Gospodarstvo

Evropa dvomi v duopol Mobitela in Simobila

Ljubljana, 17. 11. 2008 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mobitel in Simobil naj bi imela na slovenskem trgu mobilne telefonije prevladujoč položaj. Tako je prepričan Apek. Evropska komisija v to dvomi, zato zahteva dodatna pojasnila.

Ali Mobitel in Simobil drugim operaterjem res preprečujeta dostop na trg?
Ali Mobitel in Simobil drugim operaterjem res preprečujeta dostop na trg? FOTO: Reuters

Evropska komisija je od slovenske Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) zahtevala bolj podrobno analizo glede morebitnega skupnega prevladujočega položaja dveh operaterjev Mobitela in Simobila na trgu mobilne telefonije v Sloveniji.

Apek ugotavlja, da slovenski trg ni učinkovito konkurenčen ter da imata Simobil in Mobitel skupni prevladujoči položaj. S tem lahko preprečita dostop na tržišče oziroma do mobilnih omrežij drugim mobilnim operaterjem. Ker želi Apek področje urediti, je o tem obvestil Evropsko komisijo, ta pa je od Apek zahtevala podrobnejšo analizo trga.

"To je eden od težjih primerov v evropski zakonodaji," pravi tiskovni predstavnik komisarke za informacijsko družbo in medije Martin Selmayr ter pojasnjuje, da usklajenega delovanja podjetij ni tako lahko dokazati.

Omejevanje konkurence pomeni višje cene

Kot navaja Bruselj, so v Apeku prepričani, da imata Simobil in Mobitel skupni interes preprečevanja dostopa do trga drugim operaterjem zato, ker bi večja konkurenca pomenila nižje cene in posledično nižje dobičke.

Komisija v odgovoru – poslala ga je 13. novembra – izraža resne dvome o tem. Apek naj bi namreč podal "nejasne in dvoumne informacije" glede domnevnega zarotniškega vedenja Mobitela in Simobila. Ugotovitev, da gre za skupni prevladujoči položaj, mora zadostiti številnim kriterijem. Med drugim je treba dokazati, da podjetji sledita neki skupni politiki in da se lahko eden drugemu maščujeta, če eno izmed njiju krši skupna pravila. Komisija sicer izpostavlja, da v Sloveniji delujejo štirje mobilni operaterji in dva ponudnika storitev. Dva operaterja uporabljata Mobitelovo omrežje.

Apek: "V Sloveniji imamo duopol"

Telefoniranje
Telefoniranje FOTO: Reuters

"Trenutno imamo v Sloveniji z vidika polno razvitih mobilnih omrežij duopol, to pa ni idealno za konkurenco, saj to omogoča, da se operaterja zelo hitro dogovorita glede določenih zadev," je povedal vodja področja telekomunikacij pri Apek Boštjan Makarovič.

Ko sta prišla nova vstopnika na trg, T-2 in Tušmobil, sta si zadala nalogo, da bi v prehodnem obdobju gostovala ali v Mobitelovem ali v Simobilovem omrežju. "Oba operaterja sta se zelo upirala temu, da bi ju sprejela in če ne bi bili takrat v veljavi regulatorni ukrepi za Mobitel, potem jih ta verjetno ne bi sprejel," je dejal Makarovič.

Po letošnji analizi so na Apek ugotovili, da imata Mobitel in Simobil še vedno prevladujočem položaju. Oba imata popolnoma zgrajeno omrežje in sta s tega vidika v bistveni prednosti pred novimi vstopniki na trg. Trenutno sta sicer na trgu dva vstopnika, ki še nimata zgrajenega svojega omrežja - Tušmobil in T-2.

Obema vstopnikoma je treba omogočiti, da zgradita vsak svoje omrežje. "V prehodnem času pa lahko uporabljata storitev nacionalnega gostovanja pri vsaj enem od obeh operaterjev, ki imata pomembno tržno moč," je pojasnil Makarovič. S tem bomo vstopnikoma omogočili preživeti na dolgi rok in posledično povečali infrastrukturno konkurenco, je še prepričan Makarovič.

V Simobilu pozdravljajo odločitev Evropske komisije

V Mobitelu pravijo, da trditve Apek, da Tušmobilu in T-2 nacionalnega gostovanja niso omogočili prostovoljno, ne držijo. Tušmobil je po pojasnilih Mobitela nacionalno gostovanje pridobil na podlagi tripartitne pogodbe (WWI-Tušmobil-Mobitel), v tej pogodbi pa je bilo zapisano, da se bodo komercialni pogoji dogovorili na novo. Ker Tušmobil s strani Mobitela predlagane cene ni sprejel, je posredovala agencija, v posredovalnem postopku pa je bila sprejeta cena, ki jo je predlagal Mobitel.

