Gospodarstvo

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo gradbeno dovoljenje za lakirnico družbe Magne Steyr v občini Hoče-Slivnica

Maribor, 05. 10. 2017 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo gradbeno dovoljenje za lakirnico družbe Magne Steyr v občini Hoče-Slivnica. Magna je torej zeleno luč dobila dobro leto po tem, ko se je začelo resno govoriti o prihodu družbe v Slovenijo.

Magna
Magna FOTO:
Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo gradbeno dovoljenje za lakirnico družbe Magne Steyr v občini Hoče-Slivnica. Magna je tako dokončno dobila zeleno luč.

Pogodba med vlado in Magno o finančni spodbudi države za investicijo v občini Hoče-Slivnica bo podpisana 17. oktobra.

Investitor je pred tem po nemalo zapletih nedavno vendarle uspel dobiti pravnomočno okoljevarstveno soglasje za gradnjo lakirnice, ki predstavlja enega ključnih elementov gradbenega dovoljenja. V skladu s posebnim zakonom za izvedbo te investicije, znanim tudi pod nazivom lex Magna, ga je izdalo ministrstvo za okolje in prostor.

Gradbena dela za prvo fazo bodo predvidoma končana do konca oktobra 2019, kot glavni izvajalec pa jih bo opravljal Pomgrad. Pripravljalna dela na terenu medtem že potekajo. Delavci državnega podjetja Slovenski državni gozdovi so tako že začeli sečnjo štirih hektarjev Rogoškega gozda, potrebno za zadostitev pogojem kmetijskega sektorja, ki v skladu s pravili zahteva zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč. Obenem na območju bodočega proizvodnega obrata potekajo tudi arheološka sondiranja.

Pogovore o pogodbi o finančni spodbudi pa sta vlada in Magna začeli po pridobitvi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja. Vlada je Magni Steyr sicer že marca sklenila dodeliti 18,61 milijona evrov finančne spodbude za investicijo v Hočah. Naložba v prvo fazo investicije, torej lakirnico, je sicer ocenjena na 146,4 milijona evrov in naj bi ustvarila nekaj več kot 400 delovnih mest.

V drugi fazi investicije naj bi Magna po napovedih ustvarila še okoli 1500 delovnih mest, s čimer je izpolnjen pogoj najmanj 1000 delovnih mest za podelitev spodbude za strateško investicijo, skupaj pa naj bi vrednost investicije prvih dveh faz presegla 450 milijonov evrov. V nadaljevanju se nato ob zadostnih naročilih na trgu napovedujeta še dve fazi.

Z načrti investitorja s projektom Magna Nukleus je po prepričanju vlade izpolnjen tudi zakonski pogoj glede dolgoročne ohranitve investicijskega projekta in proizvodnje v Sloveniji za najmanj 10 let od sklenitve pogodbe o izvedbi naložbe. Končni cilj naj bi namreč bil vzpostavitev polno funkcionalnega avtomobilskega obrata na območju ob mariborskem letališču, ki naj bi dopolnjeval Magnino lokacijo v bližnjem Gradcu.

Magna
Magna FOTO: 24ur.com

Od ideje, zaradi katere so se spreminjali zakoni, do osovraženega projekta

Da namerava del proizvodnje pripeljati v Slovenijo, je bilo pri nas prvič slišati septembra lani. Takrat je bilo govora o tem, da v prihodnjih dveh letih načrtuje zaposlitev 3000 novih ljudi, pri Mariboru pa bi postavili večji ličarski obrat.V Magni so takrat pojasnili, da je njihova skupina pridobila pomembna posla z družbama BMW in Jaguar Land Rover, kar pomeni, da bo njihova tovarna v avstrijskem Gradcu skupaj z dodatno širitvijo programa pri projektu Mercedes razreda G, v naslednjih letih presegla svoje sedanje zmogljivosti. V občini Hoče-Slivnica zato začeli začeli s postopki za spremembe prostorskega načrta.

Sledilo je navdušenje politike. Vlada je nato oktobra lani sprejela sklep o finančni podpori aktivnostim za vzpostavitev proizvodne cone Hoče-Slivnica, obseg sredstev, ki so namenjena za dodatne začasne ukrepe razvojne podpore za problemska območja z visoko brezposelnostjo, so povečali za deset milijonov evrov.

