Gospodarstvo

Mercator praktično že prodan Agrokorju?

Ljubljana, 31. 05. 2013 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pogodba med konzorcijem z NLB in Pivovarno Laško na čelu ter hrvaškim Agrokorjem naj bi bila skoraj že usklajena, vpletene strani se pogajajo samo še o podrobnostih. Junij naj bi bil za najboljšega soseda odločilen.

Po informacijah oddaje 24UR bi bila kupo-prodajna pogodba z Agrokorjem lahko parafirana že ta konec tedna, medtem ko naj bi bil podpis po neuradnih podatkih predviden za 12. junij. Glavna promotorka prodaje naj bi bila banka NLB, ki želi stvar čim prej zapreti, saj je za dan prej, to je za 11. junij, napovedana skupščina, na kateri bodo imenovani tudi novi nadzorniki.

Kot so še poročali v 24UR, se lahko celo zgodi, da NLB s pogodbo sploh ne bo šla na nadzorni svet, saj menijo, da dodatnega soglasja za prodajo svojega 10-odstotnega paketa ne potrebujejo. Za Mercator bi dobili dobrih 40 milijonov evrov, kar je bistveno manj od določene meje, to je 10 odstotkov kapitala banke. Cena za zdaj ostaja pri 110 evrih za delnico, čeprav ta menda še ni dokončna. Odprt ostaja tudi del, ki govori o reprogramu Mercatorjevega milijardnega dolga: Agrokor zahteva dogovor o prestrukturiranju, in to takega, ki bo všeč tudi njemu.

Kot je za 24UR ZVEČER pojasnil finančni analitik Andraž Grahek, od parafiranja do podpisa pogodbe mine kar nekaj časa. Meni, da se bodo v tem času pojavili različni pritiski in mnenja. Grahek možnosti odpuščanj ne izključuje, sicer pa dvomi, da bi slovenske izdelke kar vrgli s polic. Cena zanj ni presenečenje in meni, da je zadnja priložnost za banke.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Glavne težave Mercatorja: previsoki fiksni stroški, premalo učinkovita logistika in nizka produktivnost

Mercator si želi, da bi do odločitve o morebitni prodaji podjetja prišlo čim prej, je danes na Bledu poudaril predsednik uprave Mercatorja Anton Balažič. "Pričakujemo, da bo v prihodnjih tednih sprejeta jasna odločitev, ali se bo proces nadaljeval ali ne," je dejal. Sicer je bil po oceni Balažiča proces prodaje doslej profesionalen in transparenten, rezultat pa bo odvisen predvsem od pogajanj med lastniki in ponudniki. Glede samih ponudb je Balažič komentar zavrnil, saj postopek prodaje, kot je poudaril, vodijo lastniki.

Predsednik uprave Mercatorja Anton Balažič
Predsednik uprave Mercatorja Anton Balažič FOTO: Dejan Vrtačnik

"Največje vprašanje Mercatorja sedaj je uravnoteženje rasti in dolga," je pojasnil. Po njegovih besedah gre za "podjetje, ki mora zelo globoko razmisliti o prestrukturiranju dolga". Balažič je pojasnil, da je Mercator med letoma 2008 in 2012 za investicije namenil več kot 800 milijonov evrov, produktivnost teh investicij pa je bila pod povprečjem investicij v preteklosti. Sedaj je podjetje pred vprašanjem, kako kapitalizirati zelo dober položaj v regiji s tako velikim dolgom.

Balažič je izpostavil tri možne scenarije. Prvi je, da Mercator sam poplača dolg, ki pa bi lahko zaradi pomanjkanja kapitala vodil tudi v stagnacijo podjetja. Druga možnost je, da postane del regionalne konsolidacije in s tem ustvarja novo vrednost. Sem sodi tudi možnost, da Mercator prevzame regionalni tekmec. Tretja pa iskanje kapitala zunaj Slovenije.

