Gospodarstvo

Zaradi zloma banke potop na borzah

Washington/New York, 15. 09. 2008 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Četrta največja ameriška investicijska banka Lehman Brothers je šla v stečaj. To je pustilo posledice tudi na Ljubljanski borzi, saj je indeks SBI 20 izgubil skoraj 4 odstotke.

Banka Lehman Brothers
Banka Lehman Brothers FOTO: Reuters
Lehman Brothers je na ameriškem hipotekarnem trgu utrpel milijardne izgube - samo v tretjem četrtletju tega poslovnega leta v višini 3,9 milijarde dolarjev.

Ugledna banka s 158-letno tradicijo je stečaj razglasila na podlagi 11. poglavja ameriške stečajne zakonodaje, ki ji omogoča reorganizacijo. V banki so že napovedali odprodajo nekaterih ključnih poslovnih enot. Napoved stečaja je po pričakovanjih zadala hud udarec globalnemu finančnemu sistemu.

Borzno posredništvo po pojasnilih iz banke Lehman Brothers ne sodi pod poglavje 11 ameriške zakonodaje o stečajih, po katerem je mogoče zahtevati zaščito pred upniki, zato ta panoga normalno posluje. Ameriška banka ob tem preverja možnosti prodaje borznega posredništva ter investicijskega bančništva.

Potem ko konec tedna predstavniki ameriškega finančnega ministrstva in centralne banke Federal Reserve niso uspeli poiskati rešitve za finančno ustanovo, je bil zlom ene od velikih bank na Wall Streetu neizbežen. Banko sta močno načeli nepremičninska in kreditna kriza.

Banka Lehman brothers
Banka Lehman brothers FOTO: Reuters

Na Wall Streetu sta le še dve neodvisni investicijski banki - Goldman Sachs in Morgan Stanley, še pred pol leta pa jih je bilo pet.

Borze v rdečih številkah

Slovenski kapitalski trg sledi trendom na velikih borznih trgih v Evropi, kjer so ključni borzni indeksi v dopoldanskem trgovanju izgubili za tri in več odstotkov vrednosti.

Banka Lehman Brothers je že druga od nekoč petih neodvisnih ameriških investicijskih bank, ki ji je v zadnjih šestih mesecih grozil konec. Marca je manjša konkurentka Bear Stearns prešla v last finančnega koncerna J.P. Morgan Chase. Merrill Lynch, ki jo bo koncern Bank of America kupil za približno 50 milijard dolarjev v delnicah, je bila zaradi milijardne izgube ter krepkega znižanja vrednosti delnic v zadnjem času pod vse hujšim pritiskom.

S tem zdaj na borzi na Wall Streeetu kotirajo delnice le še dveh neodvisnih investicijskih bank, namesto petih pred pol leta - Goldman Sachs in Morgan Stanley.

Ameriška centralna banka je napovedala ukrepe v podporo finančnih trgov. Deset vodilnih mednarodnih bank pa je ustanovilo 70 milijard dolarjev vreden sklad, da si bodo lahko medsebojno pomagale v primeru likvidnostnih težav. Obupni poskusi, da bi rešili Lehman Brothers, so bil neuspešni zato, ker je ameriška vlada izključila možnost državne pomoči, panoga pa ni bila pripravljena prevzeti večmilijardnega tveganja.

Potop delnic tudi na Ljubljanski borzi

Tečaji slovenskih delnic so močno padli, SBI 20 pa je izgubil skoraj štiri odstotke in dosegel najnižjo raven po 3. januarju 2007.

