Gospodarstvo

Mermal in Koprivnikar o 'blamaži' in 'blatenju', poslanci z vrsto dvomov

Ljubljana, 10. 10. 2018 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komisija DZ za nadzor javnih financ je ob primeru BTC in nekdanjega ministra Borisa Koprivnikarja računskemu sodišču priporočila, naj opravi izredno revizijo podeljevanja testnih frekvenc za tehnologijo 5G. Od NPU, Specializiranega državnega tožilstva in KPK pa pričakuje, da bodo proučili sume nezakonitosti pri podelitvi teh frekvenc.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Muha brez pojasnil
    02:49
    Iz 24UR: Muha brez pojasnil
  • Iz SVETA: Zagovor pred poslanci
    03:15
    Iz SVETA: Zagovor pred poslanci
Frekvenca 5G
Frekvenca 5G FOTO: Thinkstock

Komisija želi tudi poročilo glede upravičenosti in smiselnosti, gospodarnosti in koruptivnih tveganj podelitve brezplačnih frekvenc za testiranje in prihodnjo rabo tehnologije 5G družbi BTC, v katerem naj bo tudi ocena finančnih sredstev, ki bi jih prejela država, če bi se te frekvence podeljevale na javni dražbi.

Komisija poleg tega vlado poziva, naj v osmih dneh posreduje dokumentacijo in vse pogodbe, ki so bile sklenjene s prejemniki testnih frekvenc 5G. Poziva tudi Forum za digitalno družbo in Sekcijo operaterjev elektronskih komunikacij pri Združenju za informatiko in telekomunikacije GZS, naj se opredelita do podelitve teh frekvenc predvsem z vidika smotrnosti in transparentnosti.

V SDS so v predstavitvi razlogov za sklic seje dejali, da je področje radiodifuzije kadrovsko prevzela stranka SMC, vključno z direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) Tanjo Muha, zato da se poraja dvom, da so bili vsi postopki izvedeni za pridobitev osebnih in tudi političnih koristi, ne pa v korist davkoplačevalcev.

Med prejemniki frekvenc je bil namreč tudi BTC, kjer se je zaposlil nekdanji minister za javno upravo, v katerega pristojnost sodi tudi področje telekomunikacij, Boris Koprivnikar. Koprivnikar je sedaj sicer dal odpoved v BTC, družba pa je frekvence vrnila.

V SDS so se med drugim spraševali, ali bodo imeli štirje prejemniki testnih frekvenc (BTC, Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institut), prednost pri komercialni podelitvi frekvenc. Očitali so zamudo pri sprejemanju področne strategije in slabo gospodarjenje. V NSi so med drugim opozorili, da so bile testne frekvence podeljene za evropske projekte, družba BTC pa ni navedena med partnerji projekta, za katerega ji je bila frekvenca dodeljena. Zaradi tega bi morala direktorica Akosa odstopiti, so pozvali.

V SDS so menili, da vse okoliščine kažejo na to, da ni šlo le za konflikt interesa, ampak "še kaj drugega".

"Nedokazano in zlonamerno me javno blatite," je Koprivnikar očital pobudnikom seje in poudaril, da je škoda zaradi kompromitiranja, tudi če se bo izkazalo, da ni bilo nepravilnosti, že storjena. Dejal je, da na postopke Akosa ni vplival, Muha pa da je imela prednost med prijavljenimi kandidati zaradi izkušenj z delom na Akosu.

O očitkih, da druge države s frekvencami dobijo veliko denarja, je pojasnil, da so testne frekvence popolnoma ločene od komercialnih. Za slednje se bodo namreč lahko potegovali le telekomunikacijski operaterji in se bodo podelile na dražbi, poziv za dodelitev testnih frekvenc pa je še odprt in jih lahko dobi kdorkoli. O zaračunavanju testnih frekvenc je Muha pojasnila, da bi z zaračunanjem pristojbine lahko dobili okoli 100 evrov za posamezen primer.

