Gospodarstvo

Tako 'po domače' so v NLB in NKBM delili milijone. Kdo in kdaj bo odgovarjal?

Ljubljana, 05. 09. 2012 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko trenutno tako podjetja kot navadni državljani izjemno težko pridejo do posojil, zaupno poročilo Banke Slovenije razkriva, kako preprost je bil še pred časom za nekatere dostop do milijonov.

NLB - 2
NLB - 2 FOTO: Damjan Žibert
V strogo zaupnem poročilu Banke Slovenije so podatki o slabih kreditih, ki so slovenski bančni sistem dobesedno spravili na kolena in zaradi česar nam grozi, da bomo banke morali reševati z mednarodno finančno pomočjo.

Nekateri slabi krediti zlasti v NLB so bili slabo zavarovani, kar že samo po sebi zbuja sum, da je prihajalo ne samo do zelo napačnih poslovnih odločitev, ampak morda tudi do kaznivih dejanj.

Kdo je dobil visoke kredite in zastavil le malo premoženja?

Na seznamu 50 najbolj rizičnih terjatev NLB je najmanjši kredit vreden kar 7,6 milijona evrov. Vsi drugi seveda več. Največ Novi Ljubljanski banki dolguje Zidarjev SCT v stečaju – 187 milijonov evrov, ki pa so zavarovani samo z 39 milijoni premoženja. Če NLB unovči vsa zavarovanja, torej samo s SCT-jem izgubi 148 milijonov.

Cerkveni Zvon 1 Holding ima 115 milijonov dolga, vsota vseh zavarovanj pa je zgolj 35 milijonov. Primorje ima za 100 milijonov dolga in le 52 milijonov zavarovanja. T-2 v prisilni poravnavi pa 88 milijonov kreditov, zavarovanje, sodeč po podatkih iz poročila, znaša le 2 milijona. Prav toliko zavarovanj ima po podatkih poročila GPG, dolga pa za 30 milijonov evrov. Grep, ki je gradil Stožice, in Grepov solastnik Energoplan skupaj banki dolgujeta skoraj 100 milijonov, a so te terjatve zavarovane skupaj za 72 milijonov. Na seznamu 50 največjih dolžnikov so med bolj znanimi podjetji tudi Viator Vektor, Drobnjakova Poteza Naložbe, ki dolguje 27 milijonov, zavarovanj je za 11 milijonov, pa Bavčarjeva Maksima Holding, ki dolguje 8 milijonov, zavarovanj pa je za dobre 4 milijone.

Skupaj je tako po poročilu Banke Slovenije v NLB kar za 2 milijardi in 90 milijonov evrov izjemno rizičnih kreditov, za katere obstaja verjetnost, da jih banka nikoli več ne bo mogla izterjati nazaj.

Druga državna banka NKBM je v primerjavi z NLB kredite zavarovala bistveno bolje. Izstopa pa znova T-2, v primeru katerega je tukaj 22 milijonov evrov terjatev zavarovanih s 15 milijoni premoženja. Pa tudi Cerkveni Zvon 1, kjer je 12 milijonov kredita zavarovanih z 1,8 milijona evrov premoženja ter Poteza Naložbe s 3,2 milijona evrov kreditov in za 170.000 evri zavarovanj. Največji dolžniki Nove kreditne banke Maribor so sicer Primorje, MTB, Alpos, Cestno podjetje Maribor, T-2, MIP in Stavbar. Banka ima skupaj za skoraj 612 milijonov evrov izjemno rizičnih terjatev.

NKBM - 10
NKBM - 10 FOTO: Mia Media

Nekateri milijonske kredite dobivali kar brez zavarovanja

V obeh bankah pa je skupaj mogoče najti tudi šest kreditov, ki sploh niso zavarovani. Povezave pa naj bi peljale v neposredno bližino politike, vpleteni naj bi bili nekdanji nadzorniki NKBM in nekateri visoki uslužbenci. Obstaja celo sum korupcije.

Nova Ljubljanska banka med nezavarovane kredite šteje kredit družbi PRO Holding, lastnik slednjega je prek podjetja PRO5 nekdanji rokometaš in državni sekretar pri ministru Vizjaku Tomaž Jeršič. Dobrih 8 nezavarovanih milijonov evrov je prejel za večino neznani Rešet Kranj. Njegov lastnik je Jurij Krč, ki prek Rešeta in Gratela obvladuje T2. Nezavarovan kredit sta dobili še Astra holding, enega najbogatejših Slovencev Branka Drobnjaka, in Bubnič transport.

