Gospodarstvo

Moody's 26 italijanskim bankam znižal ocene

New York, 15. 05. 2012 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R./U.Z./STA
Komentarji
5

Kar 26 italijanskih bank je od agencije Moody's dobilo nižje bonitetne ocene. "To je napad na Italijo, njena podjetja, njene družine in njene državljane nasploh," pa pravijo v združenju italijanskih bank, ker so prepričani, da so bonitetne hiše element destabilizacije trgov.

Znižanje bonitetne ocene
Znižanje bonitetne ocene FOTO: Reuters

Bonitetna agencija Moody's je 26 italijanskim bankam znižala ocene, vključno z največjima bankama v državi – Unicredit in Intesa Sanpaolo. Znižane so bile ocene na dolgoročna posojila in na depozite. Kot razlog za tako odločitev agencija navaja recesijo, s katero se spopada italijansko gospodarstvo, in povečanje deleža slabih dolgov.

Moody's dodaja, da prav za vse banke, ki so jim znižali oceno, napovedi ne kažejo nič dobrega. Znižanje ocen med bankami je različno – od ene stopnje, nekaterim bankam pa celo za štiri stopnje. "Ocene za italijanske banke so zdaj med najnižjimi znotraj naprednejših evropskih držav, kar odraža njihovo občutljivost na neugodna okolja v Italiji in Evropi," so sporočili v bonitetni hiši.

Kot razlog za tako odločitev so navedli tudi varčevalne ukrepe, ki jih sprejema vlada, saj se zaradi njih zmanjšuje povpraševanje. Vse več je tudi problematičnih posojil.

Finančna moč bank Unicredit in Saopaolo je ocenjena z oceno C–, njuni depoziti pa so ocenjeni z A3. Peta največja italijanska banka Unione di Banche Italiane je za svoje depozite dobila oceno Baa2, finančna moč pa je ocenjena z D+. Banco Popolare, ki je četrta največja banka v Italiji, pa je za svoje depozite dobila oceno Baa3, njena finančna moč je ocenjena z D–. Banka ima težave zaradi nizke ravni kapitala, so zapisali v agenciji Moody's.

Finančno moč tretje največje banke v Italiji, Banca Monte Dei Paschi, so ocenili z D, njene depozite pa so ocenili z Baa3.

Italijanske banke: To je napad na Italijo!

Italijanske banke so se na odločitev bonitetne hiše ostro odzvale in jo označile za "neodgovorno, nerazumljivo in neupravičeno". "Odločitev je napad na Italijo, njena podjetja, njene družine in nasploh njene državljane," so bili jasni v združenju italijanskih bank. Ob tem so poudarili, da je Moody's s tem dejanjem potrdil oceno, da so bonitetne hiše s svojimi nepopolnimi in nasprotujočimi si ocenami "element destabilizacije trgov".

V združenju italijanskih bank so regulatorje finančnega trga v EU pozvali, naj še zaostrijo regulacijo delovanja bonitetnih agencij, sami pa nameravajo sprejeti potrebne ukrepe za zaščito legitimnih interesov italijanskega gospodarstva, ki zaradi bonitetnih ocen "trpi veliko škodo".

Že aprila je ameriška bonitetna hiša napovedala, da bo v sredini maja začela objavljati ocene za 114 evropskih finančnih institucij, vključno z italijanskimi. Proces objavljanja ocen pa naj bi končala do konca junija.

Italijanske banke so sicer decembra lani od Evropske centralne banke (ECB) dobile 116 milijard evrov posojil, februarja pa še 139 milijard.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito-idol
16. 05. 2012 15.21
driska
16. 05. 2012 09.20
+2
"Hitro je prišlo na dan, da so bile v konfliktu interesov: sodelovale so z investicijskimi bankami in skladi, ki so s temi produkti kovali velikanske dobičke. Trg ocenjevanja bonitete v bistvu obvladujejo tri ameriške bonitetne agencije, Standard & Poor's, Moody's in Fitch, saj imajo kar 95-odstotni tržni delež. Standard & Poor's je imela leta 2008 2,6 milijarde dolarjev prometa in 1 milijardo dolarjev dobička, Moody's 1,2 milijarde dolarjev prometa in slabih 540 milijonov dolarjev dobička, Fitch pa slabih 730 milijonov dolarjev prometa in 286 milijonov dolarjev dobička. Nekdanji direktor Standard & Poor's Frank Raiter je priznal: »Dobiček je bil pomembnejši od analiz.« Eden od zaposlenih v isti agenciji je v elektronski pošti leta 2006 napisal, da bi nove produkte lahko naredila krava, pa bi jih ocenili. Čeprav so sumljivi posli bonitetnim agencijam zmanjšali verodostojnost in pokazali, da so del igre špekulantov, so njihove ocene še vedno osnova za poslovanje na kapitalskih trgih, tudi za oceno kreditne sposobnosti držav."(Mladina)
voyosx
15. 05. 2012 09.59
+2
so WHAT? en bhumbar neko črko spremeni in mi se bomo pokakali? boli nas kitolovka
AlternativeFacts
15. 05. 2012 09.37
+4
fffoop.....Nemogoče,saj italijani počnejo natanko to,kar bomo in deloma že počnemo tudi mi,da ne omenim,da imajo tudi močnejše gospodarstvo(realni sektor),kot ga imamo mi.....A Janez še vedno posnema uspešne,ker jto počnejo pametni,.ali lahko upamo,da bo nehal z karaokami in začel delati v prid naroda in države?
platon26
15. 05. 2012 15.29
+3
janet ne posnema in en dela nič samo kima in posluša gospodarje pravi hlapec in tak ej 20% Slovencev za vzgle pfuj! Tu samo vidite kaj prinesojo ukrepi! Krčenje gospodarstva in mučen konec! Pa srečno kekci!