Gospodarstvo

Telekomu grozijo milijonske kazni, sami krivdo zavračajo

Ljubljana, 16. 02. 2012 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največji slovenski mobilni operater je z uvedbo paketa za mlade leta 2008 kršil protimonopolno zakonodajo, je ugotovil Urad za varstvo konkurence. Telekom odgovarja: Ničesar, kar se nam očita, nismo storili, kar bomo dokazali tudi na sodišču.

V Telekomu so potrdili, da so v sredo dobili odločbo varuha konkurence in da jo zdaj njihovi strokovnjaki preučujejo. V sporočilu za javnost so še zapisali, da očitanih kršitev niso storili, kar nameravajo dokazati tudi v sodnem postopku zoper izdano odločbo.

Uvedba paketa Itak Džabest leta 2008 je pomenila kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, je ugotovil Urad za varstvo konkurence (UVK). Stroški paketa so bili višji kot prihodki, kar po mnenju varuha konkurence kaže na to, da je družba Mobitel izrabila prevladujoči položaj in s trga izrinjala konkurente.

Kot so potrdili na uradu Damjana Matičiča, so sprejeli končno odločitev in postopek končali. Urad je v odločbi ugotovil, da je Telekom (prej Mobitel) kršil 9. člen zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 102. člen pogodbe o delovanju Evropske unije. To je po ugotovitvah urada počel s tem, da je od novembra 2008 do julija 2010 z namenom okrepitve ali ohranitve svoje tržne moči na pomembnem delu maloprodajnega trga mobilnih telekomunikacijskih storitev ponujal maloprodajni paket Itak Džabest po nepoštenih prodajnih cenah.

Mobitel se je lani v okviru prestrukturiranja pripojil k Telekomu.
Mobitel se je lani v okviru prestrukturiranja pripojil k Telekomu. FOTO: Blaž Garbajs

Odločba še ni pravnomočna, če pa bo obveljala, bi Telekom Slovenije lahko plačal globo v višini do 10 odstotkov letnega prometa, kar bi po ocenah Dnevnika lahko naneslo do 70 milijonov evrov.  Po poročanju Financ bo UVK sicer zdaj sprožil prekrškovni postopek, v katerem bo ocenil, kolikšno denarno kazen bo moral Telekom plačati zaradi Džabesta.

Odločitev pa je ključna tudi za odškodninski tožbi Simobila in Tušmobila, ki zdajšnje združeno podjetje Telekom tožita skupaj za 372 milijonov evrov. Mobitel, takrat pod vodstvom Klavdija Godniča, je paket Itak Džabest uvedel konec leta 2008, s čimer je skušal ustaviti nagel odliv naročnikov, predvsem mladih. Na prav ta segment naročnikov pa sta ciljali tudi družbi Simobil in Tušmobil. Zdaj prva v tožbi zahteva 286,4 milijona evrov, druga pa 86 milijonov.

V Tušmobilu so pojasnili, da odločbe urada še niso videli, zato je ne morejo komentirati. Dodajajo, da pa je urad že v povzetkih relevantnih dejstev ugotavljal kršitve Mobitela oziroma Telekoma Slovenije, "zato bi po vseh teh letih dejanska izdaja odločbe predstavljala pomembno potrditev naših ugotovitev". V Simobilu pa pojasnjujejo, da z odločbo niso seznanjeni, ker nimajo statusa stranskega udeleženca v tem postopku, seznanjeni so samo s poročanjem iz medijev in sporočilom za javnost Telekoma Slovenije. Tako so sporočili le, da upajo na čim hitrejši konec postopka, ki bi lahko predstavljal pomemben zgled pri regulaciji konkurenčnosti trga. "Le delujoč trg namreč omogoča pošteno tekmo, zmago najboljših in s tem najboljše storitve za uporabnike po pravi ceni," so še zapisali.

