasti in tveganja zaradi dolžniške krize v območju evra. Bonitetna agencija je tudi spremenila obete za oceno Španije v negativne.

Navzdol tudi ocena 12 britanskih bank

Rešite naše vloge, piše na zastavi.
Rešite naše vloge, piše na zastavi. FOTO: Reuters

Bonitetna hiša Moody's je danes znižala bonitetno oceno 12 britanskih bank, med njimi tudi Lloyd's, Santander UK in Royal Bank of Scotland (RBS). Britanske finančne institucije namreč po oceni Moody's v prihodnje ne morejo računati na veliko podporo s strani države. Nižje ocene so dobile tudi portugalske banke.

Razbijanje varčevalnega prašiča
Razbijanje varčevalnega prašiča FOTO: Reuters

Moody's je bonitetno oceno RBS znižal za dve stopnji, z Aa3 na A2. Banka Lloyds pa je dobila eno stopnjo nižjo oceno, in sicer A1. Poleg Santander UK so nižje ocene prejele še Co-Operative Bank, Nationwide Building Society in sedem ostalih manjših bank.

Moody's ocenjuje, da Velika Britanija ukinja sistemsko podporo za sedem manjših finančnih institucij in da bi v primeru finančnih težav te institucije država verjetno pustila propasti.

Na objavo so se odzvali v RBS, v kateri obžalujejo, da agencija ni videla njihovega napredka pri zagotavljanju dodatne finančne moči banke. "Menimo pa, da je umik implicitne podpore vlade britanskemu bančnemu sektorju eden od nujnih in pomembnih korakov proti temu, da se sektor znova postavi na lastne noge," pravijo.

Na drugi strani je država zmanjšala sistemsko podporo večjim in sistemsko pomembnejšim finančnim institucijam. Sicer pa znižanje bonitetne ocene ne odraža poslabšanja finančne moči bančnega sistema ali britanske vlade, je dodala agencija.

Britanske banke bodo morale investicijsko bančništvo ločiti od poslovanja s strankami

Britanska vlada je septembra podprla načrte t. i. Vickersove komisije, v skladu s katerimi bodo britanske banke do leta 2019 morale izvesti pomembne strukturne reforme. Med drugim bodo morale ločiti poslovanje s strankami od investicijskega bančništva. S tem bi preprečili, da bi izgube investicijskih enot plačevali komitenti bank, v primeru hujših kriz pa bi morala banke pred propadom reševati država.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
11. 10. 2011 16.42
Mody,s znižal moda, kmalu bo začelo dežavati
bobocat
09. 10. 2011 16.57
amerika "tiska" tisoče milijard dolarjev in dolar ni v krizi. očitno znajo američani najbolje narediti novico in jo potem svetu servirati kot edino resnico (11. september je vrh tega). Zakaj ne začnemo, zdaj, ko je kriza na Wall streetu z naslovi: "Amerika pred revolucijo", "ameriški kapitalizem se sesuva", "Amerika pred bankrotom", "Amerika ne bo nikdar plačala svojih dolgov", "wall street napihuje nov balon", "ameriška cia vpletena v svetovno trgovino heroina in kokaina", "američani financirajo teroriste
xes
08. 10. 2011 11.41
Osnovna naloga teh ameriskih bonitetnih agencij je, da najprej dajo visoko, najraje AAA oceno neki drzavi, ker so potem posojila poceni, in se banke in prebivalstvo mocno prezadolzi, nato pa oceno spustijo, da se ta, ze sklenjena posojila podrazijo. Prefinjen nacin kako nategniti ljudi po celem svetu. Izzognes se jim lahko pa tako, da ne jemljes kreditov, tako kot posameznik kot tudi drzava, sam nas franci je ta vlak zdavnaj zamudil in zdaj ko smo zapufani do vratu nam ni vec pomoci.
roaddogg
08. 10. 2011 11.22
GhostyB 07.10.2011, 22:43 3 Ta agencije so smrt za Evropo .... To je pa tko kot bi rekel "Kurirji so smrt za evropo":.. A politiki , ki so povzročili vso to sranje so pa OK??? :)) Treba si bo nehat zatiskat oči in priznat kdo je kriv in kako spet ne bo za NIČ odgovarjal...
Bojan Skof
08. 10. 2011 04.30
tote banke majo več gara kot si ti mislš!jaz ne rabim več banke ker ne mislim za njih ndelat!
djdj
07. 10. 2011 23.30
Naj tile Amerikanosi raje sebe pravično ocenijo.
maks44
07. 10. 2011 23.22
GhostyB Smrt za evropo so vlade držav, ki jih vodijo finančni lobiji. Vse drugo kar sodi k vladam in finančnim sektorjem pa so priseski, ki napihujejo svetovni finančni balon. Denar je postal le umetna tvorba, ki je le na papirjih v resnici pa ga ni. Ko bomo in bojo vse skupaj postavili na realna tla lahko kaj spremenimo. To pa lahko spremenimo le vsi delavni ljudje. Vlade tega ne bojo spremenile ker jim finančni lobiji ne bojo pustili. L.p.
GhostyB
07. 10. 2011 22.43
Ta agencije so smrt za Evropo ....