V Simobilu pravijo, da je zainteresiranim podjetjem ponudil "zelo konkurenčne pogoje sodelovanja". "Na ta način smo sklenili uspešno partnerstvo z družbo Mercator, ki svojim uporabnikom nudi paket Mmobil," so zapisali in dodali, da se Evropska komisija za tovrstne posege redko odloča, kar posledično kaže na neustrezno delovanja Apek.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
17. 11. 2008 22.54
ko si v tujini,te mečejo ven,vseeno ali imaš mobitel ali simobil,prekleto se moraš potrudit in sledit navodila ko ti pomagajo tuji operaterji vzpostavit zvezo
gixxer
17. 11. 2008 17.54
ma to da ma simobil slabo omrežje je že govora tolk doug časa...in na začetku sem tut verjel na te besede...pol k sem pa enkrat šel na njega pa vidm kakšno nakladanje je to bilo...tam kje imata Tuš pa Mobitel u kurcu signal sam simobilovci lepo govorimo...nisem še bil na kraju kjer mi simobil ne bi delal, ostali pa bi, sem bil pa že na veliko krajih kjer so ostali crknli, simobil pa normalno delal...tko da ne kr neki nakladat
fantodfare
17. 11. 2008 17.42
Bedaki! Monopol, he,he. Se še spomnte, ko so nam nakladal pred 15 leti , kako bo dobro da bodo prišle tuje banke. Da bo več konkurence in boljšde storitve. he, he. res je. Uvedli so še novo storitev vodenje računa. in vse mastno zaračunal. isto pa je s tem sranjem.
misaaaa
17. 11. 2008 17.13
aja pa še to živim sredi enega večjih mest v slo.
mali_M
17. 11. 2008 17.05
misaaaa, a ti žviš v bunkerju al v jami? Res je, da je imel simobil pred ene petimi leti slabšo pokritost. Ma zdaj temu ni tako. Se še spomnim kako je mobitel obračunaval pulze, ko je imel monopol, me kar srat prime. Simobil je res zakon. SMS 2 centa, klici v isto omrežje 2 centa, med vikendi v isto omrežje zastonj. Sedaj ko bom podaljšal naročnino nov mobitel za 1 evro ali 40 € bonusa. Pa paket v nulo... Pred parimi leti nazaj so to bile mokre sanje;)
misaaaa
17. 11. 2008 17.04
niti malo mi ni bed veš. sem zelo srečna oseba. mogoče pa je tebi bed zato pa pišeš take bedarije o ljudjeh ki jih ne poznaš. sicer pa ne bom se spuščala na tvojo raven
Kosma?D
17. 11. 2008 16.02
zamenjaj &039;sploh&039; s &039;skoraj&039; :P
Marfel
17. 11. 2008 16.02
Ka ti ni jasno...Simobil je zakon, nikol nobenih problemov, ful nižji račun ko pri mobitelu, tk da ne vem kje ti živiš, če maš probleme z omrežjem?
Kosma?D
17. 11. 2008 16.01
No, glede na to da zadnje čase sploh ne kličem več v mobitelovo omrežje (pa ne zaradi kakšnih mojih muh), pa še to le kakšno minutko, dve na mesec, se mi zdi da tale z SiMobilovimi ugodnostmi le ni tako mimosunjena...Poznam ogromno zadovoljnih prebežnikov...
user_x
17. 11. 2008 15.58
misaaaa uboga ima še danes travme zaradi simobila zato se velikokrat zbuja sredi noči vsa prepotena:)))))))
agadir77
17. 11. 2008 15.55
Mobitel je veliki monopolist(včasih je delal največje sranje)Simobil je takrat kot vemo propadel(ga je kupil Vodafone)od takrat je velik vzpon(cene klicov najcenejši)Sicer pa imamo še kar nekaj ponudnikov telefonije(TUŠ Mobil,IZZY,Merkator Mobil)pa se vsak zase odloči katerega bo izbral:)Zame pa je SIMOBIL ZAKON!!!!!
User398398
17. 11. 2008 15.47
misaaaa . tebi je najbrž zelo bad v življenju a ne?
misaaaa
17. 11. 2008 15.26
simobil bolše ugodnosti? mogoče že. samo ne bi pa rajši o tem kak zanič omrežje majo. prisiljena sem bila it k mobitelu zato ker sem s simobilom večno imela probleme pa tudi moji znanci. sem jih klicala pa opozarjala na napake pa nič od njih. pa še ugodnosti nima več takih kot bi si mislo. verjemi da majn računa plačujem pri mobitelu kot pa pri simobili pa isto telefoniram pa sms-am. simobil bi morali inšpektorji malo na trdo primit al pa ga kar skinit to bi blo še pa najboljše. NIKOLI VEČ SIMOBIL Z MOJE STRANI ZEEELLLLOOOO SEM RAZOČARANA NAD NJIM! oni samo pokasirajo za stranko pa nič dobrega ne nardijo. to je moje mnenje in moje izkušnje.
Gautama
17. 11. 2008 15.11
ja pač sta simobil pa mobitel najbulša... mislm simobil ma bulše ugodnosti omrežje pa ma bulš mobitel