Problematična je uvedba paketa Itak Džabest, ki je ciljal predvsem na mlade. Za paket se je Mobitel odločil potem, ko je začel naglo izgubljati predvsem mlade naročnike. Konkurent Simobil je namreč na trg prišel s ponudbo Orto u nulo za mlade, na trgu pa sta začela delovati tudi dva nova operaterja, Tušmobil in T2.
Problematična je uvedba paketa Itak Džabest, ki je ciljal predvsem na mlade. Za paket se je Mobitel odločil potem, ko je začel naglo izgubljati predvsem mlade naročnike. Konkurent Simobil je namreč na trg prišel s ponudbo Orto u nulo za mlade, na trgu pa sta začela delovati tudi dva nova operaterja, Tušmobil in T2. FOTO: Thinkstock

Kot še poročajo Finance, naj bi o odškodninskih tožbah proti odgovornim razmišljali tudi v družbi sami. Tako bi obtožbe lahko bremenile tudi nekdanjega šefa Telekoma Bojana Dremlja, zdajšnjega šefa klicnega centra Telekoma Danila Tomšiča, nekdanjega vršilca dolžnosti direktorja Mobitela Klavdija Godniča in člana uprave Zorana Janka, pri čemer naj bi bil idejni snovalec paketa Danilo Tomšič.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rulzz
18. 02. 2012 22.35
Haha to bi vi mogl vidt ko profesorja ni u razret mobitelouci lepo sedimo pišemo sms-e, kličemo... a simobilouci usi neki po razret z rokami u zrak al pa na stolih pa s vrtijo k vrtauke al pa roko čez oknu molijo.
POVOJ
17. 02. 2012 11.25
+4
Saj to, da si sami pljuvamo v lastno skledo, to je absurd. Telekom zgubi pol miljiardno tožbo, to pa plačamo davkoplačevalci. Zgleda kakor, da se mora nekje denar pokrit, pridobit, zakrit, obrnit, povrnit,....
Ezav
17. 02. 2012 10.36
+5
O ljudje, še en dokaz kakšni HLAPCI smo Slovenci in kako nekaterim ni prav nič tuj pokvarjen in "balkanski" način dela. A zakaj? Podjetje S! je bilo ustanovljeno leta 1997 kar pomeni 14 LET in nekaj drobiža nazaj!!!!!!!!!! In v teh letih jim ni uspelo narediti konkurence oz. velik kos pogače prevzeti tudi s pomočjo EVROPE. Če bi bilo to v Nemčiji bi sigurno Angela lepo rekla;" Če v teh 14!!!!! letih niste bili sposobni postati največji plajer s pomočjo direktive EU potem pa vas ne bomo več UJČKALI. Tudi Mobitel ( Telekom) lahko spušča cene in je konkurenčen!!!!" Ne, sam mi smo HLAPCI. Evropa reče JUMP in naša politika takoj HOW HIGH. SRAMOTAAA. Aja pa ne pozabite, lastnik S! je Avstrijec. Se pravi, da so tudi tukaj nmal pritiski na našo politiko. Seveda, ker hočejo imet čim večji dobiček brez dela dajmo tožit, bodo že SLOVENCELJNI plačali nam AVstrijcem ( tukaj pa seveda nihče ne omenja nacionalni ponos in interes kaj, ). Balkanski način: primer TUŠ. Dobi zastonj koncesijo, ne plačuje najem baznih postaj (baje vsaj ne tako kot je dogovorjeno). Začel je s cenovno vojno ( ker razmišlja kot trgovc) a je v minusu. Začne izčrpavat lastne trgovine, dobaviteljem blagodejno "svetuje", da če hočejo še naprej dobavljat robo morajo postati naročnik TUŠMOBILA ipd. Ker se glih ne izzide pa dajmo še nmal tožit. Me ne zanima Slovenija in SLOVENCELJNI ( se pač ne znajdejo), bo že država(lastnik) plačala mojo nespametno odločitev ( da na hitro nabere veliko naročnikov, da bo lahko firmo dobro prodal). Mogoče je to pravljica lahko pa je tudi čista resnica. In zakaj novinarji to nmal ne raziščejo? Aja saj res, potem ne bo nič zastonj telefonov in klicev. cccccc to pa ne gre, naj bo to samo ena novička, ljudje bodo pa tako in tako že jutri zbobandirani o zastonj klicih in dodatni ponudbi točk in bodo pozabili. SRAMOTNO IN ŽALOSTNO. Upam, da bo le imel kak novinar jajca in malo bolj pobrskal in razmišljal tudi s te perspektive. Lep dan Danes še dodatno razočaran in žalosten. Ezav
bad_as_killer
16. 02. 2012 22.10
+7
ok vredu mobitel je dal ven ponudbo itaq Džabest, ampak če je on kršil zakon, kaj zaboga potem simobil trenutno ne krši zakona, ker ima podoben paket, kjer je dajansko še več ugodnosti za še nižjo ceno kot je bil leta 2008 džabest? da o tuš mobilu sploh ne govorimo, ko sploh nimajo lastnih oddajnikov ponekod in si sploh upajo tožit tiste kateri jim omogočajo da sploh lahko kdo uporablja njihove storitve.
lpAds
16. 02. 2012 20.15
+1
In če bi oni lahko znižal stroške za polovico in bi si to dejansko lahko privoščili ? :)
nada123
16. 02. 2012 18.14
+1
Je pa zadnji čas da stopijo mobitelu na prste kaj se vse tam dogaja nobeden ne ve če delavec kaj ni naredil prav je kaznovan državne firme pa nič še naprej ga lo.... pa imajo dokaze pa nič se jim ne dokaže
kim llsung
16. 02. 2012 17.23
+3
na sliki so carice k grejo v lajf
Salabajzer11
16. 02. 2012 15.03
+4
Toti kaj so predlagali ta zakon so zagotovo starejši od 30 in so jezni.
Paaneix79
16. 02. 2012 14.08
-2
Po mojem mnenju in glede na moje dolgoletne izkušnje ter izkušnje drugih uporabnikov je Mobitel - sedaj Telekom najzanesljivejši ponudnik mobilne telefonije. Pokritost in s tem zagotovljeno delovanje je daleč najboljše, samo pomisli, da si v nekem zakotnem delu države in moraš nujno telefonirati - velikokrat se mi je namreč zgodilo, da so ostali ponudniki zamrznili, ko je Mobitel deloval. Je pa seveda pomembna tudi cena, a glede na to, da lahko telefoniram praktično iz vsake \"luknje\" sem to pripravljen tudi plačati. Pa tudi zdi se mi, nisem čisto prepričan, da sodelujejo z največjim številom operaterjev iz tujine. To da je Mobitel najboljši ponudnik je po eni strani jasno tudi s tega stališča, da ima največ uporabnikov - po mojem prav zaradi pokritosti in zanesljivosti delovanja, saj je verjetno želja vsakega uporabnika, da bi mu telefon povsod nemoteno deloval. Sicer pa je odločitev vsakega posameznika katerega mobilnega operaterja bo izbral - glede na ceno in lastne potrebe,... Ne razumem pa tega, da nekomu pomagaš (oddajanje opreme v najem) ta pa te nato toži ker si konkurenčen. To se mi res ne zdi pošteno, oziroma je to najverjetneje zaradi finančne krize neke vrste poskus pridobivanja sredstev, ker je zakon tak, da je to na nek način izvedljivo. Vendar mislim, da to ni prav. Saj je vendar jasno, da bo vsak ponudnik na vse možne načine želel pritegniti čimveč uporabnikov. Jaz še vedno mislim, da zakona niso kršili, je pa sicer, zakon v tem delu nekoliko ohlapno napisan, tako da si ga lahko vsak razlaga malo drugače. To je samo moje subjektivno mnenje. Sicer bo pa končno besedo dalo sodišče.
KungFuPanda
16. 02. 2012 14.47
+3
Saj ni stvar v tem da jih tožijo, ker so konkurenčni. Tožba je zaradi paketa Džabest, za katerega so bili stroški višji kot je bil prihodek. Če je bilo to načrtno, je to kršenje zakona, ker s tem izrinejo konkurenco. Ko konkurence ni, imajo monopol. Razumeš? Nobeno podjetje ne bo šlo delati z načrtovano izgubo na produktu, če ne misli imeti od tega kaj koristi. In korist je eliminacija konkurence, da lahko potem po mili volji višajo cene.
