Gospodarstvo

Möderndorfer: Zavarovalnica Triglav je politično orodje Karla Erjavca

Ljubljana, 15. 05. 2015 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav je vlada strategijo upravljanja državnih naložb soglasno potrdila, zdaj kaže, da partnerji vendarle niso povsem usklajeni. V DeSUS se ne strinjajo z uvrstitvijo Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe le do povrnitve glasovalnih pravic države in nasprotno kot partnerji trdijo, da to ni bilo koalicijsko usklajeno.

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Vlada je v četrtek soglasno potrdila strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, a kaže, da partnerji vendarle niso povsem usklajeni.

DeSUS: Zavarovalnica Triglav mora ostati strateška naložba

V DeSUS skladno s stališčem predsednika Karla Erjavca vztrajajo, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba, pojasnjuje podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar. Po njegovih navedbah je predlog strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo, ki Triglav le začasno uvršča med strateške, sicer soglasno potrdila vlada, ne pa tudi koalicija.

Gantar sicer danes poudarja, da je smiselnost strategije v pripravljenih kriterijih, po katerih naj bi naložbe razvrščali. Na osnovi zadnjih razprav pa po njegovih besedah izpade tako, da lahko ne glede na vse kriterije ta podjetja razmeščajo "iz enega konca na drugega, kar deluje neresno". V tem kontekstu bi bilo po Gantarjevih besedah tudi od DeSUS neodgovorno, če bi pristali na to, da spreminjajo položaj Zavarovalnice Triglav.

Državljani so pred leti na referendumu odločili, da mora Zavarovalnica Triglav ostati del pokojninskega sklada, je ob polemiki glede klasifikacije zavarovalnice dejal podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Anton Donko. Naložba države v Zavarovalnici Triglav bi morala tako po njegovem mnenju ostati del pokojninske blagajne.

Möderndorfer: Zavarovalnica Triglav je politično orodje Karla Erjavca

Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer ocenjuje, da v strategiji upravljanja državnih naložb s klasifikacijo primanjkuje strokovnih argumentov in je jasno, da gre za politične odločitve. Med drugim ga zanima, ali so se odločili, da je turizem strateškega pomena. Zavarovalnica Triglav pa je, kot meni, politično orodje Karla Erjavca. V ZaAB so zadovoljni, da je vlada sprejela strategijo upravljanja državnih naložb, ker "zdaj končno vsaj vemo, kako ta vlada razmišlja", je dejal Möderndorfer.

Izpostavil je še Terme Olimia in Savo, obe sta sicer uvrščeni med pomembne naložbe. "Po eni strani prodajamo hotele, po drugi strani pa bi radi majhne otočke zavarovali kot strateške naložbe," je pojasnil in dodal, da bi bilo zato potrebnih več strokovnih argumentov, ne le politična preigravanja.

ZL: Zaskrbljeni smo nad položajem Zavarovalnice Triglav

ZL predlog strategije ocenjuje kot problematičen. Vodja poslancev ZL Luka Mesec med največjimi pomanjkljivostmi predloga izpostavlja razprodajo bančnega sektorja, strategiji upravljanja z naložbami pa očita pomanjkanje ciljne usmerjenosti.

Polanci ZL ocenjujejo, da predlagani strategiji upravljanja z državnimi naložbami manjka ciljna usmerjenost, saj da gre več ali manj le za načrt za privatizacijo. "Klasifikacija pa je na nekih točkah glede na prejšnje različice regresivna, med drugim je bila Krka premeščena iz strateških v pomembna podjetja. Zaskrbljeni smo tudi nad položajem Zavarovalnice Triglav, saj je med strateške naložbe uvrščena le začasno," je dejal Mesec.

Po njegovem mnenju ima vlada glede na predlog klasifikacije državnih naložb očitno namen razprodati skoraj celoten bančni sektor, saj želi le v NLB ohraniti kontrolni delež. "To bo bistveno spodkopalo ekonomsko suverenost države in onemogočilo samostojen razvoj gospodarstva," je dejal.

V luči vsega dogajanja, povezanega s privatizacijo podjetij, in škandalov, ki jo spremljajo, jih državljani že pozivajo k protestu proti tem procesom, je še dodal vodja poslancev ZL.

Strategija upravljanja kapitalskih naložb države, ki jo je v četrtek potrdila vlada, opredeljuje cilje upravljanja ter na podlagi kriterijev razvršča podjetja med strateške, pomembne in portfeljske naložbe. V državnem lastništvu je 91 naložb, od teh jih je strateških 24, pomembnih 21, ostale so portfeljske.

NSi: To je konec privatizacije

Predlog strategije upravljanja državnih naložb s klasifikacijo po mnenju poslanca NSi Jožefa Horvata predstavlja konec privatizacije. Poslanska skupina bo v parlamentarni obravnavi skušala s predlogi dopolnil spremeniti predlagano strategijo, saj, kot je dejal Horvat, dokument v taki obliki zanje ni sprejemljiv.

