Gospodarstvo

Minimalna plača po novem: so predlogi delodajalcev zakoniti ali ne?

Ljubljana, 02. 12. 2019 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

S 1. januarjem se minimalna plača zviša, hkrati pa bodo iz nje izvzeti dodatki za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za težje delovne pogoje. Na prvi pogled torej dobra novica za delavce. Pa je to res? Sindikati delavce opozarjajo, naj ne pristanejo v vključevanje dodatkov v osnovno plačo, kar GZS svetuje svojim članom. Kakšen je odziv gospodarstvenikov?

Več videovsebin
  • 'Priporočila GZS so nesprejemljiva'
    01:33
    'Priporočila GZS so nesprejemljiva'
  • Sonja Šmuc: Podjetja so se znašla v zelo zahtevni situaciji
    00:40
    Sonja Šmuc: Podjetja so se znašla v zelo zahtevni situaciji
  • Iz 24UR ZVEČER: Dvig minimalne plače
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: Dvig minimalne plače
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Sonjo Šmuc in Lidijo Jerkič
    06:03
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Sonjo Šmuc in Lidijo Jerkič
Minimalna plača bo za naslednje leto znašala 940,58 evrov bruto.

Novo leto prinaša hkrati dvig in nov način obračunavanja minimalne plače. Ta se bo dvignila na 700 evrov neto, hkrati pa bodo iz nje izvzeti dodatki za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za težje delovne pogoje. 

Pomembno spremembo pa prinaša tudi novo leto 2021. Od takrat dalje se bo za izračun minimalne plače uporabljala formula, da mora najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Hkrati so določili tudi zgornjo mejo minimalne plače, ki ne bo smela biti višja od 140 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov.

Na prvi pogled so vse to dobrodošle spremembe za zaposlene. Pa je res tako? 

Zakon je jasen, kljub temu pa še vedno ni jasno, koliko bodo zaposleni januarja dejansko dobili.
Zakon je jasen, kljub temu pa še vedno ni jasno, koliko bodo zaposleni januarja dejansko dobili. FOTO: Dreamstime

Nasvet zaposlenim: še posebej februarja podrobno preglejte plačilne liste

Dodatki se morajo pri januarski plači prišteti na polno minimalno plačo – torej dodati na 940 evrov.

Na svobodnih sindikatih (ZSSS) zaposlene opozarjajo, naj bodo januarja, predvsem pa februarja, še posebej pozorni na svoje plačilne liste. "Naj res vsak preveri, ali je najnižja izplačana plača minimalna plača in ali so iz minimalne plače izvzeti vsi dodatki," je opozorila predsednica ZSSS Lidija Jerkič. In kako to storiti? Najlažje tako, da se primerja decembrsko in januarsko plačilno listo. 

Jerkičeva je ob tem spomnila, da so v javnosti zaokrožila navodila gospodarske zbornice (GZS) delodajalcem, kako naj bodoča izplačila čim bolj znižajo. "Preprečili bi radi spoštovanje navodila GZS, ki implicitno vsebuje nezakonito napotovanje na to, da se določeni dodatki vključujejo v osnovno plačo, zlasti tisti, ki jih kot take sploh ni mogoče vključevati," je dejala.

Delodajalec naj ne izplačuje delovne uspešnosti, dodatek za delovno dobo naj vključi v osnovno plačo, tiste dodatke, ki jih ne more znižati drugače, pa naj zniža na najnižjo možno raven, je Jerkičeva povzela nekaj nasvetov delodajalcem. Gre za nezakonite prakse, zato sindikati razmišljajo tudi o vlaganju kazenskih prijav. 

Gospoarska zbornica delodajalcem predlaga kršenje zakona, sodna praksa pa kaže, da v primeru tožb na sodiščih nimajo možnosti za zmago, je izpostavil tudi predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek. Na GZS obtožbe, da delodajalce napeljujejo na kršenje zakona, zavračajo. Njihov odziv si preberite v nadaljevanju članka. 

