Gospodarstvo

Mesarič se je poslovil

Ljubljana/Maribor, 25. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet NKBM je sprejel sporazumno prekinitev delovnega razmerja s predsednikom uprave, ki pravi, da na njegovo odločitev niso vplivali pritiski.

Predsednik uprave NKBM Črtomir Mesarič: O odpravnini se namerava še pogovarjati
Predsednik uprave NKBM Črtomir Mesarič: O odpravnini se namerava še pogovarjati FOTO: POP TV

Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) je na današnji seji v Ljubljani sprejel predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja s predsednikom uprave Črtomirjem Mesaričem. "Sporazumno smo se dogovorili o prenehanju, v interesu banke in v mojem interesu," je po seji nadzornega sveta dejal Mesarič in dodal, da pritiski na odločitev o sporazumni prekinitvi niso vplivali. Kot je dejal Mesarič, se bodo s predstavniki lastnikov družbe o odpravnini še pogovarjali, sicer pa bo svoje delo opravljal še do imenovanja nove uprave.

"Nadzorni svet še nima izbranega kandidata za novega predsednika uprave NKBM," je povedal predsednik nadzornega sveta in državni sekretar na finančnem ministrstvu Bogomir Špiletič. Nadzorniki so člana uprave Matjaža Kovačiča na današnji seji zadolžili, da do naslednje seje nadzornega sveta pripravi predlog za oblikovanje nove uprave NKBM. Ko bo predlog pripravljen, se bodo nadzorniki znova sešli.

Predsednik nadzornega sveta NKBM in državni sekretar Bogomir Špiletič: O Mesaričevem nasledniku še ni bila izrečena zadnja beseda
Predsednik nadzornega sveta NKBM in državni sekretar Bogomir Špiletič: O Mesaričevem nasledniku še ni bila izrečena zadnja beseda FOTO: POP TV

Nova KBM bo vzela 'na kredo'

Nadzorniki so danes dali tudi soglasje k najemu sindiciranega posojila v višini 100 milijonov evrov, z možnostjo povečanja do 170 milijonov evrov.

Člani nadzornega sveta so tudi potrdili letni program dela notranje revizije v letu 2005. "Gre za drugo sejo nadzornega sveta in prav gotovo je zelo pomembno, da notranje kontrole v banki delujejo tako, da so čim manjša tveganja in da bi v čim manjši meri prihajalo do nepravilnosti," je pojasnil Špiletič.

Glede zahteve nadzornega sveta, ki se nanaša na poročilo povezano s samo zunanjo revizijo NKBM, pa je bil sprejet sklep, da se nadzornemu svetu predloži pismo revizorja upravi in da to pismo članom nadzornega sveta predstavi revizor sam.

Kje in kako bodo iskali novega predsednika uprave, se bodo odločili do naslednje seje nadzornega sveta. Mesarič gre v torek na dopust, ko se vrne, bo razmišljal, kako naprej. V banki bo Mesarič ostal, vse dokler ne najdejo nove uprave.

Nadzorni svet na ustanovni seji 15. aprila ni razpravljal o predvidenem najemu sindiciranega kredita NKBM, saj je bil predlog dnevnega reda spremenjen, tako da so nadzorniki obravnavali le imenovanje predsednika in revizorja. O slednjem prav tako niso odločali, so pa zadolžili upravo NKBM, naj do prihodnje seje poda podrobno informacijo o tem, kaj je doslej vključeno v redno revidiranje.

Kot so ugibali nekateri mediji, bi bila morebitna zahteva po novi reviziji poslovanja NKBM lahko povezana z iskanjem razlogov za krivdno razrešitev predsednika uprave Črtomirja Mesariča. Špiletič je po ustanovni seji nadzornega sveta sredi aprila dejal, da nadzorniki druge največje banke v Sloveniji niso govorili o zamenjavi uprave, vendar pustil odprto možnost, da bi lahko "beseda o tem tekla na naslednjih sejah".

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja