Gospodarstvo

Minister Počivalšek zadovoljen z Magnino pridobitvijo gradbenega dovoljenja, Pomgrad že začel s pripravo terena

Ljubljana / Hoče / Murska Sobota, 06. 10. 2017 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Magna je od okoljskega ministrstva prejela gradbeno dovoljenje, za 17. oktober pa sta predvidena podpis pogodb z državo in položitev temeljnega kamna. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak sta s potekom dogodkov izjemno zadovoljna. Pripravljalna dela v domeni podjetja Pomgrad medtem že potekajo - trenutno odrivajo zemljo in postavljajo zaščitno ograjo.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je v Mariboru vidno zadovoljen odzval na novice, da je okoljsko ministrstvo Magni izdalo gradbeno dovoljenje za začetek gradnje prvega objekta na območju občine Hoče-Slivnica.

Kot je povedal, je izdaja gradbenega dovoljenja predzadnja stopnica v prizadevanjih države za projekt, ki bo Podravju prinesel pomembno tujo naložbo in več sto novih delovnih mest. Zadnji korak je napovedan že za 17. oktober, ko bodo na mariborskem letališču slovesno podpisali pogodbi o strateški investiciji ter o spodbudi države, ki jo bo prispevala k projektu.

"Takrat bomo lahko tudi dokončno rekli, da se vloga države pri vzpostavljanju pogojev za omenjeno strateško investicijo zaključuje," je dejal Počivalšek, ki se je ob tem že zdaj zahvalil vsem sodelavcem na ministrstvu, lokalni skupnosti, pa tudi nevladnim organizacijam za konstruktivno sodelovanje, da jim je projekt uspelo pripeljati do sedanje faze.

Pogodbo z Magno bodo podpisali 17. oktobra.
Pogodbo z Magno bodo podpisali 17. oktobra. FOTO: Kanal A

Magni spodbuda v višini dobrih 18 milijonov evrov

Obe pogodbi, ki ju bodo podpisali, sta z Magno po ministrovih besedah že usklajeni in ju bo vlada obravnavala na naslednji seji. Takrat bodo javnosti tudi predstavljene podrobnosti, za zdaj pa je potrdil, da gre za spodbudo v višini dobrih 18 milijonov evrov, s katero se avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka zavezuje k vsaj 100 milijonov evrov težki investiciji, ki bo v petih letih prinesla najmanj tisoč novih delovnih mest.

Informacije o tem, kakšni so roki glede uresničitve projekta, bodo ob podpisu pogodbe predstavili v Magni, Počivalšek je v petek potrdil le, da so se priprave na gradbena dela že začele, a bo moral izvajalec del Pomgrad za uradni začetek del počakati še na pravnomočnost gradbenega dovoljenja.

Počivalšek je potrdil, da so že dorekli tudi imena šestčlanske komisije, ki bo okoljsko spremljala izvedbo projekta in poznejše obratovanje novega proizvodnega obrata v Hočah.

 "Gre za odgovorno podjetje, ki ve, kaj je obljubilo. Verjamem, da bodo to, kar je zapisano in mi zahtevamo, tudi izpolnili. V nasprotnem primeru bomo pač morali ponoviti vajo," je dejal Počivalšek.

Projekt bo spremljala tudi šestčlanska delovna komisija

Minister za gospodarstvo se je v Mariboru sestal tudi z nekdanjim mariborskim županom Alojzom Križmanom, ki se je v dogajanje okoli Magnine naložbe v Hočah vključil v času iskanja dogovora z okoljevarstvenimi organizacijami glede pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Dogovorila sta obljubljeno oblikovanje delovne skupine, ki bo spremljala projekt.

Kot je po sestanku povedal Križman, so zdaj dokončno opredelili šestčlansko delovno skupino, ki bo spremljala postopke pri projektu Magne, o čemer so se po nekaj nejasnostih vendarle uskladili tudi z investitorjem in ministrstvom za gospodarstvo.

"Pojavljale so se neke variante, da bi bila v delovni skupini le ena okoljevarstvena organizacija, a sem temu odločno nasprotoval in zatrdil, da me v tem primeru ne bo zraven. Že prej je bilo namreč jasno dogovorjeno, da bodo v skupini mesto dobile tri, ki jih nenazadnje pri opravljanju njenih nalog potrebujemo," je pojasnil Križman.

V delovni komisij bosta tako med drugim svoje predstavnike dobili nevladni organizaciji Alpe Adria Green in Slovenski E-Forum. Najprej je bilo v komisiji mesto predviseno tudi za Umanotero, a so iz organizacije kasneje sporočili, da se v Umanoteri niso z nikomer niti dogovarjali, kaj šele pristali na sodelovanje v takšni delovni skupini. "Gre torej za popolno neresnico, o kateri smo danes prvič slišali preko medijev," so dodali v organizaciji.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je z razpletom dogodkov izredno zadovoljen.
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je z razpletom dogodkov izredno zadovoljen. FOTO: POP TV

Komisija bo po Križmanovih besedah sicer ves čas sodelovala z Magno, ki je pristala na redno obveščanje, tako da bo v nekem smislu sestavni del celotnega projekta. V njej bodo sodelovali tudi predstavniki lokalne skupnosti, s strani univerze pa bodo posebej imenovali priznanega strokovnjaka za področje ekologije, ki se bo po potrebi vključeval, ko bodo potekale debate okoli okoljske problematike.

Kot je še povedal Križman, bo komisija sprva spremljala investicijo in hkrati pripravila vse potrebno za poznejši monitoring, ko se bo začela poskusna proizvodnja. Za njegovo izvedbo pa je potrebno še uskladiti nekaj stvari, tudi tehnične podrobnosti glede neposredne digitalne povezave z okoljskimi organizacijami in univerzo.

Drugi del nalog komisije bodo vse morebitne težave, ki se pri tako velikih investicijah občasno tudi pojavljajo, in jih bodo skušali reševati sproti. Na vprašanje, kakšne možnosti ukrepanja sploh ima komisija, če bi prišlo do kakih zapletov, je odvrnil, da bodo te skušali odpraviti v sodelovanju z investitorjem.

Tudi to, kako bo urejeno financiranje delovanja omenjene delovne skupine, po Križmanovih besedah še ni povsem jasno razčiščeno, je pa dejal, da bo šlo za bolj ali manj prostovoljno delo, zato na kak poseben zaslužek ne računa nihče.

Sicer pa je Križman, ki se je v mediacijo med okoljevarstveniki in Magno vključil skupaj s še enim nekdanjim mariborskim županom Borisom Sovičem, izrazil upanje, da bo naložba pomenila velik premik za regijo. Ob tem je dodal, da je še veliko odprtih vprašanj okoli zagotavljanja kadrov, kjer pa bo svojo vlogo morala odigrati univerza, ki se mora vključili tako, da bo projekt zaživel na tak način, kot si ga vsi v regiji želijo.

Štirje hektarji Rogoškega gozda že posekani

Po sedanjih načrtih bodo gradbena dela za prvo fazo predvidoma končana do konca oktobra 2019. Pripravljalna dela na terenu medtem že potekajo, delavci državnega podjetja Slovenski državni gozdovi pa so že izvedli tudi sečnjo štirih hektarjev Rogoškega gozda, kjer bodo zagotovili nadomestna kmetijska zemljišča in tako zadostili pogojem kmetijskega sektorja. Obenem na območju bodočega proizvodnega obrata potekajo tudi arheološka sondiranja.

Štirje hektarji Rogoškega gozda, kjer bodo nadomestna kmetijska zemljišča, so že posekani.
Štirje hektarji Rogoškega gozda, kjer bodo nadomestna kmetijska zemljišča, so že posekani. FOTO: Kanal A

Hoški župan vesel skorajšnjega začetka Magnine investicije

Hoški župan Marko Soršak je zelo zadovoljen nad dejstvom, da je odgovornim postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja za projekt Magne v njihovi poslovni coni vendarle uspelo pripeljati do konca. Kot je dodal, je do tega sicer prišlo nekoliko bolj pozno, zaradi česar bo investitor imel nekaj zamude, a bo moral najti načine, da zamudo nadoknadi.

Veseli ga, da bo omenjena velika naložba, ki prinaša na stotine novih delovnih mest, umeščena v njihovi občini in severovzhodnem delu države, kjer so ta več kot potrebna, ne pa nekje na Madžarskem ali kje drugje.

Soršak si želi, da bodo uspele tudi naslednje faze projekta, ki ga načrtuje avstrijsko-kanadski gigant, in bi v končni fazi lahko prinesle tudi preko 3000 delovnih mest.

Za lokalno skupnost, ki jo prav tako še vedno pesti dokaj visoka brezposelnost, naložba poleg delovnih mest pomeni tudi priložnost, da najdejo še kakšne druge točke medsebojnega sodelovanja, tudi na področju družbeno odgovornega delovanja podjetja.

Pogajanja med državo in Magno so bila trda na obeh straneh, a je končni dogovor dober za vse. Verjamem tudi, da bo Magna izpolnila vse pogoje za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga potrebuje še pred začetkom obratovanja prvega obrata - lakirnice, v kateri naj bi delo dobilo 400 ljudi. Zdravko Počivalšek

 Vloga občine se je s pridobitvijo gradbenega dovoljenja v glavnem že izčrpala, bodo pa tudi v času gradnje in pozneje obratovanja sodelovali v delovni skupini, ki bo budno spremljala celotno dogajanje okoli investicije.

Poudarek bo predvsem na okoljskih vprašanjih, Soršak pa verjame zagotovilom Magne, da obremenitve ne bodo izven dogovorjenih okvirjev. "V nasprotnem primeru ne bi bil podpornik tega projekta," je dejal hoški župan.

Pomgrad na že začel s pripravo terena

Gradbena dela za projekt nove lakirnice v Hočah je avstrijsko-kanadski avtomobilski proizvajalec že pred časom zaupal enemu največjih slovenskih gradbincev - družbi Pomgrad. Kot je povedal prvi mož omenjene družbe Igor Banič, so s pripravljalnimi deli, odrivanjem zemlje in postavitvijo zaščitne ograje okoli gradbišča že pričeli.

Po naročilu investitorja so že začeli tudi z izdelavo osnovnih elementov betonske konstrukcije, ki so jih naredili v lastnih proizvodnih obratih. Te zdaj še skladiščijo, ob začetku gradnje pa jih bodo montirali na gradbišču.