Glede povečanja plačil družbi BTC s strani ministrstva za javno upravo (z okoli 54.000 evrov v obdobju 2003-2016 na 820.000 evrov v obdobju 2016-2018) sta Koprivnikar in predsednik uprave BTC Jože Mermal pojasnila, da je posledica prenosa področja najemanja prostorov carine na ministrstvo, kar bi se lahko zlahka preverilo.

Mermal je ocenil, da so očitki in ta seja "blamaža", in ponovil, da je bila vrnitev frekvenc posledica blatenja, s katerim se je družbi delala škoda. Vrnitev frekvenc sicer ne pomeni, da ne bodo v prihodnje spet zanje kandidirali.

Jani Möderndorfer (SMC) je sklicateljem seje očital, da so jo izkoristili za predvolilne namene - za ljubljanskega župana se bo potegoval tudi sedanji predsednik komisije Anže Logar (SDS) - in da gre za zlorabo politike. Komisija se namreč v preteklosti ni obregnila npr. ob imenovanje nekdanjega ministra SDS Andreja Vizjaka v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi.

Jože Lenart (LMŠ) je očital, da so "medijsko linčali akterje", ne da bi se prej o očitkih izrekle ustrezne institucije, zato bi bilo treba dvigniti politično kulturo. Vojko Starović (SAB) je ocenil, da zadeva niti po vsebini niti po postopku ni stvar komisije DZ za nadzor javnih financ.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je povedal, da je KPK zaradi odmevnosti zadeve v javnosti že začela postopek. "To ne pomeni, da je ugotovila kršitev, obstaja pa ustrezen sum, da je bilo nekaj narobe," je povedal.

Zoran Mladenovič z računskega sodišča je dejal, da pridobivajo podatke za izvedbo analize tveganj glede uvajanja tehnologij. Sklepa o uvedbi revizije niso sprejeli, bodo pa o tem odločali sedaj, ko jih je k temu pozvala komisija DZ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Toro
10. 10. 2018 18.42
+11
Počasi bo potreben malo drugačen prevod za "transparentno".
laycan
10. 10. 2018 18.29
+6
pošten mož ta Koprivnikar,ni kaj.če se ne motim je levo usmerjen,ali se motim.
zajebant2
10. 10. 2018 18.11
+9
pravi levi poštenjak skoro se je razjokal lopov pokvarjeni
kolbek460
10. 10. 2018 17.43
-7
Sds že koplje za frekvenco in vse na roke ,,in frekvenca ki sega do bosne ali madžarske bodo skopali baje na roke in preko vseh polj in cest železnic zasebnih dvorišč in cerkva ,,
zajebant2
10. 10. 2018 18.13
+2
do tvoje gkave je že skopo pa jo je moral prekiniti ker je prazno
Odrešenik666
10. 10. 2018 17.23
+5
Torej je kriv, da je podelil nekaj kar se je zastnj delilo. Vsakemu, ki se je prijavil. Pobalin.
anakondabox
10. 10. 2018 17.05
+15
Napad je najboljša obramba. Kaj opažam? Kakor hitro je vprašanje o 'krivem' dejanju, izprašanec odgovarja: to so zlonamerna podtikanja, insinuacija prejšnje vlade, ali pa se tisti hip ničesar ne spomni oziroma je ravnokar odpotoval v tujino in ni dosegljiv. Nazaj pa pride ob Svetem Nikoli. #slabapraksa
Mungos2
10. 10. 2018 17.04
+12
Koprivnikarja že voha karma !!! Kretničarja Mermala pa še bo !!! In to zeloooo !!!!!
helter skelter
10. 10. 2018 17.00
+18
levaki še kar kradejo kot srake... narod, kdaj boš prišel k pameti.....
DirtySanchez
10. 10. 2018 16.47
+20
btc in Koprivnikar so hoteli vse skupaj pomesti pod preprogo vendar jim hvala bogu ni uspelo. Koprivnikar je že med svojim mandatom v prejšnji vladi marsikaj pometel pod preprogo in ostal nekaznovan.
MiroF
10. 10. 2018 16.45
+19
Dejstvo je, da, če je nekoga sram, da je Slovenec ko ga dobijo z roko v marmeladi, da je absolutni krivec...