Salabajzer11
16. 02. 2012 15.04
-1
Ti se šališ? Bil sem že v veliko delih Slo, kjer ni pokritost blestela in sem imel z mobitelom največje probleme. Nikoli več na mobitel!
Paaneix79
16. 02. 2012 15.34
+1
Aja, tako je to... Ja sedaj razumem, verjetno nisem dovolj pozorno prebral članka...
Paaneix79
16. 02. 2012 15.53
+1
Salabajzer11: Saj to ni mogoče, saj so skoraj vse bazne postaje Mobitelove, ostali ponudniki imajo nek delež le teh v najemu in le peščico svojih, tako je skoraj nemogoče, da bi drugi operaterji imeli boljšo pokritost kot Mobitel.
Paaneix79
16. 02. 2012 16.01
+1
Bu.Da: Ampak to je težko dokazljivo. Lahko se zagovarjajo da se niso zavedali, da bodo stroški tako zelo visoki, da bodo presegli prihodke... Kako jim bodo to dokazali? Drugače pa mislim, da tega niso načrtno naredili.
KungFuPanda
16. 02. 2012 18.12
+2
Zato pa naj na sodišču dokažejo. Ampak naša sodišča...
m_a_m_b_a
16. 02. 2012 13.17
+4
Pa dobr no, a bi nehal govorit o monopolu, ker ga ni. Telekom ima prevladujoč položaj na trgu in moč da izrine konkurenco. zato je ustanovljena agencija APEK, ki ščiti in uravnava konkurenco na trgu. Brez tega pa bi imeli pa same monopoliste ja, in ne samo glede telefonije. Konkurenca je zdrava, tako za razvoj kakor za potrošnike (grobo rečeno). Pa da ne bo pomote, VSI skušajo zaslužiti, tudi mimo zakona ali pa z luknjami v zakonu, če hočete.
mr.izi
16. 02. 2012 18.04
+2
mamba, telekom je že prej oviral ponudnike stacionarne telefonije in ponudnike interneta, kakor podružnica mobitel. men so na Telekomu ponaredili podpis, ker imajo tako 'sposobne' ljudi. Možakarja ki je to naredil, pa je pol šel na Mobitel delat. Na koncu so mi še pa hoteli kasirat kar nisem imel. Mene telekom(Mobitel, >Siol) niti pod razno ne vidijo več, najdražji plus tega ko ti kej crkne in tja pokličeš, ti reče , reštartaj in pokliči nazaj, s tem pa da ti rabiš 1-2 uri da sploh vezo dobiš. kot da se norce delajo.
zmauka
16. 02. 2012 21.35
-1
m_a_m_b_a
17. 02. 2012 00.17
+1
mr. izi, sej zato pa maš konkurenco, torej možnost izbire, pejd drugam in daj tistim tvoj denar, k ti hočeš, a ne? seveda, je pa tako, vsi bi radi neki prišparali in bomo kupili tisto kar je ceneje.... pol pa beremo take zgodbe, ki se nam niti ne sanja, kaj se v ozadnju dogaja oz. je dogajalo.
rokec9
17. 02. 2012 17.03
+1
@mr.izi; prva stvar, ki jo vedno narediš, če ti crkne net je, da izključiš modem oz. ruter in potem vidiš, če dela...če ne dela resetiraš, potem pa bi moralo delati. če se ti ne svita za kaj se gre potem kaj se sploh ukvarjaš s tem in raje pusti komu drugemu, da popravi
wolfyy
16. 02. 2012 12.52
+3
mobitel ima monopol zaradi omrežja ne pa zaradi nizkih cen, kaj mi pomaga simobil, če pa moram skozi okno viset na mobitelu?
damjannoo
16. 02. 2012 13.00
+2
Ponekod je ravno kontra. Z mobitelom moram viset skozi okno, simobil mi pa dobro vleče
Turgensis
16. 02. 2012 14.04
+3
ja, ponekod je obratno, vendar na splošno velja, da ima mobitel najboljše omrežje, saj pokriva največji del slovenije.
mr.izi
16. 02. 2012 19.26
+0
simobil ima svoje omrežje, pa še ko je svoje omrežje delal, mu je Mobitel pod noge polena metal.
VOY
16. 02. 2012 12.29
+3
Mene noben ne sili da imam GSM....ejga
kim llsung
16. 02. 2012 17.24
+1
I G N O R A N T
16. 02. 2012 12.24
+2
