Gospodarstvo

Minister Černač: 1600 evrov regresa je mnogo preveč!

Ljubljana, 13. 03. 2012 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Černač je vodstvom energetskih družb poslal pismo, v katerem jih poziva k varčevanju na vseh področjih. Med drugim pričakuje drastično znižanje regresa, stimulacij in božičnic. Sindikati so že zavihali rokave.

Letos ste v dejavnosti pred izplačili regresa, saj podatki za leto 2011 kažejo, da je bil regres izplačan marca oziroma aprila. Izhajajoč iz zaostrenih razmer, vas torej pozivam, da letos izplačilo regresa prilagodite zaostreni gospodarski situaciji. Nobene potrebe tudi ni, da bi se regres izplačeval v marcu ali aprilu. Citat iz pisma Zvoneta Černača, ministra za infrastrukturo in prostor

"Smo v recesiji, gospodarske razmere so zaostrene bolj kot kdaj koli doslej.“ S temi besedami je novi minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač začel svoje pismo, ki ga je v petek poslal na vodstva slovenskih energetskih podjetij. V njem je predsednike uprav in direktorje pozval, da v času recesije in zaostrenih gospodarskih razmer s sredstvi ravnajo racionalno ter omejijo porabo na vseh področjih. Černač je prepričan, da brez tega razvoj ne bo mogoč, takšna pa so tudi priporočila Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami RS.

'Regres za letni dopust ne bi smel presegati višine minimalne plače'

"V dejavnosti energetike povprečna bruto plača z dodatki v letu 2011 presega 2000 evrov. Regres za letni dopust je bil v preteklem letu izplačan v višini, ki presega 1600 evrov,“ piše minister in ob tem poudarja, da so bili ti zneski izpogajani v popolnoma drugačnih okoliščinah – v normalnih gospodarskih razmerah, "ko nismo poznali recesije“.

V pismu, ki so ga v petek prejela vodstva energetskih družb, Černač predlaga omejitev porabe na vseh področjih.
V pismu, ki so ga v petek prejela vodstva energetskih družb, Černač predlaga omejitev porabe na vseh področjih. FOTO:

"Letos ste v dejavnosti pred izplačili regresa, saj podatki za leto 2011 kažejo, da je bil regres izplačan marca oziroma aprila. Izhajajoč iz zaostrenih razmer, vas torej pozivam, da letos izplačilo regresa prilagodite zaostreni gospodarski situaciji,“ pravi. Po njegovem mnenju ni nobene potrebe, da bi se regres izplačeval v marcu ali aprilu, za čas recesije pa regres za letni dopust ne bi smel presegati višine minimalne plače oziroma 760 evrov bruto, še pravi. Poleg tega je tudi prepričan, da je treba takoj prilagoditi kolektivne pogodbe v dejavnosti in vezati višino izplačila letne stimulacije, božičnice in drugih stimulativnih denarnih nagrad na vsakoletno izjemno uspešnost poslovanja podjetja.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač
Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač FOTO: SDS

Černač: Kriza energetskih družb ni prizadela v takšni meri kot ostale družbe

Kot je mogoče razbrati iz njegovega pisma, je razlog za poziv energetskim podjetjem tudi to, da gospodarska kriza po njegovem mnenju energetskih družb ni prizadela v takšni meri kot družbe iz drugih dejavnosti. "Nekatera podjetja v panogi opravljajo monopolno dejavnost, nekatera imajo zagotovljene prihodke iz omrežnine ali državnega proračuna, nekatera so pred velikimi investicijskimi izzivi, za katere država zagotavlja sredstva preko odrekanja izplačila dobička oziroma z ustreznimi poroštvi," Černač v pismu utemeljuje svoje pozive.

Franc Dolar (na sredini), vodja Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije, je potrdil, da so pobudo ministra danes že obravnavali na predsedstvu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.
Franc Dolar (na sredini), vodja Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije, je potrdil, da so pobudo ministra danes že obravnavali na predsedstvu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. FOTO: Blaž Garbajs

Pogovori med vodstvi podjetij in sindikati že v teku

Ministrovo pismo je nemudoma vzbudilo pozornost tako na strani predsednikov uprav in med direktorji družb kot tudi pri sindikatih. Franc Dolar, vodja Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije, je za 24ur.com dejal, da so pobudo ministra danes obravnavali na predsedstvu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "Zadeva je popolnoma jasna, ta dopis je šel direktorjem podjetij in predsednikom sindikatov teh podjetij. Izvršilni odbori se bodo dobili in se o tem tudi pogovorili. V kolikor se bo zadeva zakomplicirala, bodo podali pobudo na predsedstvo, to pa se bo nato odločalo dalje,“ je dejal, glede predloga za zniževanje regresa pa še dodal, da ne želijo posegati v podjetniške kolektivne pogodbe, saj je to pravica obeh partnerjev, tako vodstva sindikata v podjetju kot samega vodstva podjetja.

