Gospodarstvo

Hribar Milič: Za rast bonitete je nujno obvladovati razmere

New York, 14. 02. 2012 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po mnenju ministrstva za finance je znižanje bonitetne ocene Sloveniji posledica ocene šibkosti območja evra. Ko bo Slovenija z ukrepi dokazala, da se stvari spreminjajo, se bo tudi bonitetna ocena zelo hitro spremenila, pa meni predsednik GZS Hribar Milič.

Nižja bonitetna ocena lahko pomeni dražje zadolževanje.
Nižja bonitetna ocena lahko pomeni dražje zadolževanje. FOTO: Thinkstock

Bonitetna hiša Moody's je oceno državnega dolga Slovenije znižala z A1 na A2 z negativnimi obeti, kar pomeni, da Sloveniji grozi novo znižanje ocene. Poleg Slovenije so bonitetno oceno znižali še petim državam EU – Italiji, Portugalski, Španiji, Malti in Slovaški –, kot razlog pa navedli nezanesljivost glede institucionalnih reform v evrskem območju in šibke makroekonomske obete celotne regije.

Moody's je sprejel še odločitev glede bonitetnih ocen Avstrije, Francije in Velike Britanije. Te države so vse obdržale bonitetno oceno Aaa, a je agencija obete spremenila iz stabilnih v negativne.

Sloveniji je Moody's znižal bonitetno oceno državnih obveznic v domači in tuji valuti. Pri tem so strokovnjaki agencije izpostavili tri razloge za znižanje. Prvi je negotovost glede institucionalnih reform v evrskem območju in šibki makroekonomski obeti v Evropi, ki bodo še dodatno vplivali na že sedaj šibko zaupanje trgov.

Tudi Moody's tako kot drugi dve veliki bonitetni hiši izraža zaskrbljenost zaradi stanja slovenskega bančnega sistema. Tako je bonitetno oceno na državni dolg agencija znižala tudi zaradi tveganj morebitnih šokov za slovenske javne finance, še posebej zaradi možnosti, da bo morala država z javnimi sredstvi podpreti banke.

Tretji razlog za znižanje je dejstvo, da bo na majhno in odprto slovensko gospodarstvo močno vplivala počasnejša gospodarska rast evropskih partneric, vlada pa bo s tem postavljena pred velik izziv za dosego srednjeročnega načrta fiskalne konsolidacije. Obeti so negativni zaradi možnosti dodatnega poglabljanja dolžniške krize v evrskem območju.

Tisti trenutek, ko bomo z nekimi ukrepi na področju reform, varčevanja, zagona novih investicij ... dokazali, da se stvari spreminjajo, bomo lahko optimisti in se bodo tudi bonitetne ocene Slovenije zelo hitro spremenile. Predsednik GZS Samo Hribar Milič

Razlog znižanja je šibko gospodarsko stanje

Slovenija se letos že tretjič srečuje z znižanjem bonitetne ocene. Fitch je 27. januarja znižal bonitetno oceno petih držav evrskega območja, med njimi tudi Sloveniji. Takrat je Sloveniji bonitetno oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti znižal z dotedanje AA- na A. Znižanje dolgoročnih možnosti za Slovenijo za dve stopnji je Fitch utemeljil z zunanjimi vplivi, ki jih je deležna Slovenija kot članica evroobmočja, in z nadaljnjim poslabšanjem razmer v slovenskem bančnem sektorju.

Še pred tem pa je 13. januarja bonitetna agencija S&P znižala bonitetno oceno devetim evropskim državam, med njimi tudi Sloveniji. Ocena Sloveniji je padla za eno stopnjo, z AA- na A+, vendar z negativnimi obeti za naprej, kar pomeni, da se lahko ocena v prihodnje še zniža.

