Gospodarstvo

Mercator želi prevzeti Pivovarno Laško

Ljubljana, 22. 12. 2011 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Mercatorja se je odločila za namero za prevzem Pivovarne Laško, ki je sicer njena delna lastnica. V Pivovarni Laško pravijo, da bodo informacijo v naslednjih dneh preučili in ravnali v skladu z zakonodajo ter morebitnimi odločitvami pristojnih organov.

Obvestilo o nameri za prevzem so v Mercatorju posredovali Agenciji za trg vrednostnih papirjev, Uradu RS za varstvo konkurence ter upravi ciljne družbe in predstavnikom delavcev ciljne družbe.

Kot ocenjujejo v Mercatorju, s strateško povezavo s Pivovarno Laško lahko ustvarijo pozitivne ekonomske in finančne učinke na naslednjih področjih:

– prestrukturiranje skupine Pivovarna Laško z namenom zagotavljanja njene finančne stabilnosti in povečanja poslovne učinkovitosti;

– podpora internacionalizaciji prodajnih aktivnosti na področju regije Zahodnega Balkana z namenom povečanja obsega poslovne dejavnosti;

Mercator, ki je sam v postopku prodaje, namerava objaviti ponudbo za prevzem Pivovarne Laško.
Mercator, ki je sam v postopku prodaje, namerava objaviti ponudbo za prevzem Pivovarne Laško. FOTO: 24ur.com

– dolgoročno sodelovanje na področju proizvodnje izdelkov trgovske znamke Mercator;

– uveljavitev sinergij na področju dejavnosti oskrbe sektorja gostinstva in hotelirstva z veleprodajno dejavnostjo Skupine Mercator;

– optimizacija upravljanja z nepremičninami in preučitev možnosti vključitve v Mercatorjev projekt monetizacije nepremičnin;

– izvedba dezinvestiranja nestrateških dejavnosti in iskanje ustreznih strateških partnerjev za njihov dolgoročni razvoj in uspešno poslovanje.

Kot trdijo, bodo pri izvajanju vseh aktivnosti upoštevali vidike varstva konkurence. "Družba Mercator namerava še pred podajo prevzemne ponudbe opraviti ustrezne razgovore in druga dejanja v povezavi z Uradom za varstvo konkurence RS," so zapisali.

Napovedana petkova seja nadzornega sveta Pivovarne Laško, na kateri bi morali nadzorniki odločati o podaji soglasja za prodajo Mercatorja in pripravah na januarsko skupščino, je preložena na konec prihodnjega tedna.

Za podporo pripravi vseh vidikov prevzemne ponudbe bodo angažirali pravne in finančne svetovalce, ki bodo sodelovali tudi pri strukturiranju transakcije.

Mercator ima za izvedbo prevzema poleg denarnega nadomestila tudi možnost uporabe delnic iz odobrenega kapitala (do 20 odstotkov osnovnega kapitala) in obstoječih lastnih delnic. Glede na to, da Skupina Mercator že sodeluje z International Financial Corporation (IFC) na finančnem področju, namerava Skupina Mercator k sodelovanju pri omenjeni strateški povezavi povabiti tudi IFC in morebiti tudi druge ugledne mednarodne finančne institucije, "pri čemer poudarjamo, da v zvezi s tem z IFC oziroma z drugimi institucijami še niso bili opravljeni nobeni razgovori".

Pivovarna Laško je lastnica 23,34 odstotka Mercatorja.
Pivovarna Laško je lastnica 23,34 odstotka Mercatorja. FOTO: Damjan Žibert

Finančno prestrukturiranje skupine Pivovarna Laško, ki je lastnica 23,34 odstotka te največje slovenske trgovske družbe in med prodajalci skupaj 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, je trgovec sposoben izvesti v letih 2012 in 2013. Podrobnejše načrte v zvezi s strateško povezavo pa bo Mercator predstavil ob pripravi prevzemne ponudbe oz. prospekta.

Pivovarna Laško: Informacijo bomo preučili

Iz Pivovarne Laško so sporočili, da so se z informacijo o nameri prevzema seznanili, natančneje pa jo bodo preučili v prihodnjih dneh. Ravnali bodo v skladu z zakonodajo in morebitnimi odločitvami pristojnih organov v Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Židan: Pivovarni Laško želim stabilnega lastnika

Novica je presenetila ministra za kmetijstvo Dejana Židana. "Zavedam pa se, da je Pivovarna Laško zelo pomembna gospodarska družba, ki deluje v živilsko-predelovalnem sektorju, in ji seveda želim, da ima stabilnega lastnika," je dejal.

Največja posamična lastnica Pivovarne Laško je NLB, ki ima v lasti 23,9 odstotka delnic. Hypo Alpe Adria banka je po podatkih iz delniške knjige lastnica 7,2 odstotka delnic Laškega, Gorenjska banka ima v lasti 6,3 odstotka, Banka Celje 2,1 odstotka, NKBM odstotek, Probanka pa dobrih sedem odstotkov.