HSE: Zavedamo se trenutnih gospodarskih razmer

Kaj menijo o ministrovem pismu, smo vprašali tudi vodilne v  slovenskih energetskih družbah. "Zavedamo se trenutnih gospodarskih razmer in sprejemamo dejstvo, da je varčevanje na vseh področjih poslovanja potrebno še bolj kot doslej. V HSE smo vedno smiselno upoštevali priporočila lastnika, tudi tista, ki so se kakor koli navezovala na prilagajanje izplačil osebnih dohodkov in dodatkov zaposlenih, pri čemer smo dosledno spoštovali tudi zakonodajo, interne predpise in dogovore ter socialni dialog," so nam odgovorili predstavniki HSE in dodali, da višina regresa za 2012 še ni določena.

Kot so nam sporočili predstavniki družbe Petrol, bo njihov regres letos enak, kot že leta poprej. Znašal bo 900 evrov bruto, kot še pravijo pa je Izplačani regres nekje v sredini med izplačanimi regresi v Sloveniji.

Iz uprave družbe Geoplin so sporočili, da so seznanjeni s sektorskimi usmeritvami in smernicami AUKN ter jih v največji meri upoštevajo. Družba vseskozi sledi makroekonomskim razmeram v Sloveniji in širše z optimizacijo poslovnih procesov in stroškovne učinkovitosti, še pravijo in doddajajo, da družba sicer nima sklenjene podjetniške kolektivne pogodbe.