Slovenija je bila sicer že konec lanskega leta deležna znižanja bonitetne ocene pri bonitetni agenciji Moody's, ki je med razlogi navedla negotovost za državni proračun zaradi bančnega sektorja, večje srednjeročno tveganje za gospodarsko rast, ki naj bi bilo posledica večjih fiskalnih omejitev v evrskem območju, in tudi nestabilno politično situacijo, kar da bi odložilo sprejemanje gospodarskih in fiskalnih ukrepov.

Nižja bonitetna ocena sicer lahko pomeni dražje zadolževanje tako države kot gospodarstva in prebivalstva.

Ocena Sloveniji se je znižala z A1 na A2 z negativnim obetom.
Ocena Sloveniji se je znižala z A1 na A2 z negativnim obetom. FOTO: Reuters

Masten ključne razloge za znižanje ocene vidi v "agoniji s sestavo vlade"

Ekonomist Igor Masten ključne razloge za znižanje slovenske bonitetne ocene vidi v "agoniji s sestavo vlade" ter izredno slabih gospodarskih kazalcih. "Slovenija je v krizi zabeležila nadpovprečen padec in podpovprečno okrevanje, prav tako pa je pod povprečjem slovenska gospodarska dinamika," je poudaril.

Slovenija ima sicer v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami še vedno dokaj nizko stopnjo zadolženosti. Igor Masten

Slovenija je v zadnjem času sicer povečala zadolženost, zato bi pričakovali tudi izboljšanje gospodarskih kazalcev, je pojasnil Masten. "Pričakovali bi, da se bo povečanje zadolženosti poznalo na slovenski gospodarski rasti, vendar pa se to ni zgodilo," je poudaril.

Nova vlada do zdaj razen predvolilnih in koalicijskih obljub še ni predstavila konkretnejših ukrepov, je dejal Masten. "Lahko je reči, da bomo prenehali z zadolževanjem, vendar pa to v proračunu še ni vidno," je poudaril.

SBI TOP na novi najnižji ravni

Na Ljubljanski borzi je indeks blue chipov SBI TOP današnje trgovanje končal pri vrednosti 568,66 točke, kar je 0,12 točke oz. 0,02 odstotka manj kot v ponedeljek. Indeks je tako pristal na novi najnižji ravni v zgodovini. Najbolj so se pocenile delnice Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), in sicer za skoraj tri odstotke.

Po mnenju ministrstva za finance je znižanje bonitetne ocene posledica ocene šibkosti območja evra, saj Slovenija kot majhno gospodarstvo deli usodo celotnega območja. Poudarjajo, da bo vlada v čim krajšem času sprejela ukrepe, ki bi ustavili padanje bonitetne ocene v prihodnje. Minister za gospodarski razvoj Radovan Žerjav pa je dejal, da je vlada že začela s potrebnimi ukrepi za izboljšanje bonitete.

Evropske borze z manjšimi padci

Osrednje evropske borze so dan zaključile z manjšimi padci tečajev, odločitev bonitetne hiše Moody's o znižanju bonitetne ocene pa očitno vlagateljev ni bistveno presenetila. V luči koraka bonitetne agencije in nadaljevanja negotovosti glede nove pomoči Grčiji je evro nekoliko izgubil v primerjavi z dolarjem.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,22 odstotka in končal pri 2486 točkah.

Frankfurtski indeks DAX je izgubil 0,15 odstotka in končal pri 6728,19 točke, pariški indeks CAC 40 je zdrsnil za 0,26 odstotka, na 3375,64 točke, londonski indeks FTSE 100 pa za 0,10 odstotka, na 5899,87 točke.

Indeks SMI na borzi v Zürichu je šel navzdol za 0,22 odstotka, na 6163,82 točke, indeks FTSE Italia All-Share na borzi v Milanu pa je v luči spodbudne izdaje italijanskih državnih obveznic celo pridobil 0,19 odstotka in končal pri 17.445,17 točke.