"Strategija s klasifikacijo, ki jo je sprejela vlada, je katastrofa. Namesto novega poslovnega modela gremo korak nazaj. To je konec privatizacije in tipičen šolski primer političnega kupčkanja," je dejal Horvat.

Skrbi ga predvsem ravnanje države z Zavarovalnico Triglav, ki bo opredeljena kot strateška naložba, dokler država in Slovenski državni holding znova ne pridobita glasovalnih pravic. Skrbi ga tudi pogoj razpršenega lastništva, ki bo veljal za NLB, Krko, Petrol, Savo in Pozavarovalnico Sava. Omenjeni pogoj bo po njegovem mnenju odganjal tako tuje kot tudi domače vlagatelje. "To je primer, kako se odganja vlagatelje. Slovenija ostaja socialistično zaprta država za vlagatelje," je še ocenil Horvat.

V DeSUS skladno s stališčem predsednika Karla Erjavca vztrajajo, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba.
V DeSUS skladno s stališčem predsednika Karla Erjavca vztrajajo, da mora Zavarovalnica Triglav ostati strateška naložba. FOTO: Miro Majcen

Strategija je kar zadeva SD za zdaj usklajena

Vodja poslancev SD Matjaž Han priznava, da je še nekaj odprtih vprašanj, ki terjajo odgovor ministrstva za finance. Strategija je sicer, kar zadeva SD, za zdaj usklajena. Obenem pa Han ne dvomi, da bodo v postopku v DZ še poskusi spreminjanja klasifikacije.

Han je ocenil, da je morda prišlo do komunikacijskega šuma med predsednikom DeSUS, ki ga na seji vlade ni bilo, in pogajalci stranke pri usklajevanju strategije. Vendar Han verjame, da bodo to rešili, sam pa kompromis glede Zavarovalnice Triglav ocenjuje za razmeroma dober.

