Gospodarstvo

Moody's znižal kreditno oceno trem slovenskim bankam

New York/Ljubljana, 26. 04. 2012 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša Moody's je znižala oceno kreditnega tveganja za tri največje slovenske banke – NLB, NKBM in Abanko Vipa. Ob tem je napovedala, da se lahko ocena vsem trem bankam v prihodnje še zniža.

Ocena NLB je padla z Ba1 na Ba2, ocena NKBM prav tako z Ba1 na Ba2, ocena Abanke pa z Ba2 na Ba3.

Znižanje ocene je med drugim posledica občutnega poslabšanja bančnih posojilnih portfeljev. Skupna raven slabih posojil se je s 14 odstotkov v letu 2010 lani zvišala na več kot 17 odstotkov. Moody's ocenjuje še, da so kapitalski temelji omenjenih bank šibki in nezadostni za spopadanje z večjimi izgubami v letošnjem letu.

Bonitetna hiša Moody's
Bonitetna hiša Moody's FOTO: Reuters

V NLB so prek spletne strani Ljubljanske borze navedli, da agencija znižanje njihove bonitetne ocene utemeljuje s slabšanjem kreditnega portfelja in s tem povezano potrebo po oblikovanju dodatnih rezervacij, dodatnega komentarja na to temo pa niso želeli dati.

V NKBM so prav tako prek spletne strani Ljubljanske borze zapisali, da je znižanje bonitetne ocene posledica znižanja kakovosti kreditnega portfelja in visoke ravni slabitev ter rezervacij, ki so znižale kapitalsko ustreznost banke in njeno zmožnost absorbiranja izgub.

V Abanki Vipa pa so povedali, da je bilo znižanje pričakovano in da je prav tako posledica poslabšanja kakovosti kreditnega portfelja banke in lanskega poslovanja z izgubo. "Ocenjujemo, da znižanje bonitetne ocene ne bo imelo pomembnejšega negativnega vpliva na poslovanje banke, saj je banka v zadnjih dveh letih zmanjšala zadolženost na mednarodnih trgih na zanemarljivo raven, prav tako pa je oblikovala likvidnostne rezerve za odplačilo preostalega zneska obveznice v višini 280 milijonov evrov, ki dospe v septembru," so navedli.

Prav z namenom okrepiti kapitalski položaj banke sta uprava in nadzorni svet banke skupščini delničarjev Abanke, ki je sklicana za 30. maja, predlagala povečanje kapitala banke za 50 milijonov evrov, so izpostavili v Abanki in dodali še, da se zavedajo, da obstaja možnost nadaljnjega poslabšanja bonitetne ocene, če se bodo gospodarske razmere v Sloveniji še naprej poslabševale.

Moody's je tudi napovedal, da se lahko ocena vsem trem bankam v prihodnje še dodatno zniža, odvisno od uresničevanja načrtov povečevanja kapitala, stabilizacije problematičnih posojil ter sposobnosti in pripravljenosti vlade, da zagotovi pravočasno in zadostno podporo v primeru potrebe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cepec22
30. 04. 2012 06.57
Cudovito, tako se dela zapreti vse, pa vodilne tudi, ljudje se bodo ze znasli, saj so se se vedno. Kar tako naprej razprodaja vsega potem pa veselica!!
SteffXRP
27. 04. 2012 06.43
Kaj pa če bi ta mudis in druge pokvarjene, lakomne in .... inštitucije skrbele za svojo rit tam kjer so. Kaj je nam tega treba? Koga briga kaj si neki globalni paraziti mislijo. Naj znižajo sami sebe.
titovka
26. 04. 2012 19.52
+5
JANŠA PA KAJ DELAŠ...KAJ SE NISI NORČEVAL IZ PAHORJA...KAJ ZDAJ TO???hahahhahahahah
DavidxXx
26. 04. 2012 18.49
+1
V treh besedah ... DENAR DELA DENAR!!!
HellWolf
26. 04. 2012 17.00
+10
Hmmm še kdo verjame tistim pravljicam o končanju krize in prizadevanju bank za razvoj in prizadevanju Bildenberg skupine da se gospodarski krč preneha? Kvečjemu nasprotno... potrebna obrazložitev? Če bi se bančniška skupina trojice največjih trudila da se kriza konča potem bi pocenili kredite s nižanjem obresti nato pa odobrile kredite da se počasi vrne dolg in s tem posledično pustile da države zadihajo na polno in se vrne na tire gospodarstvo. ampak ne... krediti se dražijo in dražij, glavnice so v primerjavi s obrestmi ponekod višje le še za par procentov. Kaj to pomeni? Da smo še v večjem šmornu kot si mislimo saj moramo plačat skorajda enkrat več kot pa smo si sposodili od teh krvosesnih zasebnikov v FFDR in ECB. Za opombo.. FDR (federalne rezerve v ZDA) in ECB (evropska centralna banka) niso javne ustanove kot se po imenih sliši. To so zasebne banke ki omogočajo nadzor nad pretokom in vrednostjo valut po svetu. Vatikanska banka pa ni nič manj kriva kot zgoraj naštete. zakaj je moral J. F. kennedy umreti? ker si je na vso moč prizadeval da se ukine FDR in s tem odvzame moč peščici izbranih.
simevlado
26. 04. 2012 17.15
+2
saintjozef
26. 04. 2012 16.06
+3
Nič čudnega! A je bil obelodanjen kakršenkoli razvojni program? Le kako narod oskubit!
outHand
26. 04. 2012 15.19
+4
pa kaj je z vami folk priznavate mnenja in ocene nekih slamnatih firm za moje pojme naj raje pogledajo kolk so njihove države zapufane mi slovenčki pa se neki obremenjujemo za neke ocene kriza pa itak umetno zastraševanje stricov iz ozadja en reče da je kriza pa vsi ko opise navalite na banano