Kateri od scenarijev bo prevladal, bodo odločili lastniki. "A vse to ne bo pomagalo, če ne bomo bolj učinkoviti," je izpostavil. Med težavami Mercatorja je še posebej poudaril previsoke fiksne stroške, premalo učinkovito logistiko in nizko produktivnost. Balažič je opozoril tudi na Mercatorjevo lastništvo velikega obsega nepremičnin, kar je za trgovca nenavadno. Podjetje je želelo nepremičnine monetizirati, kar pa mu ni uspelo zaradi poslabšanja makroekonomskega položaja v Sloveniji, zmanjšala se je sposobnost financiranja takšnega projekta, pa tudi začetka procesa prodaje. A monetizacija nepremičnin zagotovo ostaja ena od možnosti za prihodnje, je poudaril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Explainator
01. 06. 2013 19.23
+3
kje so zdej tisti, ki so pri prvih prodajah jamrali zaradi "prenizke" cene
Hrvatski_Ponos
01. 06. 2013 19.04
+0
Ni kaj. Hrvati smo pokupili slovenijo! heheheheheheheheheh In smo vas resili! RESPECT!
mbhudournik
01. 06. 2013 19.31
+4
Ko bo Todorović plačal kupnino v denarju brez pufa potem se oglašajte. Na lepe oči lahko vsak od nas kupi. Če bi ga bremenila kaka odgovornost v primeru če podjetje potopi bi prekleto premislil pred prevzemom.
Hrvatski_Ponos
01. 06. 2013 20.06
+1
slovenija je bila zgrajena na dolgovih in na lepih oceh. Zato; TISINA!
srebrnibreg
01. 06. 2013 16.17
+1
To o veliki lastnini nepremićnin mi pa ni jasno. Morda kdo od teh vodilnih misli, da je bolje imeti trgovske prostore v najemu kot lastne ali pa mislijo na cesti prodajati svoje blago. Tudi v ceni najema so zajeti stroški amortizacije in vzdrževanja.
antitrust08
01. 06. 2013 16.09
+9
In potem bodo hrvaški varnostniki z blindo odvažali gotovino direktno na Hrvaško, tako kot zdaj počne Lomis za avstrijske gospodarje. Ves denar iz lidla,hofra in špara gre direkt v Avstrijo.
mufic
01. 06. 2013 16.48
+1
Ja kam pa po tvojem naj bi šel denar?Vse je treba ven odnest.
arafat9
01. 06. 2013 16.02
+4
JA radim u agrokorju i se svi mi smijemo kad čitamo da mi kupujemo merkator jer smo mi u večjem sranju.
Red_Power
01. 06. 2013 15.40
+3
ZAKAJ STE MI SPET ZBRISALI KOMENTRJE!!! ADMIN RESNICA PREVEČ BOLI NE? PFUJ BANDA HUDIČEVA PFUJ
mijavci
01. 06. 2013 15.18
+5
Sej če bi oni denar v kufru prinesli bi blo še razumno, tako pa mislim da ima agrokor še slabše finančno stanje od merkatorja, in razen tega da bo veliko slovenskih dobaviteljev ostal brez posla ne vidim, nič dobrega. Pa upam da ne bo tko kot z CPL ko so samo lastništvo prepisal denarja pa nobenga dal, ker v pogodbi ni nič pisal da morajo plačat.
ecnarf
01. 06. 2013 15.12
+0
Hrvator bo kar hitro bankrotiral
Hrvatski_Ponos
01. 06. 2013 20.10
+0
nevera
01. 06. 2013 15.06
+3
Spet je kriv (tokrat ze vnaprej) nekdo drug... Dolgovi Merkatorja...Denar zazidan v prodajne centre po Slo in po stari Jugi.. Resimo ga samo mi, kot kupci.... Ampak,ce je 10-15% drazji kot konkurenca, mojega denarja ne vidijo... Nacionalni interes ni, da me -te lupijo..Kdorkoli..
Uporabnik113189
01. 06. 2013 14.22
+4
Mislim da mnogi pri nas nimajo razčiščenih pojmov glede v rednosti delnic..Vrednost delnice (naprimer mercatorja) niha zaradi tisoč in enega razloga, največkrat pa zato, ker v ozadju nekdo namerno oblikuje ceno ( gre za razne borzne mahinatorje) da bi pri tem zaslužil. Podjetje lahko posluje odlično, lahko ima dobiček, če bo nekdo zagnal preplah, bo delnica padla in če podjetje s pravilnim pristopom do trga in zvestih kupcev s tržnim komuniciranjem ne uspe padanja zaustaviti ima težave z bankami..To je tudi cilj teh špekulantov. Isto se dogaja s celo Slovenijo..Zaračunavajo nam obresti da dol padeš, naši politiki pa niso uspešni v dokazovanju da gre za laži..Saj vendar vsi vemo da smo mnogo manj zadolženi kot sosedi.. Skratka, razburjati se in kriviti nekoga, da bi morali prodati prej, ko je bila cena višja, je velika neumnost in logikaborznih "traderjev" ki niso investitorji ampak navadni špekulanti z logiko kupi poceni prodaj drago. Za primer bi dal ceno gozda, ki stalno niha, pa kljub tem lastniki ne tekajo okrog vsakič ko cena za kvadratni meter pade in kričijo prodam, prodam..lasniki so mnoga leta in cen sploh ne gledajo.. Mercator je na žalost prevelik, da bi se lahko z njim igrali brez vmešavanja politike, ker bo zgoba krepko vplivala na nas vse. Razni poslovneži pravijo, da smo izjema ker se vmešavamo in da je to v tujini nenavadno, neobičajno itd..