Černač sicer računa, da bodo slednji njegov predlog predstavili sindikalnim predstavnikom in se z njimi tudi ustrezno dogovorili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
16. 03. 2012 18.53
-1
Ne samo oni, tudi pri vas imate veliko prevelike nagrade gospod Drekač...................
giljotina
16. 03. 2012 08.29
Vsaka banka, ki je v krizi-se ve zaradi katerih ljudi, ki jih po moje ne bi smelo biti več na temsvetu, jim pride prav, da ukradejo ljudem še tisto, kar si s svojim celoletnim delom in poštenostjo vsaj v večini, zaslužijo, Sami si spet kupujejo nove računalnike, leptope, avte, saj morajo biti varni verjetno se počutijo ogroženi že od samih sebe...in ta Černač, tega bi blo treba, u kaj mu bi delala, pa še njegovi familji
Jermen
15. 03. 2012 08.27
+7
placo si zmanjsi pes jedan. js nujno potrebujem regres ker placo imam katastrofalno zaradi vasih visokih davkov.cene mamo nadpovprecne evropske place pa podpovprecjem balkana!
stumfika
15. 03. 2012 08.03
+4
Regres je namenjen za dopust.Pri 2000 eurih mesečne plače, regresa niti ne rabijo,tisti do 1000 eurov so ga pa potrebni !
Berstuk
14. 03. 2012 16.57
+5
Černač, dejte še pri sebi mal varčevat!
kim llsung
16. 03. 2012 19.45
usi-glih
14. 03. 2012 15.33
+8
..še prej kot to kar pravi černač pa bi morali sprejeti zakonsko določbo o NAJVIŠJI plači ki v nobenem podjetju ne bi smela bit več kot 4x višja od najnižje. Mi lahko verjamete da bi bilo dovolj denarja za vse predvsem pa bi se dvignile tiste najnižje plače katerih je tudi največ in s tem bi zelo enostavno povečali potrošnjo in posledično gospodarsko rast. TOREJ MANYĐERJI, in raznorazni svetovalci direktorji direktorčki in ostala nesposobna svojat ki ponavadi ne dela nič razen škode , odpovejte se enormnemu zaslužku pa bomo gospodarsko rasli.
Tom Roblek
14. 03. 2012 13.01
+13
Še enkrat..in zadnjič! Delam v elektru in sem pripravljen vsakomur pokazat koliko je bilo regresa. Govorim o številki, ki je več kot 50% manjša od te, ki jo "nalašč" navaja minister Černač! Pripravljen sem ta ceglc objavit kadarkoli, medtem, ko dvomim, da ima tole opletanje z nalašč napačnimi podatki kakšen drug namen , kakor skregat folk med sabo, da ne bomo mislili na kaj bolj pomembnega! Plače na elektru niso boljše kakor po večini drugod. Kar je res je to... da so redne na isti datum v mesecu. Pa še tole.... na terenu se srečujem z nezadovoljnimi strankami, za katere sem po njihovem jaz kriv, da se štrom draži...in je predrag! Nihče pa ne pomisli, da je 70% elektrogospodarstva v državni lasti in, da gre večino podražitev za polnjenje prazne državne malhe in ne zato, da bi mi na elektru kaj imeli od tega. Razen seveda politično nastavljenih upravnih odborov.... ampak to...je pa že druga zgodba! Zato še enkrat v poziv temu wannabe ministru...naj predstavi točne podatke podkrepljene z papirji. Kajti vsepovprek pavšalno razmetavanje z lažmi ne vodi nikamor... razen tega, da se popolnoma vklapa v ideologijo stranke SDS - naši so pošteni, četudi jih dobimo s sekiro v medu...vaši pa lopovi, čeprav sem se stokrat zlagal, da je postala resnica! aaaaajjjt!
Damir Senada Omer?i?
14. 03. 2012 16.38
+7
te čist podpiram delam tudi sam v holdingu slovenskih elektrarn točno v premogovniku velenje in tudi jaz lahko pokažem ceglc gdaj kdo hoče kok je blo dejansko regresa tko da nevem kje je dobu g črnač te številke....pozabu je pa navest da nam prav oni od tega tako bajnega regresa 1600 eur uzamejo 46% davka pa še zraven me pol enkrat na dohodnini ožamejo tako da naj rajši pove resnične podatke gospod poslanec ki sigurno ima dvakrat večji regres od vseh nas a ja sej res to pa njem in njemu podobnim samoumevno pripada ker človk dela na polno kako še bol opustošit to že ubobožano državo...ampak kod je workaholix napisal važno je rajo skregadt med sabo oni bojo pa še lepo normalno kradli naprej
22345
19. 03. 2012 13.12
Černač in drekači v Janševi vladi pač morajo nekaj delati. In to da nam plozajo, da bodo regresi nižji , je samo zavajanje raje. Kako rešiti gospodarstvo pa ne duha ne sluha. Tak je pač Janša. Prav vsem tistim, kateri ste volili bandita. šE TISTA PODJETJA KATERA NEKAKO ŽIVOTARIJO, BO POKOPAL. In prav je tistim, kateri boste izgubili delo , ker ste volili pokvarjenca, bandita, lopova in lažnivca, ter še prevaranta.
iMiniCak
14. 03. 2012 12.59
+5