Na vprašanje, ali odločitev Mercatorja vidi kot nov manever za zavlačevanje prodaje največjega slovenskega trgovca, je odgovoril: "Tudi Mercatorju želim, da bi imel stabilnega lastnika, česar v tem trenutku nima. Kakšni so pa vzvodi Mercatorja za to ponudbo, pa mora odgovoriti Mercator."

Spomnimo ...

V torek je namero, da bo podala prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško, objavila tudi družba Eatons Capital, ki ima sedež v ameriškem Las Vegasu. Kdo stoji za njo, ni znano, iz Agencije za trg vrednostnih papirjev pa so v sredo sporočili, da na dokumentu ni podpisa in žiga, zato da ga ni mogoče obravnavati kot prevzemno namero v skladu z zakonom o prevzemih.

Eatons Capital je namero za prevzem laške pivovarne sporočil v trenutku, ko je njen nadzorni svet odločal o prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. S tem se je odločanje o prodaji zapletlo, saj v skladu z zakonodajo uprava ciljne družbe po objavi namere za prevzem ne sme odločati o zadevah, ki bi otežile prevzem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brdaus
22. 12. 2011 21.31
+3
Jaz pa mislim da je to samo prodajanje bučk in prihranek časa, da gredo lepo na božične dopuste v miru. Glavno besedo ima Laško če je lastnik merkatorja. Razen če jim ji ni vseeno za gospodarstvo in hočejo nekaj naresti v dobro, kar močno dvomim. Lp
S.GOVOR
22. 12. 2011 21.15
še dobro da imajo vaši komentarji tukaj gor kakšno težo, verjamem da jih bo jankovič prebral kako stran, potem pa hitro zaustavil mahinacije, ker ste vi tukaj gor ("ljudstvo") proti...
Uporabnik565636
22. 12. 2011 21.08
+2
Pametno, naj kar vse v paketu prodajo. /sarcasm off
saintjozef
22. 12. 2011 20.54
+10
Kupuje se z našim denarjem, prodaja pa za lasten žep. In se imajo fajn.
Prekmurje Slovenija
22. 12. 2011 20.49
+3
Kako lahko nekdo ki je v dolgovih kupuje tako veliko firmo
cucjetina
22. 12. 2011 23.15
+0
lahko lahko mura je ze 20 let v dolgovih izgubah in kljub temu drzava deva denar tako je tudi v tem primeru pivovarna laško pa mercator
Sodnik_Kriv
22. 12. 2011 20.26
-1
kok se mi lušta kebap :S ....
slovenicu
22. 12. 2011 20.08
+7
Pravilno! Naj kupi Laško! Miljontisočkrat boljše kot, da gre v roke hrvatom.
Raztezje
22. 12. 2011 22.10
+1
Razen, če ne gre v roke hrvatom iz Laškega.
tirko
22. 12. 2011 19.57
+3
mercator bo fix kupil laško, če bo Zoki mandatar. Ker drugače hitro leti tudi Debeljak in gre vse skup po hrvaški poti...
modelx
22. 12. 2011 20.09
tvoj komentar ne vzdrži presoje. V vrhu Mercatorja je tudi Zavrl, ki je politično čisto nasprotje. V veliko takih podjetjih je vodstvo različno politično obarvano, da vzdrži normalne preobrate v politiki. Drugo je. če poslovanje ne gre v pravo smer. Potem ima politika vzrok, da menja po svojih barvah. So področja, kjer razne naveze morajo sobivati in delati z roko v roki. Toliko neumni tudi niso,čeprav se sovražijo in se kregajo le za grebenje po večjem kosu pogače.
SLO1991
22. 12. 2011 19.38
+17
MEN nič jasn merkatzor lastnik pivovarne pivovarna pa lastnik merkatorje???? ZAdnji čas je da: merkator postane 100% lastnik merkatorja, pivovarna laško 100% lastnik pivovarne laško, adrija 1000% lastnik adrije in tako dalje.... Tuki se pa sam nekaj mešaa pa meša ....brez denarja so vsi kupoval bi pa tudi vsi ????? Najprej naj v svojem šparovcu vsak prihrani denar potem naj kupujejo druge!!! Joj kje je kmečka pamet ????
1943
22. 12. 2011 19.28
+3
Tako se dela . Če lahko hrvaški tajkun dobi kredit za nakup Merkatorja ,potem tudi Merkator poskrbi da se ti podjetji združita in skupaj nastopata na trgu . Sicer pa Agrokor kupuje Merkator brez miljonov ,katere bi naj nakazali v obdobju enega leta. Dobra poteza ,zakaj bi samo prodajali to ni težko če je dobra firma , težko je dobro firmo nadgrajevati ,to je znanje ekonomistov .