Trgovanje na Ljubljanski borzi je danes minilo v znamenju dogajanja na svetovnih kapitalskih trgih, ki so zaradi napovedi stečaja banke Lehman Brothers krepko v rdečem. Tečaji slovenskih delnic so močno padli, SBI 20 pa je izgubil skoraj štiri odstotke in dosegel najnižjo raven po 3. januarju 2007. SBI 20 je trgovanje končal pri vrednosti 6553,07 točke, kar je za 256,94 točke oz. 3,77 odstotka manj kot v petek. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP se je znižal za 67,37 točke oz. 4,41 odstotka na 1461,78 točke. Borzni posredniki so sklenili za 6,3 milijona evrov poslov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragon_13
16. 09. 2008 21.52
cvikcange, če bi to držalo kar ti pišeš, pol bi tudi leta 2000 moralo bit konec sveta... Borzni padci pa so čisto nekaj normalnega, svtovne borze so bile pregrete, zdaj je pravi čas za najemanje kreditov za nakup delnic, od slovenskih delnic je najbolj zanimiva krka, ki bo v kratkem prišla nazaj nad 100€, kajti najvišji certifikati so padli in začenja se nov nihaj...
Koordinator
16. 09. 2008 10.54
Zakaj tonejo delnice slovenskih podjetij? Komentirati želim predvsem tisti del članka, ki se nanaša na trgovanje na Ljubljanski borzi. Avtor članka pravi, da je trgovanje \"danes\" (to je včeraj 15.9.2008) minilo v znamenju dogajanja na svetovnih kapitalskih trgih .... Tisti, ki vsaj malo spremljamo Ljubljansko borzo, pa vemo, da delnice praktično vseh slovenskih podjetij nezadržno in strmo padajo že skoraj leto dni, večina delnic je v tem času namreč padla za 40 ali celo 50% in to kljub dobrim gospodarskim rezultatom. Torej dogajanje ni od včeraj. Za padanje naše borze ni kriva ameriška banka Lehman, marveč predvsem tisti mali delničarji, ki delnice odličnih slovenskih podjetij panično ponujajo za smešno nizko ceno zaradi bojazni pred nadaljnjim padanjem, in tisti veliki delničarji, ki to paniko s pridom izkoriščajo in svoje delnice postopoma tudi umikajo, s ciljem, da jih ob pravem trenutku spet kupijo in se tako se čim ceneje dokopljejo do čim večjih lastniških deležev.
exim@t-2.net
16. 09. 2008 09.08
Poglej no, poglej: komentirajo sami \"strokovnjak\"i. samo še tole manjka: JJ in ta vlada sta kriva, da................Ne hlačajte po blogu, če nimate pojma. Podajte se raje v VODE FDV, to obvladate zgage nage.
porsche303gt@yahoo.com
15. 09. 2008 23.54
@ hercul in lexluthor. Takšnih komentarjev sem vesel, ker se lahko iz njih zelo dosti naučih. Namreč moje znanje ni ravno v teh VODAH. Se bi dalo morda narediti povezavo med BLACK FRIDAY leta 1929, takrat se je namreč trgovalo z delnicami, kajti ljudje so mislili, da lahko s tem samo pridobijo in DANAŠNJIMI SKLADI, kajti vse več ljudi VLAGA DENAR v sklade, kajti tudi oni mislijo, da nemorejo s tem nič zgubiti, pa še bolj donosni so kot pa BANČNE OBRESTI. Moja VRLINA ni ravno EKONOMIJA in BORZA. V filmu ZEITGEIST je ravno prikazano, da je bil ZLOM BORZE NAMEREN, kajti raja izgubi DENAR in podjetja, ti ki pa so za vse to krivi pa kupujejo po izjemno nizkih cenah. Vse skupaj pa se je začelo, ko je najprej ena VELIKA BANKA propadla, nato pa ji je sledilo še nekaj ostalih. TOREJ jaz nekako razumem, tudi iz VAJINIH komentarjev, da pri ZLOMIH vedno nekdo zasluži, oziroma zasluži vse tisto kar drugi izgubijo. Ali se lahko zgodovina ponovi in je ta banka začetek konca? Ali lahko ponovni zlom AMERIŠKIH bank, vpliva tudi na VLAGATELJE SKLADOV v SLOVENIJI? Vse informacije so dobrodošle. HVALA.
