Gospodarstvo

Mercator: dobavitelje menjamo zaradi kakovosti, cene in anomalij. Eden od njih tuje izdelke ponujal kot slovenske

Ljubljana, 22. 04. 2015 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
321

Pri slovenskem kupcu je na prvem mestu kakovost, ne glede na to, ali je pridelek slovenski ali uvožen, sledita cena in poreklo, pravijo v Mercatorju, kjer sicer zavračajo, da bi krčili obseg slovenske ponudbe na svojih policah.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Reuters
Po vse glasnejših govoricah, da se z Mercatorjevih polic umikajo slovenski izdelki, se bo svoje preiskave te teme lotil varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek.

Njegova "preiskava" bo morda dala odgovor na vprašanje, kdo ima prav v besednem spopadu med domnevnimi Mercatorjevimi kupci - ki se po spletu pritožujejo, da pogrešajo slovenske izdelke, ki so jih tam našli v preteklosti, ali da so se ti preselili na nižje, slabše vidne police - slovenskimi dobavitelji, od katerih bi naj odkupovali manjše količine izdelkov kot včasih, in Mercatorjem.

Tam sicer pravijo, da navedbe medijev in piscev po spletnih forumih ne držijo, da gre zgolj za škodoželjne govorice. Na drugi strani kritiki pravijo, da so slišali že tudi grožnje s tožbami, če bodo preglasni.

Na kratko se očitki zoper Mercator glasijo nekako takole: družba slovenske izdelke nadomešča z cenejšimi, tujimi, krčijo količino izdelkov, kupljenih pri slovenskih dobaviteljih, vse več je hrvaških izdelkov in hrvaških proizvajalcev generičnih izdelkov, kar ni presenetljivo, ker bi lahko tamkajšnji pridelovalci in dobavitelji izdelke ponujali tudi po 20-30 odstotkov nižjih cenah. Kritiki so prepričani, da bo Mercator, tradicionalno trgovec, ki je na police postavljal večinoma slovensko, s takšno poslovno prakso dolgoročno gledano uničujoče vplival na slovenske dobavitelje in na slovenske proizvajalce.

Če je na eni strani težava, da se dobavitelji, ki bi jih naj ukrepi prizadeli, ne želijo izpostavljati, da ne bi izgubili še preostalega dela pogače, so v Mercatorju očitke zanikali, a pojasnili, da je njihova poslovna praksa odvisna od marsičesa. Tudi od tega, da "slovensko", še ni merilo za nujno uvrstitev na trgovsko polico ali nedvomno kvaliteto, prav tako naj pri kupcih v številnih primerih poreklo izdelka naj ne bi bilo odločujoči dejavnik, ko se odločajo, a bodo izdelek kupili ali ne.

V letu 2014 smo tako povečali količinski odkup slovenskega sadja in zelenjave za 28 odstotkov v primerjavi z letom 2013. Prav tako smo za 14 odstotkov povečali tudi količinski odkup slovenskega sadja in zelenjave v prvem kvartalu letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Mercator
Potrošniki želijo novosti

V Mercatorju pravijo, da je početje njihovih kritikov zelo zavajajoče, saj bi naj primer enega ponudnika širili kot novo strateško pozicijo Mercatorja: "Količinski odkup slovenskega mesa je popolnoma enak kot lani, količina slovenskega sadja in zelenjave je večja, z največjimi slovenskimi dobavitelji smo ohranili enako količino odkupa kot lani."

Se pa na policah spreminjajo artikli: "Dobavitelji razvijajo nove izdelke, dolžina naše police je pa omejena. Kar potrošnikom ni zanimivo, je staro, cenovno nekonkurenčno, iz polic umikamo in nadomeščamo z novimi izdelki." Po tej praksi pa se, pojasnjujejo, kakšnemu slovenskemu dobavitelju res lahko zgodi, da se z umikom izdelka zmanjša njegova prodaja pri njih. Namesto tega družba poišče konkurenčnega dobavitelja, ki "ima, kar potrošnik hoče". Slovenskega ali od kod drugod.