Še ena velika laž..Opel je bil v težavah in tudi WW, pa ni nemcem na kraj pameti padlo, da bi prodali kitajcem in italijanom, čeprav so se ponudbe kar vrstile..Zgodba je preprosto potihnila in prodaje ni bilo..Še enkrat, v ozadju je velika prevara vodena s strani velike banke, ki želi svoj denar nazaj in je zato pripravljena podpreti sovražen prevzem Todoroviča in uničenje naega veletrgovca. Tukaj ni druge poti kot boj in to na ostro..Pomeni da mora Mercator znižati cene tako da bo konkurenčen drugim, odpustiti višek zaposlenih, očistiti prodajni program vsega blaga, ki samo zaseda police po sistemu 80/20 in iskati lastnika beri trgovca, ki je pripravljen kapitalsko podpreti, da bodo plačilni roki še krajši in obračanje denarja hitrejše..To pa zagotovo ni Todorovič..
Uporabnik113189
01. 06. 2013 14.28
+1
Najcenejša pot, da Mercator zaustavi padanje cene delnice pa je, da začne svojo delnico kupovati nazaj ali pa njegov poslovni partner. Pri delnicah velja pravilo, da je izgube samo na papirju, če je cena padla. Ko pa si delnico prodal pod ceno si jo pa resnično realiziral..Torej, dokler ne prodaš, je izguba samo navidezna in se lahko še rešiš, ko bo cena zopet narasla čez leto dve. . Če si prodal, si pa svojo usodo zapečatil.. In ne nazadnje, prej so svoje delnice prodali skoraj po 300 eur..Čejih kupijo nazaj po 100 in jih nekoč zopet prodajo po 300 ali to ni dobiček?
strel?ek
01. 06. 2013 12.54
+9
Merkator je bil prodan že takrat ko so Zokija pospravili,Bavčar in kolega Šrot,z vodjo JJ...
Leonardo09
01. 06. 2013 11.19
+7
zagovorniki (židan,veber.......) bodo pa plačali razliko med 210 in 110 nacionalni interes je ,da smo izgubili 900 milj.
slovenec09
01. 06. 2013 11.44
+2
Mb128
01. 06. 2013 10.54
+7
Ja, Mercator naj bi bil prodan Agrokorju. In, zakaj komaj zdaj, zakaj že ni bil Agrokorju prodan že prej, kaj se je v zvezi z Agrokorjem tako korenito spremenilo od prejšnje, neuspešne prodaje? A gre tukaj za izvajanje pritiska na, javnosti še neznanega kupca ali pa gre pri vsem tem za neko drugo igro?
Jožajoža
01. 06. 2013 10.51
+4
tako, ena firma manj, ki se pase na proračunu slovenskih davkoplačevalcev in ki že 15 let ne živi od dela, ampak od kreditov in državnih subvencij.
slovenec09
01. 06. 2013 11.45
-4
strel?ek
01. 06. 2013 12.51
+2
tako je,takrat nam je bilo "dobro" ko smo bili pod drugima,a ne...
45LOL
01. 06. 2013 10.44
+8
A je sploh še kej slovenskega?
nitiniti
01. 06. 2013 10.49
+7
strel?ek
01. 06. 2013 12.51
+5
nitiniti
01. 06. 2013 10.43
+12
Žalostno je to, da namen Agrokorja ni naravnan na poslovanje, ampak izključno na svoj obsto. Če se uresniči prodaja, se bo po moje to kmalu izkazalo.
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2013 10.26
+6
Zanimivo je to, da razni lidli pa spari kar dobr furajo, merkator pa ne more. Pa plače delacev so si zelo podobne.
nitiniti
01. 06. 2013 10.48
+0
Niso konkurenčni, tudi velika razlika je v obnašanju prodajalcev enih in drugih.
k1200s
01. 06. 2013 10.08
+6
in kdo bo odgovarjal,da ga nismo prodali lani po 220 eur in ga sedaj dobesedno ponujamo po 110 eur???a ni bila lanska opozija,se pravi zdajšnja koalicija glih najbolj proti? ja,ja,janša je prodajal,alenka pa razprodaja,kje je zdaj vseslovenska vstaja?vstajniki so bili plačanci PS,resnica vedno pride na dan...
ochi
01. 06. 2013 10.12
+3
če ga prodaš za 500 evrov na delnico in ne dobiš denarja je isto, kot če ga za 100, pa ne dobiš denarja.
k1200s
01. 06. 2013 10.13
+5
nitiniti
01. 06. 2013 10.41
+1
Kdo bo odgovarjal, da je JJ vlada špekulirala z delnicami najboljših državnih podjetij
slovenec09
01. 06. 2013 11.45
+2
brgnt
01. 06. 2013 09.58
+13
Čim prej mercator prodajte preden bankrotira. Naj se agrokor s tem ukvarja
hotchilipoper
01. 06. 2013 09.30
+5
Merkator je končno dobil Jankovič nazaj,edino kar je slabo,ker bo propadel,ker ima previsoke marže