Na vprašanje, kako resno lahko zahteva stranke DeSUS, da je Zavarovalnica Triglav trajno strateška naložba, zaplete razmere v koaliciji, pa je Han odgovoril, da tisti, ki spremljajo politično sceno v Sloveniji, bolj kot on vedo, "kaj lahko naredi Karl Erjavec".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselinko123
19. 05. 2015 22.38
+1
Najaci dan slo politike bo ko bo bavcar reku jansatu ce gre na spoden pograd ker mu svet cez resetke luc iz jankovićeve sobe z pogledom na jedilnico kjer jesta casar pa srot kosilo pa se menta da bo vizjak njun nov cimer ka so gorenaka prestavl iz crnaceve celice:D
VSEZNALECno1
19. 05. 2015 12.24
+7
Butale na 110 potenco lejta kam ste Telekom spravl iz 150 na 102 to je 400 mio izgube za delničarje....vi vsi si zaslužte vešala......
Serafin
19. 05. 2015 09.57
-4
Vsi zagovorniki privatizacije podjetij in vsega ki prinaša dobiček (karkšen koli) in kjer se zaposluje naše državljane, naj odgovorijo in pojasnijo na kak način bo ta znesek ki sedaj polni državno blagajno nadomeščen. To da se ne zna vodit državnih podjetij ni niti izgovor niti resnica. Edino kar omogoča katastrofalno vodenje in uničevanje družavnih podjetij je neizvajanje zakonodaje in nekaznovanje teh ki to počnejo. Nihče za nič ne odgovarja, pristojni za kaznovanje, sankcije, povrnitev nastale škode in preprečevanje takšnega početja v bodoče (nadzorni organi, delovno sodišče (izredne odpovedi), policija, tožilstvo in sodišča (odškodnina za nastalo škodo + kazen) ne opravlja svojega dela in so izključni krivec, saj ne izvajajo zakonov ki že ves čas obstajajo za te reči. Namesto da bi se odstranilo tistega ki dopušča sporno početje in storilcev ne kaznuje+povrne nastalo škodo, se počne enako (škodovanje ljudstvu in razprodaja njegovega premoženja in vsega kar mu ustvarja dobiček, ter prevalitev bremena direktno nanj (v obliki dodatnih ali večjih davkov, obremenitev, manjšanja pravic, dosedaj brezplačnih javnih storitev). HALOOO!!!!! Vam je res vseeno?!?!!! Ne le zase ampak generacije svojih potomcev?!?!!!!!
zvit kot presta
19. 05. 2015 09.21
+4
Karl to je zavarovalnica Triglav in ne gora Triglav.
ecnarf
19. 05. 2015 06.57
+2
Sami burkeži
01xxy
19. 05. 2015 06.02
-2
Cerarju še na misel ne pride, da bi razprodal svojo hišo v Murglah in postal najemnik stanovanja. Z Mramorjam pa z lahkoto razprodajata slovensko bogastvo in slabita vitlno moč Slovencev in jih pehata v podrejen položaj. Ali imata pravico razprodajati Slovenijo? Od kje sta se vzela narodna škodljivca?
01xxy
19. 05. 2015 06.08
+0
O Žitu in njegovem pomenu za narodno gospodarstvu sploh ne bi govorili. Pa sta ga kljub temu prodala. Cerar se bo moral še velikokrat podati k Mariji na Brezje, skupaj z Janšo. Pa jima še papež, ne moralni teolog, ne bosta mogla pomagati.
Serafin
19. 05. 2015 10.07
-1
V KZ so njihova dejanja opisana kot kazniva. Policija, tožilstvo in sodstvo je tako skorumpirano ga ne izvaja ko gre za politike in vodilne, ljudstvo pa očitno tako apatično in hlapčevsko da jim je vseeno če se zasužnji ne le sedanje ampak več generacij potomcev
ROMELS
18. 05. 2015 21.22
+7
Spravte ga že enkrat dol z ekrana,da se gre obriti.
Mungos2
18. 05. 2015 20.25
+4
Mogoče se Korl boji, da bo Triglav postal Sljeme !!
proletarec1
18. 05. 2015 19.33
+5
ALI NEPOZNATE NOBENE SRAMOTE, DRAGI OBLASTNIKI?60%UPOKOJENCEV ŽE ŽIVI V BEDI.IMATE PA ZARES DEBELO KOŽO.
slovenskidelavec
18. 05. 2015 20.23
+4
Vprašaj korla gdo je kriv, pa se boš lahko dolgo smejal.
puspan
18. 05. 2015 22.35
+3
Proletarec, da ne bo nesporazuma glede visine penzije, kolikor vem, odloca najvec visina vplacanih prispevkov v letih dela. Ce je nekdo vplaceval malo, je na koncu tudi penzija bolj skromna. Se bolj pa me skrbijo popolnoma napacna sporocila mladim, da pokojnin za njih sploh ne bo vec. Zagotovo jih ne bo, ce ne bodo razmisljali ze v mladosti na starostno varnost. Za to je treba poskrbeti takrat, ko si mlad in poln energije. Po toci zvoniti je prepozno.
01xxy
19. 05. 2015 05.57
+0
S prekernimi zaposlitvami, ki jih očitno podpirata Mramor in Cerar, da bi ugodila tajkunskim roparjem, se da seveda odlično skrbeti za pokojnino! Če si brezposeln, še bolj.
slovenskidelavec
18. 05. 2015 16.16
+11
Kaj to Cerar spet bluzi o pokojninski reformi naj on dela 45 ali 50 let za strojem in da ga vidim junaka. Še nobeden se ni upokojil po SPIZ 2, pa bi spet udarjali po starejših.SRAMOTA SRAMOTA SRAMOTA SRAMOTA
AndrejPaTo
18. 05. 2015 15.41
+7
Vprašanje je samo a ima Karel družinske člane tam zaposlene ali samo dobre prijatelje? Drugače pa naša lastnina ni bila nikoli naša razen če so vam glave dobro opral oziroma ste imeli tam žlahto in veze.
piu
18. 05. 2015 15.23
+6
Zakaj te Kahhhlove buraste podvige objavljate po 3 dni in več?
veselinko123
18. 05. 2015 14.25
+2
VSI ZA JANSHO PA SLOVENIJO!!!!!ZA SVOBODNO REPUBLIKO!!!!!!,!JUJUJUHUHUJUJI JANEZ JE NAS PA VEDNO BO !!!!se pardoneram-janša je ane?
VSEZNALECno1
18. 05. 2015 12.44
+5
Strategija zaradi strategije....kr neki
zvit kot presta
18. 05. 2015 10.41
+7
Se spomnite, ko se je Erjavec pred časkm zavzemal za posrednika na Krimu. Ker je be..dak je pač mislil na na južnoljubljanski vrh Krim. Predpričan sem, da tudi danes meni, da je Slovenija na spisek za prodajo postavil naš najvišji vrh Triglav. Zato pa je proti.
totnhem
18. 05. 2015 10.36
+1
Muendorferju se fučka ,ker on ne bo dočakal penzije ,ima tumor v glavi.
ROMELS
18. 05. 2015 09.16
+17
Upokojenci vsako leto z manjšo pokojnino, on pa vsako leto z višjo plačo.
BULDOH
17. 05. 2015 21.33
+7
Ričko je politično orodje DESUSA-ali kramp narobe nasajen.....
kolbek460
17. 05. 2015 19.08
+10
Ta gnili sistem ki je vse to ustvaril v preteklosti je treba prodat , a ne ,,,
totalka
17. 05. 2015 18.53
-4
Triglav je slovenski in tak mora tudi ostati !!!!! Dost so nas zaradi politike in raznih provizialcev uničevali.......Namesto da je Merkator pred leti kupil Konzum,ga je Janša uničil z odstavitvijo Jankoviča ...sedaj pa tujci lepo služijo !!!!
butalistan
18. 05. 2015 10.33
+5
tebi rešitve ni! sigurno si diplomant FDV-a ki mu vse pripada kajne?