Ko ni več razlike med plačo poslovodje in prodajalca

"Imam informacije, da želijo delodajalci stimulativne dodatke čim bolj oklestiti, dodatek za delovno dobo pa vključiti v osnovno plačo," je na isto temo nadaljeval Anton Rozman (Sindikat tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije) in dodal, da bo to vodilo v "uravnilovko". Z drugimi besedami: med plačami delavcev, ki opravljajo različno zahtevna in različno odgovorna dela, praktično ne bo več razlik. 

Rozman je navedel primer podjetja, kjer priznavajo, da bo plača poslovodij po novem  izenačena s plačami prodajalcev, "kar definitivno ni sprejemljivo, vendar vodstvo podjetja trdi, da nimajo nekega manevrskega prostora".

Da v podjetjih lahko zdaj pričakujemo "uravnilovko", meni tudi Saška Kiara Kumer (sindikat prometa in zvez), a to, po njenem, ne kaže na težave z definicijo minimalne plače, ampak kaže na to, da so plače prenizke in bi jih bilo treba dvigniti. "Človek, ki dela s polnim delovnim časom, ne sme biti pod ravnjo dostojnega preživetja. Žalostno je, da tega niso uvideli delodajalci, ampak je morala z zakonom to predvideti država," je poudarila.   

Kaj odgovarjajo na gospodarski zbornici?

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc
Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc FOTO: POP TV
Nič, kar smo zapisali in priporočili, ni v neskladju z zakonodajo. Sonja Šmuc, GZS

Na GZS, kot že omenjeno, zanikajo, da s svojimi nasveti delodajalce napeljujejo k nezakonitemu ravnanju. Jim pa poskušajo pomagati v izjemno zahtevni situaciji, v kateri so se znašli, je povedala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc

"Podjetja so se znašla v zelo zahtevni situaciji. V kolikor bi v celoti sledila razmerjem, ki jih prinaša sprememba zakona o minimalni plači, skozi celotno tarifno lestvico, bi se masa plač v podjetjih dvignila za 50 do 60 odstotkov. Če izvedejo samo delno prilagoditev, torej da nekoliko ublažijo veliko uravnilovko, kateri bodo podjetja izpostavljena, govorimo o 15 do 20 odstotkov mase plač," je opozorila. "Vsak od nas si zna predstavljati, kaj pomeni, če se ti za 20 odstotkov čez noč dvgnejo življenjski stroški. Marsikatera družina bi v takšni situaciji res težko preživela in v takšnih razmnerah so sedaj tudi številna podjetja," je ponazorila. 

Zato, je nadaljevala, so pripravili priporočila, kaj lahko naredijo na lastni in kaj na kolektivni ravni. "Nič, kar smo zapisali in priporočili, ni v neskladju z zakonodajo," je poudarila in dodala, da si želijo nadaljevati s socialnim dialogom. 

Osnovo priporočilo je usmerjeno na kolektivna pogajanja dejavnosti, je povedala ena od oblikovalk svežnja priporočil Metka Penko Natlačen. Temeljni problem so nizke najnižje osnovne plače, je opozorila. Na GZS zato predlagajo, da se nekateri dodatki vključijo vanje, osnovne plače pa dvignejo, "da ne bi 60 odstotkov zaposlenih v nekem podjetju imelo enakih plač".  

"Zakon daje možnost, da dodatke, ki so tipični za neko določene delovno mesto ali skupino del, vnesemo v osnovne plače nekega tipičnega tarifnega razreda," je dejala sogovornica. In pojasnila, kaj to konkretno pomeni: "Mi predlagamo, da se zvišajo najnižje osnovne plače tarifnih razredov po posameznih tarifnih razredih v kolektivnih pogodbah dejavnosti. Predlagamo, da se to naredi tako, da se določene tipične dodatke, ki so vezani na zahtevnost skupine delovnih mest, vnesejo v te najnižje osnovne plače, obenem pa nekaj podobnega predlagamo tudi glede dodatka za delovno dobo."

