Gospodarstvo

Jankovića je namera Mercatorja presenetila

Ljubljana, 23. 12. 2011 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V skladu s četrtkovim sklepom uprave je Mercator objavil namero za prevzem Pivovarne Laško. Odkupiti je pripravljen vse delnice laške družbe, prevzemno ponudbo pa bo še objavil. Agrokor sporoča, da ga to ne odvrača od nakupa Mercatorja.

Mercator je objavil namero za prevzem Pivovarne Laško
Mercator je objavil namero za prevzem Pivovarne Laško FOTO: Miro Majcen

Mercator je s prevzemno namero že seznanil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence ter upravo in predstavnike zaposlenih v laški pivovarni. V Pivovarni Laško bodo namero natančneje preučili v prihodnjih dneh. Kot so sporočili v četrtek, bodo ravnali v skladu z zakonodajo in morebitnimi odločitvami pristojnih organov v Sloveniji.

Ponudba se bo nanašala na vseh 8.747.652 delnic Pivovarne Laško, pri čemer gre za 8.611.481 delnic z oznako PILR in 136.171 delnic z oznako PILH. Delnice PILR so uvrščene v trgovanje na Ljubljanski borzi, kjer se je v četrtek njihov zaključni tečaj oblikoval pri 11,10 evra.

V Mercatorju pravijo, da lahko s strateško povezavo s Pivovarno Laško dosežejo številne pozitivne ekonomske in finančne učinke. Med njimi izpostavljajo predvsem prestrukturiranje skupine laške pivovarne, podporo internacionalizaciji prodajnih aktivnosti na zahodnem Balkanu ter dolgoročno sodelovanje pri proizvodnji izdelkov trgovske znamke Mercator.

Za podporo pri pripravi prevzemne ponudbe bodo angažirali pravne in finančne svetovalce, poleg denarja pa imajo za financiranje prevzema tudi možnost uporabe delnic iz odobrenega kapitala in obstoječih lastnih delnic.

V torek je namero, da bo podala prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško, objavila tudi družba Eatons Capital, ki ima sedež v ameriškem Las Vegasu. Kdo stoji za njo, ni znano, iz Agencije za trg vrednostnih papirjev pa so v sredo sporočili, da na dokumentu ni podpisa in žiga, zato da ga ni mogoče obravnavati kot prevzemno namero v skladu z zakonom o prevzemih.

Največja posamična lastnica Pivovarne Laško je NLB, ki ima v lasti 23,51 odstotka delnic. Kapitalska družba ima po podatkih iz delniške knjige v lasti 7,08 odstotka delnic, Hypo Alpe Adria banka 7,04 odstotka, Probanka 7,03 odstotka, Gorenjska banka 6,20 odstotka, Abanka 3,28 odstotka, Banka Celje 2,89 odstotka in Banka Koper 2,04 odstotka.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko FOTO: Pivovarna Laško

Agrokorja namera Mercatorja ne odvrača od nakupa

Odzval se je tudi hrvaški Agrokor, ki si želi prevzeti Mercator. Sporočili so, da jih ta poteza uprave Mercatorja ne bo odvrnila od njihove namere. Izvršni podpredsednik podjetja Ivan Crnjac je za oddajo 24UR povedal, da so zadovoljni s tem, kako se stvari odvijajo. Družba naj bi imela tudi pripravljen rezervni načrt, če bi si prodajalci Mercatorja premislili.

Uprava Pivovarne Laško se je seznanila z namero Mercatorja

Iz Pivovarne Laško pa so sporočili, da so se seznanili z namero Mercatorja. S to namero so v pivovarni seznanili tudi svet delavcev in predstavnike sindikata. Ko bo objavljena prevzemna ponudba, pa jo bo uprava skrbno preučila in se do nje opredelila. V procesu prevzema pa bo uprava pivovarne delovala tako, da bo kar najbolje zaščitila interese in premoženje delničarjev družbe, delovna mesta zaposlenih in dolgoročno ohranitev blagovnih znamk družbe, so še zapisali v pivovarni.

Jankovića je prevzemna namera Mercatorja presenetila

Prevzemna namera Mercatorja za Pivovarno Laško je Zorana Jankovića presenetila, saj o tem, kot pravi, ni vedel ničesar. Potezo največjega slovenskega trgovca, ki ga je sam vodil kar nekaj let, težko komentira in si je tudi ne želi komentirati. Toda predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak je situacijo verjetno dobro ocenil.

"Ne bi rad špekuliral, ali se želi Mercator širiti na področje pijač, kar bi lahko bila ena zgodba, ali pa gre samo za obrambo pri morebitni prodaji delnic Mercatorja s strani Laškega," je dejal Janković, ki pravi, da je morebitna širitev na področje pijač velika sprememba v filozofiji, saj bi sredstva, ki bi jih trgovec namenil za nakup, sicer šla v širitev trgovske mreže.

Janković osebno Mercatorja ne bi prodal Agrokorju. Meni pa, da bi bila povezava med Mercatorjem in Konzumom lahko dobra.

Zadržane so tudi druge parlamentarne stranke. V SD opozarjajo, da prodaja Mercatorja terja resen razmislek, hkrati pa je treba namere za prevzem Pivovarne Laško dobro pretehtati. V Listi Virant menijo, da politične stranke ne bi smele komentirati poslovnih odločitev podjetij. "Vsekakor pa bo moral morebitno vertikalno povezavo med največjim trgovcem in največjo pivovarno zelo skrbno preučiti varuh konkurence," so prepričani.

V SDS so spomnili, da o prodaji podjetij odločajo lastniki, v SLS pa napoved o prevzemu razumejo kot lastno zaščitno potezo. NSi pravi, da je treba počakati in ugotoviti, ali gre za resno namero. "Upamo, da ne gre zgolj za zavlačevanje, ampak za resno namero, ki lahko hkrati reši (pre)zadolženo Pivovarno Laško in tudi sam Mercator pred prodajo Agrokorju," so zapisali.

Lah: Poteza vodstva Mercatorja je absurdna

Igor Lah, ki je tudi sam objavil namero za prevzem Pivovarne Laško, je ob Mercatorjevi nameri dejal, da je to "ena najbolj absurdnih zadev, ker se jih je zgodilo v Sloveniji“. Kot je dejal, je skrajni čas, da zamenjajo vodstvo Mercatorja, saj dela "eno škodljivo potezo za drugo“. Uprava le brani svoje pozicije in ima sedaj za talca tako Mercator, Pivovarno Laško, banke in vse slovensko gospodarstvo, je še dejal Lah.

Lah je dejal tudi, da so ga poklicali iz zasebnega ameriškega investicijskega sklada, s katerim nadaljujejo pogovore z bankami za odkup Pivovarne Laško in tudi oni so izrazili veliko presenečenje nad to potezo Mercatorja, "ki je ne morejo razumeti“.

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je dejal, da gre pri objavi namere za prevzem Pivovarne Laško verjetno za obrambni manever Mercatorja. Meni, da bi sinergije težko uresničili brez kakšnih resnih motenj z vidika konkurence. Po njegovem je sicer za Mercator sedaj ključno, da dobi stabilne lastnike.

V združenju malih delničarjev VZMD so pozdravili namero Mercatorja za prevzem Pivovarne Laško. Predsednik VZMD Kristjan Verbič je dejal, da je namera za prevzem pozitivna za obe družbi, njune lastnike in delničarje. S prevzemom bi uprava Mercatorja lahko presekala gordijski vozel "nenehnih poizkusov prevzemov Mercatorja,“ je še dejal Verbič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

