Gospodarstvo

Moody's je NLB in NKBM znižala bonitetni oceni

Ljubljana / Maribor, 28. 09. 2010 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bonitetna agencija Moody's je znižala oceno kreditnega tveganja NLB na A3, Novi KBM pa na Baa1. Za obe banki je predvidela še nadaljnje zniževanje ocene.

Nova KBM
Nova KBM FOTO: POP TV

Bonitetna agencija Moody's je NLB spremenila dolgoročno kreditno oceno iz A1 v A3, kratkoročno kreditno oceno v Prime-2 in oceno finančne moči banke v D+. Ocena prihodnjih izgledov o gibanju bonitetne ocene pa je 'negativna'. Kot so sporočili iz NLB je sprememba bonitetne ocene predvsem posledica slabšega finančnega in skromnega kapitalskega položaja banke.

Novi KBM pa je agencija Moody's spremenila bonitetno oceno iz A2/P-1/D+ na Baa1/P-2/D. Baa1 označuje dolgoročno tveganje, P-2 kratkoročno tveganje in D za finančno moč.

Kot so sporočili iz NKBM, Moody's ocenjuje, da je znižanje ratinga banke pogojeno z nadaljevanjem pritiska na bančno poslovanje, poslabšanjem kreditne sposobnosti v Sloveniji in drugih državah v regiji, kjer NKBM posluje.

V Moody's so še zapisali, da počasen ekonomski napredek v RS, po hudi recesiji leta 2009, povzroča insolventnost podjetij in posledično poslabšanje kreditnega portfelja ter povišan nivo rezervacij in oslabitev v drugi polovici leta 2010.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
29. 09. 2010 12.05
Prosil bi ninamedio, da naredi "svojo" anketo, saj je ta neregularna.
volek
29. 09. 2010 09.34
Namesto da bi bile državne blagajne po siloviti 20 letni prodaji družbenega premoženja polne denarja, so prazne kot beračeva malha. To je eklatanten dokaz, da smo še mnogo na slabšem kot Grčija. Bankrot pa nas seveda zagotovo čaka. Za to sramoto in bedo je kot prvi premier najbolj odgovoren Drnovšek, za njim pa vsi ostali premierji in vlade. O Peterletu ne bom izgubljal besed.
botjabotja
29. 09. 2010 08.50
Grim_reaper 28.09.2010, 17:39 4 Pa se je pokazalo, kar jaz in nekateri drugi že nekaj časa opozarjamo. Sicer pravijo, da se je veliko držav nekako izkopalo iz te krize,a slovenija še vedno šepa nekje na zadku karavane. napačne politično finančne odločitve imajo daljnosežne posledice, kar pa naš finanči minister niti premier ne vesta. le kako so tako "pametni" ljudje prišli na tako odgovorne položaje? @gregaaaa3 :D ja očitno smo res precej blizu grčije, le da pri nas ne bo dakega razbijanja, saj smo slovenci preveč neodločen narod.Pa plahi smo preveč, ter nas je prelahko prestrašiti. Samo zagrozijo, da ne bo več plač pa smo vsi trdi in poslušni kot trop vojakov....beda uglavnem. Mi smo že na nivoju Grčije ampak nas predsednik vlade vsakih toliko časa "napumpa" z optimizmom(lažnivim).
batom@pinkponk.com
29. 09. 2010 08.21
Ja, in mi zdaj vsi vemo kaj pomeni Baa1/P-2/D ??? Očitno ne ve niti novinar, niti se mu ni zdelo, da bi se o tem pozanimal in članek napisal tako, da bi ga lahko razumeli tudi ne-bančniki. Bemti smo pametni!
Cofar
28. 09. 2010 22.24
mislim, da najbolj dramatičnih posledic "požrešnih tajkunov" v SLO še nismo videli! Pri nas nismo vajeni propada bank. Bojim pa se, ampak res se bojim, da bi tudi pri nas doživeli kakšen propad banke! Zelo veliko ljudi bi ostalo brez prihrankov! To bi pomenilo šele zelo veliko krizo! recesija kjer bi se pobirali ne samo eno leto ali dve! ampak deset let!
Jezna Pti?ka
28. 09. 2010 20.31
nlb potrebuje najmanj 5mrd eur
smeh-lol
28. 09. 2010 18.09
Zadnje čase te ocene pomenijo bore malo. V tej zadnji svetovni (ameriški) finančni polomiji so tudi AAA ocenjene združbe šle zelo hitro pod vodo.
volek
28. 09. 2010 17.43
Dokler Pahor ne ustoliči Kramarja za predsednika uprave in Borisa Zakrjška za podpredsednika NLB bo banki trda predla. Zakrajška pa tudi na sedež LHB v Frankfurt. Ta zna sanirati vse mogoče, tudi kante za smeti.
yarrick
28. 09. 2010 17.39
Pa se je pokazalo, kar jaz in nekateri drugi že nekaj časa opozarjamo. Sicer pravijo, da se je veliko držav nekako izkopalo iz te krize,a slovenija še vedno šepa nekje na zadku karavane. napačne politično finančne odločitve imajo daljnosežne posledice, kar pa naš finanči minister niti premier ne vesta. le kako so tako "pametni" ljudje prišli na tako odgovorne položaje? @gregaaaa3 :D ja očitno smo res precej blizu grčije, le da pri nas ne bo dakega razbijanja, saj smo slovenci preveč neodločen narod.Pa plahi smo preveč, ter nas je prelahko prestrašiti. Samo zagrozijo, da ne bo več plač pa smo vsi trdi in poslušni kot trop vojakov....beda uglavnem.
Jimi1
28. 09. 2010 16.54
Hja...ko so namesto dokapitalizacije "kapitalizirali "Jankovičeve Stožice je bilo to kar se danes dogaja že vsakemu tepcu jasno, da bo vrag prišel po svoje...
gregaaa3
28. 09. 2010 16.54
Evo zdaj je že tuj kapital zavohal kri. Grčija prihajamo, kje so zdaj Borutove obljube za bomo do konca leta zmagovalci. Upam da je to IZJAVO poslal MOODY-SU, potem nam verjetno nebi znižali ocene :::))))