Gospodarstvo

Mercator vendarle v roke hrvaškega Agrokorja?

Ljubljana, 07. 01. 2013 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Saga o prodaji Mercatorja se nadaljuje. Potem ko je nazadnje prevladal nacionalni interes in je posel s hrvaškim Agrokorjem padel v vodo, je zdaj prav ta družba spet glavni kandidat za nakup "najboljšega soseda".

Potem ko je ob zadnjem poskusu prevladal nacionalni interes, je zdaj Marcator spet na prodaj.

Mercator tabla
Mercator tabla FOTO: Dare Čekeliš

In glavni kandidat za nakup je spet hrvaški Agrokor. Svetovalec konzorcija prodajalcev, družba ING, je že sestavila seznam potencialnih kandidatov. Kot je poročala Katarina Matejčič, je ING vabilo že poslal 70 na poseben seznam uvrščenim kandidatom.

In čeprav je med potencialnimi strateškimi kupci kar 28 podjetij, med njimi vsi najpomembnejši trgovci z Aldijem, Billo, Careffourjem, Metojem, Tescom in Wal-martom na čelu, se bo po mnenju ING v prodajo vključil le Agrokor.

Poleg njega so med tiste, ki so opredeljeni kot verjetnejši ponudniki, uvrstili še šest finančnih investitorjev in mnogi med temi naj bi se tudi dejansko podali v boj, pravijo poznavalci.

Še vedno pa naj bi imel na koncu največ možnosti za dejansko sklenitev posla prav Agrokor. Tudi zato, ker se je nekoliko omehčal tudi sedanji politični vrh, sploh finančni minister Janez Šušteršič. Ta zdaj nacionalnega interesa očitno ne pojmuje več kot nujno državno lastnino, ampak ga vidi kot dobrobit za vso Slovenijo.

Žal za lastnike prepozno, saj bo Mercator tokrat, če sploh, prodan po bistveno nižji ceni, kot bi bil lahko lani. Agrokor je namreč takrat ponujal 221 evrov za delnico, medtem ko je Mercator po današnjem skoraj petodstotnem padcu na borzi vreden le še 116 evrov.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
16. 01. 2013 10.42
+1
Ne prodajat podjetij v večinski državni lasti. Te bučke vam prodajajo komunisti da lahko še naprej kradejo denar iz njih. Kaj ima mali človek od teh monopolistov. Samo nenormalno visoke cene izdelkov in storitev. Večina teh podjetij so tudi izgubaši, sploh pa banke.
ljubljanatv
16. 01. 2013 00.50
+0
Joj pa ne Agrokorju. Poiščite nekoga drugega in ne glejte na najboljšega ponudnika. To je začetek konca slo pridelovalcev hrane ali pa uredite ,da boste drżali agrokor zardi njihovega zadolżevanja
Amali Doare
14. 01. 2013 15.13
+3
jankovići ga naj kupijo. majo pošteno prisluženega denarja za tri merkatorje
minnaema@yahoo.com
13. 01. 2013 15.19
-1
Konstruktivno NOBEDEN od zunaj - naj NE kupi Mercator, ker n.pr. Agrokor iz Hrvaške ne bo ščitil interese in delavce iz Slovenije temveč bo izbiral takšne korake ali programe,-za Mercator, ki bo v interesu Hrvatov. Al ise je kdo od pogajalcev in SLO strani vprašal - koliko PODizvajalcev naj bi ostalo na cesti (beri brez plačanega dela in zuslužka) če je prevzemnik Mercatorja tuja tvrdka. Torej UBIRATI in izbrati akuratno je potrebno vse pluse in minuse-NE pa da delavci potegnejo ta krajši konec, kateri v ničemer niso krivi in Lp
Nagasaki
12. 01. 2013 23.10
+4
Naj kupi kdor hoče in ne bluzite z tem nacionalnim interesom, kot da še kdo kupuje v Mercatorju!
ljubljanatv
16. 01. 2013 00.52
-1
Tu ni problem nacinalni interes ampak agrokor,ker je tak kot
HooplaToopla
10. 01. 2013 15.41
+5
Na temle forumu je ziher kak strokovnjak, ki bi mi lahko pojasnil. -- Iz kakšnih razlogov se je začel Lahovnik pajdašiti z J.J.-jem?
ljubljanatv
16. 01. 2013 00.53
ivo55
09. 01. 2013 11.04
-1
Nova Nova NLB...je le še prava rešitev...
dalmatic
09. 01. 2013 08.17
+4
nehajte zavajati.od teh 70 potencialnih kupcev(aldi,meto,tesco),sigurno,nihče razn agrokorja nebo poslal uradne ponudbe,kar pomeni,da zanimanja za merkator ni veliko,pravzaprav ga sploh ni,če odštejemo agrokor.vrednost delnice merkatorja se je v manj kot letu dni prepolovila.lani je todorović ponujal 220 eur za delnico,sedanja vrednost delnice pa je 116 eur.slovenci počakajte še kakšno leto z prodajo merkatorja,takrat boste za delnico dobili manj kot 30 eur.merkator je vreča brez dna in sam brez tujega kapitala,je obsojen na propad,saj je dolg mercatorja večji od dejanske vrednosti te družbe.
srebrnibreg
08. 01. 2013 18.34
+4
Po tem nakupu naši proizvajalci od tovarn in do kmetov izgubijo enega največjih kupcev svojih proizvodov.
mart8n
08. 01. 2013 13.44
+0
Če se bo prodal ni važno kdo ga kupi. Mislim da bo bolje da lokalni igralec nadzoruje tržišče ne pa ogromne ameriške multinacionalke.
dannyer
08. 01. 2013 13.27
+12
hm kupilo nas bo podjetje ki je v dolgovih halooooooooooooooooooo to je sovražni prevzem iz učbenika sramota je naša vladaaaaaaa
Pivojevoda
08. 01. 2013 11.47
-1
Usoda Merkatorja ni nobeno naključje, takšen je bil že od začetka načrt naših stricev iz ozadja, po poreklu iz Hrvaške. Ti isti strici stojijo tudi za ozadjem naše krize in dolgovi, ampak itak ne bi verjeli. Še 20 let nazaj niso imeli ničesar, nato so pokupili vsa naša največja podjetja, še posebej tista strateškega interesa, od katerih so odvisni naši socialni transferji in se njihovo blago ne splača uvažati iz tujine. Od vseh velikih trgovcev, ki so se pojavili pri nas, je Merkator najmanj gradil, zapravili so največ denarja, v resnici pa so predvsem povezali lokalna mala podjetja, pod nacionalističnim izgovorom, da Slovenija mora imeti svojega največjega trgovca, ker sicer nihče ne bo hotel več kupovati naših kmetijskih proizvodov. Slovenci zapravimo največ denarja za tisto, kar se je, tudi prihranke vsako poletje pustimo na Hrvaškem. Hrvati nimajo denarja, nimajo niti znanja, logistike in energije, nihče jih noče spustiti na tuje trge, vse to bi dobili šele z Merkatorjem, s katerim bi postali največji trgovec Zahodnega balkana, katerega nastanek je tudi cilj teh stricev. Na našo škodo seveda, rešitev bi bila seveda preiskave proti vsem tem veleizdajalcem Slovenskega naroda, sistem Merkatorja pa lahko preprosto razbijejo nazaj na njegove sestavne dele in ga prodajajo po kosih, da nas noben tuj narod ne bo mogel kontrolirati. Mi se sploh ne zavedamo,kaj se dogaja, očitno je krizo zakuhal predvsem en sam poslovni sistem, ki ga skorumpirana država zdaj za vsako ceno rešuje, saj so vsi prejemali denar od njih. Merkator namreč ni v nobeni krizi, trgovina je tudi ena redkih dejavnosti, kjer nihče ničesar ne ustvari ampak le prodajajo delo drugih, po višji ceni, nihče normalen ne bi prodajal česa takega sosedu, bivšemu okupatorju, ki bi se rad spet polastil Slovenske zemlje, ki bi jo tokrat dobil brez denarja in skupaj z zemljišči. Naši strici bodo seveda rekli, da so bile reforme trga nujne in jih moramo sprejeti, tudi če bi to zavrnili na referendumu, ker pri nas se nihče ne sprašuje, če je to sploh res ampak vsi zgolj opravljajo svoje delo, za svoje gospodarje, po rodu iz Hrvaške.
Pivojevoda
08. 01. 2013 11.49
+5
Začnite objavljati imena stricev iz ozadja, političnih direktorjev ter raznih kvazi strokovnjakov iz časov osamosvojitve in povejte, koliko denarja so nam pobrali, ker jaz si ne upam, da mi spet ne zasežejo računalnikov!
dalmatic
09. 01. 2013 09.21
+4
Pivojevoda povej mi kater slovenski tajkun je po rodu hrvat,ali ima prednike hrvate???vam janezom so vedn vse drugi krivi,največkrat hrvati,sam nevem zakaj??slovenci zakaj na silo ustvarjate nekakšne tenzije,če pa to ni potrebno.hrvati so bili 4 leta v vojni z srbi,črnogorci so jim granatirali dubrovnik,2 leti so bili v vojni z bih muslimani,v teh narodah vidijo hrvati ravilalitetne narode in ne v slovencih,z katerimi nikol nč resnga niso imel.vsako leto je na hr obali 1 mil slovencev,pa razn manjših incidentov,ki se dogajajo tudi madžarom,italijanom in vsem drugim narodom nikol nč resnga.zdaj si pa zamislite,da bi na hr obali dopustovalo pol mil srbov,prišlo bi do nove vojne,incidenti pa bi se dogajali vsakodnevno.slovenci,nevem zakaj si sami iščete,ustvarjate tenzije.na hrvaških portalih in drugih medijah se slovenija in novice iz slov skorajda ne omenjajo,za razliko od slov medijev in portalov,kjer so novice iz hrvaške vsakodnevne in najbolj komentirane,najbolj zanimive za slov narod.tudi ta čustven naboj kater se pr vas slovencih pojavi,vedn ko se omenja hrvate mi je nerazumljiv,sploh zarad tega kr ni obojestranski.nekaj podobnga je tudi med austrijci in nemci.avstrijci vidijo v nemcih največje rivalce,nog tekme z njimi so največji derbiji z najmočnejšimi čustvi
rde?e in ?rno
08. 01. 2013 10.48
+9
mercator odkupimo slovenci . samo zemljišča so več vredna, kot je cena po delnicah
plasticman
08. 01. 2013 10.26
+8
Par mesecev nazaj sm bil v Konzum-u v Makarski, srednje velik center, vzel sm si čas in pregledal vso trgovino, le tri slovenske izdelke sm najdu!? Tko da sm mal skeptičen glede njihovih poštenih namenov!
vertex
08. 01. 2013 10.45
+9
v avstrijskih in italijanskih trgovinah ne vidiš enega slovenskega izdelka,sami se uničujemo
plasticman
08. 01. 2013 11.47
+2
V Veroni sm naletel v trgovini Billa na Fructalov sok, prijetno presenečen! Razumem, da na avstrijski in italijanski živilski trg ne morjo prodret vzhodnoevropski izdelki, ampak če pa v Mercatorju dobiš na stotine različnih hrvaških izdelkov, tam pa trije naši, mal bol fer bi lahko blo!