V rdečem območju sta medtem zaključili tudi borzi v Budimpešti in na Dunaju. Indeks BUX na budimpeški borzi je izgubil 0,76 odstotka in končal pri 19.046,83 točke, indeks ATX na borzi na Dunaju pa celo 1,39 odstotka, dan pa je sklenil pri 2175,71 točke.

Tudi na osrednjih borzah na Balkanu so se delnice v povprečju pocenile. Beograjski Belex je končal z 0,29-odstotnim padcem oz. pri 539,79 točke, zagrebški indeks Crobex pa je zdrsnil za 0,90 odstotka, na 1746,93 točke.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (587)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maancy
18. 02. 2012 13.20
Ko bo delavcem končno potegnilo, da je največja kuga rak rana gospodarstva prav Milič in ( ne ) gospodarska zbornica bodo njemu zavezali Cubansko kravato, bajto negospodarskih orgij pa spremenili v prah in pepel.
alterego
16. 02. 2012 14.18
Pavčka nazaj za predsednika zbornice?
resslovenka
16. 02. 2012 08.36
+3
No, dovolj besed. Kdaj boste iz besed prešli k dejanjem? Pričakujemo preveč od vse te famozne slovenske pameti?
Vance
16. 02. 2012 12.21
+1
Nikoli ne bodo prešli k dejanjem,ker so rojeni pod tako zvezdo,da samo govorijo,podeljujejo priznanja dvomljivim firmam,se bohotijo v luksuznih prostorih in obiskujejo samo uspešne firme.Tudi to nas tlači dol pri raznoraznih ocenah.
titovka
15. 02. 2012 10.50
+2
preberite si v nedeljcu kakšna rast bonitet nas čaka pod janševo nedemokratično oblastjo!
antonino
15. 02. 2012 10.09
+9
odpustiti čim prej par sto Miličev, pa se bo stanje čez noč popravilo - poslati jih delat ( ne gret stolčke ) v Primorje, pa naj pokažejo, kako se da bolj delat - ne govorit
antonino
15. 02. 2012 10.07
+8
jaz pa menim, da bi veliko naredili že, če bi tega Hribarja že včeraj zamenjali - bolj antipatičnega človeka pa še nisem videl - samo govori moramo, pa moramo, pa saj je on fino plačan zato, da pove kaj in kako, ne pa da pripoveduje pravljice.
hrast66
15. 02. 2012 01.19
+4
Kako, da je kriva šibkost evra ali ni 1 evro =1.313 dolarja. Za zagon gospodarstva mora biti tehnični kader z vizijo. Družboslovci bodo zmanjšali število uradov, tako da bodo uradnike porazdelili po ostalih uradih. Sama megla.
Maancy
14. 02. 2012 19.24
+15
Mislim in večina Slovencev je prepričana , da če ne bi bilo zbornice in Hribar Miliča bi Slovenija bila lepša, gospodarsko bolj uspešna in na televiziji ne bi nastopali Telebajski. On lahko na TV nastopa samo kot Klovn ali v svojem osebnem imenu je samo drek na palci njegova mišljenja so pa vredna manj kot nič.
titovka
14. 02. 2012 19.12
+12
naj se vrne pokradeno premoženje bomo postali druga švica!!!!iz davčnih oaz pa iz avstralije je potrebno denar potegniti v slovenijo...saj to je vendar naš denar!
Jimi1
14. 02. 2012 19.22
+8
Menda je glavnina denarja v Liechensteinu in na Cipru, kot je meni znano.... Vprašaj pritlehnega Milana, če kaj ve o tem, kam vse so njegovi "miljenčki" odvlekli vse nakradeno iz te države.
titovka
14. 02. 2012 19.49
+2
pozabil si na tajvan......vprašaj majerja.
wizeman
14. 02. 2012 20.52
+3
Janša pa že ni Kučanov miljenček......
Adolph
14. 02. 2012 18.46