Ugotavljajo sicer, da slovenski potrošniki najbolj cenijo, da so slovenski sveži izdelki iz kategorije kruha, mesa, sadja in zelenjave. "Ruska kriza je povzročila, da je svinjina na evropskem trgu konkretno cenejša, kar pomeni, da je slovenska 30-40 odstotkov dražja. Kljub temu še naprej kupujemo slovensko. Meso, ki je v naših mesnicah, je 100-odstotno rejeno v Sloveniji. Te živali so tudi v praksi videle slovenska tla, ni le "slovenski dobavitelj".

Očitke, da manipulirajo s poreklom, pa odločno zavračajo: "Imamo jasen notranji nadzor, prihajajo pa tudi inšpektorji urada za varno hrano, ki natančno in redno preverjajo poreklo. Sledi se celotna veriga!" Prav tako poudarjajo, da je njihov nadzor dovolj kvaliteten, da odkrije kršitelje: "Se nam je enkrat zgodilo, da nas je dobavitelj zavajal in trdil, da nam prodaja slovensko, ki pa to ni bilo." Tega dobavitelja na njihovem seznamu ni več.

Bi pa odkupili več slovenskega sadja in zelenjave, če bi bila samooskrba večja.

Protest pred Mercatorjem - 10
Protest pred Mercatorjem - 10 FOTO: Damjan Žibert

Včasih enega slovenskega dobavitelja zamenjamo z drugim (slovenskim), ker bodisi ponuja višjo kakovost, je cenovno bolj ugoden, ali so bile pri prejšnjem zaznane anomalije. Mercator

Dražje, kot bi Slovenci plačali

Pri slovenskem kupcu je na prvem mestu kakovost, ne glede na to, ali je pridelek slovenski ali uvožen, sledita cena in poreklo. Potrošniški monitor sicer pravi, da smo Slovenci za slovensko pripravljeni plačati 10 odstotkov več. A to ni 40 odstotkov več, kolikor se lahko razlikujejo cene med slovenskimi in tujimi ponujenimi izdelki, opozarjajo v družbi.

Prav tako menijo, da to, da je nekaj slovensko, ne more biti osnovni argument, da mora biti na polici, o čemer je pri nas govora sedaj. "Bistvo je konkurenčnost z vidika kvalitete in cene."

Opažajo tudi, da slovenski pridelovalci pričakujejo, bo bodo za njih veljali nižji kriteriji, kar se je pokazalo v lanski sezoni sadja in zelenjave, ki je bila zaradi velikih količin dežja slabše kakovosti. "Ko smo zavrnili dobavljeno, ker ni bilo primerno za trgovske police, so se vsuli očitki, da smo to storili, ker smo spremenili lastništvo."

Veliko težav je na strani dobaviteljev in slovenske prehrambene industrije

V Mercatorju še ocenjujejo, da del težav izhaja tudi iz same slovenske prehrambene industrije: "Ko smo vstopali v EU, je bilo jasno rečeno, da vstopamo na trg, kjer je močna konkurenca. V tujini se je zato medtem zgodila velika konsolidacija, ker so večji dobavitelji bolj konkurenčni, imajo več sredstev za razvoj izdelkov, gradnjo blagovne znamke in prepoznavnosti. Pri nas pa je trend obraten, zgodila se je razpršenost živilskih podjetij, ki zdaj niso konkurenčna. Pri nas se je premalo vlagalo v razvoj močnih blagovnih znamk."

V Mercatorju še zatrjujejo, da so na drugi strani nekaterim prodornim slovenskim podjetjem s kakovostnimi in konkurenčnimi izdelki, omogočili vstop na regionalni trg in prodajajo v vseh Agrokorjevih trgovinah. Družba ima trenutno okoli 1000 dobaviteljev, tisti, ki se jim želijo pridružiti, pa morajo proizvajati nekaj, kar odstopa od ustaljene ponudbe – po kakovosti, faktorju novosti ali ceni.

