Gospodarstvo

'Milenijci skrbimo za svoj osebnostni razvoj'

Ljubljana, 27. 06. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gašper Jordan
Komentarji
0

Ker predstavljam milenijce, mlade ali kakor želite označiti tiste, ki prihajamo na trg dela, bi rad predstavil, kakšno delo nas veseli. Smo drugačni in si želimo drugačen način dela kot generacije pred nami. Rad bi izpostavil nekatere stvari, ki bodo v pomoč delodajalcem, kako nas motivirati in tudi izkušenim kolegom, da nas bodo lažje sprejeli medse.

V želenem podjetju si želimo jasno izvedeti, kakšna je vizija podjetja in kakšne vrednote poudarjajo. Dajejo poudarek na ekipnem delu ali si želijo zgolj strokovnjaka na določenem področju? Velikega pomena pripisujemo jasni opredelitvi naše vloge v podjetju ter obrazložitev nalog, saj s tem lažje vidimo, kakšen je naš dejanski doprinos. V kolikor je podjetje družbeno odgovorno pa smo še bolj zadovoljni.

Gašper Jordan je zmagovalec razpisa CEO za en mesec in mesec dni preživlja ob boku direktorja slovenske kadrovske agencije. Svoje izkušnje v blogih deli z bralci 24ur.com.

In kakšen način napredovanja imate v vašem podjetju? Vprašanje ob katerem se namršči marsikateri kadrovik starejše generacije. Še izbrali ga nismo, pa ga že zanima karierni razvoj in kdaj ter do kam bo napredoval. Milenjci si želimo teh informacij neprimerno bolj kot prejšnje generacije in to jo pomembno dejstvo za delodajalce, ki se spoznavajo s prihajajočo generacijo. Kajti, če ne bomo videli v delu možnosti napredovanja in razvoja, potem bomo ali zavrnili ponudbo ali pa bo to za nas le prehodno služba, želeno službo pa bomo aktivno iskali še naprej.

Zaradi trka generacij pogosto slišimo s strani starejših, da "mladi stalno nekaj sprašujejo ali dobro delajo ali ne, lahko kaj izboljšam". Še ena značilnost milenijcev je, da si želimo povratnih informacij o kakovosti opravljenega dela, kaj lahko izboljšamo in kaj ne. Sem spadata tako pohvala kot tudi graja. Radi se primerjamo z drugimi ter smo vajeni javnega izpostavljanja v obeh primerih. Ker je to starejšim generacijam precej nenavadno ter gre za (še) neustaljeno prakso, menim, da je potrebno zadevo izboljšati. S tem bomo dosegli tudi boljši medgeneracijski prenos znanja, o katerem je veliko govora v zadnjih letih.

Gašper Jordan
Gašper Jordan FOTO: Gašper Jordan

Ker se zavedamo, da so današnje spremembe v poslovnem svetu stalnica in da nič ni za stalno, je fleksibilnost nuja. Časi, ko pogledaš na uro in greš domov, so v gospodarstvu mimo, dela se, ko je delo in se gre domov, ko je delo zaključeno. Mladi si želimo fleksibilnosti v smislu dela od doma, prihajanja v službo ob različnih urah – če nam bodo to lahko ponudili, potem bomo zadovoljni in bomo z veseljem prihajali na delo. Seveda ne dajem roke v ogenj za vsakega izmed generacije.

Na dodatna izobraževanja podjetja velikokrat gledajo kot še en strošek, ki nima vidnih rezultatov v danem trenutku. Ampak, če ne razvijaš zaposlenih, potem ti sčasoma pade konkurenčnost. Poleg tega tudi nisi zanimiv, saj tisti ljudje, ki jim je mar do pridobivanja novih znanj, poišče priložnost drugje, morda celo pri konkurenčnem podjetju, kjer se stalno izobražujejo. Vemo, da nam nekaterih znanj primanjkuje, vendar se bomo z veseljem dodatno izobrazili, še posebno, če bomo zaradi tega bolje opravljali svoje delo. 

Dajte mladim projekt, naj se preizkusijo v novih izzivih in jim zaupajte kontrolo. S tem jim boste dali priznanje za prej opravljano delo ter nam izkazali zaupanje, ki ga še posebno cenimo. Ker smo bolj nagnjeni k sklepanju prijateljstev, zelo cenimo kakovost medosebnih odnosov ter dobro vzdušje.

Če površno preberete zgornje besedilo, bi človek rekel, da smo strašansko naporni s kupom zahtev v ozadju. Vendar če ste prebrali podrobno, lahko vidite naš potencial, našo željo po uspehu in doprinosu tako podjetju kot družbi. Ponudite nam priložnost ter se nato odločite, naj ne bo življenjepis in število delovnih izkušenj edino merilo pri vašem izboru. Iz srca hvala s strani vseh milenijcev.

Milenijci
Milenijci FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni