Gospodarstvo

Milenijci - ❤ ali WTF?

Ljubljana, 01. 02. 2017 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neda L. Došenović, dnevna urednica 24ur.com
Komentarji
0

Rojena sem v drugi polovici osemdesetih let. Moja letnica rojstva me uvršča v famozno generacijo, o kateri se v zadnjem času govori – med milenijce. Pozornosti naša generacija ne pritegne zgolj zato, ker obvlada družbena omrežja, ampak ker je bolj kot ne že vstopila na trg dela, kjer se najbolj vidijo razlike med njo in njenima predhodnicama, generacijo X in baby boom generacijo.

Milenijci – generacija y – net generacija. Generacija, o kateri se govori v dveh skrajnostih: da bo rešila svet ali pa da ga bo uničila. Generacija, ki je večino, če ne že celotno življenje odraščala z internetom, ki je najhitreje zaštekala Facebook, ki je potovala več in dlje kot generacije pred njo. A je hkrati tudi generacija, ki se je drži sloves, da se ne znajde, da je preveč odvisna od svojih staršev, da postavlja sebe na prvo mesto in se ne zna prilagajati. In da ima zato težave na delovnem mestu.

Pred kratkim je denimo na Facebooku zaokrožil posnetek, na katerem motivacijski govorec in svetovalec za marketing Simon Sinek govori o t. i. milenijskem paradoksu. V njem se pojavljajo vse tipične trditve, ki krožijo o milenijcih. Denimo, da jih je na delovnem mestu težko usmerjati, da si želijo neke službe z namenom in da jim je bilo rečeno, da lahko dosežejo vse, kar si želijo. In seveda ne gre brez družbenih omrežij: ta naj bi bila za milenijce vir dopamina in zaradi njih naj številni ne bi znali ustvarjati poglobljenih odnosov.

A kako pravilna in pravična so takšna posploševanja generacije, ki je zdaj že pomemben del delovne sile? So milenijci res bolj naklonjeni fleksibilnemu delovnemu času in bolj tveganim delovnim razmerjem, ker so radi svobodni, ali pa so v to le prisiljeni? Kaj se zgodi z milenijcem in njegovim pogledom na delo, ko začne razmišljati o družini? Kaj ima skupnega nekdo, ki je rojen v osemdesetih, z nekom, ki je rojen v devetdesetih? In kaj ima skupnega slovenski milenijec z denimo ameriškim?

Radi bi slišali tudi vaše izkušnje. Ste milenijec in imate težave z iskanjem službe? Ste delodajalec in imate izkušnje z vključevanjem milenijcev v delovno okolje? Ste najstnik, ki se odloča, kaj bo po poklicu? Pošljite nam svoje izkušnje na: neda.dosenovic@pop-tv.si .
Odgovore bomo na 24ur.com iskali s serijo člankov, v katero bomo vključili mnenja in ocene strokovnjakov, izkušnje starejših generacij, besedo pa bomo seveda dali tudi njim – milenijcem. Ne bomo pa se ustavili le pri tej generaciji. Na trg delovne sile bo počasi začela vstopati nova, verjetno med starejšimi še bolj nerazumljena generacija Z. Tista generacija, ki se poleg zadnjih pripadnikov milenijcev odpravlja na informativne dneve in razmišlja o tem, kaj bo postala. S to serijo člankov želimo generaciji Y in Z približati ostalim, a hkrati pokazati, da še vedno velja, da se tudi od starejših lahko ogromno naučimo in da ima lahko tudi pripadnik generacije X ali pa celo babyboomer veliko skupnega z milenijcem.

Milenijci
Milenijci FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3