GregaB
15. 09. 2008 22.58
cvikcange, tukaj te pa podprem in potrjujem tvojo besedo. Tko, da si do l. 2010 res postavite bunkerje za hišo, zalogo hrane, zraka, pitne vode, elektrike ;) ko bo počlo bo prepozno :)
GregaB
15. 09. 2008 22.57
cvikcanke - tukaj te podprem pa mislim, da bo res tako nekako :) tako, da do takrat si zgradite bunkerje za hišo ;)
fuksel
15. 09. 2008 21.22
vse to je umetno ustvarjeno.....da turbo kapitalisti poberejo keš raji.....ovce prodajajo, volkovi pa kupujejo podjetja po mizernih cenah..... bojim se, da se tudi v sloveniji pripravljajo novi odkupi podjetij......
cvikcange
15. 09. 2008 18.52
leta 2009 se bo zgodilo slednje: ~100 ameriških bank gre v stečaj ~israel napove vojno Iranu, zaradi deležnega ustrahovanja in poskusa napada in uničenja ~ZDA pomaga Israelu; Rusija pomaga Iranu ~Cene nafte poskočijo na 500$ na sod (zaradi vojne) ~Cena hrane zraste za 1000% ~Svetovna ekonomija se podre Leta 2011 se začne 3.svetovna vojna. Leto 2012 t.i. atomsko leto, uniči večino sveta. luka.fajfar@gmail.com (se strinjate? res je :)
mpt
15. 09. 2008 18.37
Mi lahko prosim nekdo razloži, kaj se bo v naslednjih dneh dogajalo z vrednostjo evra in švicarskega franka???? Je bosta znižala ali zvišala ali tale polom v ZDA ne bo vplival?
petias
15. 09. 2008 18.32
hercul in lexluthor, se strinjam z vama. Končno nekdo, ki ima o teh zadevah malo pojma in jih zna na preprost način pojasnit.
b77
15. 09. 2008 17.29
Dragi moji Amerikanec ni še nikoli plačal računov iz svojega žepa!? Nekdo pa jih mora!
hercul
15. 09. 2008 15.47
@jurjur, da ne? Kaj pa ko podražijo benzin ali elektriko, saj to je točno s tem povezano...
jurjur
15. 09. 2008 15.27
Mi reveži, ki nimamo delnic in podobnega premoženja se ne sekiramo, če se Ljubljanska in druge borze sesedajo.
hercul
15. 09. 2008 15.11
@lexluthor, tako je kot si napisal. saj je še kar nekaj povezav, a te so glavne. @odvetnik5, negativni trendi na vseh evropskih borzah se dogajajo zaradi nestablnega stanja gospodarstva v svetu nasploh. Če malce pogledaš gospodarstvo, za cca 1 leto nazaj boš opazil, da je večina velikih gospodarstev v velikem zmanjšanju rasti, če že ne v recesiji. Torej kako to vpliva na delnice Krke? Ceno na borzi ustvarja povpraševanje, če le-tega ni cena pada. Zaradi varnosti svojega kapitala je veliko vlagateljev (tudi bank in drugih velikih inštanc), prestavilo svoj kapital v energente oz. plemenite kovine, ki veš čas pridobivajo na vrednosti, nafta je sicer zadnje čase (zadnji mesec) malo padla, ampak po moje ne bo dogo tako, kar že nakazujejo zadnji trendi....torej Krka ima lahko dobre rezultate, ker pa je trenutno povpraševanje po drugih stvareh se kapital pretaka drugam, delnice Krke pa tako ostanejo brez pravega povpraševanja... Mislim, da so minili časi, ko je vsak človek, ki je želel nekaj zaslužiti, pač \"kupil Pivovarno, Lek ali Krko\". Ker smo postali del globalnega trga in ker so se vrednosti stabilizirale, ni več dobo samo kupiti in čakati na dobičke, potrebno se bo naučiti še moliti :-) (kot pravijo Američani), vendar ti odsvetujem to taktiko, sam sem se raje \"spustil\" v raziskovanje, učenje in spremljanje...
Niko Murski
15. 09. 2008 14.36
Katastrofa!! Hurikan na borzi. Prosim za pojasnilo kaj ima Krka z \"nepremičninsko krizo \" v ZDA. Vrednost je danes zdrsnila več kot 7 %. To leto pa 30%. Podjetje dela dobro in ustvarja velike dobičke.
ivo55
15. 09. 2008 12.41