generator
25. 12. 2011 12.11
+3
To bo Todorić prevzel v paketu!
sabatin
27. 12. 2011 13.34
+0
bolje rečeno, to bi todorić prevzem paketu, a nima denarja niti za mercator. :-)
slovenecsm
23. 12. 2011 20.26
+10
Ma kaj se pa ta Lah oglaša? Je mogoče jezen, ker mu ni uspel prevzem. Hotel je namreč nekaj kupiti vendar je namesto denarja ponujal ničvredne certifikate. Mislim, da so ti časi mimo.
kameltrajbar
24. 12. 2011 09.30
+3
Raztezje
23. 12. 2011 16.21
+1
Mogoče bo pa Agrokor zdaj dobil Mercator in Skupino Pivovarna oziroma celo Laško. Njihov Sadar je recimo lahko brez problema kupil Jadransko pivovaro, upravi so pustili celo pobegniti iz države, preden je čudežno vse potihnilo. Moč razuma ali raje moč brezobzirnega pohlepa, ker se pač da. Ne gre vsak dan cela občina cugrunt, nekaj je moralo tam iti zelo narobe in to ne od včeraj.
sabatin
23. 12. 2011 14.32
+9
če kaj potem dobravam to debeljakovo potezo. laško ima sicer dolgove, a tudi premoženje. njegova tržna kapitalizacija je nizka, zato se sedaj res splača prevzemat. lah pa je lahko samo tiho, on je želel kupiti laško z ničvrednimi obveznicami. da ne omenjam, da je sedaj malo jezen, ker mu debeljak hodi v zelje
matic cad
23. 12. 2011 13.42
+3
hahahah Mercator je rekel, da bodo denar dobili z prodajo svojih poslovnih prostorov in potem ko bodo prodani jih bodo najeli nazaj + pomoč tujih investitorjev hahahaha
ATAlR
23. 12. 2011 12.57
+1
Sam Mercator za prevzem Pivovarne Laško nima dovolj finančnega vzvoda. Verjetno bodo ponudili "stock for stock", s čimer naj bi delničarji Laškega postali proporcionalni delničarji Mercatorja. Lastništvo obeh je precej prepleteno, hkrati je vrednost delnic Mercatorja na precej visoki ravni, delnice Pivovarnr Laško pa so v zadnjem letu precej izgubile, s čimer tudi če Mercator uspe z prevzemom, ne izgubi veliko. Vprašanje je kako bodo na to obrambo Mercatorja, gledali njihovi delničarji, katerih delnice se bodo nekoliko razredčile, ter izgubile na vrednosti.
kum11
23. 12. 2011 12.25
+6
prav je tako kar naj jo kupi merkator
ochi
23. 12. 2011 10.12
+6
Laha je poklical Američan. Povedal je vse. Razkril je črne kapitaliste med nami.
slovenecsm
23. 12. 2011 20.28
+2
Ja. Laha so poklicali iz Amerike in se mu potožili. WTF?
saintjozef
23. 12. 2011 09.22
+3
A zato podgane že bežijo.....
SLOMAISTER
23. 12. 2011 09.20
+3
če bo 20 eurov odkupna cena to za mercator nebi smelo imeti težav,sicer bo pa država sama seb dala dnar hehe
SLOMAISTER
23. 12. 2011 09.18
+7
genialna poteza mercatorja
tron3
23. 12. 2011 09.10
+5
Prav imajo v Mercatorju, saj Pivovarn ni nič vredna mogoče 1€ ob vseh dolgovih ki jih ima,
kameltrajbar
23. 12. 2011 09.03
+21
...:))))...mercator ima cca za 17,5 milijarde nepremičnin..hrvat pa ponuja zanj 900 mil.?????.........mislem kake bučke da se sploh pogovarjajo z agrokorjem...:))).....
kameltrajbar
23. 12. 2011 09.44
+5
ochi
23. 12. 2011 08.48
+0
zakaj pa ne, saj laško je praktično prevladujoče pivo v mercatorju. ampak, saj vsi vcemo, da to ni razlog, hehe.
McClain
23. 12. 2011 08.23
+15
Zjutraj sem si kupil frisne zemljice, zdaj cakam, ce bodo slucajn zemlje kupile mene popoldne:-)
luckyss
23. 12. 2011 08.29
+7
kameltrajbar
23. 12. 2011 09.06
+9
Feels_good_man
23. 12. 2011 08.18
+8
Kaj bi se zgodilo če bi bil Mercator 100% lastnik Laškega, Laško pa 100% lastnik Mercatorja?
Jimi1
23. 12. 2011 19.38
+1
Glede na slovenski pohlep čisto možen razplet.... Itak se več ne ve kdo pije in kdo plača....
divus
23. 12. 2011 08.17
+7
Jaz nekaj ne razumem - prodajajo se in hkrati sami kupujejo, ja vem banke ga prodajajo, zakaj se pa sami ne odkupijo, če imajo toliko denarja?Naj mi nekdo to razloži takole po prvošolsko.Malo za šalo malo zares...
luckyss
23. 12. 2011 08.28
+4
Danes je pomembno, da "operiraš" s kapitalom.. Če je pred milijoni predznak minus- sploh ni pomembno:)
Tadej Skof
23. 12. 2011 08.14
+3
zlatorog delal boš za 100 let zastonj za pufe
luckyss
23. 12. 2011 07.52
+4
cepeCeJnimdA 23.12.2011 07:49:00 1 1 Ti pa kr veselo briši Ne sekiraj se - moja zbirka izbrisanih komentarjev je tik pred izidom.....
cirenij
23. 12. 2011 07.45
+7
Hvala Bogu. Pa četudi se zadolžijo do grla kot Agrokor.