Preveč ali pa premalo. 1600 to ni nič. Revščina. Je pa preveč glede na sedanje cajte. In kdo ima v rokah škarje in platno, s katerimi se ne upa nič zarezati. Oblast! Tako da kar lepo tiho bodte, če ne mislite nič narediti.
Tajda Kosem
14. 03. 2012 07.31
+5
bravo,g.černač upam da boste kaj dosegli,sindikalisti pa že na noge,lepo je pobirat naš denar
xeratos
14. 03. 2012 07.19
+9
če je poslovanje negativno = 0 regresa
nx56rt28kk290056
14. 03. 2012 01.40
+5
Če se lahko cinično pošalim... Z razliko od državnega zbora (torej VAS), morajo imeti zaposleni v energetiki vsaj preverjeno strokovno izobrazbo na področju energetike (razen podpornih služb). V državni zbor pa smo videli, da pridejo ljudje, ki jim izpite proti plačilu zagovarjajo drugi , ki spričevala slabo ponarejajo, ali pa imajo zaradi takih ali drugačnih povezav zaslužne diplome in nazive. Da o kupljenih diplomskih nalogah danes ne bi, sploh! Gospodje naj se zavedajo, da v energetiki ni "nekvalificiranih" delavcev, ki znižujejo sicer povprečje v industriji. Povrh vsega je potrebno zelo tehtno preveriti katere branže v energetiki višajo to povprečje, ki ga raja tako vehementno, privoščljivo in neupravičeno dodeljuje le najnižje rangiranim zaposlenim. Najlažje gospodje udrihajo po vseh in populistično zopet zlorabljajo instrument medija, kot način pritiska na najšibkejše in najbolj izpostavljene. Že videno! --Divide et impera.--
Damir Senada Omer?i?
14. 03. 2012 09.50
+4
lupics zelo lep komentar....samo če pogledamo celoto družbe hse je tu zraven še premogovnik velenje in sedaj se je negdo najdu ocenjevat delo rudarja in el montažerjev in ga primerjat z vodilnimi v teh podjetjih ki lepo sedijo v pisarnah in sploh nevejo kako je zašvicat za svojo plačo ter si na koncu leta potalajo bujne nagrade in dvigujejo povprečje....a da o favšiji sploh negovorim bog nedaj da ma ka kdo več od drugega pa ni važno če si je to pošteno zaslužil mislim prav bolano
HooplaToopla
13. 03. 2012 23.45
+1
Razglasitev izrednih razmer na področju energetike. V vseh podjetjih, ki imajo vezo z državo skenslat vse plače na raven povprečja v industrijskih panogah. Tretjino najbolj lenih zaposlenih pa nagnat. Kdo je najbolj len, naj se pa sami zmenijo ali žrebajo. Podobno pa še v javni upravi.
damjannoo
14. 03. 2012 07.22
-2
julij13
17. 03. 2012 22.18
hrast66
13. 03. 2012 21.00
+2
Monopolna podjetja imajo 1600 evrov regresa, sledi da tam imajo minimalno povprečno plačo 1600 evrov. Dobiček se približuje ničli oziroma kot pri Slovenskih železnicah je zguba. Stem izčrpavajo podjetje. Tako delajo samo za plače in regres to je politika državnih menedžerjev v sodelovanju z sindikatom.
spidi33
13. 03. 2012 20.18
+26
sem tole danes že enkrat napisal, pa je dobilo tolk plusov, da lahko še enkrat: Dragi g.Črnač, tudi vaša plača in plače ostalih ministrov in funkcionarjev mesečno, povdarjam, mesečno vsaj za 50% previsoke, zato Vas skorajda že obubožani prbivalci pozivamo, da si plače v teh kriznih razmerah znižate za že prej omenjen odstotek. Saj če nekateri lahko preživijo z 500 eur na mesec, bo tudi gospoda ki ima zalogo še od prej lahko shajala z min. 1500 eur mesečno. Če Vam pa z tem zneskom ne bo uspelo povezati meseca, pa prosim pridite na dodatno izobraževnje k delavcem, VEGRADA, SCT-ja, MURE....... IN ŠE BI LAHKO NAŠTEVALI. Zaskrbljeni in vedno bolj obupani spidi33
alterego
13. 03. 2012 20.33
+10
veš, 1600 evrov regresa za montere je preveč, saj ne vejo kaj bi s temi silnimi soldi! (itak jim zato država več ko pol nazaj pobere s prispevki in dohodnino, da se preveč ne prevzamejo) bo vlada rajš stimulirala elektro direktorje s socialno kapico, ker reveži trpijo zavoljo tečnih delavcev in njih sindikata...
Damir Senada Omer?i?
13. 03. 2012 20.37
+6
bravo spidi lepo definirano se strinjam s tabo v celoti.
spidi33
14. 03. 2012 11.19
+5
SEM SE IZPISAL IZ SINDIKATA, KER ITAK NIMAM NIČ OD NJEGA, OBUPAN SEM PA ŽE DOLGO ČASA........
komarec
13. 03. 2012 20.14
+2
G. Černač, pa kaj ste vi prišli na oblast za to, da nam boste pobral še tisto kar imamo? Če znate vladati pokažite takoj, v obratnem primeru spokajte kufre in predčasne volitve.
hrast66
13. 03. 2012 21.19
+5
g. dimcek Teško se je odpovedati pridobljenim privilegijam, a ne?.
urmek
13. 03. 2012 21.22
+5
Mi v privat sektorju imamo že od leta 2009 nižje dohodke. Sedaj so na vrsti državna podjetja in javna uprava!
22345
19. 03. 2012 13.17
+1