"Tako smo pridobili tudi potreben čas za pravočasno dokončanje del, ki bi morala biti zaključena novembra prihodnje leto. Upam, da nam bodo naklonjene tudi vremenske razmere in da bo letošnja zima bolj mila," je dejal Banič. Ob tem je dodal, da so gradbeni roki za njih kar velik izziv, saj je bil prvotni načrt, da bi z deli pričeli maja letos in končali novembra prihodnje leto. To bodo poskušali nadomestiti tudi z večizmenskim delom.

Sicer pa bo v prvih fazah zemeljskih del pomembna predvsem strojna mehanizacija, tako da bo na gradbišču okoli sto delavcev, pozneje pa zagotovo tudi več. V nekaterih fazah si bodo pomagali tudi s podizvajalci, njegovi sodelavci pa zdaj največ truda vlagajo v optimizacijo delovnih procesov, tako da bodo lahko vzporedno izvajali več faz gradnje.

V Pomgradu glede vrednosti pridobljenega posla molčijo, po neuradnih informacijah Večera pa naj bi za gradbena dela prejeli okoli 25 milijonov evrov, različni podizvajalci pa še 15 milijonov evrov.

Zagotavljanju kadrov za Magno se bo pridružila tudi mariborska univerza

Magninemu projektu postavitve obrata v občini Hoče-Slivnica se bo v procesu zagotavljanja potrebnih kadrov s svojimi programi pridružila tudi mariborska univerza. Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je povedal, da je prav to glavni smisel njihovega sodelovanja, ob tem pa dodal, da giganti, kot je Magna, potrebujejo praktično vse profile kadrov.

Načrtovana naložba je po rektorjevih besedah tudi velika priložnost in možnost univerze, da bo lahko ponudila svoje znanje in izkušnje. "Najbolj me boli, ko vidim, da naši mladi strokovnjaki odhajajo preko meje in so tam vsi takoj zaposljivi, čeprav bi morali glede na sredstva, ki jih je naša država dala za njihov razvoj, morali delati tukaj," je dejal Tičar.

Rektor mariborske univerze, ki se je v petek dopoldne prav tako sestal z ministrom Zdravkom Počivalškom, je dodal, da bodo zagotovo pristopili k projektu in usposobili vse tiste kadre, ki bodo potrebni. O tem se bodo odločili v dogovoru z omenjeno mednarodno korporacijo, ki jim bo povedala, kakšne profile potrebuje, da Sloveniji na koncu ne bo potrebno uvažati strokovnjakov od drugod.

Tudi Združenje Manager pozdravlja prihod Magne in drugih investitorjev

Na prihod Magne so se odzvali tudi v Združenju Manager, ki je pozdravilo prihod načrtovanih 'greenfield' investicij, ki po njihovem mnenju predstavljajo odlično priložnost za Slovenijo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je zato zelo spodbudna novica, da so umaknjene vse ovire za prihod tako pomembnega delodajalca kot je avstrijsko-kanadska Magna.

V Sloveniji je lani po podatkih združenja nastalo 25.000 novih delovnih mest, kljub temu pa država še vedno beleži več kot 80.000 brezposelnih. Pri tem je še posebej izpostavljeno Podravje, kjer je ta trenutek še vedno 17.000 ljudi brez rednega dela, zlasti Maribor, ki mu pripada kar 40 odstotkov te številke.

S pogodbo o strateški investiciji se država zavezuje k izplačilu dobrih 18 milijonov evrov spodbude, v zameno pa Magna zagotavlja več kot 100 milijonov evrov vredno naložbo, kjer bo delo v petih letih dobilo najmanj tisoč ljudi. Prva faza predvideva postavitev lakirnice in zaposlitev 400 delavcev.
S pogodbo o strateški investiciji se država zavezuje k izplačilu dobrih 18 milijonov evrov spodbude, v zameno pa Magna zagotavlja več kot 100 milijonov evrov vredno naložbo, kjer bo delo v petih letih dobilo najmanj tisoč ljudi. Prva faza predvideva postavitev lakirnice in zaposlitev 400 delavcev. FOTO:

Zato je po njihovem zelo spodbudno, da se bo investicija Magne v Hočah le začela. Kot poudarjajo, kanadski koncern, ki zaposluje okoli 160.000 ljudi in ima več kot 26 milijard evrov prihodkov, velja za enega najboljših delodajalcev na svetu. Revija Forbes ga namreč uvršča na 147. mesto najboljših ameriških in 105. mesto najboljših kanadskih delodajalcev.

Poleg visokih standardov in odličnega odnosa do zaposlenih pa z Magno v Slovenijo prihajajo tudi delovna mesta v slovenskih podjetjih in priložnost za rast lokalnih podjetnikov, predvsem na področju avtomobilskih delov in gradbeništva, poudarjajo v Združenju Manager in ob tem spominjajo, da je gradnja objekta že zaupana slovenskemu gradbenemu podjetju.

Po njihovih ocenah naj bi eno delovno mesto v Magni spodbudilo nastanek dveh do treh novih delovnih mest v širšem okolju, prav investicije, kot so Magna, Yaskawa in Sumitomo, pa so spodbudni kazalci za naložbe domačih in tujih podjetij. V združenju zato podpirajo zakon o investicijah, ki naj bi izenačil domače in tuje investitorje.

Kot še dodajajo, je za pridobivanje novih investicij pomembno, da vzpostavimo okolje, ki bo zanje privlačno, saj investicije prinašajo tudi nefinančne učinke, med katere spadajo promocija Slovenije za potencialne tuje investitorje ter zmanjšanje negativnih vplivov na okolje in zdravje lokalne skupnosti.

