Gospodarstvo

Mobitel in T-2 izgubila

Ljubljana, 01. 06. 2009 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mobitel in T-2 sta izgubila tožbe proti Agenciji za pošto in elektronske komunikacije. V Agenciji poudarjajo, da so omogočili nadaljnji razvoj konkurenčnosti trga.

Upravno sodišče Republike Slovenije je Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (APEK) pritrdilo v štirih novih primerih regulatornih odločitev na trgu mobilnih komunikacij. Potem ko so pred kratkim že prejeli potrditev zakonitosti ravnanja v sporu o medomrežnem povezovanju Mobitela in Tušmobila, gre za nadaljevanje vrste pomembnih potrditev zakonitosti delovanja in doslednega izvajanja regulatornega poslanstva na trgu mobilnih komunikacij. Upravno sodišče je zavrnilo tožbi Mobitela in tožbo T-2, Tušmobilu pa zavrnilo izdajo začasne odredbe.

stari mobilniki
stari mobilniki FOTO:

Upravno sodišče Republike Slovenije je zavrnilo tožbo Mobitela zoper odločbo, s katero je APEK leta 2007 določil Mobitel za operaterja s pomembno tržno močjo in mu naložil obveznosti v zvezi z zaključevanjem klicev. Sodba je v celoti pritrdila tudi metodologiji določanja veleprodajnih cen, s katero je APEK preprečil izkrivljanje konkurence in tako omogočil razvoj trga mobilnih komunikacij.

Na področju medomrežnega povezovanja je upravno sodišče pritrdilo odločitvi APEK, s katero je ta v postopku reševanja spora med operaterjema Mobitel in T-2 določil ceno posredovanja klicanja uporabnika družbe T-2 v Mobitelovo omrežje. Ta regulatorna odločitev APEK je bila v luči takratnih razmer na trgu mobilnih komunikacij izjemno pomembna. Odprla je trg za novega operaterja, kar je v 14. implementacijskem poročilu pohvalila tudi Evropska komisija.


Zavrnjena tožba T-2

Upravno sodišče je zavrnilo tudi tožbo družbe T-2 proti sklepu, s katerim so na APEK zavrgli predlog družbe T-2 za obnovo postopka podelitve EGSM radiofrekvenčnega pasu družbi Tušmobil. V petek je APEK prejel še sklep Upravnega sodišča, s katerim so zavrnili zahtevo Tušmobila za izdajo začasne odredbe zoper začasni ukrep na veleprodajnem trgu zaključevanja klicev. Z njim je APEK preprečil izkrivljanje konkurence v mobilnih komunikacijah, ki so jo ogrožale tako prenizko postavljene cene, kot tudi pretirano visoke asimetrične cene. Regulatorni ukrep, ki omogoča nadaljnji neoviran razvoj konkurenčnosti trga, ostaja v veljavi do pravnomočne odločitve sodišča v tej zadevi.

Direktor APEK Tomaž Simonič je poudari, da so: "Vse odločbe, ki smo jih prejeli v zadnjih dneh, ponovno potrjujejo visoko profesionalnost ter popoln in celovit pregled nad dogajanjem na področju elektronskih komunikacij. Za izpolnjevanje našega poslanstva je izjemno pomembno ažurno reagiranje ter skrb za zagotavljanje enakopravnih pogojev delovanja vseh operaterjev. Sodne potrditve so samo še dodatna potrditev doslednosti in neodvisnosti našega dela." S prejetimi sklepi Upravnega sodišča se tako nadaljuje pomemben segment uveljavljanja odločitev APEK.

Napačne informacije Telekoma

Mobitel-5
Mobitel-5 FOTO: Blaž Garbajs

Apek je opozoril na napačne navedbe družbe Telekom Slovenije. APEK so obdolžili, da naj bi Telekom, kot operaterja s pomembno tržno močjo, silil v cene zaključevanja klicev, ki so 60 odstokov nižje od evropskega povprečja. Pred ukrepanjem Apeka je Telekom za zaključevanje klicev v svojem omrežju sam izračunal do 60 odstokov višje cene od povprečnih cen za istovrstne storitve v Evropski uniji. Stroškovne kalkulacije Apeka, s katerimi je bil utemeljen postopek nadzora, so Telekomu Slovenije dostopne in bi mu zato morale biti tudi znane. Nedvomno bi v primeru neregulacije nepopravljivo škodo utrpeli konkurenti in potrošniki, ki bi za klice, zaključene v omrežjih Telekoma Slovenije, plačevali bistveno več kot njihovi evropski sodržavljani.

Apek torej nikomur "ne žaga veje", temveč za vse igralce na trgu vzpostavlja konkurenčne razmere, ki so osnovni pogoj za nadaljnji razvoj novih, kakovostnih in cenovno dostopnih storitev za končne uporabnike. Miselnost, da je "potencial za razvoj" izključno Telekom Slovenije je tako preživeta, saj gre za enega od operaterjev in ne več edinega ponudnika na trgu, ki s svojim poslovanjem, tako kot ostali operaterji na trgu, nosi posledice povečanja oziroma zmanjšanja tržnih deležev, ki pa ne sodijo v regulatorno področje Apeka, so še sporočili iz Apeka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tamau
16. 11. 2009 14.49
a tele 8210 na sliki ne delujejo?
Ranunculus
01. 06. 2009 12.52
Hmmm... Če spodbujajo oz. zagotavljajo konkurenco, morajo izenačiti pogoje za vse ponudnike. Če torej eno podjetje kupi pravice v letu 2005, drugo podjetje pa te pravice zastonj dobi v letu 2007, bi moral regulatorni organ ugotoviti vrednostni učinek časovnega zamika in razliko izravnati. Prvo podjetje se je npr. za nakup v letu 2005 zakreditirala in v dveh letih še ni realizirala prihodkov, ki bi ji omogočili poravnati ustrezni del naložbe, poleg tega pa je imelo še tekoče stroške reklamiranja zaradi uveljavljanja storitve. Konkurenčni ponudnik pridobi pravico zastonj, trg je narejen in nanj vstopi neobremenjen. Zadeva smrdi, razen seveda, če so bile narejene analize, da si je prvotni ponudnik pridobil dovolj koristi, da je situacija približno izenačena, če se drugemu ponudniku pravico podeli brezplačno. Namen posvečuje sredstva je namreč še vedno sporen izrek...
tomazbodner
01. 06. 2009 11.34
To niso vec telekomi. To so odvetniske firme pod krinko telekomov...
Replica
01. 06. 2009 10.55
kazen naj bo astronomska