Ma kaj si mislil dimcek, da je Janša prišel na oblast, da bo kaj rešil ? Janša in njegova zvesta banda- med te spada tudi Černač je na oblast prišla : kot prvo s prevaro, kod drugo, da si pokrade še tisto kar ni pokradla v letih od 2004-2008. Kako zmotno je mišljenje da bodo ti pokvarjenci kaj naredili za gospodarstvo. Od kar so prišli samo kadrujejo in nastavljajo svoje nesposobne lopove na direktorska mesta. Poglejte , gdo je prišel na NKBM, poštar kateri je omogočil brezplačnike Janši. Pojdimo na ulice ljudje, zbijmo te pokvarjence in jih izvlečimo iz parlamenta.
el-komandante
13. 03. 2012 19.56
+6
Kaj ma on predlagat če je firma njegova/državna Koji* se nateguje tu če misli resno naj zniža plače v vseh državnih firmah na državno povprečje regrese pa na minimalne in 2 delih tak vsi ostali da ne bo pomote pozdravljam to potezo preblago se jih je lotil sindikat ga bo fental
Alojz Rajtmajer
13. 03. 2012 18.51
+3
g.černač,od besed k dejanju in to takoj.
komarec
13. 03. 2012 20.25
-3
alterego
13. 03. 2012 20.34
+3
Anja Pintaric
13. 03. 2012 17.53
+8
NE vem od kod on pobira podatke, delam v distribuciji, plače so vsa leta ENAKE (vsaj na mojem plačilnem listku je tako). Včasih so bile podpovprečne, potem povprečne zdaj so pač očitno nadpovprečne!. Od kod je on potegnil 2000 e regresa ne vem, ker jaz ga dobim 800 e.Kar se ukrepov tiče mi ni vseeno - nočem pa da se moje plače dotika. ČE bodo malo zmanjšali regrese in božičnice - okej, ne pa da bi prav rigurozno posegali v vse skupaj. Poleg tega - delavci v distribuciji (za direktorje and co. ne vem), nimamo zaradi višjih cen elektrike konec meseca prav nobenega evra več na računu - še več, tudi mi plačamo elektriko po dvignjenih cenah!!!!!
spidi33
13. 03. 2012 19.08
+3
si preveč pošteno napisal, ljudje pa na žalost ne razumejo, da vsak račun za mobitel in internet sta višja, kot mesečna položnica za elektriko!!! se ti pa pridružujem, to pa lahko tudi dokažem-o z plačilnimi listami........ me ni sram in ni mi narodno
Damir Senada Omer?i?
13. 03. 2012 19.19
+5
bravo sweetp ....ma se veš favšije nebo nikol pri nas konc ampak za ka ma on tko jes pa nimam rak rana naše družbe...obesli so se zdj na nas a doben nevidi ko dobimo regres da nas obdavčijo 46 procentov nato pa še zraven tepeni na dohodnini....in tako lepo gospodje v ljubljani pojejo polovico našega regresa in nagrad....
wlf461
13. 03. 2012 20.25
+3
lahko je povprečen znesek tako visok,če si glavni nakažejo po 5000€ regresa...normalno da je povprečje tako visoko..
alterego
13. 03. 2012 20.36
-2
wlf461, regres je za vse delavce enak! zato pa so tisti z nižjimi plačami toliko bolj prizadeti, če jim ga ne dajo...
Damir Senada Omer?i?
14. 03. 2012 01.09
+3
to je res.. je določeno kolikšn je regres če pa podjetje da več je pa to odvisno od podjetja če je zmožno to naredit,,,,a zdj za ka ma negdo 600 eur plače negdo pa 1300 eur se je pa treba uprašat ka ta negdo počne za takšno plačo ...a zdj naj rudar ma tud 500 eur plače kod negdo ki ma dost lažje delo djmo mal bit realni ,,,po mojem mnenju bi morala najmanjša plača pri nas biti 1000eur pa navzgor odvisno od zahtevnosti dela pol bi se pa lahk pogovarjali o europi in blaginji sam to tle pri nas nebomo nikol doživeli ker gdo je pri koritu ta hara a za druge jim je pa vseen
jankomat
13. 03. 2012 16.34
+9
država mora sprejet kar zakon ,kjer si državna podjejta ne smejo izplačevat višjih regresov ,kot je minimalen,kajti oni niso na trgu ponudb in povpraševanja ,ampak so monopolisti,ki to izkoriščajo ,samo za svoje osebne koristi.delavce v energetiki,nadzornike ,funkcionarje je lahko sram !!!!!!!!,saj imamo po drugi strani ljudi ,ki ne morejo plačat položnic.kje so sindikati ,zastopniki delavcev .semolič a boš kaj branil male ljudi proti požrešnim sindikatom -ne boš, ker vedno držiš z bogatimi !!!!!!!!!!
alterego
13. 03. 2012 20.37
+1
janko, sram je lahk tebe, ki pojma nimaš o plačah, regresih, nagradah... zate je itak vse eno te isto...
gizadlinka
13. 03. 2012 15.45
+15
dokler energija in komunala ne bo na TRGU, DOKLER BODO DRŽAVA IN OBČINE POTRJEVALE VISOKE CENE, BODO LAHKO IMELI NAJVVIŠJE PLAČE IN NAJVIŠJE REGRESE. DA O DRUGIH BONITETAH NE BI GOVORIILA.
el-komandante
13. 03. 2012 15.53
+0
spidi33
13. 03. 2012 20.23
+1
ja gizdalinka, se strinjam s teboj, ampak ko bomo enkrat na trgu, zna biti še slabše
boko1970
20. 03. 2012 10.00