Pri tem se Metka Penko Natlačen sklicuje na tretji odstavek 127. ter na 222. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZdR-1).

3. odstavek 127. člena ZdR-1

"Dodatki se določijo za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, in sicer za nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo, delo na praznike in dela proste dneve po zakonu. Dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, ki niso vsebovani v zahtevnosti dela, se lahko določijo s kolektivno pogodbo.

222. člen ZdR-1

"Delavci, ki imajo ob uveljavitvi tega zakona dodatek za delovno dobo najmanj v višini 0,5 odstotkov od osnovne plače za vsako izpolnjeno leto delovne dobe, ohranijo tak dodatek, razen če je s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določeno drugače."

V preteklosti se je plačne modele gradilo na nizkih osnovnih plačah in z uvajanjem dodatkov, je spomnila Sonja Šmuc. Posledica so nizke osnovne plače in zapleten plačni model. Temu bi zdaj radi naredili konec. "Naš predlog je, da se dodatki delno prelijejo v najnižje osnovne plače, ki pa zrastejo in s tem postanejo tudi višja osnova za obračun ostalih dodatkov, ki pa ostanejo zunaj osnovne plače," je pojasnila.  

Priporočila ob spremembi minimalne plače (za ZSSS pripravila Andreja Poje) 

Na spletni strani ZSSS so pripravili navodila zaposlenim, na kaj naj bodo ob uvedbi novih pravil izračunavanja minimalne plače še posebej pozorni.

"Še zlasti opozarjamo na naslednje: Na ravni podjetij ne pristajajte na nižanje dodatka na delovno dobo in ne pristajajte na njegovo vključitve v osnovne plače!" so zapisali. Gre namreč za dodatek, ki je v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) pravica delavca in se ga ne more vključiti v osnovno plačo, drugače dogovore pa je mogoče sprejeti zgolj na ravni kolektivne pogodbe dejavnosti. 

Prav tako delojemalce pozivajo, naj na ravni podjetij ne pristanejo na nižanje ali vključevanje dodatkov za nadurno, nočno, nedeljsko in praznično delo v osnovno plačo.

Enako velja za ukinjanje ali nižanje dodatkov iz naslova posebnih obremenitev pri delu, neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, ki niso vsebovani v zahtevnosti dela in s tem vključeni v osnovno plačo delavcev. "Ti dodatki so lahko ukinjeni zgolj, če se ustrezno zvišajo osnovne plače delavcev, ki delajo v omenjenih pogojih dela," opozarjajo.

In delovna uspešnost? Tudi ta je izvzeta iz definicije minimalne plače in se prišteva na polno minimalno plačo. "Če bi jo delodajalec želel zmanjšati ali ukiniti, jo poskusite vključiti v osnovne plače delavcev, ki naj se temu ustrezno zvišajo," sindikati svetujejo delavcem.

 

Priporočila GZS za ublažitev učinkov minimalne plače
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

