Gospodarstvo

Pečečnik: Ponudbe nisem pripravljen spremeniti

Ljubljana, 30. 07. 2009 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
P.J./I.A./M.K./P.K./M.M./N.D./STA
Komentarji
210

Joc Pečečnik je oddal ponudbo za reševanje Mure, do katere pa ima vlada zadržke. Po Pečečnikovem načrtu bi ustanovili dve novi podjetji, stara Mura pa bi šla v stečaj. O predlogu bo razpravljal še SOD, Pečečnik pa ponudbe ni pripravljen spremeniti.

Joc Pečečnik
Joc Pečečnik FOTO: Damjan Žibert
Jaz sem dokončno odločitev že povedal. To je moja ponudba. Če vlada najde v naši ponudbi kakršen koli nekorekten element, ga bomo spremenili, to obljubim, sicer pa pričakujem, da se v dobro Mure stvari jutri (v petek op. a.) zaključijo. Joc Pečečnik

Joc Pečečnik je po "skrbnem pregledu“ stanja v Muri v sredo zvečer vladi poslal ponudbo za rešitev podjetja, odgovor pa pričakuje do petka. Njegov načrt predvideva, da bi se ustanovilo novo podjetje Mura, ki bi od starega odkupilo proizvodni obrat z zalogami in stroji ter poslovne prostore v Ljubljani. Za to bi bili v GSA pripravljeni plačati 16 milijonov evrov. Po besedah Pečečnika bi to stari Muri zadostovalo za poplačilo zaposlenih, ki bi izgubili službo, in upnikov. V novo Muro pa bi bil Pečečnik pripravljen vložiti tudi 10 milijonov svežega kapitala, v obliki nepremičnine, ki bi jo prodal Sodu. GSA bi bil 100-odstotni lastnik nove Mure. Za vsakega zaposlenega bi Pečečnik prejel 4.000 evrov pomoči iz skladov EU.

Glede stare Mure Pečečnik po pregledu meni, da bo šla zagotovo v stečaj, v koliko ne bo nekdo vložil novega kapitala.

Za 24UR ZVEČER je Pečečnik dejal, da ponudbe ni pripravljen spremeniti, ker se mu zdi konkretna, korektna in tržno normalna. "Bom pa vsekakor na razpolago, da jo pojasnim. Cilj tega dogovora je bil, da se ohrani Mura in delovna mesta v regiji, ki je podhranjena z delovnimi mesti," je dejal.

Sod bo vodil Muro outlet, prispevati bi moral 20 milijonov evrov

Delavci težko komentirajo, kaj se v podjetju dogaja, saj stvari ne poznajo, zanje je pomembno le dejstvo, da bo službo tudi v najboljšem primeru obdržal le vsak drugi. Tako le upajo, da bodo med tistimi, ki ne bodo izgubili dela.

Svoj delež bi po Pečečnikovem načrtu morala preko Soda prispevati tudi država, ki bi ustanovila podjetje Mura outlet, preko katerega bi se prodajale Murine stare zaloge po nižji ceni. Sod bi moral od Pečečnika odkupiti nepremičnino za 10 milijonov evrov, Pečečnik pa bi moral ta denar vložiti v Muro. Poleg tega bo moralo podjetje Mura outlet od nove Mure odkupiti tudi stare zaloge. Podjetje GSA se je pripravljeno tudi zavezati, da bi na dolgi rok od Soda odkupili Muro outlet.

Po besedah Pečečnika bi tako moral Sod, ki je sedaj okoli 12-odstotni lastnik Mure, vložiti okoli 20 milijonov evrov. Sod bi bil 100-odstotni lastnik Mure outlet. Ta scenarij države ne bi stal nič, oziroma manj, kot če bi šlo podjetje v stečaj, kar bi državo, po besedah Pečečnika, v dveh letih stalo med 40 in 50 milijoni evrov. 20 milijonov evrov bi stale samo odpravnine za delavce, ki bi izgubili službo, je dejal prvi mož GSA.

Vlada Pečečniku: Predlog naj popravi in prilagodi

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: 24ur.com

Vlada je Pečečnikov predlog zavrnila. V grobem jo moti predvsem to, da Pečečnik ne ponuja kapitala, pač pa nepremičnine neznane vrednosti, ki bi jo po vnaprej znani vrednosti prodal spet državi. Kot je po seji vlade povedal gospodarski minister Matej Lahovnik, je tveganje za državo precej nesorazmerno v primerjavi z vložkom Pečečnika, kar je tudi razlog za zavrnitev predloga. Tako vlada od podjetnika pričakuje, da bo tudi sam prevzel del tveganja in da bo v projekt vložil več denarja. Vlada pa se strinja, da bo stara Mura res šla v stečaj.