modelx
22. 12. 2011 20.10
-3
admin - ali se že bojite JJ, da nekomu dovolite pisati o rdeči bandi, o črni pa ne, ker vas drži za vrat?
S.GOVOR
22. 12. 2011 19.27
-1
hja, tako to je, volili ste RDEČO BANDO, zdej pa mate, kaj zdaj pesimizem zganjate, a niste "pozitivci"???
rulzz
22. 12. 2011 18.51
-4
Če jst tu prou zastopm nej bi Mercator kupu Laško pol bo pa un Agrokor(al ka je že) kupu Mercator in dejansku bo tu u rokah Hrvatu al kaku?
krajct
22. 12. 2011 18.57
+7
agrokor ne bo mogel kupiti obeh ker se bo cena mercatorja povečala in bo ostal slovenski
Pygmalion
22. 12. 2011 19.11
+15
tako je, po vseh teh kolobocijah bo na koncu nekdo kupil NLB skupaj z njenimi dolgovi in bo avtomatsko postal lastnik polovice Slovenije, vkup z Mercatorjem in Pivovarno.
modelx
22. 12. 2011 19.21
+10
agrokor nima šans kaj kupiti. tako je zapufan, da so hoteli ebrd, imf in unicredit s to transakcijo monetizirati tistih mercatorjevih 1,7 mrd naložb in si s tem poplačati del njegovega (agrokorjevega) pufa. ostalo pa z izmolzenjem mercatorja. Stava: če ta transakcija ne bo šla skozi, bo agrokor v 1,5-2 letih potonil v lastno blato.
modelx
22. 12. 2011 18.46
+13
in zakaj so to naredili šele zdaj in ne pred letom, ko se je vsa stvar z Agrokorjem začela? Potem NLB ne bi mogla delat zdrah. Pa še nekaj. Vsi govorijo o nacionalnem interesu in grdih Hrvatih,.... Zadeva ne bi bila sporna, če ne bi bil na oni strani tajkun, ki je v minusu 2,6 miljiarde ojrov in imel oskrbne vertikale. In da ne bi bil hkrati največji konkurent na istem trgu, kar neposredno vodi k sovražnem prevzemu (v kolikor ne gre za sporazum glede pvoezovanja in izmenjave delnic). Čez vse pa so bile gnile dane zaveze in kazni ter njihovo ugotavljanje in sankcioniranje - za čez 1 mrd vreden posel od 5 do 20 milj kazni, če. In seveda plačilo kupnine (ne glede kako in od kje denar) šele čez eno leto, če. Je pa dejstvo, da Mercator postaja en d.re.k trgovec. Cene so neverjetno visoke, založensot slaba, trgovine pa so nastlane po dolgem in počez. Včasih je Zoki zahteval red in so bile transportne poti za kupce široke in prijazne. Sedaj pa jih zalagajo s paletami nepotrebnega blaga, da se tudi srečati ne moreš, kaj šele izogniti drugemu nakupovalnemu sortpinu. Če bodo tako nadaljevali, jim bood kupci prebegnili h konkurenci in to brez transakcije z Agrokorjem.
Mr.Somebody
22. 12. 2011 18.40
+3
sej bo NLB dala kredit hahaha
Ofca1A
22. 12. 2011 18.40
+4
Seedorfen
22. 12. 2011 18.37
+0
Pa sej so čist prsmojen!
Osvald
22. 12. 2011 18.37
+12
Vidim da je na 24ur kar precej majn ljudi, zgleda za so se na 24ur kar zamerili ljudem z hujskanjem.
chadmaster1
22. 12. 2011 18.35
+3
če znate angleško vtipkajte v google ----- RTnews in kliknite na rdečo opozorilo in si preberite kakšen zakon so sprejeli v Ameriki. !!!!!!!!!
chadmaster1
22. 12. 2011 18.35
chadmaster1
22. 12. 2011 18.36
-1
povejte vsem res nisem norec sam to me je pa prestrašl
Chuck Norris 1
22. 12. 2011 18.55
-2
zakaj bi te prestrašilo? če ne počneš nič sumljivega se ti ni za bat
S.GOVOR
22. 12. 2011 19.30
+0
hahahaha, odlično, ovce itak niste za drugega kot za u stajo, kaj ste mislili, da bodo elite kar čakale, da se boste spomnil na ulico it?
retropil
22. 12. 2011 18.34
-2
mal fishy use skupej... od kod torej merkatorju denar za nakup pivovarne laško, če ma laško 23% merkatorja v lasti, merkator se pa prodaja hrvatom? to se mi zdi neizvedljivo... če bodo pa investitorji, to pa pol itak pomen da se samo ime ohrani, lastnik pa ne bo merkator, ampak različna tuja podjetja, kar pa je še najslabše kar se lahko zgodi... v glavnem ne zdi se mi možno vse skupaj...
S.GOVOR
22. 12. 2011 18.27
-3
O MOJ BOG, NE, ZAKAJ BOG, ZAKAJ?????