Gospodarstvo

Mercator še ni prodan, kupec pa naj na policah ohrani slovensko hrano

Ljubljana, 04. 11. 2011 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Navkljub temu, da Agrokor in uprava Mercatorja nista izpogajala končnega dogovora o prodaji Mercatorja, so slovenski kmetje jasni: kdor koli bo lastnik podjetja, bi moral na policah ohraniti slovensko hrano.

Se bodo s prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju s polic umaknili slovenski izdelki?
Se bodo s prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju s polic umaknili slovenski izdelki? FOTO: Kanal A

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije tako poziva prodajalce Mercatorja, pristojne ustanove in Urad za varstvo konkurence, da v pogodbi kupca Mercatorja zavežejo, da na policah ostane slovenska hrana, ki je pridelana in predelana s strani slovenskih kmetov. Kot poudarjajo, jih skrbi napoved prodaje Mercatorja Agrokorju, saj niso dovolj znani sami pogoji prodaje, Mercator pa je kot največji slovenski trgovec obenem tudi eden najpomembnejših členov stabilne prodaje slovenskih kmetijskih izdelkov kot tudi izdelkov slovenske živilsko-predelovalne industrije, sporočajo iz KGZ-ja.

Agrokor ima namreč poleg trgovske dejavnosti v lasti pomemben delež hrvaške živilsko-predelovalne industrije, obenem pa gospodari tudi z nezanemarljivim deležem kmetijskih zemljišč, tako je skrb slovenskih kmetov več kot upravičena. Negativna in za slovenske kmete usodna posledica prodaje Mercatorja Agrokorju bi po besedah KGZ-ja tako lahko bila tudi umik slovenske hrane z njegovih polic.

Obstaja namreč upravičena zaskrbljenost, da bi po nakupu Mercatorja s strani Agrokorja njegovi lastni proizvodi izrinili pridelke in izdelke slovenskih kmetij ter izdelke slovenske živilsko-predelovalne industrije. Pod vprašaj bi se tako postavil obstoj več tisoč kmetij, pa tudi nekaterih mlekarn in drugih živilsko-predelovalnih obratov. Zavedati se je treba, da lahko nepremišljena prodaja Mercatorja tujemu kupcu ogrozi na tisoče delovnih mest v Sloveniji, še poudarjajo na KGZ-ju.

Agrokor ima poleg trgovinske dejavnosti v rokah tudi živilsko-predelovalno industrijo in kmetijske površine. KGZ je jasen: če ne zaščitimo slovenskih pridelovalcev, je lahko ogroženo preživetje tisočih slovenskih kmetij.
Agrokor ima poleg trgovinske dejavnosti v rokah tudi živilsko-predelovalno industrijo in kmetijske površine. KGZ je jasen: če ne zaščitimo slovenskih pridelovalcev, je lahko ogroženo preživetje tisočih slovenskih kmetij. FOTO: Reuters

Pogajanja o prodaji Mercatorja so po sestanku med finančnim svetovalcem Mercatorja Société Générale in finančnim svetovalcem Agrokorja, skupino JP Morgan, obstala na mrtvi točki. Po poročanju časnika Delo je uprava Mercatorja prek svojega svetovalca pred konzorcij kupcev oziroma družbo Agrokor postavila pet zahtev. O štirih sta se obe strani konstruktivno sporazumeli, peta pa je za Agrokor popolnoma nesprejemljiva.

Mercatorjeve zahteve, o katerih sta strani dosegli dogovor, so bile v bistvu vsebinsko podobne zavezam, ki jih je Agrokor pripravil že v svoji nezavezujoči ponudbi in so skladne z njegovo poslovno strategijo. Nanašajo pa se na položaj in število zaposlenih, sedež združenega podjetja, ohranitev odnosov z Mercatorjevimi dobavitelji, omejitve pri prodaji Agrokorjevih izdelkov v Sloveniji.

Peta točka zadeva lastniško razmerje v novem združenem podjetju. Mercator je po besedah časnika Delo postavil pogoj, da ima Agrokor v združenem podjetju največ 49 odstotkov. Tega pa potencialni prevzemnik ne more sprejeti, saj zanj pri nastopu na tujih trgih velja pravilo, da lahko prenaša deleže svojih odvisnih družb samo, če v novem holdingu ohrani najmanj 51 odstotkov lastništva. Pravilo je zapisano v javnih listinah in ga po pojasnilu naših virov ni mogoče spreminjati.

Po poročanju Financ se je konzorcij Agrokor, EBRD, IFC in One Quality Partners že v ponudbi zavezal, da bo ohranil blagovno znamko Mercator na vseh trgih razen na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, kjer tržne razmere diktira podjetje Konzum. Znamko Mercator naj bi uporabljali tudi pri vstopu na nove trge, govori se o Turčiji, s tem bi Mercator povečal tržne deleže. Obljubljeno je bilo, da bodo v Mercatorju povečali število zaposlenih na vseh trgih in zvišali plače in ugodnosti za zaposlene ter da bodo vsaj tri leta z zdajšnjimi Mercatorjevimi dobavitelji imeli enake ali boljše nabavne pogoje ter da bodo za pet let omejili obseg svojih izdelkov v prodaji združenega trgovca tako, da ne bo presegal zdajšnjih deležev.

Selškova: Pogajanja gredo naprej

Da pogajanja niso obstala na mrtvi točki, pa je povedala Cvetka Selšek, predstavnica banke Societe Generale, ki zastopa Mercator pri pogajanjih z Agrokorjem. "Srečanje predstavnikov Mercatorja in Agrokorja v Parizu je bilo namenjeno preliminarnim pogovorom pred resnimi pogajanji. Pri tem pa ni bil postavljen noben pogoj, ki bi lahko ogrozil nadaljnja pogajanja," je povedala.