+1
A,ja, Euro je kriv da je Republika prezadolzena . . .. . . zelo preoprosto . . .
igor2408
14. 02. 2012 18.28
+5
Vsi, ki so nasprotovali reformam, pa so zgolj gledali na bližnji prihodnost, ne pa toliko dalje, kakšni so motivi sindikatov ne vem, kakšni so bili motivi SDS pa vsi vemo, čim več protestov, referendumov, čim bolj mora iti državi slabo, bolj po imel podpore Pahor in njegova vlada, tem večje bo imel uspehe Janše na volitvah, ki jih je na koncu še vedno izgubil, vsaj za nekaj časa. Danes se tisto nagajanje plačuje, v negativni smeri, v obliki nižanja bonitetnih ocen. Ali je kdo takrat sploh pomislil na to? Poglejte, tujina pozorno spremlja ukrepe raznih držav, in če nekatera država ne sprejme nobene ukrepe, kako to mislite, da to sprejme bonitetna hiša? Nič kaj dobro. Posledica nesprejetja pokojninske reforme so nižanje bonitetne ocene, s slabimi obeti za vnaprej. Ja, to da smo v Sloveniji dobili novo vlado, to bonitetni hiši ne pomeni nič, ker če bi jim kaj pomenilo, in če bi jim bilo mar da je nov predsednik vlade Ivan Janša, potem sedaj ne bi izgubili nove ocene! Vse kar jim je pomembno so ukrepi, ki jih država sprejme, do sedaj nismo še nobenega, vse kar so naredili je bil interventni zakon, kateremu so v SDS nasprotovali in glasovali proti, danes pa v isti stranki govorijo, da bi bilo fajn, če bi se ga podaljšalo še za pol leta. Da je bila Janševa opozicija slaba in je namerno rušila Pahorjeve reforme, da bi dosegla svoje cilje, ne rabite verjeti meni, samo poglejte njihove izjave in dejanja takrat, ko so bili še v opoziciji, pa poglejte kaj delajo in govorijo sedaj. Popolnoma nasprotno! Kar je bilo prej slabo, je danes nujno potrebno.
platon26
14. 02. 2012 18.53
+4
reforme so še aleč od potrebnega! Zakaj bi si zategoval zanko okli vrata? Bonitetne hiše poajajo mnenja in niso pravno zavezujoče torej kdo jim posveča pozornost? MEDIJI! Samo količina denarja v obtoku je zmanjšana in nič drugega! To pa je pogubno v dolžniški krizi! Zato apiliram da ne boš sedaj kar podpiral neke reforme ki ne bodo prinesle nobenega učinka kvečjemu še večji krč! Ne bodi naiven! Tudi Pahorček je bil samo utka EU politikov in nič več!Lp
igor2408
14. 02. 2012 19.09
+3
članek je kopiran nisem niti tolko bral, moj motiv je bolj antijanševski.....ne tolko ekonomski, se oproščam za plehkost
Sandra Skubic
15. 02. 2012 10.36
+1
Igor JJ ovčke tega ne morejo razumet da je to vse res, žal nam ni pomoči, zdaj boste vidli kam bomo padli lepo nas bojo razprodali in bomo lahko res samo še hlapci. Ja sej je Vizjak lepo povedal da je bla Pahorjeva pokojninska reforma čist OK in pri hudiču zakaj je niso potem podprli, ja seveda ni bla SDSjeva
igor2408
14. 02. 2012 18.27
+1
Janševa stranka je rušila in nasprotovala vsakemu predlogu Pahorjeve vlade, z razlogi kot so: niso usklajene s socialnimi partnerji, da bo obstoječi pokojninski sistem še nekaj časa zdržal itd. Vse je pripeljalo do referenduma, na katerem so ljudje glasovali proti pokojninski reformi, kar je bilo pljuvanje v lastno skledo. Takrat so ljudem šle v nos izključno meja upokojevanja, ki je bila za moške predvidena pri 65. letu. To je bilo skoraj edino jabolko spora – pravzaprav je bila številka 65 zelo lahko za uporabo in ustrahovanje ljudi za doseganje svojih ciljev. Vsi so govorili, da se nikamor ne mudi in da reforma ni potrebna. Danes za to plačujemo ceno, za katero bi morali biti odgovorni od Pahorja do sindikatov in Janše! Ivan je »konstruktivno« in za dobrobit države nasprotoval pokojninski reformi, in prav on jo bo moral izvesti v svojem mandatu sedaj – in to praktično isto! Vizjak je rekel, da bodo tudi oni višali starostno mejo za upokojitev, čeprav so pred referendumom govorili, da višanje ni potrebno in da je napačno. Danes je že druga zgodba, aja, se opravičujem, šele sedaj v letu 2012 smo prišli v recesijo, šele sedaj so potrebni izraziti ukrepi – pred tem pač ne.
titovka
14. 02. 2012 19.17
+4
bomo videli kakšna bo sedaj janševa pokojninska reforma...ME RES ZANIMA...SAJ JE TRDIL, DA JO NE RABIMO!!!!sedaj se bo lahko ivan dokazal....ali jo rabimo ali ne.......
Sandra Skubic
15. 02. 2012 10.39
+1
sej je Vizjak reko da jo rabimo zaj je pa on minister pa že ve menda, prej so mogli Pahorja uničit zdaj bo pa vse kar je on dal ven OK in super JA MALO MORGEN!!!!
igor2408
14. 02. 2012 18.26
+8
Rušenje Pahorjevih reform pripeljalo še do enega znižanja bonitetne ocene!.....pravi naslov
Jimi1
14. 02. 2012 19.33
+1
Napačna interpretacija, Pahorjeva vlada je
Spela Jeler
14. 02. 2012 17.51
+4
Mlić pjavka št1 skupaj s sindikati ki jih mi norci še plačujemo res smo ......
Damjan Brulc
14. 02. 2012 18.15
+3
titovka
14. 02. 2012 19.50
+6
ta milić pa ve kako se je kruh brez dela.
slo_gad
16. 02. 2012 01.08
Zmeraj je proti zvišanju minimalne plače. Jaz bi njemu (Miliču) dala minimalno plačo, da vidi kako se živi s tem denarjem. Verjetno ne bi potoval povsod po svetu in goflal po TV kako je minimalna plača previsoka. Ta mi je tako zoprn človek, ojoj.
fascinantno
14. 02. 2012 17.41
+9
Milić ni naredu u svojem življenju še nič, še manj zaslužu na pošten način, velik pa je pljuvu po delavcih, živi pa na račun drugih. Skratka kr..e
grikos
14. 02. 2012 17.37
+7
ta Milič skoz naklada kaj je treba naredit,naj pametnjakovič pove kako,ne pa da se v vseh komentarjih samo ponavlja in naklada.
Jimi1
14. 02. 2012 19.36
+6
Naj že enkrat članstvo v zbornicah postane prostovoljno, bo trg na hitro "počistil" z takšnimi nakladači in nesposobnimi prikoritniki !
Buco -
14. 02. 2012 17.35
-1
uvodna slika je k slika z trontlom o vremenski napovedi pa še skladna je ;)
matic cad
14. 02. 2012 17.33
+5
Ker znanost deluje na povečanju svobodne volje, je tistim na oblasti zadnja stvar, da bi želeli širjenje znanja, saj bi s tem izgubili moč, ki jo imajo. Zato je liberalna tehnologija kontrolirana ali prepovedana. Tehnologije, ki vključujejo brezplačno energijo, antigravitacijo, psihotroniko, potovanje skozi čas, kreiranje realitet, o-zdravljenje raka, teleportacijo itd., obstajajo sicer na nivoju tajne vlade, a ne na nivoju javnosti. Večja kot je razlika v tehnologiji, ki jo koristi „vlada”, do tiste, ki jo koristijo „podrejeni”, večja je moč vladanja. Raziskovalci nekonvencionalnih znanosti, ki so se srečali s prikrivanjem svojih odkritij so: Nikola Tesla, Thomas Townsend Brown, John Searl, Stefan Marinov, Eugene Malove (umorjen maja 2004), Wilheim Reich, Royal Rife, Joseph Newman in mnogi drugi, ki so bili utišani, onemogočeni ali eliminirani, še preden so svoja dela objavili v javnosti. V ta namen, obveščevalne službe – ko smo že pri tehnologiji – koristijo tudi orožja ELF (ekstremno nizkih frekvenc), ki so, nastavljena na delta valove, v stanju z daljinsko kontrolo, „izključiti” človeški živčni sistem. Večina te tehnologije, je razvita do popolnosti, na 4. nivoju podzemne baze CIA, Dulce – v puščavi države New Mexico. Četrti nivo te podzemne baze, se ukvarja z raziskovanjem tehničnega aspekta človeške aure-ole, manipulacije sanj, hipnoze, telepatije in naprednimi vrstami kontrole uma. Ta ELF orožja „izsesajo” življenje iz telesa žrtve, npr., da na licu mesta dobesedno zaspi. Dean Warwick, pionir v raziskovanju alternativne energije, član kroga obveščevalcev (pravi „insider”), gotovo nevaren za tiste, ki prikrivajo znanja, dobrega zdravja, avtoriteta pred prenapolnjenim avditorijem, s tovrstno, napovedano, „značajno” vsebino, se je z zadnjimi besedami, „potrpite malo”…samo zgrudil - v momentu mrtev, pravijo, še preden se je dotaknil tal. Predhodno je omenil, da čuti „snop” (energetski), in da ga peče na eni strani glave, pred svojim govorom pa slutnjo, rekoč: „Mislim, da me bodo likvidirali.” Verjetno je bil likvidiran z uporabo energetskega snopa, t.i. „beam-weapon” orožja. Zahvaljujemo se vsem, ki so zavestno tvegali svoje življenje za tisto, kar so iznesli javnosti, R.I.P.
platon26
14. 02. 2012 17.42
+4
no nekatera zdravia sploh niso skrita so celo patentirana in objavlena toda javnost je pač.... in tega ne ve! Nekdo me je celo poučil da patent nima veze in da je to kar nekaj! ŠE 1x patent pomeni točno določen način proizvodnje nekega izedelka ki mora delovati! če ne vrjamete na besedo si poguglajte sledeče patent#5676977 Lep dan;)
yarrick
14. 02. 2012 21.10
@tiger444 John searl? taisti človek ki je v 60ih pomagal DoD( oz o po novem DHS) sestaviti prvi generator ki je sposoben manipulirati z gravitacijskim poljem? Kolikor mi je znano taisti searl še vedno dela na tem, da bi to tehnolohijo ponudil človeštvu ;). Ne pozna msicer ELF toliko vendar mislim da ni toliko v tem da ti izsesa "življenej" ampak v točno določenem delu možganov povzroči "kratek stik" in omogoči podzavestno manipulacijo z prizadetim človekom...
bca
14. 02. 2012 16.41
+19
Če podjetje dela z izgubo, najprej delavcem znižajo plače, nekaj jih odpustijo in če še to ni dovolj, gre v stečaj. Ne vidim vzroka, zakaj takega scenarija ni v primerih NLB in NKBM. Tam si kljub slabemu poslovanju še zmeraj delijo visoke plače in nagrade za uspešnost, izgubo pa pokrivamo vsi državljani. Eden od velikih zajedalcev je tudi GZ s plačano predsedniško funkcijo.
Jimi1
14. 02. 2012 16.25
+17
Milič je tudi poosebljeno zlo, ki je ta sistem pomagalo pripeljati do te točke !