machines
17. 01. 2020 11.42
vse bomo zvedeli februarja
pojtrarara
11. 12. 2019 16.18
+12
Sram bido to Šmucovo v dno duše... naj si sama sebi lepo nastavi plačo na minimalca v osnovi brez vseh dodatkov, pa da jo potem vidimo.Enako velja za vse delodajalce kapitaliste. Če niste sposobni dostojno plačati delavca - zaprite firmo ali pa delajte sami. to tako je. Nihče od zaposlenih ni dolžan vam biti suženj.
vicente
07. 12. 2019 11.24
+3
z dvigom minimalane place si je samo drzava dvignila prihodke,da bo delavec dobil 50 evrov vec bo delodajalec placal 300 evrov vec torej v cigav zep gre denar,tukaj ni boj med delavci in delodajalci,tukaj gre za spreten manever drzave kako spreti dve strani in pokasirati dobicek,hkrati pa ta dodatek pomeni da bodo delodajalci tezje zaposlovali starejse delavce ker jim dodatek na delovno dobo dvigne maso plac.
LedenaGora
06. 12. 2019 15.15
-6
700e minimalna brez useh dodatkov ni slabo to pomeni da bo oseba ki dela samo dopolne z 40let dobe dubivala 840e sebže veselim vsi stari ljudje bojo težko dubili službo hahahaha saj firme tega nebojo zdržale
slovenskidelavec
06. 12. 2019 11.41
+6
ČUDNO do sedaj pa jih ni motilo, uravnilovka do 5 tarifnega razreda. Sedaj ko gre za gospodske riti, pa cvilijo.
slovenskidelavec
06. 12. 2019 11.43
+8
Ne se bat sj se bodo cene hitro dvignile in izničile minimalno plačo.
Klotilda H
04. 12. 2019 07.13
+17
TAKOJ JE POTREBEN ODGOVOR: OD 1. FEBRUARJA 2020 JE POTREBNO ZVIŠATI MINIMALNO NETO PLAČO NA 800 EVROV!!!
KAPIBARA
03. 12. 2019 13.47
+6
Sam brez panike. z višjo minimalno plačo, bodejo višji tudi socialni transferji, kateri so % vezani na to plačo. NEćivili+ prselenci se že veselijo..
resslovenka
03. 12. 2019 11.35
+22
Dokler bodo ljudje na minimalcu, to pomeni manj prispevkov v pokojninsko blagajno, posledično katastrofalno nizke pokojnine in revščino. To je menda vsem jasno. Ker si nekdo na nimimalcu ne more privoščiti vplačevanja v dodaten steber za starost, večina dodajalcev pa tudi ne vplačuje dodatnega pokojninskega zavarovanja svojim delavcem. In krog je sklenjen. To je vsa znanost. Ljudje na minimalcu so obsojeni živeti zgolj iz rok v usta, torej zapadejo v tisti spodnji del lestvice slovenske populacije ki se ji reče - revščina . Govorim o aktivnem delavnem prebivalstvu Dejstvo. 🙄
ROMELS
03. 12. 2019 11.26
+15
Neustavne so tudi pokojnine, ki se izplačujejo po novi pokojninski reformi od leta 2013 naprej.. Kje so sedaj alenka, karel, ZDUS in vsi ostali paraziti upokojencev.
pepe007
03. 12. 2019 11.15
+21
Delodajalci naj skrbijo za primerne plače, brez neke zakonske prisile. Politika pa naj skrbi, da ljudem čimveč ostane. Začne naj kar pri znižanju stopenj DDV-ja na vsaj predkrizno raven. Lahko to sprejmejo po hitrem postopku in brez pogajanj s socialnimi partnerji?
srecnii
03. 12. 2019 10.57
+20
Ljudi motiviraš samo s primernim plačilom in delovnimi pogoji. Če tega ni potem me ne čudi, da je kar 95.000 ljudi na socialni pomoči. Recimo da je ene 30.000 ljudi zdravih, ostalo so bolni, invalidi, proti njim nimam niti ene slabe besede.
janez653
03. 12. 2019 10.52
+8
