Gospodarstvo

Moody's italijanske banke ocenjuje vse slabše

New York/Rim, 17. 07. 2012 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bonitetna hiša Moody's je znižala ocene 13 italijanskim bankam, med njimi največjima UniCreditu in Intesi Sanpaolu, in sicer za dve stopnji. To pa ne pomeni nujno večjih težav zanje, saj vlagatelji vse manj poslušajo bonitetne hiše in vse bolj uporabljajo svoje ocene.

Bonitetna hiša Moody's je že maja znižala ocene 26 italijanskim bankam, tokrat pa je to doletelo 13 bank.
Bonitetna hiša Moody's je že maja znižala ocene 26 italijanskim bankam, tokrat pa je to doletelo 13 bank. FOTO: Reuters

Bonitetna hiša Moody's je v ponedeljek, tri dni po tem, ko je to storila z italijanskim vladnim dolgom, znižala kreditne ocene tudi 13 italijanskim bankam. Med njimi tudi največjima, banki UniCredit iz Milana in banki Intesa Sanpaolo iz Torina. Oceno je znižala za dve stopnji na Baa2.

Moody's je v petek prav tako za dve stopnji, z A3 na Baa2, znižal oceno vladnemu dolgu. Razlogi za znižanje ocene bankam so v glavnem posledica njihove izpostavljenosti italijanskemu gospodarstvu, ki šepa, brezposelnost pa ostaja visoka. Obeti, tako kot za vladni dolg, ostajajo negativni tudi za banke in ocena se lahko v prihodnje še zniža.

Moody's je že 14. maja znižal ocene 26 italijanskim bankam, tokrat pa so bile na udaru poleg Unicredita in Intese še UniCredit Leasing, Banca Carafirenze, Banca IMI, Banca Monte Parma, Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza, Banca Popolare Friuladria, Banca Carige, Credito Emiliano, GE Capital, Cassa Depositi e Prestiti in Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.

Vlagatelji sicer vse manj upoštevajo ocene bonitetnih hiš, ki so vse bolj negativne in raje uporabijo svoje analize. Tako znižanje kreditnih ocen nujno ne prinese s seboj tudi zvišanja cene zadolževanja za države in banke.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
20. 07. 2012 15.58
a bo že kdo zminiral te bonitetne hiše ali ne,saj delajo samo škodo jna račun revžev
tony_abcde@yahoo.com
17. 07. 2012 18.50
+2
Te bonitetne hiše so itak skorumpirane in vodene se ve od koga, tistih ki imajo naložbe v $
IvanLendl
17. 07. 2012 12.18
+1
MOODY'S - MODA oz. JAJCA
matic cad
17. 07. 2012 11.17
+10
Ljudje bodite pozorni na mesece september, October, November, DECEMBER....... ker vedno več "insajderjev" govori, da bodo letos proti koncu leta 2012 politične elite predvsem ZDA odstranile pomoč, bankam in nehale zalagati finančne trge z denarjem. kaj se pa potem zgodi pa že vsi veste. To ne pomeni, da začnete paničarit ampak že če boste denar dvignili iz bank ali iz vezanih vlog ter odšli od delnic stran bo že veliko. Pa spremljajte finančne trge vsakodnevno in za božjo voljo vzemite si čas da se naučite delovanje MONETARNE POLITIKE in da natančno razumete zakaj je prišlo do finančne krize.
Ramzess
17. 07. 2012 11.31
+5