Gospodarstvo

Merkur še ni insolventen, nujno pa potrebuje sanacijo

Ljubljana, 10. 09. 2010 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čez pet let bo Merkur uspešno trgovsko podjetje s tehničnim blagom, prilagojeno razmeram na trgu, modernim smernicam, preveval pa ga bo duh optimističnih ljudi, meni predsednik uprave Knuplež.

Bojan Knuplež
Bojan Knuplež FOTO: Big Bang

Merkur še ni insolventen, nujna pa je hitra sanacija, po kateri bo od družbe ostala le maloprodaja, je v pogovoru za današnje Finance povedal predsednik uprave Merkurja Bojan Knuplež. O sanaciji mora še vedno odločati upniški odbor, s katerim ima vodstvo v ponedeljek sestanek, medtem ko je današnja seja nadzornega sveta odpovedana.

Knuplež je pojasnil, da Merkur vsak mesec posluje z izgubo in če podjetje ne bo hitro sanirano, bo izgube po nepotrebnem še veliko več. Motena je tudi oskrbna veriga, saj vsi čakajo na končno stališče do sanacije Merkuja. Knuplež ima pripravljenih več scenarijev reševanja, ki pa so odvisni od pogovorov z bankami in od razpleta razmer v podjetju.

Dokapitalizacija bo še ta mesec

Na ponedeljkovem sestanku dokapitalizacija še ne bo zagotovljena, bo pa storjen korak naprej, meni Knuplež in pričakuje, da bodo sredstva zagotovljena še ta mesec. O višini dokapitalizacije, ki je vsekakor nujna, ni govoril, je pa dejal, da več kot bo začetnih sredstev, hitreje bo sanacija izvedena.

Knuplež meni, da je eden od razlogov za Merkurjeve težave, ker se ni dovolj hitro odzival na spremembe in izzive trga. Tako je Merkur treba reorganizirati, spremeniti model poslovanja in narediti organizacijski model, primerljiv s podjetji na zahodu. "Potem šele lahko začne po določenem obdobju poslovati z dobičkom. To velja za vsa podjetja v skupini, razen za Big Bang, ki že posluje z dobičkom," je poudaril.

Glavna sanacija bo po Knupleževih besedah pri maloprodaji, pri čemer prodaja posameznih trgovskih centrov ni več v igri. Mersteel bo šel svojo pot, ni pa še znano, ali s prodajo nemškemu jeklarskemu velikanu ThysenKrupp, saj pogovori še potekajo.

Čez pet let bo Merkur uspešen in prilagojen

Meni, da bo Merkur čez pet let uspešno trgovsko podjetje s tehničnim blagom, prilagojeno tržnim razmeram, modernim smernicam in preveval ga bo optimistični duh ljudi, ki bodo delali v njem. Stečaj bi bil na drugi strani najslabša možnost za vse in slovensko gospodarstvo bi v hipu ostalo brez nekaj sto milijonov evrov, meni prvi mož Merkurja.

Pojasnil je, da je njegov edini motiv za prevzem vodenja podjetja rešitev Merkurja. "In če so mi upniki to zaupali, jim bom zaupanje povrnil. Pri tem moje solastništvo v Merfinu ne igra nobene vloge in do Merfina se bom vedel kot do vsakega drugega podjetja. Če sem bil pa pri Merfinu šlampast in neodgovoren do svojega denarja, je pa to moja težava, ki sem jo v svoji glavi že rešil," je dejal in dodal, da obveznosti zaradi deleža v Merfinu še ni v celoti odplačal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bemtisunac
12. 09. 2010 09.06
merkur rabi samo stečaj in odvzem nakradenega premoženja...
tron3
11. 09. 2010 15.29
Kordežu se je že čist strgal, pa kako morš rešit tako zadolženo podjetje, osebek je genijalec, razen če bo iz svojega dal ima veliko
odbogaposlan
11. 09. 2010 12.16
rušijo se naši projekti tajkunov kot domine, Merkur, Tuš,... Kdo je naslednji?
b77
11. 09. 2010 09.44
KAKO STE KAJ DOBAVITELJI!? a se kaj tresete!!! luknje ne bo mogoče zasuti!!!!
pajek1985
11. 09. 2010 07.30
jst se delam,pa je res,plača je vedno bla,..na začetku prevzema so bile res vredu,nagrade,bozicnice,regres,vse to redno,..kak bo pa zdj,razn odpuščanj,pa nben ne ve,pa tud nben nc ne pove,.
roaddogg
10. 09. 2010 19.15
gallana In da si Kordež nebi očrnil ugleda rednega plačnika je sedaj raje pobegnil iz navrtane ladje, zaposlene pa pustil na njej... Taki kapitani gredo na vojaška sodišča!...
gallana
10. 09. 2010 18.25
tak vam bom reko,jaz sem delal tam vem kak je, kordež je naredo kaj je, za plače pa je vedno zrihtal denar čeprav ga ni blo.
fafajonka
10. 09. 2010 14.51
V Merkurju je potrebno TAKOJ izvesti DERATIZACIJO!
roaddogg
10. 09. 2010 13.55
Kdaj bo šel Kordež v sanacijo na Dob?
upornik18
10. 09. 2010 13.21
zdej naj objavijo da nafta posluje z izgubu pol ti pove vse da kradejo kot srake
Brabus
10. 09. 2010 12.31
Naj ga Bine dokapitalizira z premoženjem, kateremu pravi"moje premoženje",njega pa v arest za primer drugim.
Nauders
10. 09. 2010 12.14
Kordež pejt psihiatru
0kissmyass0
10. 09. 2010 12.06
hvala 24-ur ta članek smo prebrali že v financah !