Gospodarstvo

Vi dvigujete, banke služijo milijone

Ljubljana, 16. 11. 2010 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
38

Nekatere slovenske banke ne zaračunavajo provizij ob dvigu na drugih bankomatih. Če jih, se gibljejo okoli pol evra, kar je veliko, če ima vaša banka malo bančnih avtomatov. Koliko zaslužijo s provizijami, nočejo izdati.

Po posredovanju Društva za pravno državo so se v NLB, KBM, Abanki Vsipa in Banki Celje odločili povrniti provizije, ki so jih na podlagi kartelnega dogovora zaračunavali od 20. februarja do 18. junija 2006 ob dvigih na bankomatih drugih bank.

Nekatere banke v Sloveniji so ohranile tovrstne provizije, katerih zaračunavanje samo po sebi ni nezakonito. Nezakonit je bil zgolj dogovor med četverico bank o enakih provizijah. Nadomestila še zaračunavajo, vendar se zdaj med bankami razlikujejo. V nobeni banki sicer niso hoteli razkriti, koliko letno poberejo s provizijami, "saj gre za poslovno skrivnost". A če so pred štirimi leti štiri banke v štirih mesecih od komitentov pobrale štiri milijone preplačanih provizij, verjetno dobro služijo.

V Abanki je provizija za dvig na bankomatu druge banke v Sloveniji in za dvig v tujini v državah z evrom 0,46 evra. Na bančnem avtomatu zunaj evropske monetarne unije ob dvigu zaračunajo od 1,96 do 20 evrov, na bančnem okencu ali PLOS-u druge banke pa 1,96 evra.

Dvigovanje na bankomatih drugih bank je lahko "drag šport".
Dvigovanje na bankomatih drugih bank je lahko "drag šport". FOTO: Reuters

V Banki Koper je provizija za dvig na drugem bankomatu v Sloveniji ali v tujini v evro območju pol evra, v državah, kjer nimajo evra, pa 2,5 evra. V banki za dvige na bankomatih, ki niso v njeni lasti in so v evro območju, ponuja pavšalno nadomestilo 1,50 evra mesečno, v katerega je vključeno neomejeno število dvigov.

V Banki Celje provizije ne zaračunavajo za dvig na lastnih bankomatih in na bankomatih NLB. Na drugih pa banka zaračuna 50 centov provizije. Taka cena valja tudi za dvige v državah evro območja, v ostalih pa vam bodo odtegnili kar 2,70 evra.

Imetniki računov pri banki Sparkasse opravljajo brezplačne dvige na vseh bankomatih tako v Sloveniji kot v celotnem evro območju. Nadomestilo za dvig na bankomatih v državah, kjer ni evra, ter na pošti in drugje, kjer opozarjajo na obračun provizije, znaša odstotek od zneska dviga oziroma minimalno 1,67 in maksimalno 12,52 evra.

V Banki Voksbank komitentom omogočajo, da na bankomatih drugih bank v Sloveniji in v državah z evrom gotovino dvigujejo brezplačno. Tudi v Deželni banki Slovenije ne zaračunavajo provizije za dvigovanje gotovine na bankomatih drugih bank v Sloveniji in v tujini v evro območju. Za dvig gotovine zunaj evro območja pa mora komitent plačati 1,80 evra.

Bankomati po Sloveniji:

- Abanka: 250,
- Banka Koper: skoraj 100,
- Banka Sparkasse: 10,
- Banka Volksbank: 10,
- Deželna banka Slovenije: 38,
- Gorenjska banka: 57,
- Hypo Alpe-Adria-Bank: 39,
- KD Banka: 3,
- Nova KBM: 254,
- NLB: 716,
- Poštna banka Slovenije: 23,
- Probanka: 21,
- Raiffeisen banka: 23,
- SKB: 101 in
- Unicredit banka Slovenija: 32.

Pri dvigu na bankomatu druge banke v Sloveniji komitent plača 0,42 evra, če je v bližini bankomat Gorenjske banke. Ker je kriterij bližina njihovega bankomata, provizijo zaračunavajo "le" na 212 od 1732 bankomatov v Sloveniji. Medtem je provizija v državah z evrom 0,42 evra, v tujini zunaj evro območja pa je odstotek od zneska oziroma minimalno 2,73 evra.