Nova KBM pa kot nezavarovan kredit šteje slabe tri milijone evrov neznanemu podjetju Otrino. Toda nekdanji lastnik Janko Lavrič dokazuje, da je bil kredit zavarovan z računalniško opremo in osebnim premoženjem. Trdi, da obstaja sum, da sta stečajni upravitelj Bončina in predstavnik NKBM Alojz Dimič ravnala nezakonito in je bila stečajna masa oškodovana za nekaj milijonov evrov. Alojz Dimič, ki naj bi za odobritev kreditov prejemal celo podkupnino, zgodbe ne komentira, je pa zoper njega že vložena kazenska ovadba.

Najbolj zanimiva pa je zgodba o kreditu NKBM neznanemu podjetju Rig. Ta je 20-odstotni lastnik POM Holdinga, v lastniški strukturi pa sta še nadzornik Nove KBM Dušan Jovanovič in Borut Bratina, ki skupaj z Jovanovičem sedi še v nadzornem svetu Pom-Investa, vodi pa ga Ivan Vizjak.

Pom-Invest je ob tem še manjšinski lastnik Nove KBM, kjer je družba dobila za skoraj 10 milijonov evrov posojila, zavarovanega z le 1,3 milijona evrov. Tako Pom Holding kot Pom-Invest sta danes v stečaju, krediti pa neodplačani.

Tako NLB kot NKBM imata danes druga vodstva, kot sta jih imela v času, ko so bila odobrena ta sporna posojila. Nekdanji predsednik uprave NLB Marjan Kramar in prvi nadzornik Igor Marinšek z novinarji ne komunicirata. Neuradni pa pravijo, da se večji posli niso odobravali brez politike.

Tudi Matjaž Kovačič, ki je mesto predsednika uprave NKBM zapustil šele pred kratkim, poslov ne želi komentirati. So pa iz banke sporočili, da je novo vodstvo, podobno kot pred časom v NLB, naročilo forenzično preiskavo poslov, torej bodo pregledali tudi vso elektronsko pošto. Se je pa ta teden že zgodila zamenjava tudi v hčerinski družbi KBM Leasing. Proti nekdanjemu direktorju Igorju Šujici pa so, sicer neuradno, vložili dve odškodninski in eno kazensko ovadbo.

Kaj se bo zgodilo s krivci?

Koalicija je sicer obljubila pregon vseh krivcev za slabe kredite, a poznavalci opozarjajo, da bodo morda med krivci tudi posamezniki blizu koalicije. Težava pa je tudi v kratkih rokih. Le 3 do 5 let za vložitev odškodninskih tožb, tako da gre večinoma že za izgubljen denar. Protikorupcijska komisija sicer predlaga podaljšanje teh rokov na 10 let, država pa bi ob ustanovitvi slabe banke zastaralne roke najraje odpravila tako za kazensko kot odškodninsko odgovornost.

S policijo, tožilci in protikorpcijsko komisijo naj bi se sicer že sestal tudi minister za finance Janez Šušteršič. Govorili naj bi o tem, kako se preiskovanja slabih kreditov sploh lotiti.

Za zdaj je vse skupaj še v fazi, ko policija in tožilstvo po kar nekaj težavah komaj ustavljata posebno skupino kriminalistov in tožilcev, ki bodo to preiskavo vodili. Po nekaterih podatkih naj bi jo vodil tožilec Jože Kozina, ki vodi postopek zoper Bavčarja in Šrota, in ki je ravno danes na sodišču dosegel obsodbo Bineta Kordeža.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (936)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joža Gabroža
05. 03. 2013 14.29
+2
lopovi lopovi lopovi..........................................lopovi...........itd.............................lopovi ni jim pomoči,slovenci v avstrijo delat gor je poštenje in redna plača pa davke gor plačevat z lopovi se ne da pogovarjat.
DR.Che
18. 09. 2012 23.21
+4
Je Janko povedal tudi koliko hčerinskih podjetij je imel in koliko je bilo mankajoče opreme pri stečaju?
Pecikltigr
06. 09. 2012 22.31
+1
CITAT:"Tako 'po domače' so v NLB in NKBM delili milijone. Kdo in kdaj bo odgovarjal?" ODGOVOR: nihče in nikdar!
nahrbtnik
06. 09. 2012 15.49
+7
a bi enkrat nehal z rdečimi pa belimi, pa jevnim sektorjem, pa gospodarstvo, pa ...-vemo da so kradli vsi, ki so bli pri koritu in šđčitli in še ščitijo drug druzga. glupi slovenci pa hopla drug po drugem-dokler bo tko, naj nam do konca ravbajo, mi pa crkujmo do konca. mislite, da komu mar, če tle po forumih kokodakamo...najbrž bo prišla dobra vila in nas rešila, a ne..ampak bistven problem je, da n ihče nikomur več ne zaupa. lohka se pojavi neki luka, franci, micka, ana, jana-a ji bo kdo verjel, če bo rekla, da ima vizijo in kako rešit ta narod-nihče, ker bo en planil, da ji gre sam za korist.... in to je to.
tirolec
06. 09. 2012 16.43
Ja normalno, ker se je slovenski narod odvadil razmišljati in imajo vsak po svoje oprane možgane z vstavljenimi čipi o politiki (vsaka glava svojo politiko). Take butalce je težko usmeriti v dobro in pošteno družbo, ker imajo vsak svoj vzgled z vrha -dol...In, če eden skoči v prepad - itak skočijo vsi za njim...!
nahrbtnik
06. 09. 2012 18.41
no, eni pač ne maramo višine, al pa globine-odvisni kako gledaš na stvar!
demokracija
06. 09. 2012 15.41
+4
najprej naj vrnejo kar so pokradli, potem pa dvigujte starostno mejo za upokojitev, potem lahko posegate v socialne transferje, potem lahko varčujete na nas državljanih, do takrat pa sami plačujte..... pa naučite se o čem govorite, da ne bomo spet poslušali m,m,m,m,m,m, in nihče ni znal povedati kaj pomeni fiskalno-niti bivši minister za gospodarstvo, sramota
nahrbtnik
06. 09. 2012 15.52
+2
a da bojo vrnil? nč ne bojo vrnili, ker so že vse poskril-prepisali na sorodnike v vseh sklepih , ne samo kolenih
demokracija
06. 09. 2012 16.03
+3
jasno, samo jaz tudi potem ne dam niti evra več za reševanje česarkoli, banda lopovska
Shisui
06. 09. 2012 15.23
+7
JJ je nastavil zakonodajo in ljudi v NLB, zdaj, ko manjkajo milijarde, bi nam pa se fiskalno pravilo obesil za vrat? Pa kaj misli, da smo usekani? Sicer bo fiskalno pravilo potrebno, ampak NE preden odgovorni sedijo na Dobu.
prašek
06. 09. 2012 15.33
+3
Fiskalno politiko lahko ureja zakon ! Nobene potrebe ni po vpisu v ustavo !!!!!
aristotel
06. 09. 2012 14.54
+4
škoda bilo kakšnega komentarja vse je že povedano hočemo dejanja,pregon in obsodba in zaplemba premoženja nas pa čaka samo gorje...
Uporabnik113189
06. 09. 2012 14.53
+4
Ne glede na vse besne komentarje je resnica preprosta. Denar je izginil, nekateri so lepo živeli, roki zastaranja so blizu, vse bo pa narod pozlatil. Pa toliko je bilo govora o poštenju in pravičnosti. Janša je vsak dan navijal to njegovo lajno o tem, kako so bili nekateri prikrajšani, oškodovani zapostavljeni in sploh in oh. No, kako pa je danes s pravičnostjo in poštenjem po dvajsetih letih neumornega dela njegove stranke?
batom@pinkponk.com
06. 09. 2012 14.52
+2
tkoj prenehajte reševati banke z davkoplačevalskim denarjem. Najdite drugo pot oziroma naj jo najdejo banke same. saj imamo dovolj drugih bank, ki so še vedno sposobne kreditiranja. Pa tuje banke tudi še dajejo kredite (JJ ga je že dobil).
volek
06. 09. 2012 14.33
+12
Bankirje na sodišče, to je obvezno in naj skokodakajo kdo od politikov jih je silil dajanja milijonskih kreditov tajkunom brez zavarovanja, oziroma na lepe oči.
volek
06. 09. 2012 14.26
+4
Kaj pa janez Bohorič, ki je skoraj uničil Savo? Družinski prijatelj Milana Kučana, en od ustanoviteljev Foruma21. A se bo izognil roki prAVICE? Seveda tudi tesni prijatelj našega Binčka, kateremu je "posodil" okoli 50 mio€ denarja, ki je pripadalo delavcem Save in jih nikoli ne bodo dobili nazaj. Lopov Bohorič pa uživa "zasluženi" pokoj z enormno pokojnino.
volek
06. 09. 2012 14.23
+2
Kdaj bodo na vrsti, seveda poleg bankirjev tudi tovariši Edvard Oven, tovariša iz afere Bados Peklar in Majzelj, vsi iz ergele rdeče-oranžnih kameradov.
volek
06. 09. 2012 14.22
+1
Kdaj bodo na vrsti, seveda poleg bankirjev tudi tovariši Edvard Oven, tovariša iz afere Bados Peklar in Majzelj, vsi iz ergele rdeče-oranžnih kameradov.
Shisui
06. 09. 2012 14.17
+12
Cerkev nas je obrala za dobro milijardo. Haha, 2012 let ze krade, mori in pleni, pa narod se zmeraj ne dojame. Vazno, da nam je neki pedofil obljubil, da bo po smrti vse v najlepsem redu. :)
janez6bb
06. 09. 2012 14.05
+7
KAKRŠNIHKOLI REFORM SLOVENSKA RAJA NE BO PODRPLA, DOKLER NE BO VRNJEN NAKRADEN DENAR IZ NLB-JA NKBM-JA:) DO TAKRAT IMAMO REFERENDUM PA 3X NE EJGA PA TO:)
volek
06. 09. 2012 14.18
+5
volek
06. 09. 2012 14.03
+9
Se pa popolnoma strinjam, da se mariborski škofiji in odgovornim tam zapleni vse do spodnjih gat.
volek
06. 09. 2012 14.02
+0
Je bil pa zarad tega Kučan zlo slabe volje, ker so sam ta črni dobival največje zneske, častna komunistična, vse je res.
volek
06. 09. 2012 13.53
+2
Janša za časa od 2004 do 2008 je bil čez dan na vladi na gregoričev ulic, ponoč je pa skupej s kramarjem in Kranjecom tuhtou ktermu ta rdečmu tovarišu bojo dal stomiljonske kredite, majke mi, častna komunistična.
26277
06. 09. 2012 13.42
+2
bravo prašek++++++++,naj si to prečita generalna tožilka(ni dokazov in pravne podlage,bo rekla,saj nekateri postopki že tečejo-gn....),JJ,PRAVNIKI,ODVETNIKI IN SODNIKI,KI PA SEVEDA MISLIJO ,DA SO BOGOVI IN FOLK NEUMEN.Članek piše ,kdo bo odgovarjal,ŽE ODGOVARJA -NAROD,KI UMIRA.
Jure Herer
06. 09. 2012 13.39
+4
Prekletstvo centralnih bank »Dovolite mi, da kontroliram in izdajam denar naroda in ne bo me brigalo, kdo piše zakone.« -Mayer Amschel Rothschild 1828 (Illuminati). Tako kot Federal Reserve v ZDA, tako po celem svetu centralne banke kontrolirajo pretok denarja nekega naroda. Bankovci niso vredni nic vec , kot papir na katerem so natisnjeni, ker za njimi ne stoji nobena dejanska vrednost v obliki zlata ali srebra. Ameriška vlada in ostale vlade po svetu dobivajo denar od centralnih bank z tako visokimi obrestmi, da je nacionalni dolg zagotovljen. Dolg = odvisnost Odvisnost = kontrola To je nacin s katerim so Jezuiti in njihovi prijatelji Illuminati dobili kontrolo nad ZDA in preostalim svetom vkljucno z EU. Ustanovili so centralne banke z totalnim monopolom nad njihovim denarjem. Federal Reserve in centralne banke po svetu niso v lasti države, v kateri poslujejo ampak so v ZASEBNI lasti evropskih družin crnega plemstva, kot so Rockefellerji, Morgani in varuhi Vatikanskega bogastva Rothschildi. »Ta novela »Federal Reserve«, je ustanovila najgigantnejši sklad goljufije na svetu. Ko je predsednik podpisal novelo je nevede oblast predal nevidni vladi. Monetarna moc je sedaj legalizirana.. Najvecji zlocin zasužnjenja v zgodovini cloveštva je rojen.« -Charles A. Lindberg, Sr. Celo predsednik Woodrow je uvidel svojo zmoto in sam sebe oznacil kot nesrecneža, ki je oblast in nacijo vrgel v roke pešcici mocnih ljudi. ZDA je oznacil, kot najslabše vladan narod. Izvoljeno vlado je zasencila vlada pešcice dominantnih mož, ki ne operiraji za dobrobit ljudstva.. Uvidel je, da je naredil napako in pahnil ZDA v roke Jezuitom/ Illuminatom.. »Federal Reserve« ni bil edini poskus Jezuitov, da v ZDA ustanovijo centralno banko. Pred tem so poskusili že trikrat, ampak v vseh treh primerih je zmagala volja ljudstva in njihovi nacrti so splavali po vodi. Koliko casa še rabimo, da se zbudimo in ovržemo Jezuitsko zadnjo kreacijo – CENTRALNE BANKE? Pravica do tiskanja in izdajanja denarja in kreditov, bi morala biti v rokah financnih ministerstev in ne naloga profitnih institucij v zasebni lasti kot je »Federal Reserve« in centralnih bank po svetu. V tem primeru bi bila ZDA in preostali svet absolutno brez nacionalnega dolga in nenazadnje totalno svobodna od Vatikansko-Jezuitske demonske roke.
janez6bb
06. 09. 2012 14.07
+0
BRAVO PODPIS:) za politično obremenjene in cerkvene ofče je tole največja teorija zarote:) drgač pa dejstva:)