Pa od kje se ti tipi jemljejo?Kaksno znanje imajo ti ljudje?
JezekTekaTeka26
16. 02. 2012 12.44
+3
I G N O R A N T
16. 02. 2012 12.58
-2
saintjozef
16. 02. 2012 12.13
+3
Stvar je čisto enostavna. Telekom je v državni lasti, Simobil in Tuš sta privat. In so se zmenili kje nekaj denarja spet od državljanov pobrat. Bodo pa malo podelili.
saintjozef
16. 02. 2012 12.15
-3
ps A Marjan Podobnik ni več direktor Telekoma? Jojojoj desnjaki!!!!!
saintjozef
16. 02. 2012 12.34
+1
kleber Vem. Najbolj pameten je bil tisti, ki je Podobnika nastavil.
robbenrega
16. 02. 2012 12.12
+14
Sm pri mobitelu odkar pomnim, sam kar so pa nardil z Džabestom je pa sramota, prvo so nas nategnli da smo ga vzeli za 15e, potem pa 1000mb interneta spustili na 100mb + povečali naročnino za 4e. to je noro, kr nej zgubijo tožbo, jim prvoščim iz dna srca.
denis25
16. 02. 2012 12.26
-1
rokec9
16. 02. 2012 12.44
+6
za to se pa lahko zahvališ svetima simobilu in tušmobilu! ona dva sta zahtevala in sprožila tožbo proti mobitelu, apek jima je ugodil in mobitel je moral dvigniti cene!!
Vse strokovnjak
16. 02. 2012 12.11
-1
Če se sklene neka pogodba pod določenimi pogoji, se ta nebi smela enostransko spreminjati še posebej na slabše. Potem pogodbe nimajo pomena. Res da ima Mobitel celo četo vrhunskih pravnikov, ki vsako kitico pogodbe 100x prežvečijo, tam so zaposleni ljudje ki jih naročniki drago plačujejo in kujejo zle načrte. Jaz sem takoj odpovedal Itak paket, ko je aneks potekel. Imam zadosti teh ovaduhov požrešnih. Pa ne vem če se po dveh letih aneksa še kdo spomni da se naročnina plačuje za en mesec naprej. Ko odpoveste pogodbo, plačate eno naročnino preveč.
stLARA
16. 02. 2012 12.29
+3
a pri sedanjem operaterju pa plačuješ NAROČNINO za ... ne vem, 3 mesece za nazaj? :D
dajno
16. 02. 2012 12.08
+5
Konkurenca je zdrava! Kaj zdaj, naj imajo vsi iste cene ali kaj? Pa jih naj drugi znižajo! Aja, to pa ne gre, ker potem ne bi mogli most naročnikov, vsi,pa seveda država preko davkov! Le kdo je tu pokvarjen...
opazovalec1
16. 02. 2012 12.07
+3
konkurenca je zdrava.. tak da čimveč operaterjev tem boljše bo.. ;)
ojl24
16. 02. 2012 12.05
+6
jah te pou miljarde bo treba nekje nazaj dobit vrjetno :) torej mladi bomo dobili višje račune..res super!! malo po malo ti jemlejo..evo konc mesca pa nč več u žepu!juhu
Kilah1337
16. 02. 2012 12.31
+0
kaj ti blebetas? če bojo usem zvišač naročnine pa noben ne bo pr njih več .... ne klati neumnosti če nimaš pojma
ojl24
16. 02. 2012 14.14
hahah model pejt spat..povej a boš prekinu pogodbo s katero si vezan na njih?vsak mesec pred prekinitvijo je 25€!! pa če ti ostane 12 mescou maš lepo
caspera
16. 02. 2012 11.56
+7
Jaz nimam pojma, če se jim je ta paket splačal ali ne. Zanima pa me, zakaj se nihče ni vtaknil v Simobil, sploh pa Tušmobil, ki sta bila leta precej cenejša, da ne omenjam Tušmobilovega nakupa.... To je bila pa vse lojalna konkurenca? Dokler se lahko vsak sam odloči za svojega mobilnega operaterja, naj pustijo na miru še aktivna podjetja, ki prinašajo ljudem kruh, državi pa davke.
minerva13
18. 02. 2012 08.40
+1
kaj pa tušov free 40, da neomejeno telefoniraš? to sploh ni res, neomejeno telefoniraš v njihova omrežja, a v druga ti nad 1500 min zablokirajo klice, a ko sklepaš pogodbo ti to nikjer ne omenijo, še ti rečejo da imaš neomejeno v vsa omrežja TO JE ČISTI NATEG