Vlada ima poleg nesorazmernosti vložka države in vlagatelja še dva pomisleka, in sicer bi morala v primeru dajanja omenjenega poroštva priglasiti tovrstno pomoč, sicer bi lahko šlo za nedovoljeno državno pomoč oz. kršenje pravil enotnega evropskega trga. Poleg tega bi z izpolnitvijo zahteve, da bi morala država jamčiti novi Muri, da se v njej opravijo vsa šivanja uniform in podobnega, neposredno kršili zakona o javnih naročilih in o preprečevanju omejevanja konkurence.

Stečaj ni nujno najslabša rešitev. Slabše je, če se podjetje ohranja pri življenju, pa ni niti sredstev za plače, delavci pa ne morejo izkoristiti socialnih nadomestil, čeprav jim ta pripadajo. Gospodarski minister Matej Lahovnik

O predlogu bo jutri razpravljala tudi skupščina SOD, ki pa po besedah Lahovnika skoraj zagotovo ne bo podprla predloga. Lahovnik poudarja, da sicer časa ni več veliko za rešitev Mure, ostaja pa optimističen, da se bo našel investitor, ki bo pripravljen zadosti vložiti za rešitev Mure. Kot je še povedal minister, jim je Murin prokurist poslal dopis, da nujno potrebuje 9,5 milijona evrov likvidnostnih sredstev, sicer da med drugim ne bo mogoče izplačati julijskih plač. To po ministrovih besedah kaže na to, da se stanje v družbi slabša iz tedna v teden. "Skladno s tem bi morala uprava in nadzorni svet ukrepati v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, da se zaščitijo upniki, predvsem pa zaposleni," je dejal Lahovnik.

Mura potrebuje 20 milijonov evrov likvidnega kapitala

"Mura sedaj rabi okoli 20 milijonov likvidnega kapitala za vsaj sedem mesecev, da se proizvodnja vzpostavi, mi sami tega podjetja ne moremo vzpostaviti," je še povedal Pečečnik, ki se z ostalimi lastniki Mure ni pogovarjal. Kot je dejal, so drugi lastniki že imeli možnost, da bi Muro dokapitalizirali, a je niso. Je pa povedal, da mu je Stane Valant (NFD Holding) že pred časom zagotovil, da bodo njegovi lastniški deleži vsako sanacijo podprli.

Novo Muro bi vodila Pečečnikova ekipa

Pečečnik v novi Muri ne bi obdržal nikogar iz stare vodstvene ekipe. Kot je povedal, bi celotno upravo in organizacijo zamenjal. Ekipo ima že pripravljeno, novo Muro pa bi vodil "mlad menedžer" iz GSA. V Muri je na zalogi okoli 80.000 kosov oblačil, zato se Pečečniku zdi bistvena tudi outlet trgovina, ki bi stare zaloge prodajala po nižji ceni.

Prokurist ne ve ničesar

V Sodu, ki je 12,2-odstotni lastnik Mure, ne želijo komentirati današnje javno predstavljene ponudbe podjetnika Joca Pečečnika za rešitev murskosoboškega tekstilnega velikana. "S ponudbo smo seznanjeni, a je ne želimo komentirati," je dejal direktor Soda Tomaž Kuntarič.