Veže jih pogodba

V Mercatorju še pojasnjujejo, da sta družbi Mercator in Agrokor v času prodajnega procesa podpisali Pogodbo o poslovni zavezi (t.i. BCA), ki določa tudi zaveze Agrokorja po zaključku transakcije. "V okviru te pogodbe je opredeljeno, da bo slovenskim dobaviteljem v treh letih po prevzemu zagotovljeno, da bodo zadržali svoj položaj na Mercatorjevih prodajnih policah oziroma da bodo pridobili pošten delež prodajnih polic glede na njihov tržni delež. Skladno s to pogodbo je bil v lanskem letu tudi imenovan nadzorni odbor, ki je odgovoren za nadzor nad izvajanjem teh zavez. Njegov predsednik je neodvisni strokovnjak, Nenad Filipović. Nadzorni odbor, ki se redno sestaja na svojih sejah do sedaj ni ugotovil odstopanj s strani nobene od omenjenih družb od dogovorjenih zavez."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (321)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
03. 05. 2015 19.03
a Titeja ni več..................
jankomat
29. 04. 2015 00.25
čeprav mi jetežko ,se počasi sprijaznujem ,da je sloveniaj razprodana .važna je samo nlb,kamor se lahko poskrivajo razni politiki.leviso izgubili trst,podarili hrvatom istro,sedaj pa je itak vse na razprodajo .slovenci postajamo hlapci.desne zapirajo,levi se selijo z denarjem v tujino,ponosni in revni slovenčki pa ostajamo v sloveniji in postajamo hlapci .in berači.ali bodo ti politiki in drugi razni svetovalci ,kdaj odgovarjali za tako zgodovinsko polomijo.hrvatje so imeli vojno,krizo ravno tako,imajo tudi banke ,pa vendarle njihovi tajkuni kupujejo po sloveniji ,kar je dobrega.
slovenskidelavec
27. 04. 2015 14.10
+1
Mercator da več na kvaliteto in urejenost, res da je pri kakšni stvari dražji, vendar imaš občutek, da si v bojl urejeni in čisti trgovini, lepše zloženo blago. Koliko slišim pa si zaposleni želijo več reda in spoštovanja zdr1 saj so pritiski na zaposlene zelo veliki in nezadovoljstvo se hitro širi po trgovinah.
razocarani
26. 04. 2015 15.01
+1
kakorkoli v merkatorju je vedno manj kupcev , cene imajo velikoooo visje kot v drugih trgovinah ,pa naj bo slovenki ali tuj proizvod ,,na blagajnah pa cakas da ti brada zraste ,,in gledas kako se mucijo z raznimi pikicami gor ali pikice dol ,, pa koga brigajo pikice ,,saj je vse to velik nateg ,,kdo pa da kaj zastonj ali dobrote ,,ze dolgo ne kupujem v merkatorju in velikoooo mojih znancev tudi ,,pa koga briga
murinar
26. 04. 2015 10.08
+3
Delo -arharjev ,bavčarjev lahovnikov ,dimnikov je obrodilo sadove!Ti silni ekonomisti so unovčili svoje znanje! (in napolnili žepe)
razocarani
26. 04. 2015 15.02
+1
pa ves da niso to delali iz ljubezni do domovine ,ali naroda ,,imajo pa vsi tile radi kak postranski prispevek v svojo malho ,,
srecnii
25. 04. 2015 09.48
+9
haha Mercator naj zgnije, tle je Hofer pa LIdl, cene so nižje pa tud SLO izdelki so. 4 evre stane v Hoferju v Mercatorju ista zadeva 7 evrov.
JApajaDAja
25. 04. 2015 15.08
+5
bomo pač bojkotirali mercator-saj je bil itak vedno najdražji, zelenjava pa, zraven, špara gniloba!
JApajaDAja
25. 04. 2015 15.09
+1
razocarani
26. 04. 2015 15.04
+0