aja, pa narobe jamrate. Vedno demonstrirate pred vlado in težite vladi, da naj zviša plače. Vlada vam bo z veseljem ugodila, ker bodo tudi oni meli več. Višje plače -> več prispekov in davkov se bo nabralo. Če bi bili finančno pismeni bi demonstrirali za nižanje prispevkov in davkov. Plus, posledica dviga minimalne plače bo dvig stroškov življenja. Storitve se bodo podražile in za več, kot se bo pa vam poznalo pri plači! Pač pljuvate v lastno skledo, ker ne vidite dlje od € na svoji plačilni listi. Mislite da bodo vs etežave reše s tem ko bo znesek na plačilni višji...
User1035444
03. 12. 2019 10.24
+7
Roko na srce in pamet v glavo. Veliko finančnih tokov, predvsem manjših firm, poteka mimo DURS-a in ta DURS-ova prijaznost, ker jih ne polovijo, državo ogromno stane. Plače bi bile manj obdavčene, neto višji, več vlaganj. Na žalost vlada pri nas vrhunska požrtija, zaradi katere ti "podjetniki" ne vidijo niti meter pred sabo.
mentos12
03. 12. 2019 09.56
+29
Najbolj bode v oči 940 evrov BRUTTO. Pri tem znesku odštejmo 200 evrov,prispevkov,davkov in smo na 700 evrov. Minimalna plača 700 evrov,ni velika,še sploh če vemo da je socialna okol 500 evrov. Zelo majhna je razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo. Potem se ne gre čuditi,da ni motivacije ljudi,da si poiščejo delo in jih imamo ogromno brezposelnih,kljub temu da delodajalci iščejo delavce in jih ne dobijo. Vlada bi morala znižat davek na plače.O tem samo govorijo,naredijo pa nič.
janez653
03. 12. 2019 10.15
+13
minimalna plača ni velika.... ja čudno a? Saj že ime pove, da je MINIMALNA.
Uporabnik 293
03. 12. 2019 09.41
+43
Že bluzi ova iz GZS ko dobiva provizije v kuverti. Firme so imele dosti časa, da se prilagodijo spremembi zakonodaje....pa se niso !!! Zdaj se pa jokcajo....NEMA NIŠTA vsi dodatki in stimulacija NA MINIMALNO PLAČO !!!! In ukinit državno subvencijo, ki krije razliko do minimalke - zapret take kvazi FIRME.
srecnii
03. 12. 2019 09.36
+59
Vsem delodajalcem predlagam sledeče. Če si ne morte privoščit delavca, in ga dostojno plačat s 900net+++++ potem delajte sami. Ko naročim vašo storitev je cena znana in vzamem ali pustim. Zakaj morate bi izjema in se potem pritoževat nad brezposelne kako nočejo delat.
CURVANORD Zanetti
03. 12. 2019 09.34
+25
Sem za povisanje plac, a sem tudi za, da drzva zmanjsa davek itd. Na prvo zogo dvig minimalne je super, pa poglejmo na dolgi rok, zaradi tega se bodo podrazili tudi proizvodi, naprimer prej si dal za dobra vhodna protipozarna vrata 1000, cez cas bodo zaradi stroskov proizvoda stala 1400 in kaj je pridobila oseba z dvigom place nic. Cene in davke je treba znizat, place pa povecat
User1035444
03. 12. 2019 09.49
+7
CURVANORD Zanetti
03. 12. 2019 11.17
+5
Najbolje da nastavi kar kos kartonske skatle ,
staridida
03. 12. 2019 09.12
+17
V socializmu je vedno revščina-tudi v sodobnem....
AlexReal
03. 12. 2019 09.01
+36
Se pravi, tisti , ki imajo minimalca, bodo tudi dobili minimalno zvišanje. Vsem ostalim bodo pa vzeli vse dodatke ? In to naj bi bilo dobro za delavca ? GZS se zopet oglaša, kadar je treba delavcu v realnem sektorju kaj odvzeti! Kadar stavka javni sektor , pa so tiho !
pustolovc
03. 12. 2019 08.55
-25
Ni prav, da se zvišuje samo minimalna plača, morale bi se proporcionalno zvišati vse plače. Minimalno plačo običajno dobijo neizobraženi delavci, z višanjem samo najnižjih plač kažemo mladini, da se ne splača izobraževati, trend pa je v tehnološko razviti družbi.
janez653
03. 12. 2019 09.01
+18
V vsaki normalni firmi dvignejo potem vse, da se ne podre plačilnih razredov...