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik s Pečečnikovo ponudbo ni seznanjen. Kot je dejal je "vse, kar vem o tem, je iz medijev, čakam, da me kdor koli, ki je za to pristojen, obvesti. Obenem me čudi, da se nekaj dogaja, ne da bi jaz kar koli vedel o tem." Medtem pa prvi sindikalist Mure Drago Forjan pravi, da se le meša meglo, saj se stvari rešujejo v Ljubljani. "Kot sem že rekel, gospodje lahko delajo s figo v žepu, in to se tudi dogaja," je dejal Forjan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
01. 08. 2009 11.27
lepdanzelim, najboljše bi bilo, če bi se nehali ukvarjati s kakršnimkoli gospodarstvom in šli za dunajske in italijanske hlapce, česar ste že očitno vajeni glede na nekatere komentarije, doma pa cviček in prašiček, da se vidi "roskoš".
lepdanzelim
31. 07. 2009 23.09
Resnici na ljubo, Mure nihče ne potrebuje. 80 % Slovencev, ki zaslužijo le za hrano ali pa morda še za položnice, se oblači pri Kitajcih, v Mani, na placu ali pa nosi stare obleke, bogataši pa bodo povsem dobro shajali brez Mure. Naj gre končno v stečaj, kamor bi morala že v prejšnjem tisočletju. Kaj pa delavci? Zaradi podnebnih sprememb bo potrebno postaviti rastlinjake, v katerih bodo Prekmurci pridelovali zelenjavo, da nam je ne bo treba uvažati od vsepovsod in s prevozom onesnaževati ozračja. Tako bomo vsi Slovenci manj pod stresom in bolj zdravi, pa še finih (Murinih) oblek bomo manj potrebovali.
Prvo Borec
31. 07. 2009 09.51
Killi pobožne želje, ki se naj uresničijo in končno se naj PID skladi spremenijo v Vzajemne sklade. Dosti so pokradli !!
killi-123@hotmail.com
31. 07. 2009 09.31
Ne samo razlastniniti, vzeti nakradeno premoženje ,ter vreči na hladno za par let. Ko se bo to začelo,me zanima kateri menažer bo še upal krasti. Začeti je treba z vodstvom IUV-ja,potem naprej z Valantom,Bavčarjem,Šrotom.
Prvo Borec
31. 07. 2009 09.22
Vse dosedanje lastnike razlastniniti, ker so spravili MURO v takšen položaj. Vsak bi želel smetano, kislega mleka pa ne. Killi saj to ves čas pravim, da je MURA nategavščina na naš račun. Lastništvo jim odvzeti in basta !
killi-123@hotmail.com
31. 07. 2009 09.16
prvoBorec res je,toda mar bi ti kot 16% lastnik, dal večino denarja za sanacijo ? Kaj pridobiš? Mogoče še cca 20%?? Denar bi šel pa meni v žep?
Prvo Borec
31. 07. 2009 09.08
JOC želi postati lastnik dobro stoječega podjetja in izriniti VSE lastnike, ki so se prisesal na MURO, na zelo čuden način. Začel bi z zdravim podjetjem iz NULE. Lahko, samo pod določenimi pogoji !! Da razvija MURO, drugače VSE izgubi !!
Prvo Borec
31. 07. 2009 09.06
killi-123 prijatelj : BUTNU SI V TEMO, okoli lastništva Mure. Tudi ameriško podjetje je lastnik, ki ima podjetje tudi na Nizozemskem ter Zidar je tudi lastnik. Kaj so to vse "mučkal" za lastništvom, da se jim kost zatakne v grlu !! Še cca 9 lastnikov je v MURI z različnimi deleži in res pa je , da je NFD največji, ki MORA postati vzajemna družba, ker je naslednik PID-ov.
nefretete
31. 07. 2009 09.03
killi-123 31.07.2009, 07:09 Tudi Joc,kot vse druge barabe ,ve kaj dela. Zakaj bi bil baraba, če veš kaj delaš? Mislim, da bi moral biti totalni i.d.i.o.t in k.r.e.t.e.n, če bi samo dajal v miloščino neki denar. Zagotovo mora vedeti kaj dela, saj si drugače ne bi prislužil denarja "s prodajanjem ledu Eskimom" (he he, to je domislica @No.1) = igralnih avtomatov v Vegas. Zelo dobro ve, kaj dela, pozna tveganja in seveda, malo žgečka lastnike po j....
killi-123@hotmail.com
31. 07. 2009 08.55
Kot pri vseh poslih,se tudi tukaj dogajajo čudna posla. Dogovarjata se država(ki je 16% lastnica Mure) in JP. Kam ste skrili Valanta,ki je 80% lastnik?? Mar mislite da bo kar tako odšel?? Kdo bo ,ter koliko plačal njemu? Zakaj imam občutek,da vsi delajo s figo v žepu??
