Gospodarstvo

Ministrstvo: če želite uveljavljati pravice, imate dva meseca časa, da o neskladnosti obvestite prodajalca

Ljubljana, 23. 10. 2015 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gospodarsko ministrstvo po razkritju afere VW intenzivno proučuje možnosti, ki jih imajo na voljo slovenski potrošniki. Zaradi nadaljnjega zbiranja informacij končnega odgovora še ne morejo podati, so pa kupce vozil opozorili na nekaj nujnih postopkov.

Volkswagen
Volkswagen FOTO: Reuters

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pravijo, da pozorno spremljajo dogajanje v zvezi z vgrajevanjem programske opreme, ki prilagodi emisije onesnaževanja iz dizelskih vozil v času uradnega testiranja v laboratoriju, v nekatera vozila skupine Volkswagen in proučujejo možnosti, ki jih imajo na voljo slovenski potrošniki na podlagi predpisov, ki urejajo področje varstva potrošnikov. "Pri tem se zavedamo pomena avtomobilske industrije za slovensko gospodarstvo, po drugi strani pa je naša naloga tudi skrb za varstvo potrošnikov, ki bi bili lahko v tem primeru oškodovani," pravijo.

Volkswagen
Volkswagen FOTO: Reuters

Ministrstvo tako v tej zvezi izvaja aktivnosti, ki bi potrošnikom olajšale postopek odprave negativnih posledic, povzročenih z ravnanjem skupine Volkswagen. A vseh potrebnih podakov še nimajo. "Bistveno je, da najprej o zadevi zberemo vse uradne in preverljive informacije. Tako smo na Porsche Slovenija d.o.o., ki je generalni uvoznik in zastopnik za vozila skupine Volkswagen, naslovili dopis, v katerem smo jih pozvali k predložitvi uradnih podatkov o številu spornih vozil, časovnem okviru odpravljanja napak ter načinu odprave napak. Podjetje smo tudi pozvali, da naj morebitne spore rešuje v okviru dobre poslovne prakse sporazumno v korist oškodovanih potrošnikov," so zapisali. 

Sklicali so tudi sestanek pristojnih organov ter se dogovorili o izmenjavi informacij, saj kršeni predpisi glede standardov in homologacije ne sodijo v pristojnost njihovega ministrstva, temveč Ministrstva za infrastrukturo. Poleg tega so na ministrstvu podprli prizadevanja, usmerjena v spremembe predpisov na evropski ravni, s katerimi bi zagotovili realne podatke o emisijah izpušnih plinov, saj da bodo le na tak način potrošniki ob nakupu prejeli natančne informacije o vozilu.

Volkswagen motor
Volkswagen motor FOTO: Reuters

Ministrstvo: Od prejema pisma s strani Porsche Slovenija le dva meseca časa, da obvestite prodajalca

Celovite informacije, kako lahko potrošniki ukrepajo, zaradi pomanjkanja uradnih podatkov , ki bi pričali predvsem o naravi neskladnosti in potrebnih posegih za odpravo, še ne morejo podati. So pa ob tem potrošnike posvarili, da morajo, v kolikor se bodo odločili uveljavljati pravice, ker dobavljeno vozilo nima pogodbeno dogovorjenih lastnosti, neskladnosti na vozilu notificirati pri prodajalcu v roku dveh mesecev od odkritja neskladnosti (npr. od prejema pisma s strani Porsche Slovenija v zvezi s tem), če od nakupa še nista minili dve leti. "V nadaljnjem razvoju dogodkov, se bo pokazalo, ali imajo potrošniki poleg odprave neskladnosti na voljo tudi drugačne možnosti," še dodajajo.

V prihodnjih dneh nameravajo z namenom razjasnitve okoliščin in trenutnih ukrepov pristojnih organizirati srečanje s predstavniki medijev, na katerem bodo sodelovali tako predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo kot tudi Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za okolje in prostor, Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa ter Tržnega inšpektorata Republike Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbrisaniodpotv
23. 10. 2015 19.45
-3
najbol se prtozujemo tisti ki smo vcasih vozili vw in nam lastniki vw pametujejo kolk majo varcne avte in vzdrzljive a me kr kozlat prime ko zagledam vw tdi pred sabo ki kadi ko lokomotiva in se vlece tako pocasi da bi ga se polz prehitel.Vsakih 10kmh presalta v visjo prestavo in ze kilometer pred rdeco bremza.Kjer je omejitev 50 vozi 40 kjer je omejitev 130 vozi 80. .Vi kr lazte svojim otrokom men ne boste.
puspan
23. 10. 2015 19.05
+6
Najbolj se pritožujejo tisti, ki VW- ja še nikoli v življenju niso vozili, niti imeli.
LLLEPI
23. 10. 2015 18.53
+4
Najveci hec sele prihaja tudi druge marke avtov niso nic bolse oziroma so se slabse
ts480sat
23. 10. 2015 13.56
+8
najvecji hec je da sploh datuma niso napisal na dopisu...barabe ene...
aaaaaa122121
23. 10. 2015 13.08
+10
banda lopovska z novimi avtomobili mirno krsi zakone, mi navadni ljudje moramo pa pol avta zamenjat zarad izpusnih plinov, prepovedat voznjo vsem z temi folkswagni, do takrat ne bo nihce naredil nic, zakaj moram imet jst vredu izpusne pline, ce ne velja to za vse.
123dddd
23. 10. 2015 15.40
+4
kok denarja sem moral jaz vreči stran da sem popravil izpušne pline...
samanthka
23. 10. 2015 13.06
+7
Prvo nas zavajajo in nam kradejo denar, zdaj nam boste pa se ultimate postavljal, pa da folk teka okol, da mu popravijo napake, za KATERE JE PROIZVAJALEC KRIV??
NoviceResnice
23. 10. 2015 12.39
+9
VW je predrag za šajtrgo ki še onesnažuje povrh
TheMafiaDon
23. 10. 2015 12.17
+9
a je naključje da je tale afera VW ravno v času Ameriških migrantov ki hočejo tudi v Nemčijo?
upornik22
23. 10. 2015 12.18
+23
amerika načrtno hoče uničit europo...........morali bi se držati z rusi.........
vsebirada nemani?
23. 10. 2015 12.37
+7
Bravo upornik! To je edina prava pot v tej situaciji in nasploh!
NoviceResnice
23. 10. 2015 12.39
-3
Boli Đoko aneriko za VW....vi pa kr u Rusijo....ja tm je the best...za oligarhe......
LLLEPI
23. 10. 2015 18.51
+3
Ameriski avti pa vrtnice spuscajo.A vam se ni jasno Rusija,VW,begunci,vse eu drzave v natu Ameriska izpostava obmlasti v Bruslju z politiki ki imajo enormne dohodke oprosceni davkov in zastopajo delavca ki zasluzi 600evrov politik pa v enem mesecu pobere toliko kolikor ta siromak zasluzi celo zivljenje
vrtojb
23. 10. 2015 12.05
+3
vpoklic je obvezen, tko da tudi ce nocete
upornik22
23. 10. 2015 12.01
+6
če bi imel passata bi zahteval denar nazaj.................avto pa lohk obdržite