Vendar pa moramo pri pridobivanju teh investicij zagotoviti bolj sistemski pristop, ki bo temeljil na večji transparentnosti in strokovni izmenjavi mnenj, ter uvesti pregledne sistemske spodbude, ki so dostopne vsem investitorjem pod enakimi pogoji, še zaključujejo v Združenju Manager.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sverc
07. 10. 2017 11.08
+4
Magna je odlična novica. Pomgrad pa ne maram saj svoje podizvajalce izredno slabo plačuje. Saj zato zadnje čase dela bolj z delavci iz Albanije in podobnih držav.
nikhrast
08. 10. 2017 16.02
+1
Vidim da Pomgrad dela tudi precej na Hrvaškem, table Pomgrad Inženjering Split.
Aijn Prenn
07. 10. 2017 09.04
+0
Odlična novica. Vsi šakali, ki so se zaganjali v ta projekt, so odpujsali z dolgim nosom... ;-))
Fischerfritzfischtfrische
06. 10. 2017 22.52
+1
Vsi ki pljuvate po Magni, vidim da ste večinoma iz sekte SDS, no, od kje podatek da bo minimalna plača in da bodo v Magni delali izključno madžari in hrvati, pa še tile na ketne privezani? Magna se je sicer zavezala da bo plača nad povprečjem kot v sorodni branži, torej dragi SDS okoljevarstveniki, plača bo višja kot jo plačuje vaš SDS direktor v lakirnici ADK v Hočah - tam plačuje minimalce in delavci že čakajo da gredo bay bay k Magni če jim ne zvišajo plač in oj... tudi ADK lakirnica je na vodovarstvenem območju, na prvovrstni zemlji v Hočah pa to ... A to pa je vam JJ rekel da je ok, ... ADK lakirnica za minimalca v Hočah je ok, ker je lastnik od SDS... Magna z plačo nad povprečjem v Hočah pa ne...? ADK lakirnica je lahko na vodovarstvenem območju? ... Poleg tega je v Hočah še tiskarna Leykam, asfaltna baza, Insem, Lestro, betonarna... itd - vse to je lahko, Magna pa ne? Očitno JJ ni dobil provizije in vam je ukazal da pljuvate... smilite se mi :D
ina5785
08. 10. 2017 19.31
+3
Fischrfritzf. - odlično!!!!!! Res je, kar si rekel!
ecnarf
06. 10. 2017 18.33
-1
Tujec dobi pri nas vse papirje v pol leta domačin slovenc pa mora čakat tudi 10let da dobi vse papirje za gradnjo.
jonbonslon
06. 10. 2017 18.39
-1
zato pa imajo tujci pokupljene pol Slovenije....
hladnavoda
06. 10. 2017 18.54
+3
Ne samo da dobi papirje. Dobi še našo zemljo in ob tem še par milijonov. In nekaj hlapcev za drobiž.
korintos23
06. 10. 2017 19.13
+9
nikhrast
06. 10. 2017 20.56
-1
Pa da bi vprašal tu v Torontu kdo je lastnik tovarne, podjetja, supermarketa... mi še na pamet ne pride, zanima nas dober servis, kvaliteta izdelka, v redu cena.
yurife
06. 10. 2017 21.19
+0
nikhrast, si pravi poznavalec trga dela, tako za južno, kot severno ameriko, kapo dol.
optimist11
09. 10. 2017 17.55
ecnarf - kdaj si nazadnje sodeloval oz. pridobival GD? Pojma nimaš kakšni so danes roki. Kjer je državni in občinski interes gre vse hitro / pa brez podkupnin. Občina je zaenteresirana da pobira davke. In če ni firm je revščina.
ecnarf
06. 10. 2017 18.30
+2
Tujcem ta vlada kar daje miljone za upokojence pa ni denarja da bi vsi dobili skromnih 500 e za 40 let delovne dobe
jonbonslon
06. 10. 2017 18.39
+3
upokojenci nimajo denarja za podkupovanje mafije...
korintos23
06. 10. 2017 19.13
+1
france, 500 Evrov že sedaj dobiš za 40 let delovne dobe!
ecnarf
07. 10. 2017 15.15
+2
optimist11
09. 10. 2017 17.56
hladnavoda
06. 10. 2017 17.31
+0
Koliko je v žep pospravil Dejan Židan, ki je pogumno grozil kmetom z odvzemom zemlje, da je lahko uredil posel za svojega bivšega delodajalca in osebnega prijatelja, lastnika tajkunskega podjetja Pomgrad ? A verjetno gre le za naključje.
Verbena
06. 10. 2017 17.54
+0
..kje pa , Židan se je zavzemal za zemljo ..je imel resne namene ali ne ..to pa ne vem točno ...mal je pa takrat zapokalo v vladi zaradi njegovega mnenja !!
ecnarf
06. 10. 2017 18.31
+2
hladnavoda
06. 10. 2017 18.54
+1
hladnavoda
06. 10. 2017 17.28
+0
Župan Soršak je seveda zadovoljen. Ekskluzivna pogodba njegove čez noč odprte agencije za krajo delavskega denarja, pardon , za posredovanje pri zaposlovanju, je že poskrbela za primeren kader. Iz Bosne :)
hladnavoda
06. 10. 2017 17.23
+1
