Gospodarstvo

Moody's znižal obete za boniteto EU

Frankfurt, 04. 09. 2012 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bonitetna agencija Moody's je obete za bonitetno oceno dolga Evropske unije znižala s stabilnih v negativne, ocena pa ostaja Aaa. V agenciji poslabšanje obetov pojasnjujejo s tem, da imajo negativne obete tudi države, ki ključno prispevajo v proračun EU.

Bonitetna hiša Moody's
Bonitetna hiša Moody's FOTO: Reuters

V bonitetni agenciji so zapisali, da je razumno pričakovati, da se bo kreditna sposobnost EU gibala v skladu s kreditno sposobnostjo njenih ključnih članic. Pri tem so navedli negativne obete Nemčije, Francije, Velike Britanije in Nizozemske, ki skupaj zagotavljajo 45 odstotkov proračuna EU.

Bonitetna ocena EU ostaja najvišja, Aaa, kar Moody's pojasnjuje s "konservativnim upravljanjem proračuna" ter "kreditno sposobnostjo in podporo njenih 27 članic". Ne izključuje pa možnosti znižanja ocene v prihodnosti, če se bo znižala boniteta članic EU.

Tudi Nemčija, Francija, Velika Britanija in Nizozemska ohranjajo oceno Aaa.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kwaj
04. 09. 2012 09.19
+6
To je vojna proti evropi,da bi se strmoglavil euro........evropa naj udari nazaj z svojimi bonitetnimi hišami ne pa ,da so ameriški hlapci!!!!!Mimogrede USA so največja grožnja svetu kot nacisti v drugi svetovni vojni zato se tudi Kitajci in Rusi na veliko oborožujejo in navsezadnje se bodo združili v TIHI vojni priti njim,ki bo nazadnje prerasla v vsesplošno vojno...dolar pa je itak pred kolapsom tako,da bi amerikanosom prišla vojna prav.ki pa jo bodo na veliko izgubili..
LIGASWISS
04. 09. 2012 14.48
Pravilno,zakaj pa evropa nebi imela svoje bonitetne hiše,če pa se uprašamo glede dolarja,napihnjen je kot balon,recept; svetovna valuta EUR ki pa bi jo morali priznati predusem Kitajska in Rusija in potem dolar pade v vodo.
.VOY.
04. 09. 2012 09.09
+5
Tale Mudis...naj Amere ocenjuje...nas naj pa na gmh psti...
zombie 1
04. 09. 2012 10.13
+2
Redko se strinjam s tabo,ampak klele ti dam pa prav!!!!!!!!!!!!!!!
Etienko
04. 09. 2012 08.48
+10
Te bonitetne ocene si naj amerikanci nekam vtaknejo....naj si raje svojo državo pogledajo,koliko bilijard imajo zadolzenosti,zase ne bodo nič slabega napisali in si nižali bonitetne ocene??? Jasno da ne....
terran
04. 09. 2012 09.09
+9
Amerika že desetletja živi na kredit drugih, svojega dolga ne bo nikoli zmogla plačat, to vsi vejo , a nihče ne upa ukrepat ker imajo države veliko svojih rezerv v usd....kaj se bi zgodilo čebi čez noč dolar postal ničvreden papir.. kar v resnici tudi je... ???