Lokacijo so na gospodarskem ministrstvu opisali kot idealen prostor v velikosti okoli 100 hektarjev, ki se lahko pohvali z odlično geostrateško lokacijo za vzpostavitev proizvodne cone oziroma za izvajanje dejavnosti večjih domačih ali mednarodnih podjetij.

Začetnemu navdušenju pa so nato sledili vse večji in vse glasnejši pomisleki. Ne toliko o Magni kot o izbrani lokaciji. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je izrazila zaskrbljenost nad načrtovano vzpostavitvijo proizvodne cone v občini Slivnica-Hoče, vlado so pozvali, naj izbere takšno lokacijo, ki ne bo posegala na najboljša kmetijska zemljišča.

Opozorili so, da območje, ki se mu namerava spremeniti namembnost, spada med najboljša kmetijska zemljišča, glede na bonitete, ki jo ta kmetijska zemljišča dosegajo (47 - 67 točk), pa tudi med tista zemljišča, ki bodo v skladu z zakonom o kmetijskih zemljiščih osnova za oblikovanja trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

Po pomislekih kmetijske stroke o uporabi najboljših kmetijskih zemljišč so v Kidričevem Magni ponudili svoja.

A pristojni so vztrajali pri svojem. Na gospodarskem ministrstvu so dejali, da gre za največjo investicijo po osamosvojitvi države, zato jei prav, da se investitorju pokaže resnost in namero, da je dobrodošel v Sloveniji.

Decembra lani je nato DZ z 58 glasovi za in tremi proti potrdil zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica, ki naj bi jo izvedla Magna Steyr. Poslance je večinoma prepričala namera o vsaj 1000 delovnih mest, le nekatere je zmotilo, da se bo za izvedbo uporabila najboljša kmetijska zemlja.

Da Magna prihaja v Slovenijo, je bilo nato uradno potrjeno januarja, se je pa precej skrčilo število obljubljenih delovnih mest. Izvršni direktor Magne Don Walker je dejal, da "bo delo dobilo 400 ljudi".

Medtem ko je Magna februarja že začela iskati prve delavce - na spletni strani  MojeDelo so zapisali, da "za novo lokacijo iščejo sistemskega inženirja, kontrolorja in vodjo vzdrževanja", so se v javnosti krepili pomisleki o smiselnosti uničevanja okolja za vse manj delovnih mest. Kmetom, ki bi se morali v korist Magne odpovedati svoji zemlji, je vlada obljubila predkupno pravico ali ugoden najem zemljišč na območju Rač in Rogoze, javni gospodarski zavod Rinka, ki ga je ustanovila vlada in skrbi za gospodarske dejavnosti v okviru slovenskih zaporov, na območju Rogoze oziroma v neposredni okolici tamkajšnjega odprtega oddelka zapora pa od Sklada kmetijskih zemljišč že skoraj tri desetletja najema večjo količino zemlje, pa pozvali, naj se tem zemljiščem odpove.

Prav tako je vlada marca sklenila, da bo doselila  18,61 milijona evrov finančne spodbude družbi Magna Steyr za postavitev lakirnice Maribor. Takrat je veljalo, da je celotna naložba vredna 146,4 milijona evrov in bo predvidoma končana do konca oktobra 2019. Investicijski projekt bo ustvaril 404 nova delovna mesta.

Do sredine aprila je bila nato odkupljena večina zemljišč za Magno. Tudi ob kritikah, da so jih morali kmetje prodati pod realno ceno. Civilna inciativa Rešimo Rogoški gozd, ki je bila zgrožena nad informacijami, da naj bi zaradi vzpostavitve obrata družbe Magna Steyr posekali 66 hektarjev Rogoškega gozda, pa je začela boj proti obratu. Opozorili so, da gre za pomembno in pestro življenjsko okolje, ki je vetrna pregrada za celotno Dravsko polje.