Ko vidiš zraven Križmana in Soviča, veš, da gre za mafijske posle levice.
yurife
06. 10. 2017 17.41
+3
levica, desnica, vse je ista mafija na koncu dneva.
ina5785
08. 10. 2017 19.34
Soviča ne maram, ker v bistvu ni čisto nič naredil za Mbr.!!!! Križman je bil pa do sedaj najboljši in najbolj pošten župan v Mbr.! Če bi kandidiral, ga takoj podprem!!!!!!
prašek
06. 10. 2017 16.51
+3
Vesel sem, da bodo Mariborčani dobili delovna mesta !
prašek
06. 10. 2017 16.52
+7
Še bolj pa me veseli, da so nasprotniki gradnje pogoreli !!!!!
prašek
06. 10. 2017 16.57
+4
prašek
06. 10. 2017 17.00
+4
SDS-u čisto nič več ne uspeva . Pa tako prizadevne komentatorje imajo. O kulturi njihovih komentatorjev pa raje ne bi!
jonbonslon
06. 10. 2017 17.10
-5
prašek,ma kaj te niso prejšnji dan......
prašek
06. 10. 2017 17.12
+3
NE, pa danes oziroma jutri me tudi NE bodo ......
srebrnibreg
06. 10. 2017 17.19
+5
cuota- drugič me ne rabiš primerjati s svojimi predniki. Nismo vsi tvoja žlahta.
prašek
06. 10. 2017 17.22
+5
srebrni ...... Saj poznaš kulturno izražanje SDS-ovcev !
hladnavoda
06. 10. 2017 17.26
-1
O glej ga junaka pritlikavega :) Od kdaj pa Mariborčani živijo v Bosni ? Za tiste delavce namreč gradijo samske domove v Hočah. SDS ? Kot vemo, je proti ZL. 2tir ? Velik uspeh za JJ. Darilo Orbanu je urejeno.
yurife
06. 10. 2017 17.27
+1
poilitični opranci, bo treba šefa vaše stranke poklicat, da vam centrifugo izklopi...ne mislim tebe, couta:)
prašek
06. 10. 2017 17.32
+4
srebrni ...... Takoj pod mojim komentarjem imaš dva tipična predstavnika kulture o kateri sem ti govoril !
hladnavoda
06. 10. 2017 17.33
-3
Nad mano pa imaš predstavnika rdečih parazitov in uničevalcev Slovenije in Slovenskega naroda.
yurife
06. 10. 2017 17.38
+4
hehe, si le uspel napisat stavek, ki ti ga ni šef na mizi pustil... veš, ko človek pljuva po eni opciji, je očitno pripadnik druge. in če jo hvališ, pomeni al da si plačanec od te opcije ali pa si bebav in imaš spomin kot zlata ribica, ker desnica ni nič kaj boljša kot levica. vsi skupaj so ena velika mafija. ampak vam oprancem to ne kapne, vi samo pišete kar vam naročijo. brez možganov totalno, upam, da se vam vsaj fin. splača, če si že tako sramoto delate. je tako, srebrni, prašek, realwork, vertex in še bi se našlo...
srebrnibreg
06. 10. 2017 17.39
+4
prašek- vse je jasno, ko se javi pristaš sds sekte, če bi bil normalen ne bi član ali samo podpornik.
yurife
06. 10. 2017 17.39
+4
vem da vam je težko verjet, da nekateri razmišljamo s svojo glavo in ne pripadamo nobeni bandi kradlijivi. ste preveč oprani...
yurife
06. 10. 2017 17.40
+0
hecno, še preden napišem, mi en tak že vse potrdi...
Verbena
06. 10. 2017 17.40
-1
prašek , kaj pa kaj kultura izražanja SD -jevcev , tistih tapravih , ki predstavljajo to stranko ?
yurife
06. 10. 2017 17.40
+0
srebrnibreg
06. 10. 2017 17.44
+4
jur- farbaj ti stare mame s svečami v rokah ne mene.
yurife
06. 10. 2017 17.44
+1
ne bo šlo druga kot minuse dajat? mogoče bi bil Fb bolj primeren za vas. zato pa ste edini, ki morate nadure delat za stranko in tu gor smetit...
yurife
06. 10. 2017 17.45
+0
kaj je srebrni, težko nek komentar sam spisat? to je vse? moram te razočarat, preziram vso politiko, ne samo teh, ki tebi ne pašejo.
Verbena
06. 10. 2017 17.47
-1
.... član stranke SD zagrozi javno predsedniku komisije , ki preiskuje bančne luknje in to z zelo nagravžnim zapisom ...seveda , to je dovoljeno , če bi kaj podobnega napisal kdo iz SDS bi bil že cel halo in blazno norčevanje !!! ...ni kaj , če nekdo ne premore v svoji glavi imeti občutka za resnico , pravico ...potem od take osebe nimaš kaj pričakovati , kot , da pritisne minus !!! ..
srebrnibreg
06. 10. 2017 17.47
+2
Tvoji komentarji vse povedo tako, da mi ne rabiš razlagat pravljic. Nisem jaz sektaš, da bi se na tem portalu skrival pod nešteto nicki in pisal to kar pravijo na Trstenjakovi. Si se že na napačnega spravil.
Verbena
06. 10. 2017 17.49
-2
..kaj pa ti srebrni , ki se predstavljaš za tako poštenega ..te ni nič zmotil tvit člana stranke SD , s katerim grozi Logarju ??? ...vse tako spremljaš , sigurno si tudi to zasledil !!
