Gospodarstvo

FOTO: Ministri 11 držav za nadaljevanje transpacifiškega partnerstva brez ZDA

Da Nang, 11. 11. 2017 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarski ministri iz 11 držav azijsko-pacifiške regije so se strinjali, da bodo nadaljevali pogovore o transpacifiškemu prostotrgovinskemu partnerstvu brez ZDA, ki so izstopile iz sporazuma. Sporazum bodo sicer sprejeli v spremenjeni obliki, so se strinjali ob robu vrha Apec.

V današnji skupni izjavi je preostalih 11 držav transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva, imenovanih tudi TTP-11, ob robu vrha Foruma za azijsko-pacifiško sodelovanje (Apec) v vietnamskem mestu Da Nang sporočilo, da so se "strinjali glede temeljnih elementov" sporazuma. Pogovori so sicer že rahlo zastali in pojavila so se ugibanja, da bo sporazum propadel.

Med drugim so Kanado obtožili zavlačevanja, saj je premier Justin Trudeau ta teden dejal, da Kanade ne bodo prisilili v nov sporazum TPP, saj potrebujejo nekaj časa, da ga preučijo. Kanadska delegacija je medtem ocenila, da bi morali biti ključni elementi novega dogovora zaščita pravic delavcev in okolja, vendar je po njihovem na tem področju še veliko dela.

Ravno ti elementi sporazuma naj bi postali najbolj ogroženi, ko so ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa januarja izstopile iz dogovora. Tovrstni pogoji državam, kot so Vietnam, Malezija, Čile in Peru niso več tako zanimivi, saj v igri ni več ameriškega trga.

Kanadski minister za trgovanje Francois-Philippe Champagne je sicer ocenil, da so ministri napredovali glede oblikovanja dogovora. Pri tem pa je še zanikal obtožbe, da se Trudeau namenoma ni udeležil srečanja voditeljev o prostotrgovinskem partnerstvu v petek.

Glavni japonski pogajalec Tošimitsu Motegi pa je povabil ZDA, naj se pridružijo novemu dogovoru, ki so ga uradno poimenovali Celosten in napreden dogovor za transpacifiško prostotrgovinsko partnerstvo (CPTPP).

Vendar je Trump v petek znova zagovarjal svojo protekcionistično politiko, češ da njegova država "ne bo več prenašala" nepravičnega trgovanja, zaprtih trgov in kraje intelektualne lastnine.

Na drugi strani je kitajski predsednik Ši Džinping zagovarjal ravno nasprotno in predstavil svojo državo kot novo globalno voditeljico proste trgovine. Peking sicer ni vključen v TPP, ki je bil prvotno oblikovan s strani nekdanje ameriške administracije kot protiutež kitajski nadvladi v Aziji. Vendar je vedno bolj očitno, da želijo zapolniti praznino, ki so jo za seboj pustile ZDA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
11. 11. 2017 20.21
Malo čudno, Xi je globalist, Trump pa protekcionist, zgleda da Trumpa zgodovina ni nič naučila.
frako
11. 11. 2017 13.36
+1
Kva tramp zmaguje ejga ne morš vrjet :D