ja vsi trije se ze spregledal kaj je merkator ,,in imate zelooooo prav ,in tuji trgovci imajo vedno vec slovenskih proizvodov ,,pa se ceneje
walter2
25. 04. 2015 09.18
+6
Na prvem mestu kakovost-odkar so menjali lastnika prodajajo v Mercator Centru Šiška sadje 3 klase,vse napol gnilo!
razocarani
26. 04. 2015 15.07
+3
no ze prej ni bilo ravno prevec dobro ,,pocasi pa bo se tistih nekj kupcev zapustilo merkator ,,drzijo jih z potegavscino na racun pikic in se nekih cudezev ki so cisti nateg ,,samo pri blagajni delajo guzvo ,,
marap
23. 04. 2015 22.21
+10
Je eno bolj nekorektnih podjetij do svojih dobaviteljev. Podla pogajanja, izsiljevanje na temelju moči in velikosti... Vsaj tako mi pravi en znanec, ki jim nekaj dobavlja. Me zanima, če govori resnico...
mvlm1
24. 04. 2015 13.16
+5
razocarani
26. 04. 2015 15.09
+1
govori ti cisto resnico ,,to se je zacelo ze pod gospodom jankovicem ,,samo izsiljevanje ,,ce si kaj podmazal je vse stimalo ,,
ivan.z Doba
23. 04. 2015 13.51
+8
Dejansko je v hipermarketu Mercator vedno več hrvaških izdelkov, ki niti niso cenejši od slovenskih. Je pa stvar lastnika kaj bo prodajal, če se Država ni znala pogajati pred prodajo! Ni kriv Agrokor, ki dela v imenu kapitala, ampak naši slabi pogajalci. Sicer pa opažam, da je vedno več kupcev v Lidlu in Hoferju, kjer so določeni izdelki kakovostni in cenejši kot pri Mercatorju. Vsak gleda na svoj žep. Tudi Ljubljanske mlekarne so prodali, ker so kmetje (lastniki mlekarn) svoje mleko raje prodajali v tujino kot svoji lastni mlekarni! Zaradi nekaj centov.
razocarani
26. 04. 2015 15.10
+1
tako kot si napisal vse ,za ljubi evro ...
patibambi
23. 04. 2015 12.38
+11
V mercator znamki je bilo vcasi veliko slovenskih izdelkov.....sedaj so hrvaski, pa so rekli da se ne bo nic spremenil.....aja pa sadje in zelenjava kako slovenski dobavitelj, potem pa malo obrnes zaboj in pise gor dobavitelj spanija III kvaliteta.....
ivan.z Doba
23. 04. 2015 13.52
+7
Sadje in zelenjava iz Mercatorja je tako za na kompost!
razocarani
26. 04. 2015 15.11
-1
najdes pa v tusu kar precej domace zelenjave ,,
kimg
23. 04. 2015 11.51
+5
Zdaj pa so seveda slovenski dobavitelji krivi, da mercator agrokorjeve izdelke fura. Najlažje je pa druge obtožit in dat nerealne zahteve. Saj bo to mercator dobil kot bumerang. Prodaja jim bo padla ful. Pa se bomo čudili, zakaj bodo hrvati prodajali Mercator čez par let...
soba666
23. 04. 2015 17.06
+1
pa ne samo zaradi bojkota, so še druge stvari, davčna in še kakšna politika, skratka zategnjenost; jaz pa sem opazila v našem lokalnem sosedu, da so nastavili mladega poslovodjo, rožice se prodajajo, vedno je nekaj v akciji, danes je bilo nad 35 ur dobiš čevapčiče, pa je en rekel, da bi raje tatarca, smeh ne, nikoli zadovoljni; mesa v Lidlu in Hofferju pa ne morem kupovat, imam neki odpor, raje grem v Tuš, oz. v eno malo trgovinico, ki je očitno edina preživela napade velikanov
soba666
23. 04. 2015 17.07
+0