yurife
06. 10. 2017 17.49
+0
pa kaj si ne bi res nehal sramoto delat? ne glede keri opciji pripadaš, si opranec, kaj ti ni jasno? vsi so pokvarjeni. bo zdaj? al kličem na pohorje, da ti nekdo z lajtunge stopi? moje mnenje je vsaj pristno in ne narek nekega višjega interesa. si razumel zdaj? težko dobiš podnapise tukaj.
yurife
06. 10. 2017 17.51
+1
PA ŠE ENKRAT, NE PODPIRAM NOBENE OPCIJE!!
Verbena
06. 10. 2017 17.52
+3
..jurč , če ne podpiraš vlade , potem si ga nahebal , kajti vsak , ki vidi napake vlade , je avtomatsko dodeljen iz strani praška , korintosa , srebrnega, vertexa , unga Nemca po novem ..pa še marsikoga ...da si svečkar ali pa janšist ....to , da bi bil lahko en objektivno naravnan človek , ki se mu vsa politika gravža , ker si je v bistvu vsa podobna , to jim pa nekako ne potegne !!!
yurife
06. 10. 2017 17.54
+1
srebrnibreg
06. 10. 2017 17.56
+0
Tisti katerim se politika gravža imate priložnost sami kandidirati in narediti stvari kot menite, da je prav. Imate možnost izvoliti tistega kateri je po vaši meri. Imate možnost komentirati gobarjenje in ribičijo, če vam res gre politika tako na živce. Ne tolčite po koprivah s tujimi jajci ampak s svojimi.
hladnavoda
06. 10. 2017 17.57
-6
Mene pa zelo zanima kaj na volitvah volijo ti takoimenovani "objektivno naravnani ljudje" .
Verbena
06. 10. 2017 17.59
+3
....jaz nikogar , ker ne hodim več na volišče !!! ...ne morem se nikakor zmeniti sama s seboj za katero zlo se naj odločim !!! ...
Verbena
06. 10. 2017 18.00
+1
srebrni , na zgornji komentar mi prej odgovori pa ne preskakuj !!!
srebrnibreg
06. 10. 2017 18.01
+2
Ela- v tem primeru ne beri člankov o politiki pa imaš mir in kot sem zgoraj napisal. Takšnim vam ostane samo to, da kandidirate sami in naredite to državo kakršno mislite, da mora biti. Moj glas že ima le kandidiraj.
yurife
06. 10. 2017 18.01
+0
hladni, že leta ne hodim na volitve. težko je med kriminalci izbrat najboljšega. če si mene slučajno mislil.
Verbena
06. 10. 2017 18.02
+0
..aja, si spregledal , če bi le kdo iz SDS tvitnil kaj podobnega ...potem bi bil iz tvoje strani pravi pogrom ...a sem že rekla , da si en velik dvoličnež ??? ...seveda sem !!!
srebrnibreg
06. 10. 2017 18.03
+2
Ela prilepi mi post, ker ne berem tvitov. Pa zanima me celotno dogajanje ne samo eden stavek. Pa mimogrede vedno sem povedal svoje mnenje, če kdo iz mojih političnih opcij kaj ni delal tako kot se mora.
Verbena
06. 10. 2017 18.04
+0
..jurč , torej pozdravljen med najmočnejšo bazo , nevolivci !!! ...ne vem sicer zakaj se z vsakimi volitvami povečuje ..nekaj tu ne štima , če imamo tako dobro izbiro !!!
yurife
06. 10. 2017 18.04
-1
srebrni, zarad takih hlapcev kot si ti, smo kjer smo. ti bi še mater prodal , da bi svojega šefa zadovoljil.
srebrnibreg
06. 10. 2017 18.05
+2
Pa še nekaj ela, ko sem pisal, da morajo tako Jankoviča kot koruptivca spraviti v zapor so me eni na veliko popljuvali. Za tebe ne vem kaj si pisala, ker takrat še nisi bila ela ampak nekaj drugo.
yurife
06. 10. 2017 18.09
-1
srebrni, popljuvali so te isti opranci kot si ti sam. pač od nasprotne opcije. navaden državljan pa ve, da tako janša kot jankovič nikoli ne bi smela več videt političnega parketa, niti svetlobe. in vseh odzadaj, prisklednikov. razumeš zdaj?
srebrnibreg
06. 10. 2017 18.14
+2
jur- jaz sem v zapor hotel spraviti tudi tistega katerega sem na listku obkrožil, ko sem videl njegove posledice. Tako, da ne ti meni o oprancih.
yurife
06. 10. 2017 18.20
-1
srebrni, dovolj dolgo te že berem tukaj. torej če nisi politični opranec, si torej bebav s spominom zlate ribice in si pozabil, da ne desnica, ne levica še ni nič druga naredlia za narod, kot ga pa osiromašila? in če ti bilokoga od teh tukaj povzdiguješ nisi nič kaj boljši od njih in te očitno vodijo isti interesi kot njih..
yurife
06. 10. 2017 18.31
-1
srebrnibreg
06. 10. 2017 18.32
+1
yurife
06. 10. 2017 18.33
-1
haha, resno misliš? sem od začetka to kar sem.nimam kaj skrivat. kar zguglaj. mi je pa post skrajšalo, sem ti še mel kaj povedat.
