Gospodarstvo

Ministrstvo bo na opomin zaradi preiskav v Banki Slovenije odgovorilo v roku

Ljubljana, 28. 04. 2017 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravosodno ministrstvo bo opomin Evropske komisije glede lanskih kriminalističnih preiskav v Banki Slovenije proučilo in nanj v predpisanem roku dveh mesecev tudi odgovorilo, so pojasnili. Bruselj je v četrtek Sloveniji izrekel prvi opomin v postopku ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje v povezavi z zaplembo informacij ECB.

Ministrstvo za pravosodje bo na opomin Evropske komisije glede lanskih kriminalističnih preiskav v Banki Slovenije odgovorilo v dveh mesecih, kolikor je predpisani rok. V Evropski centralni banki (ECB) so zapisali, da zadeve raje ne bi komentirali.

Evropska komisija je Sloveniji poslala opomin v okviru postopka ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje v povezavi z zaplembo informacij ECB v okviru kriminalistične preiskave v Banki Slovenije julija lani. Odločitev je objavljena v registru o postopkih zaradi kršenja evropske zakonodaje.

Iz objave v registru je razvidno, da gre v primeru zaplembe dokumentov ECB v prostorih Banke Slovenije za morebitno kršitev pravil o privilegijih in imuniteti v EU ter statuta Evropskega sistema centralnih bank in ECB.

V komisiji so ob tem slovenske oblasti spodbudili h konstruktivnim pogovorom z ECB, da se poišče skupna rešitev za izvajanje preiskav v skladu s pravnim redom EU.

Neuradne navedbe, da naj bi Evropska komisija začela pravne postopke proti Sloveniji v povezavi z lanskimi kriminalističnimi preiskavami v Banki Slovenije, so se prvič pojavile v začetku februarja.

Evropska komisija je Sloveniji poslala prvi opomin glede lanskih kriminalističnih preiskav v Banki Slovenije.
Evropska komisija je Sloveniji poslala prvi opomin glede lanskih kriminalističnih preiskav v Banki Slovenije. FOTO: Reuters

Tedaj so v komisiji te navedbe uradno zanikali in pojasnili, da so v stiku s slovenskimi oblastmi in ECB glede te pomembne zadeve.

Neuradno pa je bilo takrat mogoče izvedeti, da je komisija konec lanskega leta Sloveniji poslala tako imenovano "pilotno pismo", v katerem je prosila za določena pojasnila o dogajanju, a to pismo nima pravnega značaja.

Slovenska stran je na to pismo po tedanjih neuradnih informacijah odgovorila konec januarja. Komisija se je takrat še odločala, kako se bo odzvala.

Komisija pa je v četrtek objavila odločitev o sprožitvi pravnega postopka za ugotavljanje kršitev evropskega pravnega reda, ki se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje, nato pa tožba na Sodišču EU.

Po kriminalističnih preiskavah v Banki Slovenije julija lani je predsednik ECB Mario Draghi tedaj pri slovenskem državnem tožilstvu in Evropski komisiji protestiral zaradi nezakonite zaplembe informacij ECB. V Frankfurtu so zahtevali izločitev zaupnih informacij ECB na notranjem omrežju Banke Slovenije.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je sredi julija v odgovoru Draghiju zapisal, da je bila hišna preiskava na Banki Slovenije po njemu dostopnih podatkih opravljena v skladu z odredbo, zato poziva ne sprejema.

ECB se je zaradi zaplembe njene dokumentacije v okviru omenjene kriminalistične preiskave obrnila tudi na ustavno sodišče. Ustavna pritožba se nanaša na dokumentacijo, pridobljeno na osnovi sodne odredbe, ki se nanaša na preiskavo vodilnih v centralni banki – Boštjana Jazbeca, Stanislavo Zadravec Caprirolo, Janeza Fabijana in Tomaža Čemažarja – zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji NLB. Ustavno pritožbo zoper samo odredbo je vložila že Banka Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
01. 05. 2017 22.51
+5
EU Banksterji beri kradljivci, dikritajo nekaj samostojni državi! Pa kje si to še videl?Razen v EU mafiozotih!
parklc
01. 05. 2017 13.53
+2
Hja, zato so dobili opomin, ker se bojijo oni v EU da bo kakšen okostnjak ven padel in bo stanje dobilo obliko sranja, Federal Reserve pa itak v glavnem, poseduje državne banke po EU(svetu)
ferencz 1
30. 04. 2017 10.46
+6
A zato smo prodali nkmb za 300 milijonov, daje pa sedaj 45 milijonov čistega dobička na leto tem skorumpiranim evropsko-ameriškim bankirjem. ampak 45 milijonov ni samo dobiček je še trg in obračanje denarja za bančno mafijo iz EU!
Finfer
29. 04. 2017 21.00
+3
Edini način da se rešimo bančnega terorja ki ga banke izvajajo nad nami je da se oborožimo in čim več bank oropamo milijone eurov če ne jih bodo bankirji vse pokradli in skrili v davčne oaze !!
milesahead
28. 04. 2017 20.11
+5
če bi bilo vse čisto, potem bi vse bilo transparentno, tako pa manipulacije, zavajanja, laži in kraja denarja navadnim ljudem! sram naj vas bo EU, banda neotesana!
pa dobr no
28. 04. 2017 18.28
+7
Enakost pred zakonom? Pri bankah in elitnih bančnih uslužbencih je izgleda ni. Seveda ne sme nihče niti pomisliti na kakšno guljufijo pri tako uglednih finančnikih. Še dobro, da so finančno krizo prebrodili na naš račun.