Gospodarstvo

Mila kazen za finančnika

New York, 27. 09. 2006 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji prvi finančnik propadlega energetskega giganta Enron je bil obsojen na šest let zapora.

Nekdanji finančni direktor Enrona jo je odnesel relativno dobro
Nekdanji finančni direktor Enrona jo je odnesel relativno dobro FOTO: Reuters
Andy Fastow bi moral biti danes najsrečnejši človek na Zemlji. Pogodil se je za deset let zapora, grozilo mu je dvajset let, z nekaj sreče pa bo zunaj v petih letih. Nekdanji ameriški zvezni tožilec Kirby Behre

Nekdanji finančni direktor Enrona Andrew Fastow bo zaradi goljufij, ki so privedle do propada tega ameriškega energetskega giganta, šest let odsedel za zapahi.

Proces se je zanj končal relativno dobro, saj so se njegovi odvetniki s tožilci sprva pogodili za deset let zaporne kazni. Sodišče pa je nato kot olajševalno okoliščino upoštevalo njegov trud, da bi pomagal tistim, ki so zaradi škandala v Enronu izgubili svoje prihranke in se odločili za tožbo, ter njegovo sodelovanje s tožilstvom.

Fastow proti nadrejenim

Fastow je ob koncu sojenja s tresočim glasom priznal napake in obljubil, da se bo poskušal odkupiti tako družini kot žrtvam Enronove prevare.

Fastow je bil prava zvezda procesov, povezanih z Enronom. Njegovo pričanje je pomagalo obsoditi ustanovitelja podjetja Kena Laya in nekdanjega generalnega direktorja Jeffa Skilinga. Fastow je namreč trdil, da je goljufal z njuno odobritvijo, Lay in Skilling pa sta vztrajala pri tem, da nista vedela nič in da je za vse skupaj kriv le Fastow. Porota je verjela tožilstvu in niti 38 milijonov dolarjev porabljenega denarja za najboljšo obrambo, ki jo lahko kupi denar Layu in Skillingu ni pomagalo do odrešilne sodbe. To se v ameriškem pravosodnem sistemu redko zgodi, a je bil škandal le prevelik.

Propad podjetja Enron bo namreč za vedno ostal simbol brezobzirnega ameriškega korporacijskega pohlepa. Stečaju decembra 2001 so kmalu sledila razkritja drugih podobnih škandalov in stečajev podjetij, kot so WorldCom, Tyco in Adelphia. Enron je bil ustanovljen leta 1985 in je z leti prerasel v sedmo največje ameriško podjetje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.