yurife
06. 10. 2017 18.36
-1
torej če nisi politični opra., imaš torej spomin zlate ribice in si pozabil, da ne desnica, ne levica še ni nič druga naredila za narod, kot ga pa osiromašila? vsi na oblasti do sedaj so delali samo za lasten interes in interes multinacionalk, ne glede kateri opciji so pripadali. in če ti povzdiguješ take ljudi, s tabo nekaj ni vredu. ali pa imaš sam lastne interese pri vsem skupaj.
yurife
06. 10. 2017 18.39
+0
ne glede da si tu anonimen, daj nehaj s temi glupostmi in raje začni s svojo glavo razmišljat. bo bolje tako za tebe, kot za nas. zdaj pa le priznaj, da smo pri Magni pokazali, da smo res narod hlapcev. čeprav podpiram prihod Magne, vendar ne na tak hlapčevski prosilni način. konc koncev, oni bodo tu največ zaslužili.
jonbonslon
06. 10. 2017 18.41
+2
podgana,koliko ti je kapnilo,zaupaj nam...
Jožajoža
06. 10. 2017 16.36
-2
is te moke ne bo kruha.slamnati lastniki bodo potegnili državne subvencije,politiki bodo prišli do provizij, slovenija bo pa manjša za 150 Ha najlepše zemlje
NiVzdevka76
06. 10. 2017 16.58
+3
bodi
06. 10. 2017 16.33
+1
Men je vseeno saj bo njim smrdelo in njihovo okolje onesnaževalo . Je pa res da je današnja tehnologija zelo napredovala zato me ne skrbi da ne bi bilo vse v najlepšem redu. če pa ne bo tako potem pa naj poiščejo podpisnike in jim naj narod sodi.
komunjara 1
06. 10. 2017 16.43
+0
"""""če pa ne bo tako potem pa naj poiščejo podpisnike in jim naj narod sodi."""""" dober vic :))))
bodi
06. 10. 2017 17.30
bublika
06. 10. 2017 16.29
-3
Ha hoški župan je seveda zadovoljen ko se bo dohodnina delavcev iz Hoč stekala v blagajno občine. Upam, da bodo kaj iz tega potegnili.
yurife
06. 10. 2017 17.21
+3
in ko se bo njegova agencija za posredovanje dela začela polnit s samimi štajerci...
NiVzdevka76
06. 10. 2017 16.20
+1
Kdaj bo zaključena gradnja?
Verbena
06. 10. 2017 16.38
+1
... otvoritveni trak naj bi prerezali novembra prihodnje leto ... tako so rekli , seveda , če bo šlo vse po načrtih !!!
jonbonslon
06. 10. 2017 18.42
-2
butalistan
06. 10. 2017 16.17
+0
SLO high tech. Barvanje avtov. BuTALE
nikhrast
06. 10. 2017 17.01
-1
Dobro plačana delovna mesta, ej, v Severni Ameiki dobijo pometači ponekod tudi več kot $30 na uro.
yurife
06. 10. 2017 17.34
+1
nikhrast, si pravi poznavalec trga dela, tako za južno, kot severno ameriko, kapo dol.
Verbena
06. 10. 2017 16.16
+14
O kakšnih trdih pogajanjih pa govori Počivalšek ?? ...prej je šlo za pogajanja med vlado in okoljevarstvenimi organizacijami , pa pogajanja o tem , kje bodo kmetje dobili nadomestna zemljišča ,oz. koliko bodo dobili za sedanja , ki se bodo pozidala !!! ... govori tudi , da je Magna resna firma , zakaj ji je potem treba nudit 18 milijonov subvencij , da bi odpirali nova delovna mesta ...a ni to podkupnina ?? ...
Frane Šajn
06. 10. 2017 15.55
+4
Kaj nebi bil, zdaj ve, da ima zasigurano mastno provizijo , za odhod iz vlade. Ta ekipa nikoli več ne bo vedrila ali oblačila na tem tronu. Zame osebno je ni vlade od samega 1945 do danes , ki bi me tako razočrala na celi črti kot tile aduti. Poglejte si samo tega zdovoljnega tipa, tega tipa, ki niti skozi ekran ne zmore pogledati narodu v oči. Nižje človek ne more verjemite mi. Take protekcije kot jih je ta onesnaževalec Magna deležen s strani vlade od kar je prvič začivkal. o umazanih 200 delovnih mest, kaj takega se v zgodovini smostojne Slovenije še ni zgodilo. Velja si zapomniti to forsiranje Cerar & company za Magno in upam srčno upam , da tudi na Štejerskem raste pokončen človek , ki bo kot ta mali upoprni Trboveljčan ki bo znal ustaviti to na silo potrjeno korporacijo "MAGNA" mimo vseh pravil , ki veljajo za navadne smrtnike v sloveniji in za vse naše podjetnike , i so z nami delili dobro in zlo! Sram me je, da sem državljan te brezpravne banana republike.
korintos23
06. 10. 2017 16.02
-1
Frane, tudi tisti kateri hostije pečejo onesnažujejo, tak pač je!
Frane Šajn
06. 10. 2017 16.06
+2