Čeprav je anketa Večera še junija pokazala, da dobri dve tretjini vprašanih v Podravju podpirata prihod kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta Magne v občino Hoče-Slivnica, medtem ko jih je manj kot četrtina proti, je podrobnejši pregled številk pokazal, da okoli tretjina nasprotnikov projekta živi v neposredni bližini območja bodoče tovarne. Še isti mesec je skupina občanov Občine Hoče-Slivnica napovedala, da bo ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti oz. zakonitosti občinskega odloka, ki je temelj za morebitno Magnino zemljišče v Hočah. Ustavno sodišče je sicer julija soglasno zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica. Ugotovili so, da pobudniki ne izkazujejo neposrednega pravnega interesa.

Čeprav so nato obseg poseka Rogoškega gozda zmanjšali na okoli štiri hektarje, se je nezadovoljstvo ljudi nadaljevalo. Skrbeti jih je začela tudi poraba vode v novem obratu.

Kljub vsem zapletom, so predstavniki Magne še 10. avgusta zagotavljali, da Slovenija ostaja njihova prva izbira za postavitev obrata. Istega dne je Arso izdal okoljevarstveno soglasje za Magnin projekt v Hočah.

Več organizacij je na to napovedalo pritožbo, kljub informacijam, da bi to lahko ogrozilo Magnin projekt v Sloveniji in dejstvu, da je Magna Steyr dobila gradbeno dovoljenje na zahodu Madžarske, v mestu Zalaegerszeg 50 kilometrov od Lendave. Okoljske organizacije nato groženj o pritožbah niso uresničile in postopek za prihod Magne je prešel v zaključno fazo.