V Hypo banki nimajo provizij. Dvig gotovine na vseh bančnih avtomatih v Sloveniji in državah z evrom je za komitente KD Banke brezplačen, dvig na bankomatih zunaj evro območja pa znaša odstotek od zneska dviga, kar je minimalno 1,7 evra, maksimalno pa 20,85 evra. Enaka tarifa je, če stranka dvigne denar na bančnem okencu ali na POS-terminalu v drugi banki.

Gotovinski dvigi so za komitente Nove KBM brezplačni na bankomatih banke in na bankomatih Poštne banke Slovenije. Drugje morajo plačati 0,45 evra provizije za dvig. Plačila so oproščeni imetniki bančnega računa študenta, dijaka in osnovnošolca. Zasebniki in pravne osebe za gotovinski dvig s plačilno kartico na bankomatih druge banke plačajo 1,76 evra. V tujini, kjer ni evra, je provizija 2,75 evra.

V NLB je dvig gotovine na drugem bankomatu v Sloveniji in v tujini v evrih ali švedskih kronah 0,47 evra, v državah brez evra pa odstotek od zneska oziroma od 1,67 do 20,86 evra. Komitent Poštne banke Slovenije mora za dvig na bankomatu druge banke ter v državah z evrom in švedskimi kronami plačati 0,33 evra. Nadomestila ne plačujejo imetniki bonitetnih, študentskih in dijaških računov. Za kartice z odloženim plačilom je nadomestilo višje, in sicer pet odstotkov zneska dviga oziroma minimalno 5,84 evra. Dvigi brez evra stanejo 2,5 evra.

Nobena slovenska banka ob plačilu na POS-terminalu ne zaračunava provizije za plačila na različnih prodajnih mestih, kot so trgovine, hoteli, gostinski lokali in drugo.
Nobena slovenska banka ob plačilu na POS-terminalu ne zaračunava provizije za plačila na različnih prodajnih mestih, kot so trgovine, hoteli, gostinski lokali in drugo. FOTO: Reuters

V Probanki je prvih pet dvigov in vpogledov v stanje brezplačno, vsak naslednji dvig v mesecu se obračuna v višini 0,38 evra. V državah, kjer ni evra, zaračunajo 1,3 odstotka od zneska dviga oziroma najmanj 2,5 evra. Za stranke Raiffeisen banke je dvig gotovine na bankomatih drugih slovenskih bank s kartico Activa ali Maestro brezplačen. Njihove stranke imajo brezplačne dvige tudi v državah z evrom, v tujini, kjer ni evra, pa plačajo 2,5 evra po dvigu. Za dvig s kartico Activa MC pa morajo plačati pet odstotkov od dviga oziroma minimalno pet evrov.

Za komitente SKB banke je prvi dvig na bankomatu druge banke v evro območju brezplačen, vsi nadaljnji dvigi pa so 0,52 evra. Na bankomatih v državah brez evra zaračunajo odstotek od zneska dviga, kar je od dva do 21 evrov.

V Unicredit banki Slovenija zagotavljajo brezplačno dvigovanje gotovine na vseh bankomatih v Sloveniji, v državah evropske monetarne unije in na UniCredit bankomatih v evropskih državah brez evra. V slednjih je dvig na drugih bankomatih odstotek zneska, kar je od dva do 21 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLObunkeljn
17. 11. 2010 10.41
+1
Vi dvigujete, banke služijo milijone ... Vi delate, elita služi milijone ... Vi plačujete davke, drugi služijo neobdavčene milijone ... Vi volite, izvoljeni služijo milijone ... Kdo ste Vi? A Vi služite kaj?
Tonček Balonček
17. 11. 2010 07.35
Pa kdo koga sili dvigati gotovino na bankomatih drugih bank? Zakaj imajo pa črpalkarji enotno ceno bencina in cigarete povsod stanejo enako? Pa kaj bi radi, da se banke ne bi dogovorile in bi ene zaračunavale 1 EUR, druge pa 3?
comment123
17. 11. 2010 05.45
VELIKE LEGALNE KRAJE IN ZASLUŽKARSTVO JE TREBA USTAVIT! ISTO VELJA ZA MONOPOLISTE NA PODROČJU TELEFONIJE, INTERNETA IN TV, KO PO DVEH ZAPADLIH RAČUNIH TAKOJ ODKLOPIJO VSE STORITVE UPORABNIKU LE ZARADI DENARJA, KI GA DOBIJO ZA PONOVNI VKLOP. SICER SI DRUGAČE , MORDA KOT FINANČNO NEDISCIPLINO NE MOREMO PREDSTAVLJATI, KAJTI VI V DRŽAVI BI MORALI IMETI ENAKE MOŽNOSTI. NE-MONOPOLISTI NE MOREJO SVOJIH NEPLAČNIKOV ENOSTAVNO IZKLJUČITI....
Audy
16. 11. 2010 15.47
Odpri.oci, 7. decembra je napovedan vseevropski bank run.
boy123
16. 11. 2010 14.02
Banke je treba tožiti zaradi posojil,ki so jih dajale vegradu in drugim delavcem,pa naj dajo denar!!!Banke so dajale davkoplačevalski denar in kredit!!!Kje je pravna država!!!Kje so ljudje,ki morajo odgovarjat za nastalo škodo!!!
kolcamož
16. 11. 2010 13.46
glamour_ ne se tolažt z 19 timi euri, jih bojo spretno drugje vzel, treba je preprečit taka dejanja bank....
kolcamož
16. 11. 2010 13.44
jest teh problemov nimam, sem vse iz bank pobral, pa v štumfe...pol nej se pa banke malo je.....b...
RTVjeZAKON
16. 11. 2010 10.50
Ma sej jih ne rabimo.Delodajalci naj začnejo na roke dajat plačo pa je.Nočejo izdati kam gre provizija ja vrjetno si jo višji razdelijo...
murinar
16. 11. 2010 10.26
No in zdaj je novi kumrovčan-Anderlič -posledice so vidne
orangensaft
16. 11. 2010 10.24
zdaj se na1x vsi bunijo/bunite, prej pa nikol noben nič ni rekel čez zaračunano vodenje računa pa provizijami,... žal je danes tak, da brez nič ni nič, krivi smo pa sami. ker smo se pustili na limance speljat. in se še vedno pustimo vozit. pr vsemu. tut merkatorjevo generično mleko radi pijemo, ker je 40 centov, namesto da bi šli h kmetu po liter svežega mleka. aja... so rekli dohtari, da je mastno in ni zdravo... pa smo spet tam.
Odpri.oci
16. 11. 2010 10.21
Enkrat na mesec pojdite na banko in dvignite kolikor rabite čez mesec, pa razni Kramarji ne bodo več milionov nosili čez mejo !!!!
kz208
16. 11. 2010 10.04
LOPOOOOOOOOOOOOOOOOVIIIIIIIIIIIIIIIII
_glamour_
16. 11. 2010 09.51
jaz sem pred dnevi nepričakovano prejela 19€ na račun, tak da se ne pritožujem
Tonček Balonček
16. 11. 2010 09.47
Tudi kg enakega kruha ali liter mleka stane različno po trgovinah. Nam bodo začeli vračati9 razliko? A gremo spet v komunizem? In elektrika ima pri Petrolu drugo ceno kot pri Elektro Ljubljani, čeprav je iz istega transformatorja in pride po istih žicah! Kdo bo vrnil razliko?
Tonček Balonček
16. 11. 2010 09.45
To je pa tako, ker imamo konkurenco in toliko bank, da se dela že gneča! Nihče nikogar ne sili, da dviga denar na vsakem bankomatu, mimo katerega pride. A Visa, Eurocard itd. ba še kradejo za dvige gotovine, pri nas in v Evropi in povsod. A imajo oni kakšne posebne privilegije?
MareMare76
16. 11. 2010 09.27
imam Sparkasse, vse uredim preko neta ali telefonskega klica, v banki nisem bil že, od kar sem podpisal pogodbo. Nobenih ekstra stroškov ne računajo, ni plačila dvigov.... Banke služijo samo zaradi folka, ki je tako navezan na svojo banko, da se ne bo prestavil za nič na svetu, pa čeprav ve, da je sosednja banka boljša, cenejša, udobnejša. No sej, na takih norcih pa služijo pol ;)
murinar
16. 11. 2010 09.26
milionske nagrade je treba pokrit in kje vzeti
murinar
16. 11. 2010 09.25
Ko je bila še juga in njen šef zagorac-metalac-Joža -genialac se take lumparije,kraje niso dogajale .In kaj je boljše
vse.bo.ok
16. 11. 2010 09.23
No ok...itak skrajni čas da zamenjam NLB...gremo pa na tujo banko....tud krediti so ugodnejši...preverjeno....Ne vem kakšne koristi ma človek, če je na domači banki...itak nas vsi okol prinašajo, država pa to le lepo mirno gleda....
artifakt
16. 11. 2010 09.14
+1
sparkasse je najcenejša in tudi najzaneslivejša od vseh na našem prostoru...