Tako kot pri vsakem prevzemu, še posebej tako velikem, so nujna pogajanja med potencialnim lastnikom, v tem primeru družbo Agrokor, in potencialno prevzemno tarčo, Mercatorjem. Ta želi zaščiti svoj interes in interes zaposlenih, videti strategijo prevzemnika oz. se seznaniti kako bi potekalo njegovo poslovanje pod okriljem potencialnega novega lastnika, je še pojasnila Selškova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nenasedajte
09. 11. 2011 15.40
"Kako do zaslužka v kmetijstvu po slovensko".... domače trgovce zamenjati s tujimi; predelovalno industrijo spraviti na kolena; kmeta poslati prodajat na tržnico; poceni kupiti zapuščena kmetijska zemljišča; prijatelji uredijo spremembo namembnosti zemljišča; drago prodati in zaslužiti.... Včasih smo se hlapci rodili, danes nas bodo za hlapce naredili...
Tomaž Škof
09. 11. 2011 07.48
ČE SI POŠTEN SI KLOŠER
Tomaž Škof
09. 11. 2011 07.47
TELETI POJMA NIMATE!
Tomaž Škof
09. 11. 2011 07.46
JANKOVIČ ga naj VODI
Prophet
08. 11. 2011 14.33
Matic Raspor ne uspe če je cena ta prava in so na policah slovenski izdelki,še več slovenski izdelki v konzumu.
titovka
08. 11. 2011 10.56
kaj so pa naredili drugi kupci z našimi podjetji vas sprašujem???pobrali vse premoženje, delavce dali na pukel države, prodali vse kar je bilo vredno, stroje odpeljali drugam in tako smo ostali brez vsega!!!!!
cepec22
08. 11. 2011 06.35
Nasim dragim slovenceljnom ni jasno, da ce bo nekdo nekaj kupil bo on diktiral, kaj bo in kaj ne bo, zato je nespametno kar prodajati podjetja tujcem. Ce si nekdo misli, da bo dobil denar in delal se naprej kot je bilo pred tem, se moti. Lastnik bo umaknil vse kar se mu bo zdelo nespametno in obdrzal stvari, pri katerih bo imel zasluzek. Lahko se kmetje tudi na glavo postavijo. Tako je tudi prav, ce kupis nekaj je tvoje in si ti tisti, ki odlocas.
resslovenka
07. 11. 2011 07.27
Če se zgodi prevzem, bom dobrega soseda zamenjala za trgovino izključno v slovenski lasti in v Sloveniji pridelano hrano. To je moj nacionalni interes. Pomagati domačim proizvajalcem hrane in slovenskim delavcem zaposlenim v tej dejavnosti.
zalijanc
07. 11. 2011 07.13
končno, bodo začele po slovenskem prostoru rast družinske trgovinice z domačim pridelkom in obrtjo !
hotchilipoper
07. 11. 2011 07.11
SPET SE NAPENJATE BREZ VEZE GLAVNI BODO NAREDIL TAKO KOT NJIM PAŠE PA PIKA
1943
06. 11. 2011 20.05
Će na volitvah zmaga SDS in Virantova lista ,potem bodo prodali vse kar je še Slovensko.Ko tega ne bo več bodo pričeli prodajat slovensko zemljo na koncu pa še tiste delavce ki še niso prodani.Takrat bodo Slovenci vedeli zakaj so se borili za samostojno Slovenijo. Prodajalci pa bodo dobro živeli kot lutke tujega kapitala.
Matic Raspor
06. 11. 2011 18.55
Lahko se ga proda.... (tudi pod ceno).A naslednji korak mora biti negativna propaganda s ciljem zavarovanja nacionalnih interesov.Trgovine bodo potem za male denarce prodajal lokalnim trgovcem.Domačini bodo spet kupovali slovensko pri najboljšemu sosedu.Goebels rules!
mirko53
06. 11. 2011 15.10
Kar osebno pogresam na policah, je makedonska zelenjava!Pijem pa ze sedaj Jamnicko kiselico, ki je najboljsa mineralna v Evropi.Lasko pivo je vmes ze itak postalo zanic, od rogatih je srbski Jelen bistveno boljsi.Izabelo lahko dobim samo na trznici, enako kot domace kure.Kar lahko najdem v Mercatorju so visoke cene in slaba organizacija dela.Slabse je le se v Tusu.
franceljtancelj
06. 11. 2011 09.30
Kakšno je to razmišljanje?? Če jaz kupim štacuno, sem jo kupil zato, da bom not prodajal svojo robo. Pa kaj Vi sploh mislite kaj govorite in pišete?
comment123
05. 11. 2011 23.12
Ko bo še Merkator prodan bo edini slovenski trgovec Tuš. Kupovali bomo v slovenskih trgovinah slovensko hrano in naše slovenske izdelke, to je edino pošteno za obstoj našega gospodarstva.
Purgatory
05. 11. 2011 19.37
Na policah bo zala in jošt sir
Adolph
05. 11. 2011 18.27
Pauri se vedno zivijo v socializmu . . . .. Kaj bi bilo ,ce bi zaceli konkurencno delat. . . ..
titovka
05. 11. 2011 18.23
a to ste ziher mislili na kave Barcaffe, Grand Kafa, pijače Cockta, Jupi, Donat MG, vode Tiha, Tempel, itn....
ochi
05. 11. 2011 10.22
ne skrbite. bomo kupovali vaše izdelke, če jih boste hoteli prodat.
mirko53
05. 11. 2011 10.14
Mercatorja ne damo!Kje bomo pa potem kupovali po 50% visjih cenah?