Magna sicer velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile. Skupina zaposluje 152.000 ljudi, samo v Gradcu okoli 6000, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kajpavzdevek
05. 10. 2017 21.38
+3
Slabo mi postane ko vidim te negativne komentarje tukaj spodaj. Bolniki, psihopati, pa verjetno ste tud brezposelni taki da imate čas slonet na teh črnogledih prepričanjih. No mi pa smo zelo veseli da bo Magna. Končno je zmagal razum. Sicer sem mnenja da je še predolgo trajalo do te izdaje Gradbenega dovoljenja. To je sedaj šele začetek mega tovarne ki lahko v nekaj letih doseže količino služb kot je bil včasih legendarni TAM... Tud TAM je zaposloval cel Balkan pa je bilo še kljub temu polno slovencev zaposlenih v TAMu. Še 10 takih Magn naj pride v Slovenijo pa bo Slovenija postala res že 1 % Švice.
Trollka
05. 10. 2017 21.12
+2
Pa to ne moreš verjet. Slovenci moramo res najti vsaj en razlog, da pljuvamo. Celi čas smo bli za Magno, da pridejo nova delovna mesta v državo, zdaj, ko pa Magna končno gradi pa pljuvamo, da so tako hitro dobili gradbeno dovoljenje in smo proti. Z ničemer nismo zadovoljni.
hladnavoda
05. 10. 2017 20.43
+3
Ne biti preveč veseli. Ni ostalo kaj prostih mest za slovenske delavce. Je agencija za zaposlovanje, ki jo je čez noč odprl hoški župan, že polna. Bosanskih delavcev. Za njih se gradijo tudi t.i samski domovi.
kajpavzdevek
05. 10. 2017 21.39
-2
maske-so-padle
05. 10. 2017 20.06
+0
a se že lahko odločite koliko delovnih mest bo to prineslo
draghci
05. 10. 2017 20.22
+2
Absolutist 1
05. 10. 2017 19.31
-4
Magna bo zelo hitro Lafarge.Macelj,ki je zaprl cementarno Lafarge,bo Magna zaprta še prej preden bo začela obratovati.Onesnaževala bo ozračje,vodna zajetja in izčrpavala vse zaloge vode,ker alternative za drugačen vir porabe vode v projektu ni.Maribor z okolico bo ostal brez pitne vode.Uničevalci so od danes znani,vlada z ministrstvom za okolje in prostor.Se vidimo in slišimo že čez eno leto.
ravtar
05. 10. 2017 19.35
+4
Ce kmetje z gnojnico niso unicili vodnih zajetij, jih tudi lakirnica ne bo.
ecnarf
05. 10. 2017 19.31
+1
Bi bilo logično da bi gradili tam kjer je gozd ne pa na kmetijskem zemljišču- butalci
kajpavzdevek
05. 10. 2017 21.43
+2
"ecnarf" daj pejt pogledat najprej kak zgleda kmetijsko zemljišče med to železnico, avtocesto, letališčem, okrog in okrog pa same gramoznice . Zatem pa pametuj kmetek ! To je zemlja pomešana z šodrom in kamenjem kjer raste le koruza. In ti vednež o kmetijskem zemljišču.
wertex
05. 10. 2017 18.55
+10
naj se korupcija začne
deratizacija
05. 10. 2017 18.18
-2
Provizije bojo lahko padle. Bo pa kdo ob jajca, če se bo vse skupaj izkazalo kot en velik nateg? Je pa očitno, da smo država dvojnih meril.
draghci
05. 10. 2017 18.22
+13
Nihče ne bo ob jajca, kot še nikoli ni bil. Ob jajca bomo edino navadni državljani, ki od tega, razen, da so pobrali 18 mio davkoplačevalskega denarja brez, da bi nas kaj vprašali, kot že velikokrat, ne bomo imeli nič. Za zdravljenje bolnih otrok zbiramo pa preko ubogajme varjante.
optimist11
05. 10. 2017 19.51
-1
A vam ni jasno, da če ne bo toliko delovnih mest mora Magna vrniti sorazmerni del denarja. Korupcija- to podjetje ni v državni lasti in bo nadzor popolnoma drugačen kot pri investicijah države.
draghci
05. 10. 2017 20.26
+1
Si pa res optimist, država je dala 18 mio a nisi pismen? Zakaj, kaj je dala magna, al misliš, da jih tolko skrbi za delovna mesta?
ooResnicA
05. 10. 2017 17.42
+4
.....navadni ljudje pa čakajo leta in leza za postavitev kurnika ali čebelnaka.....
Rudar
05. 10. 2017 17.46
+3
Ni normalno se strinjam, vendar v kurniku ne bo zaposlenih 1500 ljudi.
ecnarf
05. 10. 2017 19.28
+3
draghci
05. 10. 2017 20.27
+4
provokatorr
05. 10. 2017 17.40
+8
jaz sem za gradbeno dovoljenje rabil (predlani) približno en mesec. res pa je, da je bilo zemljišče moje, pa prosto bremen, pa nasploh so vsi papirji štimali, kot je treba. temelji in izkop pa so se delali nekaj dni prej, preden je bilo izdano dovoljenje. če pa delaš vse naspol in poskušaš po balkanezersko, pa traja tudi leto dni.
Mladen sir
05. 10. 2017 17.10
-10
Jaz vam ne dam mojega denarja za to sranje še jokali se boste ,ko vas bodo vas strupili in boste imeli vsi bronhitise,teško dihanje če so norci v zdravstvu...Raje bi delali domove za starejše,upokojenske domove ko jih tako nimate.
ravtar
05. 10. 2017 19.16
+1
Kdo se bo zastrupil? Kmetija z 200 glavami veliko bolj onesnazuje naravo kot bo ta lakirnica. Ze traktorji spustijo mnogo izpustov, kaj sele metan goveda, gnojnica itd.
Mladen sir
05. 10. 2017 21.50
+3
Nimaš pojma kaj je barva ,ker nisi nikoli delal ličarije zato ne pametuj.
Fifi 24
05. 10. 2017 22.43
+0
Sir ti pa imaš pojma kaj je barve za avto industrijo ? hahah ja očitno so ti barve čist ocvrle možgane pa misliš da veš
JohnsonJohnson
05. 10. 2017 16.19
+7
no ja, jaz sem rabil za gradbeno dovoljenje tocno 25 mesecev, pa je z zemljiščem vse štimalo, le dva občinska akta nista bila usklajena z UE v soisednjem kraju. Res pa je, da nisem podkupoval
igorli
05. 10. 2017 17.07
+11
Jaz tudi tu nekje. Mogoce bi mogla gradit lakirnice ne pa koce.