nefretete
31. 07. 2009 08.49
No, očitno sem tukaj v manjšini, ki odločno podpira Joca in njegove zamisli. Brez trohice zavisti mu privoščim vsak njegov evro, ki ga zna obrniti sebi v prid in zavedam se, da je tveganje veliko, četudi njegov vložek na prvi pogled ne pomeni veliko. Zakaj imam potem občutek, da se država tako izvija (pazite: Lahovnik ne zanika, da je ponudba vredna razmisleka in dovolj poštena, le to ga moti, kako bo pojasnil vse ostale strategije, ki so splavale po vodi in kako bo to upravičil v svetu in pred javnostjo, ko bo moral priznati, da niso imeli pojma, kaj so počeli!!!!) Sicer pa, itak moje besede ne štejejo nič, zakaj bi se trudil en Lahovnik meni opravičevati. Čas bo pokazal svoje, mi pa se bomo tolkli po zmešanih beticah, kako svojo lastnino razprodajamo tujcem.
nefretete
31. 07. 2009 08.43
realnost 31.07.2009, 06:10 2 Sto ponudbo Pečečnika, večino vsega krije država, on pa posname smetano, to bi lahko naredila tudi država sama ,brez Pečečnika in pri tem ohranila tudi večje število delovnih mest. Res? In zakaj potem pri vseh pametovanjih tega ne naredi? Ji je v interesu? Ali pa, kot navaja @gorenjka, bi s tem, ko bi mu kao to dovolila, sama sebi pljunila v obraz in priznala, da se moti? Torej? Včasih so nekatere stvari zelo preproste, ki pa jih zavijejo v tono celofana, da je videti bolj zakomplicirano. Me pa zanima kje bomo dobili onih 80 milijonov, za katere pravi Erjavec, da jih bomo morali plačati!!!
-gorenjka-
31. 07. 2009 08.21
spoštovani: kupim vašo hišo,ki jo prodajate najboljšemu ponudniku. moje plačilo je slika/ v srebrnem okviru/ banke v švici,kjer imam shranjen denar. :)))
resslovenka
31. 07. 2009 08.06
Hja očitno ne bo šlo. Vsi, ki so bili na razgovorih pri ministru Lahovniku kako se postopiti reševanja Mure so očitno računali na državo, svojega denarja pravzaprav ne bi dali, ker je preveliko tveganje. Tudi JP se je očitno preračunal. Koliko škode lahko naredi veriga pohlepnega in pokvarjenega menedžmenta vidimo zelo nazorno. Ni mi pa jasno, kako se jih je lahko nagrajevalo kot se jih je za neopravljeno delo. In v kolikor bi vseeno prišlo do dogovora med državo in JP ima prav, svojo upravo si bo postavil sam. Vsak pameten lastnik postavi upravo, ki ji zaupa in ki ji ni v interesu le lastna dobrobit. In take ljudi se dobro plača.
Prvo Borec
31. 07. 2009 07.36
killi-123 pri nas nič novega, razen tega da imam sina v UKC, kjer klime ne delajo in bolniki umirajo za pljučnico in ne za to bolezen, katero so šli pozdravit.
killi-123@hotmail.com
31. 07. 2009 07.32
PrvoBorec,živjo. kako kaj na vašem koncu? O Jocu pa škoda besed,kot vsi kapitalisti,gleda svoj žep.
Prvo Borec
31. 07. 2009 07.24
Namesto, da bi lobirali po Evropi in Bruslu, ker je še edina tovarna v Evropi,ki zna kaj napraviti.
Prvo Borec
31. 07. 2009 07.23
killi-123 dobro jutro želim !! Joc želi, da je VSE njegovo in da začne od začetka iz nule, ampak da ne vloži " ama baš ništa". Samo potem se naj obveže, da ne bo zmanjševal delavcev ali pa prodajal nepremičnin. Taka Mura ali pa še večja, čez 20 let.
njanez43
31. 07. 2009 07.21
SvastaMajkaRodi-NSI MOGEL IZBRATI BOLJŠEGA NICKA! RES BI ČLOVEK JOKAL KAKŠNE BEDAKE RODI....
njanez43
31. 07. 2009 07.20
tisti, ki na vsa usta hvalite Joca nimate pojma, kaj je sploh njegov vložek! On bi vložil 10 mio€ vredno nepremičnino, ki niti pod razno ni toliko vredna, pa še to bi mu kasneje država moral odkupiti. BOLJE DENAR, KI GA ZHATEVA OD DAVKOPLAČEVALCEV RAZDLITI(DEL) MED DELAVCE MURE IN ZAPRETI MURO, DRUGAČE NAS BO DAVKOPLAČEVALCE TA AVANTURA DRAGO STALA!!! JOC JE ISTI, KOT DRUGI TAJKUNI, GLEDA SAMO KAKO BI PRIŠEL ZASTONJ DO DENARJA!