No dragi moji sodržavljani zato in zaradi takih anomalij in posiljevnj kot se dogajajo vsem danes na očeh,se ta država nebo nikoli več pobrala. Ta krasna deželica je zopet usmerjena v sužnjelastniki prepad , kamor ga rinejo domači podrepniki in pa sprijen in pogolten tuji kapital.
Frane Šajn
06. 10. 2017 16.09
+5
Prej pri sebi rzčisti se mi zdiš dokaj šizofrenika pri tvojih skakanjih iz smeri pri komentarjih. Če ti pa hostija smrdi te itak nobeden ne sili, da si jo prilepi na nebo.
nikhrast
06. 10. 2017 17.04
-5
Francl. še malo bolj se moreš potruditi da nas bo čil manj delalo in živeli samo od sociale.
ecnarf
06. 10. 2017 15.51
+7
Jodlarji naj imajo Magino kar v Gradcu, v Hočah pa naj raste koruza, za strašilo pa postavite naše podkupljive politike nesposobne.
korintos23
06. 10. 2017 16.01
-1
Koruzo pa v bioplinarne, država pa naj subvencije kmetom plača? hahahaha
Frane Šajn
06. 10. 2017 16.01
+0
ecnarf +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!
srebrnibreg
06. 10. 2017 15.03
+7
cuota 28.08.2017 16:01:23 -6 MAGNE NE BO ..PIKA.... .....................Na vso srečo se grožnje uničevalcev Slovenije kot kaže niso uresničile. Še obstajamo normalni ljudje pri nas.
jonbonslon
06. 10. 2017 15.35
-4
kadar se človek sam sebe hvali,kot ti mačkon,je že nekaj narobe....
korintos23
06. 10. 2017 16.00
+6
srebrni, drekači so fajn fasali po larfi, Pri Magni in pri drugem tiru! Vedno eni in isti-drekači.
srebrnibreg
06. 10. 2017 16.08
+4
Kot prvo zaradi magne nimam kaj p....I....., ko bo narejena in hvalil si se ti ne jaz, da boste zaustavili magno. Samo dokazal sem ti kakšni bluzači in manipulanti ste.
jonbonslon
06. 10. 2017 16.16
-2
poslušaj podgana,hvalil si se,da si normalen človek....
jonbonslon
06. 10. 2017 16.18
-1
kar je daleč od tega,ker če bi bil normalen ,bi bil proti zastrupljanju Slovenske zemlje, in upam,da vse strupe,ki jih bo magna izpustila gredo skozi tvoje pokvarjeno telo!
Absolutist 1
06. 10. 2017 14.17
+0
Mali butalec,si pogledal v svojo denarnico koliko ti ta tvoj Počivalšek sunil iz nje,že dvakrat po 18 miljonov,ki jih je šenkal Magni,da niso odšli na Madžarsko.Po enem do dveh let bo celotna mariborska regija ostala brez pitne vode,ker na mestu kjer bo stala lakirnica,se nahaja vodno zajetje za celotni Maribor z okolico.Alternative za izčrpavanje vode iz tega zajetja projekt Magne nima.Izpadli boste vsi kot veliki butalci.
jonbonslon
06. 10. 2017 15.23
-1
s podkupninami v Sloveniji dosežeš vse,tudi srebrnemu je kapnilo 100%,če ne ne bi bil tako aktiven tu....
jonbonslon
06. 10. 2017 15.29
+3
nikhrast
06. 10. 2017 15.42
-3
Povej mi kje na svetu avto kompanije ne dobijo subvencije da zgradijo tovarno.
jonbonslon
06. 10. 2017 15.44
-3
nik,ne dobijo,ali dobijo...pojasni prosim...
Frane Šajn
06. 10. 2017 16.00
-1
Pusti ta bukov hrast lepo te prosim naj najprej razčisti kje je bolj doma v kanadi USA ali v Sloveniji, če je ta patron slovenske grude sin sem pa pripravljen takoj zaprositi za Hrvaško državljanstvo.
yurife
06. 10. 2017 16.05
+2
Frane, on ima svojo Kanado, in to v JUŽNI AMERIKI
hladnavoda
06. 10. 2017 12.59
-9
Kot vidimo, bo gradbena dela brez javnega razpisa izvedla kar firma Pomgrad, katerega lastnik je osebni prijatelj tovariša Židana. Ampak to je seveda samo slučajnost.
CyberWorm90
06. 10. 2017 13.11
+10
magma je priwat firma : ))) ne rabjo dajat wn raspisou : ))) je pa to wrjetn usluga w zameno da so kle lohka gradili : )) pa še držawno subwecijo pokasirali k jo bo zdej magma welikodušno talala elitnim wladnim izbrancem : ))) smrdi na korupcijo k ponawadi za mafijsko držawo : ))
luzarf@arcor.de
06. 10. 2017 13.18
+6
A je vazno gdo bo izvajal dela?vazno je da jih bojo sploh zaceli,kje so pa sedaj tisti Idioti ki so bili tako proti?
hladnavoda
06. 10. 2017 14.10
-6
Magna je privat firma ki jo financira naša država. Če bi Magna plačala gradnjo, bi Magna izbrala izvajalca. In gotovo ne bi bilo to firma slovenskega rdečega tajkuna.
hladnavoda
06. 10. 2017 14.11
-3
luzarf@arcor.de Zaradi takšnega razmišljanja boste še dolgo hlapci :)