dalmatic
09. 01. 2013 09.26
+0
plasticman TIPIČEN JANEZ,NA MEST DA BI UŽIVAL NA MORJU,HODI PO KONZUMIH IN DRUGIH TRGOVINAH IN IŠČE SLOV IZDELKE.me zanima če je kdaj kšen hrvat,ki hodi v slov na smučanje,šel v tuša pa iskal hrvaške izdelke in to potem pisal po hrvaških portalih.janezi res ste poseben narod ni kaj
plasticman
09. 01. 2013 14.56
+4
Dalmatic, dej si ti ogrn šahovnico pa svoja čustva izlivaj kje na koncertu THompsona al pa na obletnici Oluje! Sm si pač odtrgal dobro uro časa, da sm se sprehodu po Konzumu, ker hoče glih slučajn kupt našga trgovca, in to zdej pomen, da ne znam uživat na morju??? Sm pač namest 5 ur ležal 4 ure na plaži, big deal! A te boli, ker ti je nekdo povedal, kolk slovenski izdelki pomenijo Konzumu? Hrvaški turisti pa nimajo kej dost gledat po naših štacunah za svojimi izdelki, ker so itak že skoz prisotni v zelo velikem
plasticman
09. 01. 2013 15.00
+4
Hrvaški živilski izdelki so na vsakem koraku prisotni v Sloveniji, pa naj bojo, zame je tud Kraš zakon, sam če se mamo radi, naj bo ponudba mal bolj medsebojno uravnotežena!
vertex
08. 01. 2013 09.57
-3
ko je bil zoki direktor se je merkator zelo razvijal ampak majerju to ni bilo všeč in rezultati so tu,adijo mercator
plasticman
08. 01. 2013 10.22
+2
Dej ne bluzi!!! A je Majer kriv da vsi tko radi hodte v Lidl in Hofer???
vertex
08. 01. 2013 10.37
-2
takrat ko se je mercator najbolj razvijal je zamenjal direktorja,kdo pa je kriv?
plasticman
08. 01. 2013 11.37
+2
Leta 2004, 2005 so bli drugačni časi za razvoj trgovskega podjetja kot danes! Je bil pa takratni "razvoj" slaba tolažba za mizerne plače takratnih uslužbenk. Pa tud Hofer in Lidl mislm da sta bla takrat šele na skromnem začetku pri nas, če sta sploh že bla! Še leta 2007, 2008 je šlo Mercatorju tud brez Zokija odlično!
cefidelj
10. 01. 2013 22.48
+5
Zoki je najbolj razvijal svoj osebni račun
antonino
08. 01. 2013 09.01
+10
Ko nisi na oblasti, je vse nacionalni interes, ko prideš na oblast - je važen zaslužek - provizija. PA BO NA KONCU ZOPET VSE ČITO IN PO ZAKONU - BEDA
andisej
08. 01. 2013 08.28
+3
hahahah kupili ga bodo zapufani agrokorci
wsharky
08. 01. 2013 08.27
+7
... koncno ... in ... a bo kdo od nasih politikov odgovarjal za razliko v ceni ...
antonino
08. 01. 2013 09.02
+6
SAJ NA KONCU NE BO RAZLIKE V CENI ZA KUPCA - BODO ŽE NAŠI JAVILI SVOJE RAČUNE V OAZAH IN RAZLIKO POKASIRALI
ves da vem ;)
08. 01. 2013 08.25
+38
Delal sem za Avstrijca- bil sem spoštovan, cenjen in dobro plačan. Delal sem za nemca- bil sem spoštovan, cenjen in zelo dobro plačan. Delal sem za Slovenca- nikoli spoštovan, kar koli naredil ni bilo v redu, kljub temu da sem presegal vse zadane cilje. Zbolel in šel na bolniško. Ko sem bil na bolniški so mi dali odpoved. Kot Slovenec nimam nobene pravice na zavodu,....... Sodišča delajo počasi kljub temu da je odvetnik ugotovo kršitve in prijavila sva delovnemu inšpektoratu in toživa. Zadeva bo trajala leto dni. Nisem strošek države, našel sme si zaposlitev sam- pri Avstrijcu kateri me ceni. Nimajo vsi te sreče in sposobnosti žal. v glavnem. ME NE ZANIMA ZA KOGA DELAM, ŽELIM LE DA SEM CENJEN ZA DOBRO OPRAVLJENO DELO in POŠTENO PLAČAN ZANJ!
Stefg
08. 01. 2013 11.43
-13
Vse povsot si delal,se sprašujem če drži kar pišeš,veliko mutiš!!!
taklemamo123
08. 01. 2013 07.53
+1
Če sami niso sposobni vodit podjetja naj se zadeva proda....ker če bi bilo, do tega sploh nebi prišlo. Glede na to da se pa ogromne Evropkse verige trgovcev ne zanimajo za Mercator potem vam je lahko jasno kolk v *je tale naš wanabe biser.
Stefg
08. 01. 2013 11.46
+2
Od Merkatorja ni več provizije razen da bo z prodajo pokasiraj Janša in Šuštaršič to je namen vsega