Gospodarstvo

Merkur v dokapitalizacijo

Naklo, 25. 02. 2011 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastniki Merkurja so potrdili dokapitalizacijo s konverzijo terjatev. Dokapitalizacija bo sicer dejansko stopila v veljavo s potrditvijo prisilne poravnave konec aprila ali začetek maja.

Merkur gre v dokapitalizacijo.
Merkur gre v dokapitalizacijo. FOTO: Miro Majcen

Lastniki Merkurja so na današnji skupščini s potrebno večino glasov potrdili vse predlagane sklepe, soglasno pa so podprli tudi dokapitalizacijo s konverzijo terjatev, ki je eden temeljev za uspeh finančnega prestrukturiranja. Naslednja koraka za uspešno nadaljevanje prisilne poravnave sta vpis kapitala in sklenitev dogovora o reprogramu kreditov.

Z današnjim dnem začne teči enomesečni rok, da upniki vpišejo svoje terjatve v lastniške deleže, in sicer je za uspeh dokapitalizacije treba pretvoriti vsaj 85 milijonov evrov terjatev.

Dokapitalizacija bo potem dejansko stopila v veljavo s potrditvijo prisilne poravnave, ki je predvidena za konec aprila ali začetek maja.

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak in predsednik nadzornega sveta podjetja Matevž Slapničar sta z današnjim izidom skupščine zadovoljna. Prepričana pa sta, da tudi pri vpisu kapitala ne bo težav. Pri dokapitalizaciji naj bi sodelovale predvsem banke z nezavarovanimi terjatvami in večji dobavitelji. Nova lastniška struktura bo odvisna od razmerja navadnih in ločitvenih upnikov, ki se bodo odločali za konverzijo, Pesjak pa računa, da bodo imeli novi lastniki okrog 60-odstotni delež.

Naslednja prepreka, ki jo mora Merkur preskočiti za uspeh prisilne poravnave, je poleg zadostnega vpisa kapitala s strani upnikov tudi reprogram 300 milijonov evrov zavarovanih dolgoročnih posojil. Ta je bil že del pogajanj med vodstvom Merkurja in bankami pred samo predložitvijo načrta finančnega prestrukturiranja. Ob dogovorih o likvidnostnem posojilu pa je bilo določeno, da mora biti do konca februarja sklenjen tudi reprogram.

Ker se je sama odobritev likvidnostnega posojila precej zavlekla, se banke in Merkur dogovarjajo, da bi tudi rok za reprogram ustrezno zamaknili. Kljub temu vodstvo Merkurja računa, da bo dogovor o reprogramu, ki predvideva, da se glavnica ne odplačuje do leta 2016 in je obrestna mera za prihodnji dve leti 1- oziroma 1,5-odstotna, sklenjen že prihodnji teden.

Na današnji skupščini je bilo prisotnega 82 odstotkov kapitala. Izmed večjih delničarjev je manjkal skoraj devetodstotni lastnik Merfin, ki se na skupščino ni pravilno oziroma pravočasno prijavil.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
27. 02. 2011 11.40
Dokapitalizacija . . . kdo verjame . . ..
antitrust08
26. 02. 2011 16.22
Ubogi Merkur!
rko
26. 02. 2011 15.27
MA DEJ, KAKŠNA DOKAPITALIZACIJA? DA SE PONOVNO LAHKO KRADE? JOJ, PREJOJ, KERI SMO MI ZAPLANKANCI!
pika poka ježek
26. 02. 2011 07.52
Včeraj sem bil v Merkurju, parkirišče je bilo prazno, v prodajalni grobna tišina, komajda kakšna stranka in povsod prodajalci, ki so se delali silno zaposlene, nekaj so ves čas šteli, prestavljali, popisovali. Kupil sem zadnji paket kožnih kosti za psa s police, prišel do blagajne, dve blagajni sta bili odprti, nobene vrste. Žal je z Merkurjem konec, pa ne smemo pozabiti da nosi današnji Merkur dediščino starega Merkurja in celjske Kovinotehne.
himalajc
25. 02. 2011 22.09
igra bogatih na račun poštenih delavcev.Siromaki naj delajo(majo službe za majhen denar in na trgu taako ne bojo dobili dela), da bodo bogatuni svoje naložbe plemenitili...OBUP!
SEBASTI
25. 02. 2011 12.07
Kradež naj vrne par milijončkov pa bo.