Preprosto se temu reče barabija in pomeni neke vrste vsiljen neokolonializem.
LexLuthor
15. 09. 2008 10.28
Pozabil si še na povezanost bančnih sistemov, ko propad ene velike banke v ZDA pomeni ogromne težave za nekaj bank po svetu, ki jim je ta banka dožna itd. Potem so tu še slabše napovedi gibanja BDP, ki sprožijo pesimizem na borzah in tečaji se obrnejo navzdol. To povzroča paniko in razpordajo papirjev (ob že povečani prodaji bank, ki rešujejo likvidnost), kar tečaje potisne strmo navzdol, pri tem pa trpijo pokojninski skladi in naložbe prebivastva. Ti so zato prisiljeni dodatno varčevat, kar se prenese v padec povpraševanja, to pa še dodatno zavira gospodarsko rast in krog je sklenjen. Težko ga je presekat in trend zopet obrniti navzgor.
hercul
15. 09. 2008 10.00
@CSG-9 Torej, nisem nek velik expert, zadeve pa razumem takole. Ko se zgodi gospodarska kriza v ZDA, se to normalno prenese na vrednost njihove valute, to pomeni, da zaradi negotovosti gospodarstva, veliki hedge skladi, banke in ostale velike finančne inštance po svetu umaknejo svoje premoženje iz dolarjev in jih prenesejo (ponavadi) v nafto, zlato, energente in tudi v druge valute euro, yen... To posledično pomeni, da zaradi razprodaje dolarjev pade povpraševanje po dolarjih in ti zato izgubljajo vrednost, obratno pa na drugi strani raste povpraševanje po nafti, zlatu in energentih in tudi po euru in yenu, ki zato normalno pridobivajo na vrednosti in se dražijo. Torej se posledično podraži nafta za vse na svetu in to se normalno prenese na gospodarstvo, ker je v ceni skoraj vsake dobrine na svetu, seveda tudi strošek za nafto. Zelo pa to udari tudi vse izvoznike v ZDA, (ki jih ni malo) saj za svoje artikle dobivajo plačilo v dolarjih, ki so vrednji manj, če pa zadevo podražijo, postanejo nekonkurenčni američanom, ki jim stroški dela niso narastli. Skratka, kriza se prenaša preko dobrin, valut in seveda preko podjetij, ki poslujejo globalno. Še več je povezav, ampak na kratko je to to, kakor jaz razumem, upam, da sem ti malo pomagal...
LexLuthor
15. 09. 2008 10.00
Ne pozabite, da ima veliko ljudi svoj denar v vzajemnih skladih (globalnih in v delnicah). Malo spremljajte, kaj se zadnje čase dogaja z njihogvo vrednostjo! Za večino malih investitorjev so dosegli all-time-low. Veliko denarja ljudje izgubljajo. Amerika je ključ do vsega. Tam se vedno vse sranje začne in tudi zaključi običajno. Tole godljo so nam zakuhali ameriški konservativci z Bushem na čelu. Sedaj bodo morali spet Demokrati popravljati škodo. Gorje svetovnemu gospodarstvu, če Obama ne bo zmagal! Določene analogije lahko potegnemo tudi z našo desničarsko vlado....
nocomment24kur
15. 09. 2008 09.41
\"Prosim, naj mi nekdo razloži, zakaj zaboga smo tako vezani na gospodarske razmere v ZDA?\" (Kako si jaz razlagam zadevo): Na primer zato, ker se z večino surovin (tudi z nafto) še vedno trguje v USD, tudi zaradi inflacije so cene surovin vse višje. Ko pride do kreditnih kriz, centrale banke dajejo v obtok nov \"papirnat\" denar, ki pa ni dovolj podprt z zlatimi rezervami (le okrog 1%). Poleg tega pa pri rasti razmerja EUR/USD v škodo dolarja trpijo evropski izvozniki v ZDA, ker so tem manj konkurenčni, čim več je vreden € glede na $, ker so cene njihovih izdelkov v ZDA v $ precej višje, kot so bile pred nekaj meseci. Seveda pa se podobne navade kot pri Američanih širijo tudi med Evropejci (pretirano zadolževanje), kar povzroča dodatno krizo.