pa ne samo zaradi bojkota, so še druge stvari, davčna in še kakšna politika, skratka zategnjenost; jaz pa sem opazila v našem lokalnem sosedu, da so nastavili mladega poslovodjo, rožice se prodajajo, vedno je nekaj v akciji, danes je bilo nad 35 ur dobiš čevapčiče, pa je en rekel, da bi raje tatarca, smeh ne, nikoli zadovoljni; mesa v Lidlu in Hofferju pa ne morem kupovat, imam neki odpor, raje grem v Tuš, oz. v eno malo trgovinico, ki je očitno edina preživela napade velikanov
razocarani
26. 04. 2015 15.12
+0
kimg imas prav a si jim dal predolgo dobo veliko prej bo riknu
macek_garfield
23. 04. 2015 11.46
-9
... jaz pa kupujem samo se v marcatorju in to od dne ko ga je kupil agrocor ... pik salame, gavrilovic pastete, mleko z bregov in ostale dobrote iz hrvaske ... upam, da kmalu se zujo zacnejo prodajat v teh manjsih merkatorjih ...
razocarani
26. 04. 2015 15.15
+3
moj macek pa ne je meseka iz merkatorja ,,je zbircen ali je z mesekom kaj ne stima ,,z domacim mesarjem pa ni tezav vse dobesedno pozre ,,
Orhideja 2
23. 04. 2015 07.45
+8
opazovalec_
23. 04. 2015 07.33
+7
Dogaja se, kot sem napovedal! Nekateri pa še kar verjamejo politiki in njihovih floskulah o nujni privatizaciji in razprodaji!
razocarani
26. 04. 2015 15.16
+2
a mislis da se kdo pameten verjame nasi politiki ,,
vrtojb
23. 04. 2015 07.26
+9
Kva se sploh pise o temu - firma je privat in sama določa kaj bo prodajala. Ce bo folku vsec, bodo kupovali tam, ce ne pa ne. Sam kupujem nase in tuje izdelke, kar mi je pac vsec oz. za kar se mi zdi smiselno dati denar.
razocarani
26. 04. 2015 15.17
+1
kekec_pokec
23. 04. 2015 06.51
+3
Čas je da slovenci spoznamo, kdaj je potrebno biti nacionalist in kdaj ne, ker tega še nismo osvojili. Ko se gre za to, kaj damo v usta mora biti na prvem mestu kvaliteta, na drugem pa cena in dejstvo je, da večina izdelkov, ki jih je Merkator dal na police in izvirajo iz Hrvaške je boljših od Slovenskih, pa če si to priznamo ali ne. Če je v Leclercu en kup Francoskih izdelkov pa nobeden ne jamra, isto je s Hoferjem in Lidlom, Slovensko mleko na pakiranje in polnjenje v Avstrijo potem pa na police v SLO (dejmo še tuki mal bit nacionalisti).
kam51
23. 04. 2015 07.35
+1
V Lidlu in Hoferju je slovensko mleko iz ljubljanskih mlekarn. Imajo več linij za polnitev, ena linija je za Merkator, ena za Lidl itd. Smo videli, ko smo napeljevali cevovode.
231koak
23. 04. 2015 00.53
+3
le malokrat še zavijem v trgovino nasploh. Večinoma sami pridelamo ali odkupimo od kmetov. Bolj zdravo in ceneje, ali pa ZASTONJ
dražek85
22. 04. 2015 23.49
+6
Ne zamenjam Mercatorja za noben denar. Hofer, Lidl in podobni niso nič boljši. Kaj smo pa zavozili takšna podjetja, sami smo si krivi. Očitno imajo Hrvaška podjetja le več denarja in jih sami niso toliko pokradli kot so to naredili naši veleumi slovenskim podjetjem...
DonDonDan
23. 04. 2015 07.02
+1
Hofer je pri nekaterih izdelkih, vsaj zaenkrat, tudi 100% cenejši. Špar pa je nabil cene.
vrtojb
23. 04. 2015 07.26
+3
popolnoma odvisno za kateri izdelek, ne posplošuj
gordo
22. 04. 2015 23.10
+3
Novi hrckoland
Draža
22. 04. 2015 22.32
+7
Do predlani nisem hotel slišati za Mercator,strogo samo Interspar,danes pa obratno,samo Mercator,Interspar je nabil cene do neba,hvala lepa,Mercator je zakon.